Mimarlar Odası Genel Merkezi ve İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından desteklenen Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi ve Alianoi Girişimi’nin birlikte düzenlediği İki Antik Kentin Çığlığı - Barajlar ve Kültürel Miras paneli 6 Aralık 2007 tarihinde İTÜ Taşkışla Kampüsü’nde gerçekleştirildi.
Başkanlığını Eyüp Muhçu‘nun (Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı) yaptığı oturumda söz alan panelistler içinde Odamız Yönetim Kurulu Genel Yazman Üyesi Cengiz Göltaş da bulundu. Diğer panelistler ise: Oktay Ekinci (Yüksek Mimar) Av. Arif Ali Cangı (Allianoi Girişim Grubu Egecep Dönem Sözcüsü) idi. Cengiz Göltaş; "Elektrik Mühendisleri Odası‘nın enerji politikaları içinde hidrolik elektrik santralarının kurulmasını savunageldiğini, ancak, Hasankeyf‘te kurulması düşünülen elektrik santralının yol açacağı ekolojik ve toplumsal zararları göz önüne alarak buraya bir santral kurulmasına karşı çıktıklarının‘ altını çizdi. Göltaş, Hasankeyf‘e kurulacak bir elektrik santralından elde edilecek enerjinin kat be kat fazlasının, mevcut santrallara yapılacak yenileme ve bakım çalışmalarıyla elde edilebileceğini, asıl olarak yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması için çalışma yürütülmesi gerektiğini belirtti. Daha sonra yapılan Forum‘da katılımcıların soru ve görüşleri dile getirildi. Panel‘in ikinci oturumuna Prof.Dr. Mehmet Özdoğan (İÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı) başkanlık etti. Bu panele katılan konuşmacılar aşağıda yer almaktadır:
Yrd.Doç.Dr. Ahmet Yaraş (Allianoi Kazı Kurulu Başkanı) Prof.Dr. Sevil Gülçur (Arkeolog, İstanbul Üniversitesi) M. Nedim Tüzün (EMO Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı) Nedim Tüzün, konuşmasında, Hasankeyf girişimi adına yapılanları aktararak, ‘Enerjinin alternatifi var ancak, kültürel mirasımız Hasankeyf ve Alianoi‘nin alternatifi yoktur. Bunlara sahip çıkmak hepimizin görevidir‘ dedi.
İkinci oturum sonrasında da, Şubemiz Başkanı Erol Celepsoy‘un da katıldığı katılımcıların aktif olarak yer aldığı forum yapıldı.
 |
Fotoğraflar |
|
|
|
|
|