MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KARANLIĞIN KATLETTİĞİ BİR BİLİM İNSANI: NECDET BULUT’UN KATLEDİLİŞİNİN 44. YILI (SENDİKA.ORG)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Türkiye`nin bilgisayar biliminde doktora yapmış ilk akademisyeni, Türkiye İşçi Partisi üyesi Necdet Bulut, geçici görevlendirmeyle gittiği Trabzon`da faşist saldırı sonucu katledilişinin üzerinden 44 yıl geçti
 

 

Türkiye`nin bilgisayar biliminde doktora yapmış ilk akademisyeni, Türkiye İşçi Partisi üyesi Necdet Bulut, geçici görevlendirmeyle gittiği Trabzon`da faşist saldırı sonucu katledilişinin üzerinden 44 yıl geçti. Bulut`un ölüm yıldönümünde yol arkadaşları, Bilgisayar Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve aydınlar ve ODTÜ`lüler anma mesajları yayımladı.

Bilgisayar Mühendisleri Odası`nın açıklamasında şunları söyledi:

DR. NECDET BULUT`U SAYGIYLA ANIYORUZ

Türkiye‘nin bilgisayar bilimleri alanında doktora derecesi alan ilk bilim insanı, ODTÜ Öğretim Üyesi Dr. Necdet Bulut‘u, faşist katillerce katledilişinin 44. yılında saygıyla anıyoruz.

Necdet Bulut, akademik ve mesleki çalışmalarını toplumcu bir aydın sorumluluğuyla yürüten, bilimi ve tekniği halkın çıkarları için yararlı hale getirmeye çalışan ilerici bir bilim insanıydı. Yaşamın her alanında örgütlenmenin önemini kavramış bir öncü olarak ülkemizde o dönemde yeni gelişmeye başlayan bilişim sektörü çalışanlarının Türkiye Bilişim Derneğinde, akademisyenlerin Tüm Öğretim Üyeleri Derneğinde, teknik elemanların da Tüm Teknik Elemanlar Derneğinde örgütlenmeleri için çabalıyordu.

ODTÜ Bilgisayar Merkezi yöneticiliğini sürdürürken, KTÜ`de bilgisayar merkezi kurması için geçici görevlendirmeyle Trabzon`da bulunduğu sırada, 26 Kasım 1978`de ailesiyle birlikte faşist katillerin silahlı saldırısına uğrayan Dr. Necdet Bulut 8 Aralık 1978 tarihinde yaşamını yitirdi.

Necet Bulut`un bizlerden koparılışının ardından geçen 44 yılda ülkemizde bilişim sektörü katlanarak büyürken, öncülüğünü yaptığı toplumcu bilişim politikalarının önemi ve gerekliliği her geçen gün daha da iyi anlaşılıyor. Bilgisayar Mühendisleri Odası olarak Necdet Bulut`u saygıyla anıyor, bizlere öğrettiklerini unutmadan meslektaşlarımız ve halkımız yararına çalışmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.

Elektrik Mühendisleri Odası ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Türkiye`de bilgisayar alanında doktora yapan ilk bilim insanı olan, bilişim tarihimizde gerçekleştirdiği çalışmalarla unutulmaz izler bırakan ve aynı zamanda demokrasi ve bağımsızlık mücadelesinin tam içinde yer alan Dr. Necdet Bulut`u aramızdan ayrılışının 44. yılında saygıyla anıyoruz.

DR. NECDET BULUT`U 44. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANIYORUZ

Hayatını bilimsel çalışmalara adayan Dr. Necdet Bulut, Karadeniz Teknik Üniversitesi`nde bilgisayar merkezi kurmak üzere ODTÜ`den bir yıl izin alarak gittiği Trabzon`da karanlık güçlerin saldırısı sonucu katledilmişti.  Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) olarak aradan 44 yıl geçse de, Dr. Necdet Bulut`un yaptığı öncü çalışmaları unutmadık. Dr. Necdet Bulut dürüst kişiliği, toplumcu kimliği, mücadelesi ve ortaya koyduğu fikirleriyle bizlere rehberlik etmeye devam ediyor.

1938`de Sivas`ta doğan Necdet Bulut 1960`ta İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Bölümü`nü bitirdi. 1963–1969 arasında IBM şirketinde sistem mühendisi olarak çalıştı. 1969 Mayıs`ında ODTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Bölümü`ne programcı olarak girdi. Kısa sürede yetenekleri ve çalışkanlığıyla kendini tanıttı, aynı yıl öğretim görevliliğine atandı. Purdue Üniversitesi`nde 1972`de bilgisayar bilimleri dalında M.S., 1973`te de doktora derecesi aldı. 1974`te ODTÜ`ye döndü ve yardımcı profesörlüğe yükseltildi.

1975`te ODTÜ Bilgisayar Merkezi`nin yönetmenliğine getirildi. Türkiye`nin en büyük bilgisayar merkezinin yönetmeni olarak, bir yandan konuya hâkimiyeti, bir yandan sonsuz enerjisi, ama en başta insan ilişkilerindeki başarısı ve demokratik tutumu ile tanındı, sevildi, saygı uyandırdı. EMO çalışmalarına da büyük destek veren Bulut, 1975`te Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanlığına seçildi.  Ayrıca Tüm Öğretim Üyeleri Derneği`nde genel yazmanlık görevini yürüttü.

1977 Şubat`ı başında kendi isteğiyle Bilgisayar Merkezi Yönetmenliğinden ayrılan Necdet Bulut, 14 Şubat`ta Hasan Tan`ın ODTÜ rektörlüğüne getirilmesiyle başlayan yoğun mücadele döneminde en ön saflarda mücadele verdi. 1977 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi listesinden İzmir ilinde milletvekili adayı oldu.

TODAİE`de "Bilgi İşlem Sistemleri", KTÜ`de "Doğrusal Programlama" dersleri verdi, 1978 Temmuz`unda (ODTÜ`den izinli olarak) KTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü Başkanlığı`na getirildi. 

Bilimin ve tekniğin halkın yararına sunulması mücadelesinin en ön saflarında yer alan simge bir isim olan Necdet Bulut, tüm bu özellikleri nedeniyle hedef haline gelmiş bir isimdi.  26 Kasım 1978 gecesi tetikçilerce arabasının çapraz ateşe alınması sonucu oğlu ve eşinin hafif yaralandığı saldırıda ağır yaralanan Bulut, 8 Aralık`ta Hacettepe Hastanesi`nde vefat etti.

Necdet Bulut kimdir?

Necdet Bulut, İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü`nden mezun olduktan sonra ABD`deki Purdue Üniversitesi`nde bilgisayar bilimi alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. 1974`te Purdue`dan dönen Bulut ODTÜ`de akademisyen oldu. Bulut, Türkiye`de bilgisayar biliminde doktora yapmış ilk akademisyendi. ODTÜ Bilgisayar Merkezi`nin yöneticisi oldu. Bulut, bilgisayarlara dair bilginin yaygınlaşması, bilgisayarın askeri ve ticari kullanımının ötesinde toplumsal hayatta da kullanımının yaygınlaşmasına dair çalışmalar yürüttü. Bu konuda yazılar yazdı.

ABD`de bulunduğu dönemde IBM`de de çalışan Bulut, "Sendika giremez" denilen IBM`de Bilgi İşlem İşçileri Sendikası`nın kurulmasına öncülük etti.

Bulut aynı zamanda sosyalistti. Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesiydi. 1977 seçimlerinde TİP`ten İzmir Milletvekili adayı oldu.

Bulut, 1977`de faşist rektör Hasan Tan`a karşı yürütülen mücadelede de ön saftaydı. Tan`a karşı 9 ay boyunca sürdürülen boykotta akademisyen cephesinin örgütçüleri arasındaydı. Bu süreçte üzerindeki baskılardan dolayı ODTÜ Bilgisayar Merkezi`ndeki görevini sürdüremez hale geldi ve bırakmak zorunda kaldı.

Geçici görevlendirmeyle Karadeniz Teknik Üniversitesi`ne gitti. Bulut KTÜ`de Bilgisayar Merkezi`nin kurulmasına öncülük etti. Sipariş edilen bilgisayarın KTÜ`ye girişini göremeden yaşamını yitirdi.

Trabzon`da 26 Kasım 1978`de arabasıyla seyahat ederken Ülkücü faşistlerce arabası çapraz ateşe alındı. Oğlu ve eşi hafif yaralandı. Ağır yaralanan Bulut, hastaneye kaldırıldı. Özel uçakla Hacettepe Hastanesi`ne getirilen Bulut, 8 Aralık 1978`de yaşamını yitirdi.

Necdet Bulut`ın cenaze faşist teröre karşı bir mitinge dönüştü. Camideki törenin ardından Tandoğan Alanı`na yüründü. ODTÜ`lü öğretim üyeleri yürüyüşe cüppeleriyle katıldı. TİP Genel Başkanı Behice Boran Tandoğan Alanı`nda bir konuşma yaptı.

Bulut`u öldüren faşistlerden üç tetikçiye 15`er yıl hapis cezası verildi. Onları azmettiren üç Ülkü Ocakları üyesi ise müebbet hapse mahkûm oldu. Ancak Askeri Yargıtay, Bulut`un ölümünde "tıbbi hata" ve tıp açısından "meslek ve sanatta acemilik" saptadığından bu kararlar bozuldu ve yargılama, yeterli kanıt bulunamadığından dolayı, 1985`te beraatla sonuçlandı.

Bulut`un eşi Neşe Erdilek Bulut, Necdet Bulut`un yaşamını, mücadelesini ve önceki yazılarını kitaplaştırdı. Yazılama Yayınları`ndan çıkan Karanlığın Katlettiği Bir Bilim İnsanı: Necdet Bulut kitabında Bulut hakkında çeşitli yazarların yazıları da bulunmakta.


 

 

Bağlantılar

sendika.org/2022/12/karanligin-katlettigi-bir-bilim-insani-necdet-bulutun-katledilisinin-44-yili-672708/
 


TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

Okunma Sayısı: 114


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.