MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ VE MÜHENDİSLİK ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ


HABER


 
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve Mühendisler Derneği iş birliğinde, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ICT Medyanın destekleri ile düzenlenen T.C. Enerji ve Mühendislik Çalıştayı 6 Mart 2024 Çarşamba günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasının ardından etkinliğin açılış konuşmaları sırasıyla Mühendisler Derneği Genel Başkanı Yaşar Yekebağcı, Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Aslan ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci tarafından gerçekleştirildi. EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Aslan Yönetim Kurulu adına katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında şunları kaydetti: "İçerisinde bulunduğumuz süreç içerisinde dünya değişiyor, ülkemiz değişiyor, teknoloji gelişiyor, sanayi ve imalat sektörü gelişiyor, enerji sektörü gelişiyor. Meslek odalarının da bu gelişim ve dönüşüme ayak uydurarak tüm paydaşlarıyla birlikte üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Meslek odaları tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde olup ülkenin gelişimi için en büyük temel taşlarından biridir. Meslek odaları siyasi ideolojik yapılarından arındırılmış, sadece mesleğe, bilime ve ülke kalkınmasına katkı sağlayacak yapılar olmalıdır." Bu anlayışla ikinci kez ve büyük bir üye katılımıyla EMO Ankara Şubesini yönetmek için görev aldıklarını belirten Aslan hep birlikte çalışıp kazandıklarını ve hep birlikte yöneteceklerini sözlerine ekledi.

 

"Meslek Odaları Ülkenin Gelişimi İçin En Önemli Lokomotiflerden Biridir"

Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mühendisliğin; bir problem çözme sanatı olduğu, "en"ler yaklaşımlarını içerdiği, hayatımızı kolaylaştırdığı, konforumuzu arttırdığı, emniyetimizi yükselttiği, güvenliğimizi sağlamaya katkılar sunduğu, kaliteyi yükselttiği, kazanımları arttırdığı, kayıplarımızı azalttığı, hayata-çevreye-insanlara bakış açımızı değiştirdiği ve geliştirdiği, veriye ve bilgiye erişimini ve paylaşmanı kolaylaştırdığı, veri üretimini ve analizini arttırdığı, üretimin ana çatısını oluşturduğunu, hatta dünya ekonomisine en fazla katkı sağlayan mesleklerin başında geldiği hepimizin malumudur.

Mühendisliğin önemi son yıllarda daha iyi anlaşılmış ve mühendisliğe ve mühendislere verilen önem ve güven artıkça bunun ülkelere, ülke ekonomilerine tabii ki geleceklerine etkileri bariz olarak görülmektedir. Geleceği planlamak, nitelikli mühendislik eğitiminden ve mühendislerden geçmektedir. Üniversitelerin, odaların, derneklerin, enstitülerin veya diğer kurumsal yapıların mühendisliğin gelişimine, ilerlemesine, standartlaşmasına ve etik değerlerin yaygınlaşmasına katkıları yüksek olup meslek odaları ise önemli lokomotifleridir.

Her geçen gün insanoğlunun elektrik enerjisine ihtiyacı artmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yıllardır süregelen elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı konusundaki sabit teknolojiler ve mühendislik değişmiş akıllı şebekeler başlığı altında birçok enstrüman elektrik şebekesine dahil olmuştur. Bu durumla birlikte birçok yeni sorun açığa çıktığı için elektrik sektöründe yeni yaklaşımlar ve mühendislik çözümleri ihtiyacı ortaya çıkmıştır."

Mühendisler Derneği  ile ortaklaşa düzenlenen bu etkinliğin amacına vurgu yapan Aslan: "Mühendislerimizin problemlerine daha çok odaklanmak, enerji dünyasındaki gelişmeleri daha iyi anlamak, sektörel gelişmeleri ve yenilikleri daha yakın takip etmek, teknolojik yenilikleri değerlendirmek, karşılaşılan ve karşılaşılabilecek riskleri konuşmak ve en önemlisi ise enerji savaşlarının yaşandığı günümüzde enerjinin üretiminden tüketimine, yeşil enerjiden verimlilik ve sürdürülebilirlik  gibi konularda karşılaşılan veya karşılaşılabilecek yeni problemlere ortak çözümler geliştirmeyi amaçlıyoruz. 

Bu konularda daha etkin ve sonuç alıcı çalışmalar yapmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geleceğe projeksiyon tutacak çıktıları hep beraber üretmek istiyoruz. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı iklim değişikliği ve çevre sorunlarına karşı, akıllı ve çevre dostu şehirler planlamak, teknolojiler geliştirmek ve uygulamak, en iyi uygulamaları yaygınlaştırmak ve en önemlisi ise verimli, düşük maliyetli ve çevreye duyarlı çözümlerin geliştirilmesine katkı sağlamak istiyoruz. Bunlara ilave olarak; katılımcılar ile iş birliklerini artırmak, yeşil mutabakata geçişin hızlandırılmasına katkılar sağlamak, şehrimiz veya şehirlerimiz için akıllı çözümler geliştirmek, elektrik ve enerji konusunda oluşabilecek kaza, yangın veya riskleri azaltmak, yeni ve zeki çözümler geliştirmek te hedeflerimiz arasındadır" diyerek hedeflerinden bahsetti.

Tüm kamu kurum ve kuruluşları için güvenilir ve yetkin bir paydaş olarak katkı vermeye her zaman hazır olduklarını bildiren Aslan kamuoyu adına daha önceden olduğu gibi denetim faaliyetlerine devam edeceklerini belirtti. Aslan, kamu mühendislerinin haklı mücadelelerinde her zaman yanlarında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyleyerek, "Özlük haklarının ve ek göstergenin iyileştirilmesi ile ilgili 2022 yılında ilk açıklama yapan şubelerden biriyiz. Bu konuyu çalıştay ve etkinliklerimizde de hep ön planda tuttuk. Kamu mühendislerinin meclisteki kanun tekliflerinin yasalaşması için mücadelemizi ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Açılış konuşmaları sırasında Anadolu Ajansı Medya Teknolojileri Hackathonu‘nda ikincilik derecesi alan ve canlı yayınlarda düşen görüntü kalitesinin yapay zekâ ile kaliteli görüntü haline getirilmesini amaçlayan Super-Res projesi yarışmacıları EMO-Gençler; Atakan Saydam, Tevfik Efdal Olcay, Yusuf Erkan ve Yusuf Emre Sönmezgöz projelerini tanıttılar. Bu başarıları için kendilerine teşekkür belgeleri EMO Ankara Şubesi 26. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ve 27. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Aslan tarafından takdim edildi.

Mühendisler Derneği Genel Başkanı Yaşar Yekebağcı enerji ve mühendislik kavramlarına ilişkin genel bir projeksiyon çizerek başladığı konuşmasında "Enerji, bugün baktığımızda ulaşım, barınma, ısınma, aydınlatma gibi pek çok iş için ihtiyaç duyduğumuz bir kaynaktır. Sadece evimizde kullandığımız aletleri bile düşündüğümüzde enerjinin ne kadar alana yayıldığını ve ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Ülkelerin kalkınmasında, tarım, sanayi, bilim ve teknolojide ilerlemesinde, toplumun temel ihtiyaçlarını karşılanmasında enerjiye çok fazla ihtiyaç duyulmakta ve bu talep sürekli olarak da artmaktadır.

Diğer önemli bir kaynak ise mühendisliktir. Mühendislik hayatımızı kolaylaştıracak, konforumuzu artıracak pek çok işin yapılmasında, geliştirilmesinde veya üretilmesinde yer alan bir meslektir. Mühendislerimiz, ülkemizin sanayi, tarım ve bilimsel alanda gelişmesini sağlayacak tüm projelerde görev alırlar. Mühendislerimiz olmadan gelişmiş ülkelerle rekabet etme gücümüz olmayacaktır. Mühendislerimiz olmadan gelişim de olmaz üretim de.

Ne yazık ki ülkemizde mühendislerimize yeterince önem verilmemektedir. Mühendislerimiz, yaptıkları işlerin ekonomik değerine, sorumluluk ve stratejik önemine rağmen yeterli özlük haklarına sahip değildirler" dedi.

"Mühendislerimiz Eski Günlerini Arar Duruma Düşmüşlerdir"

Mühendislerin ülkemizde özlük ve ekonomik haklar bakımından hem kamuda hem de özel sektörde dünya ölçeğinin gerisinde kaldığını belirten Yekebağcı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Görünen o ki mühendislerimiz eski günlerini arar duruma düşmüşlerdir. Son yıllarda, çok fazla mühendislik eğitimi veren bölümlerin açılması, taban puanların çok aşağı çekilmesi ve mühendis arzının fazla olması da buna neden olmaktadır. Bu kapsamda, büyük projelerde sadece bir mühendis çalıştırmak yerine daha fazla mühendis çalıştırılmasının yolu açılmalıdır. Örneğin inşaat şantiyelerinde sadece bir mühendis çalıştırılıyor, hatta bazen birkaç projeye birden görevlendiriliyor o mühendis. Bu da mühendis istihdamının azalmasına neden oluyor. Bir projede çalışan mühendisin başka projelerde çalışması engellenmelidir. Mühendislerimizin iş alanının artırılması, her alanda mühendis çalıştırılmasının önünün açılması ve mühendislerin daha fazla üretime katılması için yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. 

Genel olarak bakıldığında, ülkemizdeki mühendislerin, gelişmiş ülkelerdeki mühendislerin çok altında maaş aldığı, daha fazla çalıştığı, mesleki açıdan itibar ve statü kaybı yaşadığı ve göç etmelerinin önü açıldığı açıkça görülmektedir. Bu kapsamda, ülkemizin gelişiminde önemli bir yeri olan mühendislerimizin, kendilerini değerli hissetmelerini sağlamak, mesleki gelişimlerini desteklemek ve motivasyonlarını yüksek tutmak da başta odalar olmak üzere hepimizin görevi olmalıdır."

Yekebağcı, Türk Mühendisleri Derneği olarak, mühendislere meslek itibarını tekrar kazandırmak, çalışma şartlarını ve özlük haklarını iyileştirmek, sadece eğitimi ve bilgi ve becerileri ile değil özlük hakları ile de dünya mühendisleri ile yarışacak hale getirmeyi amaçladıklarını belirterek sözlerine son verdi.

Protokol konuşmalarında son sözü alan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci medeniyetimizin ve gelişen teknolojilerin her geçen gün artan enerji ihtiyacına dikkat çekerek başladığı konuşmasında "Güneş, rüzgâr, denizler gibi bizlere sonsuz miktarda enerji sunabilecek unsurları henüz yeterince kullanabilmiş değiliz. Fosil yakıtlardan ve madencilikten elde ettiğimiz enerji ve hammadde bir tarafta insan medeniyetinin yükselmesine vesile olurken diğer tarafta da çevre kirliliğine ve dünyanın yaşanamaz bir yer haline gelmesine yol açıyor. Dünyanın dört bir yanında yaşanan savaşlar da devletlerin sınırlı enerji kaynaklarına erişme isteğinin bir tezahürü olarak dünyamızı başka bir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Binlerce yıldan beri insanlığın en büyük çatışma nedeni olan paylaşım sorunu, enerjiye ulaşma ve kaynaklara sahip olma konusunda da yaşanıyor. Bu noktada alternatif ve temiz enerji kaynakları, enerjinin üretimi, saklanması ve iletimi gibi ileri mühendislik konuları daha bir önem kazanıyor" dedi.

"İnsanlık Olarak Şu Anda Gidecek Başka Bir Yerimiz Bulunmuyor"

Enerji kaynaklarının kısıtlılığı, paylaşım stratejileri ve tüketimin boyutları ile ilgili değerlendirmeler yapan Kahveci, "Çok üstün bir teknolojiye ulaşsak ve ışık hızında seyahat imkânı yakalasak bile yaşanabilecek başka güneş sistemleri bulup buralarda koloni kurmamız binlerce yıl alacağından, şu anda imkânsız gibi görünüyor. Öyleyse dünyamız bizim biricik varlığımız ve insan neslinin devamı için ona gözümüz gibi bakmak zorundayız. Bir tarafta fosil yakıtların çevreye verdiği zarar nedeniyle dünyanın kirlenmesi ve yaşanamaz bir yer olmaya doğru hızla ilerlemesi diğer yanda enerji kaynaklarına ve madenlere erişim nedeniyle çıkarılan savaşlar, insanlığı tehdit eder boyuta gelmiştir. Burada siyaset mekanizmalarının alacağı kararlar yanında mühendislik ve bilimin, yapacağı çalışmalarla insanlığı kurtaracak en önemli unsur olduğunu düşünüyorum" diyerek mühendislere düşen sorumluluğu hatırlattı.

Verilen aranın ardından etkinlik Enerji ve Mühendislik: Problemler ve Çözümler Çalıştayı Türk Enerji Birliği Araştırmaları Merkezi (TEBAM) Başkanı ve aynı zamanda Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İlbaş moderatörlüğünde başladı. Prof. Dr. Mustafa İlbaş, Mevcut Enerji Görünümü ve Gelecek Yaklaşımları başlıklı ilk sunumu gerçekleştirdi. Davetli konuşmacılar EÜAŞ Emekli Genel Müdürü Halil Alış "Elektrik Enerjisindeki Gelişmeler ve Mühendislik Gerekliliği",  Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Kaplan "Hidrojen Teknolojileri ve Mühendislik Uygulamaları",  Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Mehmet Şahin "Nükleer Enerji ve Mühendislik", Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener "İklim Merkezli Gelişmeler ve Enerji Dönüşümü", EMO Ankara Şubesi‘nden Gökhan Toprak "Enerji Sektöründe Mühendislik ve Mühendisliğin Önemi", Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Onur Ender Aslan "Kamuda Mühendislerin Özlük Hakları" başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Etkinlik salondan gelen soru, cevap ve katkıların ardından teşekkür belgeleri takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.

Etkinlik gün boyu ICT Media youtube kanalından canlı yayınlanırken şubemiz sosyal medya hesaplarından da canlı yayın bağlantısı paylaşıldı. Çalıştay kaydı aşağıda yer alan adresten izlenebilmektedir. Ayrıca konuşmacılara ait sunumlar haberimizin ekinde ilgilenenlerin dikkatine sunulmaktadır.

Çalıştay Kaydını İzlemek İçin Tıklayınız 

 

Bağlantılar

www.youtube.com/live/YB_j3YaUNNU?feature=shared
 
 

Dosyalar

PROF. DR. MUSTAFA İLBAŞ (2764 KB)

HALİL ALIŞ (177 KB)

PROF. DR. YÜKSEL KAPLAN (7092 KB)

PROF. DR. HACI MEHMET ŞAHİN (7216 KB)

OĞUZHAN AKYENER (4651 KB)

GÖKHAN TOPRAK (730 KB)

PROF. DR. ONUR ENDER ASLAN (175 KB)



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


EMO ANKARA ŞUBESİ 27. DÖNEM KOMİSYON ÇALIŞMALARI HAKKINDA DUYURU

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 129


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.