MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SUYA YATIRIM DEVEDE KULAK (GÜNDEM, 05.08.2007)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
EMO: Kızılırmak projesi kime yarıyor?
 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi Başkanı Ramazan Pektaş Ankara‘nın su sorunu ile ilgili olarak, "Kızılırmak suyunu getirmek yerine dağıtım şebekesinin niye iyileştirilmedigi ve kayıpların normalize edilmediğinin Ankaralılara açıklanması gerektiğini belirterek, "Sertlik derecesi, klorûr ve sülfat oranları yüksek Kızılırmak suyunun Ankara‘ya getirilmesinden kimler ne çıkar elde etmektedir" diye sordu. EMO Ankara Şubesi‘nde, basın toplantısı düzenleyen Pektaş, Ankara ve İstanbul‘un yok edilen kaynaklar nedeniyle su sorunu yaşadığını söyledi. Ankara‘nın içme suyu sağlayan barajlarının 4 yıl Ankara‘ya su verebilecek durumda olduğunu ifade eden Pektaş, şöyle devam etti: "Dağıtım şebekesinde yüzde 50 kayıp olduğu resmi verilerle sabittir. Bu durumda Kızılırmak suyunu getirmek yerine dağıtım şebekesinin niye iyileştirilmediginin Ankaralılara açıklanması gerekmektedir. Her şeyden öte Ankara‘nın barajlarındaki su miktarı nasıl birden bire yüzde 5 seviyesine düşmüştür? Niye bu noktaya gelmeden önce önlem alınmamıştır? Sertlik derecesi, klorûr (30 kat) ve sülfat (16 kat) oranlan yüksek Kızılırmak suyunun Ankara‘ya getirilmesinden kimler ne çıkar elde etmektedir?"

Devlet Planlama Teşkilatı ve Maliye Bakanlığı‘nın verileri 6 büyük ilde içme suyu yatırımının sosyal tesisler için yapılan yatırımların gerisinde kaldığını gösteriyor. 15 ayda içme suyu için sadece 927.2 milyon harcanmış.

Ankara‘da uygulanan su kesintisi ve İstanbul‘da kapıya dayanan susuzluk tehlikesi, belediyelerin içme suyu projelerine öncelik vermediği eleştisi ile karşılaşıyor. Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı‘nın suya yatırım rakamları eleştirileri doğruluyor.

006 yılı ile bu yılın ilk 3 ayında, büyükşehir, il, İlçe ve belde belediyeleri ile Ankara Su Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), İstanbul Su Kanalizasyon İdaresi (iSKİ), Bursa, izmir, Kayseri ve Antalya su kanalizasyon idarelerinin de aralarında bulunduğu idareler, yaptıkları hizmetler karşılığı müteahhitlere 7 milyar 181 milyon 817 bin YTL ödeme yaptı. 15 aylık süreçte müteahhitlere yapılan ödemenin 2 milyar 817.9 milyonu yol yapımı, 1 milyar 292.5 milyonu kanalizasyon, 557.3 milyonu sosyal tesis ınşaatları, 383.9 milyonu da hizmet binası ve hizmet tesisi yapımı için ödendi. Belediyeler, 2006‘da içme suyu için müteahhitlere 419 milyon 73 bin ödeme yaptı, bu rakam 2007‘nin ilk çeyreğinde 89 milyon 672 bin YTL olarak gerçekleşti. Bağlı idareler ise geçen yıl içme suyu yapım gideri adı altında müteahhitlere 341 milyon 290 bin, bu yılın Ocak-Mart döneminde ise 77 milyon 211 YTL aktardı. Bu dönemde belediyelerin ve bağlı idarelerin sosyal tesis inşaatı, hizmet binası ve hizmet tesisi yapımı için 941.2 milyon YTL‘yi bulurken, içme suyu için harcadıklan toplam para 927 milyon 246 bin YTL‘de kaldı.

Projeler ağır ilerliyor

Yatırım programları da içme suyu yatırımlarının ne kadar ağır, aksak işlediğini gözler önüne seriyor. DPTnin 2007 Yatırım Programına göre Bursa İçme Suyu Projesi 1973 yılından bu yana, istanbul‘un Melen Projesi de 1991 yılından bu yana devam ediyor. Başkentte ise 1998 yılında uygulamaya konulan Gerede Projesi‘nde elle tutulur bir gelişme sağlanamadığı görülüyor. 2007 bütçesinde bu proje için sadece 100 bin YTL ödenek konulduğu dikkati çekiyor. Buna karşılık, toplam proje tutan 2 milyar 334 milyon 514 bin YTL olan Büyük Melen İçme Suyu Projesi için 2006 sonuna kadar yapılan harcama 1 milyar 225 milyon 260 bin YTL şeklinde hesaplanıyor. 2007 bütçesinde proje için de 70 milyon 900 bin YTL tutarında ödenek yer alıyor.

Bodrum, Kayseri yerinde saydı

Bu arada Yatırım Programına göre, Bodrum Yanmadası içme Suyu Projesi 2004‘te başlandı ve 2010 yılında bitirilmesi öngörüldü. Toplam yatırım tutan 158 milyon 260 bin YTL olan bu projeye, 2006 sonuna kadar hiçbir harcama yapılmadı, 2007 bütçesine de söz konusu proje için 15 bin YTL konuldu. Aynı şekilde Kayseri İçme Suyu Projesi de 2004 yılında yatırım programına girdi. 2013 yılına kadar tamamlanması öngörülen proje için de 2006 yılı sonuna kadar hiçbir harcamada bulunulmadı. 116 milyon 459 bin YTL‘hk Kayseri İçmesuyu Projesi için 2007 bütçesinde 100 bin YTL‘lik ödeneğe yer verildi.



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


TEMEL BİNA AKUSTİK UZMANLIĞI EĞİTİMİ FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TARAFINDAN DÜZENLENİYOR

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

EMO AFYON İL TEMSİLCİLİĞİ VE OSMANGAZİ EDAŞ ZİYARET EDİLDİ

ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

ICCI 2024 FUARINA GEZİ DÜZENLENDİ

KAMUSAL SİBER SAVUNMA DERNEĞİ’NDEN ŞUBEMİZE ZİYARET

MMG’DEN YENİ YÖNETİM’E TEBRİK ZİYARETİ

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TBMM BAYINDIRLIK, İMAR, ULAŞTIRMA VE TURİZM KOMİSYONU BAŞKANI’NA ZİYARET

Okunma Sayısı: 1525


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.