MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

HAVUZLARA DİKKAT ! YÖNETMELİK YETERSİZ, DENETİM YOK !


HABER


 
`ELEKTRİKSEL GÜVENLİK VE TEKNİĞE VERİLMEYEN ÖNEM` basın açıklaması metnine yazımızın devamında görebilirsiniz.
 

 

HAVUZLARA DİKKAT ! 

YÖNETMELİK YETERSİZ, DENETİM YOK !

 Yaz aylarında meslek alanlarımıza ilişkin karşılaştığımız en temel sorunlardan biri havuzlarında yaşanan ölümlü elektrik kazalarıdır. Her yıl caddelerdeki süs havuzlarında, özel konut havuzlarında ve ticari havuzlarda serinlemek isteyen başta çocuklar olmak üzere onlarca vatandaşımız havuzlarda hayatını kaybetmektedir. Son olarak 23 Haziran 2017 tarihinde Sakarya`nın Akyazı ilçesinde ticari bir havuz işletmesinde 3`ü çocuk 5 kişi hayatını kaybetti. 

Ülkemizde bir çok havuz  şu anki haliyle bünyesinde can güvenliği açısından önemli riskler barındırmaktadır. Uzun yıllardır Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından gerek görsel, gerekse yazılı medyada dile getirilen önlemler alınmadığı için bu gün ve bundan sonraki süreçte de vatandaşlarımızın can güvenliği ile ilgili endişe duyduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Bu konuda temel sorumluluk, EMO tarafından 31 Mayıs 2005 tarihinde ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanan ve gönderilen Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği`ni tüm çabalarımıza ve aradan geçen 12 yıla rağmen yayımlamayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`ndadır. Yönetmelik içerisinde bugün sorun olarak karşımıza çıkan süs havuzlarının tesisatı ve güvenlik önlemlerine ilişkin önemli detaylar bulunmaktadır. Ancak yönetmelik yayımlanmadığı ve mevcut yürürlükte olan yönetmelik ise havuzlara ilişkin herhangi bir ölçüt getirmediği için bu konuda sağlıklı bir çalışma yürütülememektedir.

Bu konuda elektrik iç tesislerine ilişkin projelerin en azından mevcut Elektrik İç Tesisleri Proje Hazırlama Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak hazırlanması sağlanmalı, buna göre her projede ileri matematik bilgisi gerektiren kısa devre hesabının mutlaka yapılması, dolayısı ile yetkin olmayan elektrikle ilgili fen adamlarının bu konuda hizmet üretmelerine olanak tanıyan uygulamaların sonlandırılması da gerekmektedir. 

Aynı şekilde Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği`nin yayımlanmamasında elektrikle ilgili fen adamlarının proje üretemeyecek seviyeye düşecek olmalarının yarattığı baskıların olduğu da göz ardı edilmemelidir.

Konunun kaçak akım rölesi (artık akım anahtarı) kullanılmaması noktasında geçiştirilmesinden çok IEC 60364 serisi standartların tüm bölümleriyle uygulamaya konması özellikle havuzlarla ilgili standartların tümüyle dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.

Standarda Uygunluk Sağlanmalı

Diğer bir sorumluluk ise ilgili Belediyelere ve havuz işletmecilerine düşmektedir. Her ne kadar mevcut Elektrik İç Tesisler Yönetmeliği`nde havuzlara ilişkin detaylar yer almasa da sorununun çözümüne yönelik gerekli tedbirleri almalıdırlar. Elektrik çarpmalarına karşı koruma, kablolama sistemi, donanım seçimi ve montajı, priz, armatür seçimi ve ışıklandırma, elektrikli tulumbalar, elektrikli ısıtıcılar vb. tüm elektriksel donanım ve cihazların direk veya dolaylı temasa karşı korumalı olacak şekilde uluslararası standartlara uygun önlem alınmalıdır. Belediyeler ve işletmeciler tarafından "TS HD 60364-7-702 Binalarda Elektrik Tesisatı Bölüm 7- Özel Tesisat veya Mahaller için Kurallar Kısım 702-Yüzme Havuzları ve Diğer Havuzlar" standardına göre gerekli güvenlik önlemleri mutlaka alınmalı veya alınmasına yönelik uzman kuruluşlardan destek istenmelidir.  

Ayrıca konuyla ilgili olarak 

TS 8707 EN 60598-2-18/Nisan 2001, Aydınlatma Armatürleri Bölüm 2: Özel Kurallar, Kısım 18 – Yüzme Havuzları ve Benzeri Yerlerde Kullanılan 

TS EN 60335-2-55/Nisan 2005 – A1:Mart 2010, Güvenlik Kuralları – Ev ve Benzeri Yerlerde Kullanılan Elektrikli Cihazlar İçin, Bölüm 2-55: Akvaryum ve Bahçe Havuzlarında Kullanılan Elektrikli Cihazlar İçin Özel Kurallar 

TS EN 60335-2-60/Nisan 2005 – A1:Nisan 2006 – A2: Şubat 2010 – A12: Haziran 2010, Güvenlik Kuralları – Ev ve Benzeri Yerlerde Kullanılan Elektrikli Cihazlar İçin, Bölüm 2-60: Girdaplı Banyolar ve Girdaplı Havuz İçin Özel Kurallar standartları dikkate alınmalı, havuzlarda kullanılan tesisat için tüm bu standartlarda belirtilen IP koruma sınıflarına haiz ekipman kullanılması ve yine standartlarda belirtilen düşük gerilimli SELV devrelerinin oluşturulması önem kazanmaktadır.

Yönetmelik Acilen Yenilenmeli

Ülkemizde yaşanan elektrik kazalarının ve elektrikten kaynaklanan yangınların tekrarlanmaması için EMO tarafından güncellenen yönetmeliğin bir an önce yayımlanması ve tesisatların buna uygun olarak yapılması gerekmektedir. Mevcut yönetmeliğin yetersiz kalması sebebiyle; yaz aylarında da havuzlarda meydana gelebilecek olası can kayıplarına engel olmak için tüm ilgileri uyarıyoruz. Havuzlarının uluslararası standartlara uygun hale getirilinceye kadar çocukların bu havuzlara yaklaşması engellenmelidir. Her ihtimale karşın mevcut havuzların kontrol edilerek yukarıda belirttiğimiz temel tedbirlerin yerine getirilmesi sağlanmalıdır.

Tarafsız bir denetim mutlaka gereklidir

Havuzlarda su altında çalışan tüm elektrik tesisatı acilen denetlenmelidir. Yeni yapılacak veya yenilenecek havuzlar için ise, yönetmelik hükümleri yeterli kabul edilmeyerek, ilgili uluslararası standartlara uygunluk sağlanmalıdır. Ölümlü kazaların önlenmesi adına EMO olarak, havuzlarının denetlenmesi ve eksikliklerin giderilmesi için göreve hazır olduğumuzu kamuoyuna duyurmak isteriz. 

 

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI 

BURSA  ŞUBESİ YÖNETİM KURULU

29 HAZİRAN 2017

 

 


Çok Okunanlar


EMO GENÇ STAJ BAŞVURULARI BAŞLADI

SOLAREX 2024 ULUSLARARASI İSTANBUL GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

BURSA OSMAN ŞEVKİ ULUDAĞ ANADOLU LİSESİ` NDE MESLEK TANITIMI

EMO 49.OLAĞAN GENEL KURULU VE SEÇİMLERİ YAPILDI

ELECTRICITY EURASIA ELEKTRİK VE ELEKTRİK EKİPMANLARI FUARI İLE ICCI – ULUSLARARASI ENERJİ, ÇEVRE FUARI VE KONFERANSI’NA KATILDIK

BURSA ANADOLU LİSESİ MESLEK TANITIM GÜNLERİNE KATILDIK

Okunma Sayısı: 201


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.