MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİLİM Mİ, PİYASA MI? (HALUK GERAY, BİRGÜN, 11.05.2006)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) yayımladığı derginin son sayısı oldukça ilginçti. EMO'nun kadrosuna katılan gazeteci Banu Salman'ın elinin değmesi bülteni oldukça değiştirmiş, birbirinden ilginç haber ve söyleşiler, dergiyi keyifle okunan bir dergi haline getirmiş. Bilişimle ilgili herkes bu dergiyi www.emo.org.tr adresindeki sayfada okuyabilir.
 

Derginin söyleşilerinden biri de Kemal Ulusaler ve Banu Salman imzasını taşıyan, "Teknokentler bilime mi piyasaya mı hizmet ediyor?" başlıklı. Söyleşinin tamamı oldukça ilgi çekici, ancak başlık metinle pek uyuşmuyor. Başlığa neden mi taktım? Sanırım sol kesimde oldukça ilginç bir tartışmaya gönderme yaptığı için. Aslında söyleşinin temalarından birisi teknokentlerde teknolojik geliştirme içermeyen üretimler yapılarak, verilen desteklerin boşa harcanıp harcanmadığı üzerine. Başlık atılırken bu soru sorulmak isteniyor ama, sanırım amacını aşmış.

Konu tartışılmaya değer. Üniversiteler sadece bilim yapılan, ülke ekonomisine katkıda bulunmayan birimler olarak mı düşünülmeli, öyle mi savunulmalı? Birgün Gazetesi yazarlarından özellikle Ahmet Çakmak ve ben, yüksek teknolojiye dayanan nitelikli emeği öne çıkaran ve yüksek katma değer içeren ekonomik faaliyetlere (teknolojik ürünlere) yönelmenin, sol adına sahiplenilmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu benim için asgari programın bir unsuru olarak ortaya çıkıyor. Bu asgari program doğaldır ki yaşanan sorunlara belki toptan ve özlenen bir çözüm sunmuyor olabilir. Ancak dünya sistemindeki savunmacı bir stratejinin vazgeçilmez unsurlarından birini oluşturuyor.

Örneklemek gerekirse, ucuz tekstil ürünlerinin yatırımcıya belli bir getirişi olsa da asgari ücret koşullarının bile altında para alan yüz-binlerce çalışana getirişi oldukça sınırlı. Bu insanlar nitelikli emeğe dönüştürülerek, belli bir virüs bedene girdiğinde giyeni uyaran akıllı tekstil üretiminde çalıştırılırsa elde edecekleri ücret geliri çok daha yüksek olacaktır. Bu sadece basitleştirilmiş bir örnek.... Bilişim alanı dahil, bu tür alanları bulmak mümkün. Türkiye'de gerçekleştirilen Vizyon 2023 Teknoloji Öngörüsü'ndeki alanlar bu tür yeni alanları içeriyor.

Bu alanlarınsa ortak bir özelliği var: Giderek bilimsel bilgi bu tür üretimlerin olabilmesi için vazgeçilmez duruma geliyor. Tersi durumsa bu üretimleri ya doğrudan başka ülkelerden satın almanız ya da yüksek lisans bedelleri ödeyerek üretmeniz. Durum pek çok alanda böyle olduğuna göre, bilimsel bilginin üretildiği üniversitelerin önemi artıyor. Evet üniversiteler bilim yuvaları olmalı, ancak bilimsel bilginin ekonomik faaliyete girişi de sağlanmalı. Teknokentler buna hizmet etmek üzere kurulmuş. Yurtdışındaki üniversitelerde önceleri "Yayınla ya da yok ol" felsefesi geçerliydi. Yazılarınız hakemli dergilerde yayımlanmıyorsa, yükselmeniz oldukça sınırlanıyordu. Bu felsefeyi son yıllarda Türkiye'ye aktarmaya yönelik çabalar sürüyor.

Batı üniversitelerinde son birkaç yıldır "Patentle ya da yok ol" felsefesi yaygınlaştırılıyor. Bu yaklaşım şu anlama geliyor: Bilimsel bilginin ürettiği bilgiler ürüne dönüştürülmeli, çünkü yeni tür dünya hegemonyası bu ürünler üzerinden olacak. Eğer Türkiye gibi ülkelerdeki üniversiteler bu işlevi bütünüyle dışlarlarsa, aslında Dünya Sistemi'nin dışında, başkalarınca belirlenen ülke olacaklar. Yanlış anlaşılmasın, her üniversite, her fakülte buna uymalı demiyorum. Örneğin sosyal bilim, beşeri bilimler gibi alanlarda zaten bunu yapmak mümkün değil. Ancak özellikle fen bilimlerinde ve mühendisliklerde üretilen bilginin ekonomik yarara dönüşmesi gerekiyor.

Sol bu gerçeği görmezden gelirse yanlış yapar. Tıpkı sağın yaptığı bir başka hata gibi. Bu kesimin düşüncesine göre üniversite-sanayi işbirliği, üniversite mütevelli heyetlerine işadamlarının egemen olmasından geçiyor. Dolayısıyla bütün üniversiteler ve bütün bölümlerin bu kesimin hizmetine sunulabileceği düşünülüyor. Ne kadar yanlış! Bilimsel bilginin ekonomik yarara dönüşmesi için yapılacaklar o kadar farklı ki... Teknokentler bunlardan biri...

 

Bağlantılar

www.birgun.net
 


“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


TEMEL BİNA AKUSTİK UZMANLIĞI EĞİTİMİ FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TARAFINDAN DÜZENLENİYOR

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

ICCI 2024 FUARINA GEZİ DÜZENLENDİ

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TBMM BAYINDIRLIK, İMAR, ULAŞTIRMA VE TURİZM KOMİSYONU BAŞKANI’NA ZİYARET

KAMUSAL SİBER SAVUNMA DERNEĞİ’NDEN ŞUBEMİZE ZİYARET

TEKDER YÖNETİCİLERİNDEN ŞUBEMİZE TEBRİK ZİYARETİ

3 MAYIS DÜNYA ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLERİ GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Okunma Sayısı: 1203


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.