22 Mart günü kaybettiğimiz, Odamızın 179 sicil nolu üyesi Prof. Dr. Minür Ülgür hocamızı uğurladık. Hocaların hocası olarak isimlendirilen Minür Ülgür, 23 Mart günü İTÜ Taşkışla Merkez binasında yoğun katılımlı bir törenle Fenerbahçe Camisi'ne götürüldü. Burada ikindi namazının ardından aile mezarlığı bulunan Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.
Minür hocamızın cenaze törenin yapıldığı İTÜ Taşkışla‘da bir uğurlama daha vardı. İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Güven Öztaş diğer kaybımızdı.
Yapılan törende, her iki hocamızın anısına sırasıyla; İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Kuntman, Prof. Dr. Emin Ünalan, Prof. Dr. İzzet Gönenç, İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, Ulaştırma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Ağar ve en sonunda da İstanbul eski belediye başkanlarından Bedrettin Dalan birir konuşma yaptılar. Her iki hocamızın yakınlarına, bütün meslektaşlarımıza başsağlığı diliyoruz. Prof. Dr. Münir Ülgür Kimdir? 24 Aralık 1917‘de doğdu. İstanbul Erkek Lisesi‘nin fen bölümünden birincilikle mezun oldu. Parasız yatılı sınavını kazanarak Yüksek Mühendis Mektebi‘nin (bugünkü İTÜ) Elektrik Bölümü‘ne girdi. 1941‘de mezun oldu. Elektrik Fakültesi‘nin kurucusu Prof. Dr. Burhaneddin Sezerar‘ın asistanı oldu. 1946 yılında doçent oldu. 1948‘de General Electric‘te eğitim çalışması yapmak üzere İTÜ tarafından ABD‘ye gönderildi. 2.5 yıl ABD‘de kaldı. Yurda dönüşünden sonra 1951‘de profesör oldu ve 1952 yılında da İTÜ Elektrik Fakültesi dekanlığına seçildi. 1985 yılında emekli oldu. Münir Ülgür, ülkemizde ve İTÜ Elektrik Fakültesi‘nde otomatik kontrol disiplinini yaratmış ve bu disiplinin kürsüsünü kurmuş ve yıllarca bu konuda eğitim vermiş ve laboratuvar çalışmalarını yönetmeştir. Ayrıca otomatik kontrol laboratuvarlarını fakültede kuran da odur. Onun açtığı servomekanizm dersi, MIT ve Stanford Üniversitesi(nden sonra dünyada üçüncü olarak açılmıştır. Bu anlamda elektrik teorisi ve endüstrisinin daha sonraki yıllarda gelişimine en büyük etkide bulunmuş bilim insanlarımızdan biridir. O ayrıca Elektrik Fakültesi dekanlığı döneminde fakültenin bir bölüm olarak ülkemizin ilk meteoroloji mühendisliği bölümünü kurmuştur.
|