MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İSTANBUL ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR

   · 

SMM NEDİR?

   · 

ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK İÇİN BAŞVURU

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 EDİRNE   İSTANBUL   KIRKLARELİ   TEKİRDAĞ 
 

 
MİSEM EĞİTİMLERİ
 

EMO İstanbul Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 81

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE ÖRGÜTLENME PANELİ YAPILDI



 
EMO İstanbul Şubesi ve bilişim sektörü çalışanlarının düzenlediği, Tez-Koop-İş Sendikası, UNİ Global ve LBC Sendikalarının katılarak destekledikleri Bilişim Sektöründe Örgütlenme paneli 5 Eylül Cuma akşamı Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryum’da 150’ye yakın üyemizin ve izleyicinin katılımı ile yapıldı. Başarıyla tamamlanan panel bilişim alanındaki sorunların ne denli karmaşık olduğunu gözler önüne sererken, çözüm yollarına ilişkin önemli ipuçlarını da ortaya çıkardı.
 

EMO İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Kurtuluş Kaya‘nın yönettiği panele konuşmacı olarak; Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve sendikacı Şükran Soner, Uni Global Sendikası IT Örgütlenme Başkanı Gerhard Rohde, LBC Sendikası IT Örgütlenme Yöneticisi Cohen Dries ve Tez Koop İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Doğru konuşmacı olarak katıldılar.

Paneli açan Kurtuluş Kaya öncelikle EMO İstanbul Şubesi Başkanı Erhan Karaçay‘ı kürsüye davet ederek, Şubenin bilişim alanındaki çalışmalarla ilgili düşündüklerini ve sendikal deneyimleri ışığında görüşlerini aktarmasını istedi. Kürsüden kısa bir konuşma yapan Karaçay, her alanda olduğu gibi yeni ve henüz standartları oluşmayan Bilişim sektöründeki sendikal örgütlenmenin önemine değinerek, bu alandaki örgütlenme ve başarının bütün çalışanlar için önemli bir kilometre taşı olacağının altını çizdi.

Kurtuluş Kaya, bilişim sektörünün içinde bulunduğu durumu kısaca özetleyerek panelistlere sırasıyla söz verdi.

İlk konuşmayı IBM‘deki bilişim çalışanlarının örgütlendikleri Tez Koop İş Sendikası‘nın Genel Başkanı Gürsel Doğru yaptı. Gürsel Doğru, bilişimde örgütlenme sorununun genel örgütlenme sorunundan ayrı tutulamayacağını belirterek "10-15 yılda artan yerli ve yabancı yatırımı, internet kullanımının artması sorunları çeşitlendirdi. Bilgi teknolojisi üreten ve satan şirketler sektörün aktörleri oldu. IBM çalışanlarının örgütlenmesi bilişim sektöründeki diğer  firmalar için  örnek teşkil edecektir. Bilişim sektöründe çalışanlar kendi kariyer hedefleri ve kişisel çabaları ile bir yerlere gelmeye çalışıyorlar. Başka bir iş bulamayacakları endişesi yaratıldığı için emeklerinin ve hak ettiklerinin çok altında ücretlerle çalışıyorlar. Ayrıca bilişim sektöründekiler esnek çalışma adı altında plansız çalıştırılıyorlar. Sonuç olarak hangi sektörde ve hangi sıfatla çalışılıyor olursa olsun hak arama, örgütlenme ve sözleşme yapmaktan geçiyor" şeklinde konuştu. 

İkinci sırada konuşan Uni Global Sendikası IT Örgütlenme Başkanı Gerhard Rohde, bilgi ve hizmet sektöründe uluslararası faaliyet gösteren bir sendika olduklarını söylerek, "Fakir ülkelerde örgütlenmelerimiz var. Bu ülkelerde çalışanların hakları ihlal edildiğinde gereken örgütlenmenin yapılmasına çalışıyoruz. Bizim amacımız kurumlar arası işbirliği yapmak. Dünyanın her yerinde kendi sektörümüzde olan sendikaları destekliyoruz. Üyelerimizle bağlantı kurarak mühendis arkadaşlarımızın aynı firmaya bağlı kalmadan denizaşırı ülkelerde çalışmalarını sağlıyoruz" dedi. Bu çalışmalara dünyanın her yerinde devam ettiklerini söyleyen Rohde, esas işlevlerinin ülkelerdeki çalışanlar arasında deneyim aktarımını sağlamak ve uluslararası dayanışma ağı yaratmak olduğunu belirtti. Panelin örgütlenmesini başarılı bulduğunu söyleyen Rohde, kısa bir zaman sonra binlerin katıldığı bir bilişimciler etkinliğinde tekrar bir araya gelebilme temennisini belirtti.

Cumhuriyet gazetesi yazarı ve sendikacı Şükran Soner, çağdaş teknolojinin eğitim görmüş insanlara cevap veremediğini belirtti. Ekonominin tamamen piyasaya döndüğünü belirterek, "Biz eskiden çağdaşlaştıkça zenginliğin paylaşılacağını sanıyorduk. Yeni dünya tamamen sömürü düzenine göre kuruldu. Asgari hakların alınamadığı bir düzen. Tüm dünyada en fazla sömürülenler eğitimli insanlar. Sendikalar gazetecilik, bilişim ve eğlence sektörlerine dağıldılar. Bu sektörler insanların algılarını çıkarlarına göre şekillendiriyor. Yeni dünya düzeninde eğitimli, bilinçli, örgütsüz kullanılan insanlar var. Barış ve demokrasiden yana yol alan örgütlenmeye geçmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Panelistler içinde en son sözü alan LBC Sendikası IT Örgütlenme Yöneticisi Cohen Dries, Belçika‘da IBM‘le 2003‘te toplu sözleşme imzaladıklarını, bunun için uzun mücadeleler verdiklerini belirterek "2001 yılında IT sektöründe bir uyanış oldu. Çalışanlardan çok çabuk vazgeçildiği, onlara demirbaş gibi davranıldığı dönemler yaşadık. BT çalışanlarına toplu sözleşmenin gücünü ilettik. Şuan birçok üyemiz yurtdışındaki meslektaşlarıyla bir araya geliyor. Bu da bizim iyi ilişkiler içinde olduğumuzu gösterir" dedi.

Panelin birinci bölümünden sonra başlayan soru-cevaplı ikinci bölüm için program içinde bir saatlik bir süre öngörülmüşken, bu süre iki saati aştı. 20‘ye yakın izleyicinin soru sorup deneyim aktardığı bu bölüm, zaman sınırı nedeniyle tamamlanamadan sona erdirildi. Bu bölümde dile getirilen sorular, deneyimler ve çözüm önerileri, bilişim alanında yaşanan sorunların ne denli sıcak ve yakıcı olduğunu, birçok sorunun iç içe geçerek ciddi tıkanmalara yol açma potansiyeli taşıdığını ve en önemlisi, bu alanın esas aktörü olan çalışanlarının kendi sorunlarına sahip çıkarak bunları çözmeye girişmelerinin ne denli yaşamsal öneme sahip olduğunu gözler önüne serdi.

Bu bölümde söz alan Kurtuluş Kaya, Şubemizin bilişim sektöründeki çalışma hedeflerini şöyle açıkladı: "Bundan sonra ne yapacağız? Sendikalar ve meslek örgütleri olarak sürecin örgütlenmesinde bilişim çalışanlarıyla yan yana durmaya devam edeceğiz. Bizler ortak sorunlar etrafında ortak çözümler üretebilmeye devam edeceğiz. Bu çerçevede de bilişim çalışanlarının ortak platformlarını oluşturmaya çalışacağız. Bu konuda odaların ve sendikaların başı çektiği bir süreç; ve daha çok meslek örgütlerinin sendikaları desteklediği bir anlayışı baz alacağız. Bu çalışmayı da Ankara, İzmir ve ülke çapındaki girişimlerle genişleteceğiz.  Tabi ki bu zor bir iş. Sektörde bir örnek var ve bu işi desteklemiş ve destekleyen kurumlar da var. Bundan sonrası, çalışan arkadaşların; yani bire bir bu işin muhataplarının bu sürece koyacağı katkı ile şekillenecektir."

 

İlgili Haberler : 

Gerhard Rohde; IBM Ateşle Oynuyor  
IBM Çalışanları, İlk Basın Açıklamalarını Yaptı; İkinci Duruşma 23 Eylül‘de
IBM‘de Müjdeli Haber; Zam Kararı Çıktı



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


ŞUBEMİZDEN İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ`NE ZİYARET

ŞUBE KOORDİNASYON KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ŞUBEMİZDEN İKİTELLİ OSB`YE ZİYARET

ŞUBEMİZ EMO GENÇ ÜYELERİ EMO GENEL KURULU`NDA

Okunma Sayısı: 1570


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.