MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

EMO-Genç GİRİŞ SAYFASI


 EMO-Genç

   · 

EMO-Genç NEDİR?

   · 

EMO-Genç İLKELERİ

   · 

HABERLER

   · 

MAKALELER

   · 

KURSLAR-SEMİNERLER

   · 

KURS-SEMİNER NOTLARI

   · 

TEKNİK BİLGİLER

   · 

PROJE YARIŞMALARI

   · 

RESİMLER-AFİŞLER

   · 

EMO-Genç DERGİ

   · 

EMO Genç İzmir Kampı

   · 

EMO-Genç KURULTAYLARI

   · 

MÜHENDİS ADAYLARI İÇİN

   · 

STAJ PANOSU

   · 

FORUMLAR

   · 

BAĞLANTILAR

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

IV. ÖĞRENCİ ÜYE KURULTAY’INI ZENGİNLEŞTİRME AMACIYLA DÜZENLENEN BÖLGE TOPLANTILARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR


EMO-GENÇ İÇERİĞİ


 
Tarihi 7 Ekim 2007 olarak kesinleşen EMO IV. Öğrenci Kurultayı için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. EMO IV. Öğrenci Üye Kurultayı Yürütme Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda, kurultayı zenginleştirmek amacıyla bölge toplantıları yapılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içinde “Akdeniz Bölge Toplantısı” ve “Marmara Bölge Toplantısı” gerçekleştirildi.
 

Marmara Bölge Toplantısı'na İstanbul'dan Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi, Bursa'dan Uludağ Üniversitesi ve Kocaeli'nden Kocaeli Üniversitesi EMO Öğrenci Üye Komisyonu'na üye öğrenciler katıldı. TMMOB Onur Kurulu Üyesi Sırdaş Karaboğa, EMO Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Ulutaş, EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yılmaz, EMO Örgütlenme Sekreteri ve IV. Öğrenci Üye Kurultayı Sekreteri Olgun Yurt, IV. Öğrenci Üye Kurultayı Sekretaryası'nda bulunan Mehmet Tirgil ve Ercan Sekin toplantıya katıldılar.

IV. Öğrenci Üye Kurultayı Marmara Bölgesi Toplantısı'nda açılış konuşmasını EMO Örgütlenme Sekreteri ve EMO IV. Öğrenci Üye Kurultayı Sekreteri Olgun Yurt yaptı. Yurt konuşmasında ülke sorunlarının meslek sorunlarından ayrı tutulamayacağını ve toplumsal sorunların öğrencilerin de sorunları olduğunu ifade etti. Yurt, 24 Şubat'ta Denizli'de, 12 Mart'ta Bursa'da ve 19 Nisan'da İzmir'de yapılan hazırlık toplantılarının ardından bölgesel toplantılar yapılmaya başlandığını aktardı. Ayrıca kurultayın örgütlenmesi sürecinde birçok ilde çalışmalar yapıldığını, bunların önemli ayaklarından birinin Marmara Bölge Toplantısı olduğunu belirtti. 11 Mayıs 2007 tarihinde Isparta'da gerçekleştirilen bölge toplantısına ilişkin de bilgi verdi.

Sahte Saflaşmaya Karşı Emek-Demokrasi Ekseni

Toplumda sahte bir saflaşmanın yaratıldığı, Odamız ve TMMOB'nin de bu sahte saflaşma içine itilmeye çalışıldığı bugünlerde emekten, halktan ve demokrasiden yana bir eksende durmak gerektiğini ifade eden Yurt, sahte saflaşmalar yerine neoliberal politikalara karşı "Demokratik Türkiye'yi" savunan bir Meclis ve Cumhurbaşkanı seçilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'de ne olup bittiğinin farkında olan, emekten yana olanların 1 Mayıs'ta önünün kesildiğini aktaran Yurt, bu yasakçı zihniyetin ve kendine göre demokrasi anlayışının karşısında olduklarını söyledi.

Toplumsal Hafızamız Zayıf

Eğitim konusundaki yetersizliklere değinen Yurt, "Eğitimin içeriği bir yana, istatistiklere bakıldığında eğitim gören insan sayısı çok az" dedi. Toplumsal hafızamızın çok zayıf olduğunu belirten Yurt, eğitim gereksiniminin her zamankinden daha fazla olduğunu ifade etti.

Teknolojik gelişme düzeyiyle uygarlığı paralel tutan zihniyeti eleştiren Yurt, "Eğer teknolojik gelişme düzeyiyle uygarlığın gelişmesi paralel olsaydı, bugün ABD en uygar ülke olurdu. ABD'nin uygarlık gelişiminin ne düzeyde olduğunu her gün yanı başımızda Irak'ta Filistin'de patlayan bombalardan görüyoruz " dedi.

Başka Bir Dünya Mümkün

"Başka Bir Dünya Mümkün diyorsak, yaşama müdahale etmeliyiz" diyen Yurt, böyle bir süreçte yaşananlara seyirci kalınmaması gerektiğini vurguladı. Yitirdiğimiz tüm arkadaşlarımıza sahip çıkarak, bugünlere kadar gelmiş olan Elektrik Mühendisleri Odası'nın değerlerini ve mücadelesini ayakta tutarak temsil etmek gerektiğini söyledi.

Yurt, "Nazif Tepedelenlioğlu'ndan Bedri Karafakioğlu'na, Mesut Ulutaş'tan Alaeddin Anahtarcı'ya, Tülin Aydın'dan Cihan Kayıket'e, İbrahim Atalı'dan Hasan Balıkçı'ya kadar yitirdiğimiz tüm değerlerimize sahip çıkma, mücadelelerine saygı duyma ve yaşatma, en önemlisi sizden sonrakilere aktarma gibi önemli görevlerimiz var. Odamıza ve değerlerimize sahip çıkma ve layıkıyla temsil etme görevimiz var" dedi.

Yurt, kaçak elektrikle mücadele sonucu rüşvet almayı reddedip onuruyla mesleğini yapmaya çalışan Hasan Balıkçı'nın katledilmesi sebebiyle her yıl18 Ekim'de anısına düzenlenen anma törenlerine EMO Öğrenci Komisyonu'na üye öğrencilerinde katılması için öneride bulundu.

Bölgesel Toplantıların Önemi

EMO Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Ulutaş yaptığı açılış konuşmasında geçmişte yapılan üç kurultayın da Oda çalışmalarına çok şey kattığını ifade etti. Bölgesel toplantıların önemine vurgu yapan Ulutaş, bölgesel toplantıların kurultayı daha da zenginleştireceğini ifade etti. Neoliberalizmin bütün temel altyapı hizmetlerini tasfiye ettiği bir dönemde olduğumuzu belirten Ulutaş, "Paran kadar yaşa" anlayışının egemen olduğunu aktardı. Ulutaş, EMO'nun faaliyet alanları içerisinde bulunan aynı zamanda yanı başımızda savaşlara sebep olan enerji alanını EMO'nun yakından takip ettiğini aktardı. Tarihte inişli çıkışlı dönemlerin yaşandığını belirten Ulutaş, gelecekte, yaşanan bu dönemin çok karanlık bir dönem olarak hatırlanacağını ifade etti. Ulutaş "Her karanlık kendi içinden bir aydınlığı da doğurur" diyerek, mücadeleye her alanda devam etmemiz gerektiğini kaydetti.

Meslek Odaları ve Meslek İçi Eğitim

Ulutaş, lisans eğitimlerinin işlevinin temel bir formasyon olarak ifade edilmesi gerektiğini belirtti. Teknolojinin hızlı gelişmesi sonucu birçok farklı alan ortaya çıktığını belirten Ulutaş, meslek alanlarının bir yandan birleştiğini bir yandan da birbirinden ayrıldığını ortaya koydu. Oluşan her alt alana bir diploma verilemeyeceğini kaydeden Ulutaş, bu alanlarda meslek odalarının düzenleme yapması gerekliliğinin kendini dayattığını belirtti. Meslek içi eğitimlerin lisans eğitimleri yerine geçmediğini, yeni teknolojik gelişmeler sonucu belli alanlarda mesleki yeniliklerden haberdar olmayı sağladığını ve özellikle Odaların belirleyecekleri "uzmanlık gerektiren alanlarda" çalışabilecek üyelerin belirlenmesi ve yetkilendirilmesi işlevi göreceğini ifade etti. Ulutaş, uzmanlaşmanın giderek yaygınlaştığı işgücü piyasasında interdisipliner alanların ortaya çıktığına, EMO'nun bir meslek örgütü olarak bu alanları düzenlemek ve bu alanda çalışan mühendislerin çalışma koşullarını iyileştirmek için yoğun çaba gösterdiğine değindi. Uzmanlık ve iş alanları konularında sınırları belirleyecek olan kesimin meslek odaları olduğunu aktaran Ulutaş, bunun kamusal bir görev olduğunu söyledi. Ulutaş, EMO'nun bu alanda serbestleştirilme, piyasalaştırılma, uluslararası tekellerin ve yabancı mühendislerin denetimsizce at koşturacağı bir alana dönüştürülmesine engel olmak için, alanı kamusal yarar doğrultusunda düzenlemeye çalıştığını kaydetti. Ulutaş, EMO'nun üyesine ve öğrencilerine yönelik çalışmalarında son 5-6 yıldır büyük bir atılım içinde olduğunu kaydetti. Ulutaş, EMO'nun devrimci demokrat geleneğinin sürdürülmesi için mutlaka örgüt içi tartışmaların yaşanmasının gerektiğini, bu tartışmaların örgüte dinamizm katacağını, ancak tartışmalarda konunun aynı tarafında olduğumuzun unutulmaması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.

Bursa Öğrenci Üye Komisyonu'ndan Şükrü Kılık Elektronik Meslek Dalı Komisyonu çalışmalarını içeren bir sunum yaptı. Bildiride MİSEM‘in önemine ve meslek yasası çalışmalarından da değinildi. Sunumun ardından tartışmalara geçildi. Tartışmalarda özellikle meslek alanlarının belirlenmesi ve interdisipliner alanlardaki ayrım zorluğuna değinildi.

Öğleden sonraki oturumda İstanbul Öğrenci Üye Kurultayı tarafından hazırlanan "Akreditasyon ve Eşdeğerlik" adlı sunum yapıldı. Sunumun ardından özellikle eğitim alanında belirli standartların getirilmesi üzerine tartışmalar yapıldı.

Üçüncü oturumda Kocaeli Öğrenci Üye Komisyonu tarafından hazırlanan "Yetkili Mühendislik" adlı sunum yapıldı. Sunumun ardından özellikle belgelendirme konusu değerlendirildi. Meslek içi eğitimin belgelendirme konusundan bağımsız düşünülmesi gerektiği üzerinde uzlaşmaya varılan tartışmanın ardından toplantı sona erdi.

Akdeniz Bölge Toplantısı Yapıldı

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde11 Mayıs 2007 tarihinde "EMO IV. Öğrenci Üye Kurultayı Akdeniz Bölge Toplantısı" gerçekleştirildi. Toplantıya Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik Haberleşme Mühendisliği ve Denizli Pamukkale Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinden oluşan toplam 170 kişi katıldı. Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik Haberleşme Mühendisliği Bölün Başkanı Mustafa Merdan ve öğretim görevlileri, TMMOB Danışmanı Orhan Örücü, Antalya Şube Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Tepe, Antalya Şube Müdürü Türkan Sancaklı, EMO Isparta Temsilciliği Müdürü Altan Nakipoğlu ve Müdür Yardımcısı Fethi Kaya, Denizli Şube Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Fethi Kaya ve Denizli Şube Teknik Görevlisi Murat Kodal katıldı.

Açılış konuşmasını Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik Haberleşme Mühendisliği Bölüm Başkanı Mustafa Merdan yaptı. Ardından TMMOB Danışmanı Elektrik Mühendisi Orhan Örücü, son günlerde Türkiye'de yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, önemli dönüm noktalarının yaşandığı böylesi bir dönemde "Halktan, emekten ve demokrasiden yana bir tavır sergilemek, demokratik bilinci oluşturmak için mücadele etmek" gerektiğinin altını çizdi. Örücü, mühendislik mesleğinin disiplini ve etiğine ilişkin bilgi verirken ülke sorunlarının meslek sorunlarından ayrı tutulamayacağını belirterek güncel sorunların öğrencilerin de sorunları olduğunu aktardı.

"Mühendislik Mesleğinin Tanıtımı, Uygulama Alanları ve Türkiye Koşulları" başlıklı bir sunum gerçekleştiren Örücü, unvan, imza yetkisi ve yetkili mühendislik gibi konulara değinerek meslekte yaşanan sorunları ifade etti.

"Mühendisliğin tanımı, TMMOB, EMO ve ilgili yasal süreçlerin amaç ve kapsamına" ilişkin bilgi veren Örücü, TMMOB ve bağlı Odalar olarak mühendislik eğitim programı değerlendirme ve akreditasyon çalışmalarında yer alındığı ve kurul çalışmasının devam ettiğini belirtti.

Eğitim Hayat Boyu Devam Ediyor

Mühendislik eğitim süreci ve Türkiye koşullarını değerlendiren Örücü, mühendislik uygulamalarında teknolojinin ve bilimin büyük bir hızla geliştiğini söyledi. Eğitimin hayat boyu devam ettiğini ve bu doğrultuda mühendislik mesleğinin gereklerini yerine getirebilmek adına sürekli olarak mühendisin kendisini geliştirmesi ve yenilemesi gerektiğini aktaran Örücü, ancak bu şekilde gerçek hizmet üretilebileceğini ortaya koydu.

Uzmanlaşmanın Önemi ve Meslek İçi Eğitim

Örücü, uzmanlaşmanın giderek yaygınlaştığına, işgücü piyasasında indisipliner alanların ortaya çıktığına, EMO'nun bir meslek örgütü olarak bu alanları düzenlemek bu alanlarda çalışan mühendislerin çalışma koşullarını iyileştirmek için yoğun çaba gösterdiğine değindi. Bu amaçla EMO'da mühendislere yönelik MİSEM (Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezi) çerçevesinde eğitimlerin verildiğini aktardı. Örücü, mühendislik mesleğinin yaşam boyu öğrenmeyi gerektirdiği ve yapılan işin sorumluluğunun bilincinde olunmasının önemli olduğunu ifade etti.

Mühendislik Yüzde 50 Oranında Tercih Ediliyor

Bazı üniversitelerin eğitim kadrolarının yetersizliğine karşın ikinci öğretim uygulamasının da devreye sokulmasını eleştiren Örücü, üniversitelerin akademik kadro ve laboratuvar koşulları açısından geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Örücü, mesleki yönelimde mühendisliğin yüzde 50'nin üzerinde tercih edilen bir meslek dalı olduğunu kaydetti. İş ilanlarında okul ayrımı (Boğaziçi Ünv, ODTÜ vb.) yapan ilanların takipçisi olunduğunu, EMO'nun bu uygulama karşısında ilanları geri çektirmek için gerekli kurum ve kuruluşlarla irtibata geçtiğini belirtti. Sunumun ardından Örücü, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Öğrencilerden gelen "Teknik Gezi" talebinin ise değerlendirileceği belirtildi.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. ÇALIŞMA DÖNEMİ BAŞLADI

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

ENERJİ ALANI YÖNETİLEMİYOR (BİRGÜN)

“TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ” LAİKLİK DÜŞMANI, BİLİMİ VE FENNİ DIŞLAYAN GERİCİ BİR EĞİTİM-ÖĞRETİM MODELİDİR! KABUL ETMİYORUZ !

Okunma Sayısı: 2313


Tüm EMO-Genç İçeriği

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.