MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

7. DÜNYA SOSYAL FORUMU NAİROBİ’DE YAPILDI


DUYURU

 
Yedinci Dünya Sosyal Forumu, 20 Ocak`ta Kibera’dan Uhuru Park`a yapılan bir yürüyüşle başladı. Binden fazla toplantı ve etkinliğe ev sahipliği yapan forum bu yıl Afrika`da, Kenya`nın başkenti Nairobi`de yapıldı. Foruma 100 binden fazla kişinin kaydolduğu söyleniyor.
 

Foruma başta Afrika`nın çeşitli ülkelerinden olmak üzere, tüm kıtalardan gelen sosyal hareketlerin temel gündemi yoksulluk, açlık, AIDS ve savaşlar. Yapılan toplantılarda yoksulluğun sebepleri, Afrika`nın içinde bulunduğu duruma gelmesindeki nedenler çeşitli boyutlarıyla ele alındı. Forum süresince Afrikalı grupların danslar ve müzik aletleri eşliğinde yaptığı yürüyüşler ise forumun renkli ve dinamik yapısının bir göstergesiydi. Forum, 24 Ocak`ta çıkarılan sosyal hareketler çağrısının yayınlanmasının ardından kapanış etkinlikleriyle sona erdi. Bu çerçevede 25 Ocak‘ta Kariobangi adındaki gecekondu bölgesinden Uhuru Park‘a bir yürüyüş düzenlendi. Foruma Türkiye`den yaklaşık 10 kişi katıldı.

Forum çerçevesinde yapılan toplantılar çeşitli temalar etrafında yürütüldü. HIV-AIDS, kadın sorunları, kamu mallarının özelleştirilmesi, topraksızlar, barış ve çatışma, göç ve diaspora, halkın ve mücadelelerin anısı, gençlik, borçlar, serbest ticaret anlaşmaları, emek, konut gibi temalar altında toplantılar ve bunların sonucunda asamble toplantıları gerçekleştiriliyor.


Savaş ve Emperyalizm toplantısı

Forum nedeniyle dünyanın birçok muhalif aydını Nairobi`ye gelmiş durumdaydı. Forumun ikinci günü yapılan `Savaş ve Emperyalizm` toplantısı da bunlardan biriydi. Samir Amin (Mısır), Alex Callinicos (İngiltere), Walden Bello (Filipinler) ve Yıldız Önen`in (Küresel BAK) katıldığı İngiltere‘deki Direnişi Küreselleştirin platformunun örgütlediği toplantıda Callinicos "Teröre karşı savaş genişliyor. Afganistan‘la başladılar, Irak‘ta büyük bir bataklığa battılar ama durmuyorlar. Şimdi buranın hemen yanında Somali‘ye düzenlenen saldırı Washington‘dan yönetiliyor. Gerçekten ‘Yeni Amerikan Yüzyılı‘ ile karşı karşıyayız. Amerika her yere saldırarak kendi hegemonyasını kurmaya çalışıyor. Ancak önünde büyük bir direniş var. Irak‘a daha fazla asker göndermek işe yaramayacak. Bir yandan Irak‘ta El Sadr‘ın kuvvetlerine saldırırken bir yandan da Ortadoğu‘da kalan tek büyük güç olan İran‘ı tehdit ediyor. Kendi Yüzyılını tüm dünyayı kana bulayarak sağlamaya çalışıyor. Bizim yayılan savaşa karşı savaş karşıtlarını birleştirmemiz gerekir. Bazı savaş karşıtlarının düşündüğü gibi bizim işimiz bitmedi aksine çok daha büyüdü. Burada Güneydeki barış yanlılarını yanımıza alarak, büyük küresel eylemler inşa etmeye çalışmalıyız. Sivil toplum örgütleri yoksulluğu tarih yapın diyorlar, sanki kapitalizm yoksulluğun ana nedeni değilmiş gibi. Bizim kapitalizmi tarih yapmamız gerekiyor" dedi.

Walden Bello "Irak savaşının Amerika açısından bir felaket olacağını tahmin etmek için politika uzmanı olmaya gerek yoktu. İşgallere karşı mücadele edileceğini herkes bilir. Amerika kendisine çok güvendi. Ancak şimdi sonuçlarını görüyor. Biz 2003 yılında Porto Allegre‘de yaklaşan savaşa karşı büyük bir hareket başlattık. Daha sonraki yıllarda savaş karşıtları her yerde BUSH‘a karşı çıktı. Bunun sonucunda İspanya, İtalya, Filipinler, Japonya hükümetleri Irak‘tan askerlerini çekmek zorunda kaldılar. Irak‘tan çekilen askerlerin NATO maskesi altında Afganistan ve Lübnan‘a gönderilmesine karşı çıkmalıyız. Birbirleriyle kıyasıya rekabet eden Amerika ve Avrupalı güçlerin işgaller için ittifak kurmasına izin vermemeliyiz. 2007 yılı da savaş karşıtlarının her yerde savaş ve işgallere karşı mücadele inşa ettikleri bir yıl olmalı. DSF bunun başlangıç noktası olmalı" dedi.
Yıldız Önen ise "Dünyanın ikinci büyük gücü olan savaş karşıtlarının kazanımları devam ediyor. BUSH senato seçimlerinde kendi ülkesinde büyük bir yenilgi yaşadı. Bunu 2003‘de beri sürdürdüğümüz güçlü mücadele sağladı. Irak‘taki direniş BUSH‘un yanlışını çok net bir şekilde ortaya çıkardı. 2003 bir Mayısı‘nda ilan ettikleri zafer onlara tam bir felaket getirdi. Savaş başladığında Amerikan halkının yüzde 60‘ı savaşı desteklerken şimdi yüzde yirmilerde bir destek var. Avrupa‘da özelleştirmelere, Avrupa Birliğine karşı gösteriler kazanmaya başladı. Latin Amerika‘da önemli gelişmeler oldu. Seçimler alternatif öneren solcuların zaferiyle sonuçlandı. Şimdi önümüzde yeni bir görev var, Amerika‘yı Irak‘tan çıkarmak ve İran‘a saldırmasını engellemek. Bunu da başaracağımıza eminim. Hep beraber 17 Mart‘ta büyük gösteriler inşa etmeliyiz" dedi.

Samir Amin "Afrika kıtasında hayat her zaman iktidar için mücadeleyle geçti. Sömürgelere karşı mücadele yerini ülkeyi idare eden çetelere karşı mücadeleye bıraktı. Afrika halkı sürekli isyan etti. Ancak sürekli isyan maalesef sürekli devrimlere dönüşmedi. Her isyan bir şekilde askeri güçlerle bastırıldı. Yerine gelenler eskilerden daha iyi olmadılar. Bizim kitlesel hareketlere, sloganlara ihtiyacımız var. Dünya sosyal hareketlerinin birliği dünyayı daha yaşanır bir hale dönüştürebilir. BUSH ve ekibinin bize önerdiği demokrasiyi Irak‘ta gördük. Biz gerçek demokrasiyi Kuzeyden Güneye direnişi örgütleyerek inşa edebiliriz" dedi.
Konuşmaların ardından onlarca aktivistin deneyimlerini paylaştığı toplantıda TMMOB ikinci başkanı Hüseyin Yeşil yaptığı konuşmada Hrant Dink‘in öldürülmesini kınayan bir konuşma yaptı.

İklim Değişiyor, Biz Durdurabiliriz

Dünya Sosyal Forumu‘nda çok sayıda toplantı ve spontane eylemle devam etti. Bunlardan biri de 24 Ocak`ta İklim Değişikliğine Karşı Uluslararası Kampanya‘nın düzenlediği toplantı ve yürüyüştü. Toplantı Phil Thornhill‘in iklim değişikliğinin etkileri ve iklim değişikliği karşıtı hareketin geçmişini anlatan konuşmasıyla başladı. Toplantıya İngiltere, Norveç, İsviçre, Almanya, Avustralya, İrlanda, Kenya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Çin, Uganda, Endonezya ve Türkiye gibi ülkelerden aktivistler ve dinleyiciler katıldı.

Phil Thornhill, 2006 3 Kasım‘ında yapılan eylemleri de değerlendirdiği sunuşunda Avustralya‘da yapılan 90 bin kişilik, İngiltere‘de yapılan 25 bin kişilik eylemden ve diğer aktivitelerden bahsetti. Uluslararası eylem günlerinin, birçok ülkede eylemlerin onunu açması ve yeni irtibatlar sağlamasının önemine de değinen Thornhill, her yıl BM İklim Görüşmeleri‘ne baskı yapmak için örgütlenen eylemlerin bu sene de 8 Aralık‘taki gösterilerle devam edeceğini söyledi. Bu yıl BM İklim Görüşmeleri Endonezya‘nın Bali kentinde yapılacak.

Çeşitli araştırmalarda şu andaki sera gazı salınımının sıfıra inmesi durumunda dahi iklim değişikliğinin küresel etkilerinin artacağını belirten Thornhill, şu ana kadar yapılan eylemlerin gelecekteki kitlesel hareketlerin sadece bir başlangıcı olduğunu ifade etti.

Salondan yapılan katkılarda da iklim değişikliğinin somut etkileri üzerinde duruldu. İrlanda‘dan gelen katılımcılar yağmur yağmamasından dolayı bu yıl yaşanan kuraklığı ve bunun tarımcılar üzerindeki etkilerini aktardılar. İsviçre‘den gelen katılımcılar ise beklenen karın bu yıl halen yağmamış olmasından dolayı ülkede yaşanan şaşkınlığa değindiler.

Ardından 3 Kasım 2006‘da yapılan eylemler hakkında aktivistler kendi ülkelerindeki eylemlilikleri değerlendirdi. Nairobi, Avustralya, Brezilya, Türkiye, Bulgaristan ve Uganda`da yapılan eylemler değerlendirildikten sonra, 8 Aralık 2007‘de gerçekleşecek eylemlerin örgütlenmesini ve koordinasyonunu sağlamak üzere kıtalar bazında çalışma grupları oluşturuldu. Toplantı bu çalışma gruplarının raporlarının değerlendirilmesinin ardından sona erdi.

Toplantı çıkışında ise forumun yapılmakta olduğu Moi Spor Kompleksi‘nin çevresinde iklim değişikliği karşıtı bir gösteri yürüyüşü gerçekleştirildi. ABD Başkanı George W. Bush`un resmini içeren "gezegene karşı işlediği suçlardan dolayı aranıyor" yazılı afişlerle yapılan yürüyüşe büyük bir ilgi vardı. Eylem boyunca Kanadalı aktivistlerin bestelediği

‘Ooooh, it`s hot in here,
There`s too much carbon in the atmosphere
Take action, take action and get some satisfaction,
Take action, take action and get some satisfaction‘

Sözlerinden oluşan* şarkı söylendi ve 8 Aralık 2007‘nin bildirileri dağıtıldı.

* ‘Ooooh burası sıcak,
Atmosferde çok fazla karbon var
Eyleme geç, eyleme geç, biraz hoşnut ol,
Eyleme geç, eyleme geç, biraz hoşnut ol‘

2009 BM İstanbul Su Forumu‘na Karşı Alternatif Forum

Forum çerçevesinde yapılan önemli toplantılardan biri de "su" konusuyla ilgiliydi. Suyun bir insan hakkı olarak tanınması ve herkesin suya ulaşımının sağlanması talepleriyle dünyanın çeşitli ülkelerinde yürütülen mücadelelerden bir araya gelen temsilciler Nairobi‘de buluşarak önümüzdeki dönem stratejilerini tartıştılar. Dünya çağında 65 örgütün katılıyla yapılan toplantıya İtalya‘dan Mediteraqua örgütü temsilcisi, Uruguay‘dan suyun özelleştirilmesine karşı hareketten gelen temsilci, Daniel Mitterand, İtalyan Hükümet temsilcisi konuşmacı olarak katıldı. Özellikle 2009‘da İstanbul‘da yapılacak BM Su Forumu‘nu mücadelenin merkezine koyan hareketler "2009 Dünya Su Forumu‘na karşıyız. Bu forum bizi temsil etmiyor. Buna karşı kendi stratejilerimizi oluşturacağımız bir platform yaratalım. Bunu hazırlamak için Brüksel‘de bir toplantı yapalım. Buraya STK‘ları, yerel otoriteleri, parlementerleri, sendikaları davet edelim ve 2009 İstanbul toplantısına, suyun özelleştirilmesine ve bir kar aracı olarak metalaştırılmasına karşı çıkalım" dediler. Toplantının sonunda Afrika Su Network‘ünün kuruluşu açıklandı. Afrikalı temsilci konuşmasında "Özelleştirmelere yeter diyoruz. Suyu açgözlüce ceplerini doldurmak için kullananlara oyun bitti diyoruz. Diğer kıtalardaki networklerle birlikte çalışacağız. Şirketlere karşı birleşeceğiz. Bir atasözünde dendiği gibi, güçsüzler birleşmedikçe güçlüler onları dinlemez." dedi.

Dünya Sosyal Forumu Emek Networkü Kuruldu

Forumun önemli gelişmelerinden biri de dünyanın çeşitli yerlerinden çok sayıda sendikanın katılımıyla emek networkünün kurulmasıydı. Bu network DSF süreci içerinde hem sendikaların ve emek konusuyla ilgilenen STK‘ların koordinasyonunu sağlamayı hem de DSF‘de emek konusunu, işçilerin haklarına dönük saldırıları daha görünür hale getirmeyi hedefliyor. Transform Italia‘dan bir katılımcının moderatörlüğünde yapılan Emek Asamblesi‘nde, İtalya‘dan, Hindistan‘dan, Fransa‘dan ve Brezilya‘dan temsilcilerin sunuşlarıyla birlikte bu networkun kuruluşu tartışıldı. İtalya CGIL‘dan katılan konuşmacı "Kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinden bahsediyoruz. Bu deneyimler DSF sürecinde daha çok tartışılmalı ve DSF bu açıdan değerlendirilmeli. Bizler İtalya‘da sendikaların, barış hareketinin, STK‘ların ve neoliberalizme karşı çeşitli hareketlerin katılımıyla buna benzer bir network oluşturduk. Bu networkun amaçlarını ve somut hedeflerini ülkelerimize döndüğümüzde tartışmaya devam edelim ve bu adımlarla beraber networkumuzu şekillendirelim. DSF‘de ilk kez emek konusunu bu kapsamıyla tartışıyoruz." dedi.

Hindistan‘dan gelen sendikacı ise "İlk büyük handikabımız enformellik. Enformel sektörün örgütlenmesi sendikalar açısından çok önemlidir. Sendikaların dışında da ülkelerde önemli bir çok örgütlenme var, örneğin dezavantajlı gruplar, dini azınlıklar. Bunların da işçi sınıfının sorunlarıyla ilgilenmesinin yollarını yaratmalıyız. Kadınların işyerlerinde yaşadığı sorunları özellikle öne çıkarmalıyız. Bu toplantının yeni bir başlangıç olacağını düşünüyorum." dedi.

Fransa‘dan konuşan Annick Couppe "Neoliberalizmin saldırılarının arttığı bugünlerde bu networkun daha çok önemi var. Tartışmamız gereken bir çok konu var, enformellik, ayrımcılık, cinsiyet ayrımı, emeğin anlamı gibi. Şimdi DSF sürecinde görünür değiliz. Bu konuların yeteri kadar görünmesini sağlayamıyoruz. Temel haklardan, eylemlerden oluşan talepleri sadece sendikalarla hayata geçiremeyiz. Bugün bu sürecin sadece başlangıcı. Ülkelerimize gittiğimizde bu bilgiyi paylaşacağız ve networke katılımı arttıracağız. Benim örgütüm Dünya Kadın Yürüyüşünün de bir parçası. Onlar da bu networke katılmak istiyorlar. Emek ve kadın konularında çalışma yürütmek istiyorlar." diyerek networkun genişleme potansiyellerine dikkati çekti.

Son olarak konuşan Brezilyalı temsilci ise "Bu alanın yaratılmasını çok önemsiyorum. Sendikalar ve diğer sosyal hareketler arasındaki ittifakın gelişmesi çok önemli. Yine ortak eylemlerin de mücadele açısından kritik olduğunu düşünüyorum. Sendikaların ve sosyal hareketlerin ortak örgütlenmesiyle ilgili kendi ülkemizde de deneyimlerimiz var. Brezilya‘da sendika konfederasyonları, öğrenciler ve çeşitli sosyal hareketlerin bir araya geldiği bir network oluşturduk. İnanıyorum ki işçilerin önümüzdeki dönemki mücadelesi açısından bu network işlevsel bir araç olacaktır." dedi.

Toplantı, salondan yapılan katkıların ardından sona erdi.

Savaş Karşıtları Buluşması

Yaklaşık 150 kişinin katılımıyla yapılan savaş karşıtları toplantısına politik durum ve savaş karşıtlarının deneyimleri tartışıldı. Burada çeşitli ülkelerden temsilciler konuşma yaptılar.

Amerika‘dan " United For Peace and Justice" temsilcisi: "Teröre karşı savaş diye insanlara karşı terör uyguluyorlar. Ana neden terörü yenmek değil, hegemonyalarını pekiştirmek. Irak‘taki savaş gittikçe kötüleşiyor. Direnen Irak halkı bunun karşılığını kanıyla, canıyla ödüyor. Savaş Amerika‘ya da güvenlik getirmiyor. Biz senato seçimlerinde Demokratlara askerleri çeksinler diye oy verdik. Şimdi 27 Ocak‘ta parlamentonun önünde ‘Bir an önce harekete geçin, daha fazla araştırmanıza gerek yok askerleri eve getirin‘ diye bağıracağız. Sizin de Amerika dışında yapacaklarınız önemli. Washington‘dakiler sizi dinliyorlar, yaptığınız her şeyi duyuyorlar. Hükümetlerinizi öyle zorlayın ki Amerika‘nın emirlerini yerine getirmesinler. Size karşı çıkmak Amerika‘ya karşı çıkmaktan daha pahalı olsun" dedi.

Irak‘tan bir konuşmacı " Savaş sadece Irak‘ı değil, bölgeyi hatta dünyayı mahvediyor. Siz sokaklarda gösteriler yaptıkça mücadelemiz devam edecek. Son üç yıldır gösterileriniz, sloganlarınız bize umut verdi, dayanma gücü verdi. Hareket içinde üç önemli adımı atmalıyız. Birincisi savaşa hayır derken tüm savaşlara karşı çıkmalıyız. Hiçbir bahaneyi ciddiye almamalıyız. İkincisi hareketin stratejisini iyi tartışmalıyız. Hiçbir ülkeye ordu yollamak oradaki sorunları çözmez. Üçüncüsü her zaman hareketli olmalıyız. Gösterileri ara vermemeliyiz" dedi.

Filistin‘den konuşmacı " Biz hem Filistin‘de hem Lübnan‘da direniyoruz. Savaş herkese zarar veriyor. Bu seneki dünya sosyal forumu her zaman ki gibi yeni eylem önerilerine sahne olacak. Burada alınan her karar bizim mücadelemize destek verecektir. Güney Lübnan‘da kazandığımız zafer bize hayallerimizin gerçekleştirebileceğini bir kez daha gösterdi" dedi.

Walden Bello ise " Amerika 2003‘e göre çok daha zayıf. Iraklılar bunu sağlamak için büyük kayıplar verdiler. Amerikan hegemonyasını kırmayı başardılar. Hizbullah Lübnan‘da büyük bir zafer kazandı. Bir avuç ‘gerilla‘ yenilmez denen İsrail ordusunu dize getirdi. Bu direniş her yere yayılacaktır. Ancak asıl mücadele imparatorun kalbinde devam edecek. Amerika‘daki savaş karşıtı hareketin büyümesi çok önemli. Bush ‘Laura ve köpeğim bana güvendikleri sürece savaşa devam edeceğim‘ demiş, sanırsam bu bile çok sürmeyecek" dedi.

İngiltere‘den Guy Taylor " hem Bush hem Blair kaybediyor. Gelecek sene bu dönemde Blair hükümette olmayacak. Bunun size garantisini verebilirim. İngiltere‘de onu öyle sıkıştırdık ki artık hareket edemeyecek. Dünya sosyal forumu iki türden birlikteliği sağlıyor. Bir yandan gösterilerde enternasyonalizmi yaşatıyor, bir yandan ırklar, halklar, renkler arasında bir birlik sağlıyor. Bu hareket hepimizin çabalarıyla büyüyecek" dedi.

Türkiye‘den Yıldız Önen " Savaşın başından beri pek çok yerde zaferler kazandık. Biz 2003‘te Türkiye‘nin savaşa girmesine engel olduk. İspanya, İtalya, Filipinler ve en son Japonya askerlerini geri çekmek zorunda kaldı. Amerika‘da Bush‘un desteği yüzde 70‘lerden 30‘lara düştü. Lübnan‘da Hizbullah yenilmez deneni yendi. Afganistan, Irak, Filistin halkı işgalle karşı direniyor. Ancak Amerika‘yı sıkıştırırken NATO ve BM şemsiyesi altında askerler Afganistan ve Lübnan‘a gönderiliyor. Bir yandan Amerika‘nın Irak‘tan çekilmesi için uğraşırken bir yandan hükümetlerimizin askerleri geri getirmelerini sağlamalıyız. Son olarak Cuma günü katledilen Ermeni gazeteci Hrant Dink‘in dünkü cenazesine on binlerce insan katıldı ve ‘hepimiz Ermeni‘yiz‘ dedi. Bu inşallah halkların kardeşliğinin tüm dünyaya yayılması için bir adım olur" dedi.

TMMOB İkinci Başkanı Hüseyin Yeşil de yaptığı konuşmada, Türkiye Soysal Forumu bileşenlerinden emek ve meslek örgütlerinin yürütmeyi kararlaştırdığı "20 Şubat - 20 Mart 1000 toplantı 1 milyon kişiye ulaşma" kampanyası hakkında bilgi verdi. 20M20 (20 Mart saat 20‘de) rumuzuyla gerçekleştirilecek etkinlikler son gün çeşitli illerde yapılacak gösterilerle sona erecek. Hüseyin Yeşil, konuşmasını öldürülen gazeteci Hrant Dink‘i anarak bitirdi.

Buluşmanın sonunda bir sonuç bildirgesi yayınlandı. Sonuç bildirgesi:

Aşağıdaki taleplerle 17-20 Mart arası dünya çapında gösteriler düzenlenecek.

Savaşı durdurun, askerleri eve getirin
Irak petrolünün kontrolüne hayır
Irak‘taki tüm askeri üsler kaldırılsın
Irak‘taki kurbanların ve tutukların zararları karşılansın
Bölgesel Savaşları durdurun
İsrail‘in Filistin işgaline hayır. İsrail mallarına karşı boykotu destekleyin.
İran‘a yönelik tehditlere hayır.
Afganistan‘daki tüm askerler geri çekilsin!
Somali‘yi bombalamayın!
Amerika‘nın savaş tacirlerine verdiği desteği durdurun!
Darfur krizine barışçıl bir çözümü destekleyin!
Anti terör ismi altında insan hakları ve özgürlüklerinin kısıtlanmasını durdurun!
Daha sonra yapılan konuşmalarda onlarca kampanya hakkında bilgi verildi.

· Mart başında Ekvator‘da askeri üslere karşı ağın başlangıç konferansı yapılacak.

· 30-31 Mart, 1 Nisan‘da Mısır‘da beşinci Kahire konferansı toplanacak. Avrupa, Amerika ve Ortadoğu savaş karşıtlarını bir araya getirecek olan bu konferansa herkes davetli.

· Haziran‘da Filistinlilerle dayanışmak için bir günlük gösteriler düzenlenecek

· Haziran başında Almanya, Rostock‘da yapılacak olan G8‘e karşı büyük gösteriler düzenlenecek.

Öğleden sonra forum alanının çevresinde Filistinlilerin çağırdığı bir eylem yapıldı. Yürüyüş oldukça kalabalık geçti. Yüzlerce insan forum alanında "Bağımsız Filistin", "Terörist Bush" sloganlarıyla yürüdü.

Akşamüstü yapılan sosyal hareketler buluşmasında 500 kişilik salon tıka basa doluydu. Dünyanın her yerinden her dilden sloganlarla başlayan buluşma oldukça heyecanlı geçti. Özellikle Güney Afrika‘dan bir kadının söylediği şarkı son derece çarpıcıydı: "ben sosyalist oldum, çünkü annem ev hizmetçisi, babam ise bahçıvandı", ardından atılan tüm sloganlar sömürgelerin bu ortak noktasının acısını silemedi.

Kadın, savaş, sendikalılar, işsizler, sosyal haklar, köylüler, iklim değişikliği, çevre, borç, emperyalizm, gençlik, ticaret başlıklı yapılan tüm çalışma ağlarının raporları okundu ve eylem önerileri alındı.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


TEMEL BİNA AKUSTİK UZMANLIĞI EĞİTİMİ FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TARAFINDAN DÜZENLENİYOR

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

EMO AFYON İL TEMSİLCİLİĞİ VE OSMANGAZİ EDAŞ ZİYARET EDİLDİ

ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

ICCI 2024 FUARINA GEZİ DÜZENLENDİ

KAMUSAL SİBER SAVUNMA DERNEĞİ’NDEN ŞUBEMİZE ZİYARET

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TBMM BAYINDIRLIK, İMAR, ULAŞTIRMA VE TURİZM KOMİSYONU BAŞKANI’NA ZİYARET

MMG’DEN YENİ YÖNETİM’E TEBRİK ZİYARETİ

Okunma Sayısı: 1515


Tüm Duyurular

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.