MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO ANKARA ŞUBESİ VE MMO ANKARA ŞUBESİ ANKARA'DA BULUNAN ASANSÖRLER VE ASANSÖR KAZALARI İLE İLGİLİ BİR BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLEDİ. 2 HAZİRAN 2007 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ AŞAĞIDADIR


BASIN AÇIKLAMASI


 
Türkiye genelinde halkın can emniyetine önem veren belediyeler, bu kontrolleri çok ciddi takip etmekte ve bölgelerindeki asansörlerin denetimi için Elektrik ve Makine Mühendisleri Odaları yerel birimleri ile protokol imzalayarak bu kontrolleri kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olan EMO ve MMO ile eşgüdüm içinde gerçekleştirmektedirler. Ankara’da asansör kontrolü için protokol imzalayan tek belediye Çankaya Belediyesi’dir, bunun dışında kontrol yapılan belediye bulunmamaktadır.
 

Değerli Basın Emekçileri;

Asansörler; dikey taşıma amaçlı olarak kullanılan, mekanik ve elektrik aksamlarının birlikte bulunduğu sistemlerdir. Kullanıldığı binaya bağlı olarak çalışma yükseklikleri zaman zaman oldukça fazla olabilmekte ve bu durumlarda can emniyeti açısından çok daha fazla emniyetli çalışma koşullarına ihtiyaç duyulmaktadır. Basına da zaman zaman yansıyan kazalar, üzücü sonuçlara yol açabilmektedir.  

Bilindiği gibi, 2002 yılından beri Çankaya Belediyesi, EMO Ankara Şubesi ve MMO Ankara Şubesi olarak, Çankaya Belediyesi sınırları içinde bulunan asansörlerin yıllık periyodik bakımları yapılmaktadır. Bu konuda 15 Şubat 2003 tarih ve 25021 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe giren Asansör Yönetmeliği (95/16/AT)‘nin 24. maddesi şu şekildedir: "Yapının bağlı bulunduğu Belediyelerce veya Belediye hudutları dışındaki yapılar için Valiliklerce en az yılda bir kere her asansörün kontrolü yapılır, ancak kadrosunda yeterli teknik eleman bulunmayan Belediyeler veya Valilikler yıllık kontrol işini, dışarıdan Elektrik ve/veya Makine Mühendisine yaptırabilir". Can ve mal emniyeti açısından bu denetimler gerekli ve önemli.

Bu kontrolü yapan mühendisler de emniyet ve işletme yönünden tesisin işletmesinde engel bulunup bulunmadığını belirten ve sorumluluğunu taşıyan bir rapor düzenlemektedir. Bu kontroller, bir makine ve bir elektrik mühendisinin mutlaka bulunduğu uzman ekipler tarafından, kontrolü yapılan asansörün bakım sorumlusu firmanın bilgisi dahilinde yapılarak, varsa asansörlerde bulunan aksaklık ve eksiklikler rapor edilmekte ve düzeltilmesi için süre tanınmaktadır. Bu kontrol sonucunda asansörlere yapıştırılan "YEŞİL" etiket asansöre güvenle binilebileceğini, "MAVİ" etiket tehlikeli bir durum olmadığını ancak en kısa sürede düzeltilmesi gereken aksaklıklar olduğunu, "KIRMIZI" etiket ise asansörün kullanılmasının kesinlikle tehlikeli olduğunu ve derhal gerekli bakımın yapılması gerektiğini ifade eder. Biz, "KIRMIZI" etiketli asansörlerin kesinlikle kullanılmamasını öneriyoruz. Bu durumda kırmızı etiket yapıştırılmış bir asansörde geçtiğimiz yılın sonunda ölümlü bir kaza olmuştur. Denetim raporuna göre bakım yapılmış olsaydı bu ölüm olmayacaktı.

Türkiye genelinde halkın can emniyetine önem veren belediyeler, bu kontrolleri çok ciddi takip etmekte ve bölgelerindeki asansörlerin denetimi için Elektrik ve Makine Mühendisleri Odaları yerel birimleri ile protokol imzalayarak bu kontrolleri kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olan EMO ve MMO ile eşgüdüm içinde gerçekleştirmektedirler. Ankara‘da asansör kontrolü için protokol imzalayan tek belediye Çankaya Belediyesi‘dir, bunun dışında kontrol yapılan belediye bulunmamaktadır.

Yılda en az bir kez bakım yaptırılmasından bina yöneticisi/sorumlusu ve bakımı yapan firma sorumlu;        

Yasa; "Bu raporun tanzim ettirilmesinin takibinden asansörün bulunduğu bina yöneticisi/sorumlusu ve bakımını yapan firma müştereken sorumludur" diyor. Yılda en az bir kez yapılan bu kontrol ile asansörler güven içinde kullanıldığı gibi, bina yöneticisinin ve bakımcı firmanın da sorumluluklarını yerine getirmesini sağlıyor.  Oluşabilecek kazalar, insanlara zarar verebildiği gibi sorumluluk taşıyanların, yasal takibatını da gerektirmektedir. Çankaya‘daki bazı apartman yöneticileri tüm uyarılarımıza rağmen binalarındaki asansörlere denetim yaptırmamakta veya denetimi yapılan asansörlerin kullanım ruhsatlarını almamaktadırlar. Bu durumdaki Bina Yöneticilerinin/Sorumlularının ivedilikle Asansör Kontrol Koordinatörlüğü ile irtibata geçmesi gerekmektedir.

Çankaya bölgesinde yapılan denetimlerle ilgili bazı rakamlar;

Çankaya Belediyesi ile TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve TMMOB Makine Mühendisleri Odası Ankara Şubeleri arasında 11.01.2002 tarihinde imzalanan protokol gereği Çankaya Belediyesi sınırları içerisindeki asansörlerde kontroller 01.03.2002 tarihinde Asansör Kontrol Koordinatörlüğü tarafından başlatılmıştır.

Bir Elektrik ve bir Makine Mühendisinden oluşan ekipler;

2002 yılında 2646 adet,

2003 yılında 3509 adet,

2004 yılında 4417 adet,

2005 yılında 4583 adet,

2006 yılında 3979 adet,

2007 ilk üç ayında 1136 adet

kontrol gerçekleştirmişlerdir.

 

Yıllık Kontroller  sonunda;

2002 yılında 662 adet,

2003 yılında 3196 adet,

2004 yılında 2646 adet,

2005 yılında 3097 adet

2006 yılında 2870,

2007 yılının ilk üç ayında 684 adet

olmak üzere toplam olarak 13211 adet "Asansör Kontrol Raporu " düzenlenerek bina yöneticilerine ve yetkili bakımcı firmalarına teslim edilmiştir.

Beş yıl içinde yapılan kontrollerde; kırmızı etiket alan asansörlerin oranı %27 den %18‘e, mavi etiket alan asansörlerin oranı %61 den %18‘e gerilemiştir. Buna karşılık ilk kontrolde yeşil etiket alan asansörlerin oranı %12 den %64‘e çıkmıştır.

Yapılan çalışmalar neticesinde asansörlerdeki iyileştirmeler, eksiklerin giderilmesi, belgeli asansör sayısındaki artışından da gözlenmektedir. Başlangıçta bölgemizdeki asansörler %30 oranında belgelendirilmişken 2006 yılında bu oran %70‘lere çıkmıştır.

Ankara‘da 2002 yılında 124 asansör kazası olmuşken bu sayı 2003 yılında 104, 2004 yılında 112, 2005 yılında 159, 2006 yılında ise 65 olmuştur. Denetimlerin etkisi zaman içinde daha net bir şekilde görülmektedir.

Fakat; 2007 yılı Nisan ayı itibarı ile kullanılmasında sakınca görülen, kullanıldığında ölüm yada yaralanma riski ile karşı karşıya kalınan ve KIRMIZI etiket yapıştırılan asansör sayısı 222 adet, eksikleri ivedilikle giderilmesi gereken ve MAVİ etiket yapıştırılan asansör sayısı da 312 adettir. Yani toplam olarak Çankaya Belediye sınırları içinde 534 adet riskli asansör bulunmaktadır ve bunlardan 222 tanesi (kırmızı etiketli asansörler) kesinlikle kullanılmamalıdır.

Yürürlükteki yönetmeliğe göre Asansör bakım firmalarının Sanayi ve Ticaret Bakanlığı‘na kayıt yaptırmak zorundadırlar;  2006 yılında bölgemizde bakım yapan yetkili firma sayısı 75 adettir. 38 firmanın da yönetmelikte istenen belgelere sahip olmadıkları halde bakım yaptıkları tespit edilmiştir. Bu firmalar yetki belgelerini tamamlamaları hususunda uyarılmışlardır.

Asansörler teknik gereklilikleri karşılanır bir anlayışla imal ve kontrol edilmediği zaman birer ölüm makinesine dönüşebilirler. Özellikle Bina Yöneticilerinin veya sorumlularının, kendilerinin ve yakınlarının da bu asansörleri kullandığını, oluşabilecek kazalarda yasal sorumlulukları bulunduğunu belirtmekte yarar var. Bunun farkında olmayan yöneticilere ve sorumlulara gerekli bilgilendirmeleri geçmişte olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Sorumlu ve insan hayatına önem veren herkesin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğine inanıyoruz. Yakın zamanda veritabanımızdaki asansörleri internette etiket rengine göre yayınlayarak, vatandaşlarımızın buradan tehlikeli asansörleri öğrenmesine olanak sağlama yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Asansör kazaları kader değildir.

Asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin ihmal edilmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

02.06.2007

 

TMMOB EMO                                  TMMOB MMO

Ankara Şubesi                               Ankara Şubesi



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


TEMEL BİNA AKUSTİK UZMANLIĞI EĞİTİMİ FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TARAFINDAN DÜZENLENİYOR

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

EMO AFYON İL TEMSİLCİLİĞİ VE OSMANGAZİ EDAŞ ZİYARET EDİLDİ

ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

ICCI 2024 FUARINA GEZİ DÜZENLENDİ

KAMUSAL SİBER SAVUNMA DERNEĞİ’NDEN ŞUBEMİZE ZİYARET

MMG’DEN YENİ YÖNETİM’E TEBRİK ZİYARETİ

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TBMM BAYINDIRLIK, İMAR, ULAŞTIRMA VE TURİZM KOMİSYONU BAŞKANI’NA ZİYARET

Okunma Sayısı: 2032


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.