MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İSTANBUL ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR

   · 

SMM NEDİR?

   · 

ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK İÇİN BAŞVURU

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 EDİRNE   İSTANBUL   KIRKLARELİ   TEKİRDAĞ 
 

 
MİSEM EĞİTİMLERİ
 

EMO İstanbul Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 81

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

5. DÜNYA SU FORUMU TOPLANTISINA KARŞI HAZIRLIK TOPLANTISI



 
Birliğimiz TMMOB’nin de içinde yer aldığı Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Mart 2009’da İstanbul’da düzenlenecek 5. Dünya Su Forumu toplantısına karşı, yapılabilecekleri tartışmak üzere 8-9 Kasım’da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla binasında bir toplantı düzenledi. Suyuna, yaşamına sahip çıkan herkese açık olan ve iki gün boyunca ilgiyle izlenen toplantıya Türkiye"den ve dünyadan suyun bir insan hakkı olduğunu savunan ve piyasalaştırılmasına karşı çıkan kurum ve kişiler katıldı.
 

Toplantının birinci ve ikinci oturumlarına konuşmacı olarak katılan İstanbul Tabip Odası‘dan Dr. Akif Akalın, Tüm Bel Sen 4. Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Saadet Yeyin, Elekrik Mühendisleri Odası adına Hüseyin Yeşil, Dev Sağlık İş Sendikası Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Munzur Koruma Kurulu Temsilcisi Hasan Şen, Hasankeyf Yaşatma Girişimi Üyesi Necati Pirinçoğlu ve pek çok sendika, meslek odası ve demokratik kitle örgütü temsilcisi, izleyicilerle su hakkı konusundaki fikirlerini ve mücadele deneyimlerini paylaştı.

Oturum başkanı Murat Gökdemir, suyu ticarileştirmeye çalışan tüm firma ve yönetimlere karşı mücadeleyi daha da kararlı bir biçimde sürdürmek için buluştuklarını belirterek; toplantının nedeninin sadece mart ayında yapılacak 5. Dünya Su Forumu‘na karşı gelmek olmadığına dikkat çekerek, aynı zamanda suyun topluma fayda sağlaması yönünde harekete geçmek için toplandıklarını vurguladı.

Su ve Enerji politikaları konusunu ele alan Şubemiz üyesi Hüseyin Yeşil, suyun ve enerjinin birbirinden ayrılmaz iki unsur olduğunu ifade ederek; Türkiye‘deki hidrolik potansiyelini enerji üretiminde kullanılması gerektiğini çünkü kaynağın yerli bir kaynak olduğundan dışa bağımlılığını azaltacağına dikkat çekti. Çevreyi ve doğal varlıkları yok ettiği için Hasankeyf"te, Munzur"da, Fırtına deresinde ve Artvin derelerinde yapılan barajlara karşı olduğunu vurgulayan Yeşil, rant uğruna insanların yaşamlarının altüst edildiğini dile getirdi. Son günlerde enerji üretimi için "Güneş ve rüzgar yeter" diyen anlayışa katılmadığını belirten Yeşil, "Biz bütün doğal ve yerli kaynaklarımızın çevreye zarar vermeyecek şekilde kullanılmasına yanayız. Enerji üretiminin yüzde 55‘i doğalgaza gidiyor bu da bizi dışa bağlı hale getiriyor. Bundan kurtulmanın tek yolu kendi doğal kaynaklarımızı kullanmadan geçer" diye konuştu.

Toplantının ikinci günü Dünya Su Mücadeleleri başlıklı oturumuna dünyanın birçok ülkesinden temsilciler katıldı. Ülkelerinde su ile ilgili mücadele ve örgütlenme deneyimlerini aktaran konuşmacılar, Türkiye‘deki su mücadelesine her açıdan katkı ve destek vereceklerini belirttiler.

Orsan Senalp) (TNI
Saleh Rabi (Filistin Su Mücadelesi)
Nila Ardhianie (Endonezya Su Mücadelesi)
Renato di Nicola (Foro İtaliano Dei Movement Per L‘acqua 1)
Patra Sindane (SA Water Movement)
Dorothea Harlin (ATTAC, Berlin)
Dimitri Mununi (Ce. Vi)
Frank Ett e (Ver. Di)
Tomasso Fatt ori (Foro İtaliano Dei Movement Per L‘acqua 1)
Darcey O‘Callaghan (Food&Water Watch)

Toplantının öğleden sonraki bölümünde yer alan ve katılımcılara söz veren Forum bölümünün başında kısa bir açış konuşması yapan TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Tores Dinçöz, Türkiye‘deki su mücadelesini kısaca aktararak, Nisan‘da yaptıkları ilk örgütlenme çalışmalarında ortaya dağınık ve örgütsüz bir fotoğraf çıktığını ancak geçen sürede bu dağınıklığı gidererek tek bir ağızdan konuşan ve ülkenin her yerinde harekete hazır hale gelen bir yapıyı gerçekleştirdiklerini belirtti. Daha sonra söz alan kişiler ve kurum temsilcileri su mücadelesi konusunda fikirlerini ve kararlılıklarını aktardılar.

Hazırlık Toplantısının sonunda açıklanan sonuç bildirisi aşağıdadır:

 

Mart 2009‘daki 5. Dünya Su Forumuna Karşı İkinci Hazırlık Toplantısı Sonuç Deklarasyonu

"Bizler, Türkiye‘de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde suyun ticarileşmesine karşı mücadeleler yürüten örgütler olarak, Mart ayında İstanbul‘da yapılacağı duyurulan 5. Dünya Su Forumuna karşı eylem ve etkinliklerimizi ortaklaştırmak için ikinci kez 8-9 Kasım 2008 tarihlerinde İstanbul‘da bir araya geldik.

Toplumsal yaşamın ayrılmaz bir bileşeni olarak su, kapitalist devletler de dahil olmak üzere hiç kimsenin ya da kurumun mülkiyetine terk edilemez. Bilinmesi gerekir ki su, insanlığın da parçası olduğu doğaya aittir. Aynı nedenden ötürü, bizler, suyun bitkiler, hayvanlar ve insanlar tarafından nasıl ve hangi koşullar altında kullanılacağının "seçilmişler" ya da "özel çıkar sahipleri" ya da suyu sermaye birikimi için talep edenler tarafından değil, yalnızca yaşamak için savunanlar tarafından belirlenmesini talep ediyoruz.


Yine bu nedenle bize göre su konusunda hak ve söz sahibi olanlar:
- Para ve güç sahipleri ile suyu alıp satılabilir bir mal olarak görenler değil; suyu beslenme, temizlik ve hijyen gibi temel yaşamsal ihtiyaçları için talep eden, Türkiye ve dünyada temiz suya erişimi olmayan İstanbul‘da Maden mahallesi, Urfa‘da Suruç ve İstanbul‘daki Küçük Armutlu vb. yerlerde yaşayan milyonlarca insan;
- Suyun şebekeler üzerinden dağıtımı işinde çalışan ücretliler ve onların sendikaları, meslek örgütleri
- Binlerce dekar arazide endüstriyel tarımla sermaye birikimlerini hızlandıranlar değil; doğayla barışık, toprağı tüketmeden tarım yapanlar;
- Binlerce ton temiz suyu üretim süreçlerinde kirlettikten sonra atıklarını doğaya boşaltarak bütün su kaynaklarını tehdit edenler değil,
* toplumsal ihtiyaçları gidermek için kullanım değerleri üretecek,
* üretiminde ihtiyaç duyduğu suyun süreç içinde kirlenmemesi için gerekli bütün önlemleri alacak
* üretim süreci sonunda ortaya çıkan atıkları doğayı ve yaşamı gözetecek şekilde kontrol altına alacak
* kuruluş aşamasından başlayarak bütün aşamaları yalnızca ve doğrudan ilgili halkların demokratik yönetim, gözetim ve denetiminde olacak toplumsal üretimin gerçek sahipleri;
- Kapitalist üretim modelinin dayattığı enerji yoğun üretim teknolojileri aşılmadıkça, iletim ve dağıtımda alınacak önlemlerle kayıp ve kaçaklar ortadan kaldırılmadıkça enerji darboğazı içinde bulunulduğu aldatmacasıyla, başta sınır aşan nehirler olmak üzere, bütün akarsularımızı enerji üretmek bahanesiyle barajlarla doldurmaya kalkışanlar değil;
*Öncelikle Munzur, Hasankeyf ve Karadeniz dereleri olmak üzere bütün akarsularımızın -sınırın hangi tarafında olursa olsun- akışı boyunca beslediği topraklarda ve sular altında bırakılıp yok edilmek istenen tarihsel mirasımız Allinoi‘ de on yıllardan beri doğaya zarar vermeden yaşamayı başarmış halklardır.


Yukarıda sayılan nedenlerden ötürü bizler,
- Bütün dünyanın derin ve etkilerinin yıllarca devam edeceği belirtilen bir ekonomik bunalımdan geçtiği bugünlerde, Türkiye Hükümetinin Mart 2009‘da yapılacak 5. Dünya Su Forumu toplantıları için 17.5 milyon Euro bütçe ayırmasını kabul etmiyor, bunu düzenleyen yasanın derhal iptal edilmesi için sonuna kadar mücadele edeceğimizi duyuruyoruz. Mali disiplinden ve krizden dem vurup her zaman olduğu gibi yoksullar ve emekçilerden fedakarlık isteyen ülke yöneticilerine sesleniyoruz: Dünya Su Forumu gibi, sadece kapitalist sınıfın yararına olan faaliyetlerin bedelinin halklara ödettirilmesini reddediyoruz.
- Evlerimize takılmaya başlanan kontörlü su sayaçları ve suyun maliyetini aşan fiyatlarla topluma verilmesi kabul edilemez. Çünkü yaşam için gereken su ticari bir mal değil, bir haktır. Suyun bir hak olduğunu kabul ettiğini, ancak, bu hakkın kullanılabilir hale gelmesi için gereken maliyetin halklara yüklenmesini öne süren Dünya Su Forumuna da bir çift sözümüz var:

Başta su olmak üzere toplumsal emeğin ürünlerini, karşılanmayan tek bir ihtiyaç kalmayacak bir şekilde dağıtmayı bilmiyorsanız, bu işi bilenlere, yani bütün zenginlikleri üreten emeğe bırakın.

Duyuruyoruz:

- Suyun ve enerjinin ticarileştirilmesi amacıyla kurulan ve kurulacak olan tüm barajların yapılmasına karşıyız. Özellikle, tüm dünya halklarının ortak toplumsal kültürel mirasının vazgeçilmez unsurları olan Munzur, Hasankeyf ve Karadeniz bölgeleri ile ilgili projelerin derhal durdurulması için dünyadaki diğer su hareketleri ile birlikte yürüttüğümüz mücadeleleri genişleterek devam ettireceğiz.
- Suya erişimi olmayan halkların yıllardır çekmekte olduğu insanlık dışı uygulamalara son vermek için, doğaya zarar vermeyen teknoloji ve buluşların uygulamaya konması için mücadele edeceğiz.
- Bütün su havzalarının koruma altına alınması ve mevcut havza işgallerine son verilmesi için çalışacağız.
- Yaşamlarını geçimlik tarım yaparak sürdüren küçük çiftçilerin, sulama kanallarına takılan kontör bedelleri altında bir kez daha ezilmesine seyirci kalmayacağız. Akarsuları, gölleri, göletleri şirketlere teslim ederek, sadece parası olan çiftçilerin suya erişimine neden olacak olan su özelleştirmelerine göz yummayacağız.
- Suya ulaşamayanların, "sizi suya kavuşturacağız" benzeri söylemlerle aldatılmalarına izin vermeyeceğiz. Dünya Su Forumunun tek derdinin suyun bir piyasa malı haline getirilmesi olduğu gerçeğini halklarla paylaşacağız.
- Belediyelerin su hizmetlerinde görevli ücretlilerin işsizleştirilmesine ve güvencesizleştirilmesine karşı, ortak örgütlenmeler yoluyla mücadele edeceğiz.
- Suyun ticarileşmesi sonucunda toplumsal ölçekte artacak zehirlenme, bebek ölümleri, salgın hastalıklar ve sakat doğumlar benzeri sağlık riskini önlemek amacıyla, ticarileşme sürecini bizden önce yaşayan ülkelerin örneklerini daha yakından izleyecek, gecikmeden toplumla paylaşacağız."

 



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


ŞUBEMİZDEN İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ`NE ZİYARET

ŞUBE KOORDİNASYON KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ŞUBEMİZ ESKİ YÖNETİCİLERİNDEN İBRAHİM AKSİN VEFAT ETTI

ŞUBEMİZDEN İKİTELLİ OSB`YE ZİYARET

ŞUBEMİZ EMO GENÇ ÜYELERİ EMO GENEL KURULU`NDA

Okunma Sayısı: 1317


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.