MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İSTANBUL ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR

   · 

SMM NEDİR?

   · 

ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK İÇİN BAŞVURU

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 EDİRNE   İSTANBUL   KIRKLARELİ   TEKİRDAĞ 
 

 
MİSEM EĞİTİMLERİ
 

EMO İstanbul Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 81

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

DEĞİŞEN DÜNYADA MÜHENDİSLİK PANELİ YAPILDI



 
2 Aralık 2008 tarihinde, EMO-Genç, İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü, Jeodezi ve Fotogrametri Kulübü ile birlikte, "Değişen Dünyada Mühendislik" başlıklı panel düzenlendi. Prof. Dr. Fuat Ercan’ın rahatsızlığı nedeniyle yer alamadığı panel 200’e yakın öğrencinin katılımıyla İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde Kültür Sanat Birliği Oditoryum’da yapıldı.
 

Doç. Dr. Ahmet Öncü Panelin ilk konuşmacısıydı. Kapitalist ilişkileri ve bugünkü durumu anlatan Ahmet Öncü "Üretim araçları onların denetiminde olduğu için, kapitalist sınıf, aylak sınıf bu sürecin içersinde kararların alınmasında, bilimsel bakışın dışında bir anlayışı hakim kılarak bu süreci ‘sabote‘ ediyor" diye başladığı konuşmasında başlıklar halinde aşağıdaki konulara değindi:

"Toplumun çalışan sınıfları üretimin çıktılarıyla ilgilenir. Kapitalist sınıf için ise o üretimin değeri önemli ve o değerden ne kadar kar ettiği önemlidir.  Buradan da bütün bilgi fiyat sorununa indirgenmekte ve bir şekilde bu bilginin en karlı şekilde oluşmasının koşulları yaratılmaya çalışılmaktadır. Bunun bilimsellikle bir alakası yoktur.

"Mühendisliğin sorunu nedir?  Mühendisler mühendislik okullarında şunu öğreniyorlar: Mühendisliğin sorunu verimliliktir. Sonuç itibariyle maddi refahın artırılmasından sorumludurlar.

"Eğer toplum maddi varlığını sürdüremezse mutlaka ve mutlaka zihni yapısında bir arayışa girer. Bugün hepimizin çok kaygı taşıdığı bir gerçeklikle karşı karşıya kaldığımızı düşünerek şunu söylüyorum: Dünya ne tür ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalırsa kalsın, bunun merkezinde işsizlik olacaktır. Milyonlar açlık ve sefalet içinde olacaktır. Bu çok ciddi bir çelişkidir. Bunun anlaşılması gerekir. Ne üretim araçlarında bir eksilme vardır, ne insanların bilgi ve becerisinde bir eksilme vardır.

"Kapitalist sınıf parasını çekip, daha rahat edeceği zamanları beklediği süreçte, bu sıkıntıları mühendisler çekecektir. Bilim ise şunu söylemektedir: Bu durum açıklanabilir. Açıklanabildiğine göre mühendisler buna karşı emek cephesinde örgütlenebilir..."

Şubemiz YK. Başkan Yardımcısı Kurtuluş Kaya konuşmasında mühendislerin ne tür sorunlarla baş başa kalacaklarını örnekleriyle sunarken, eğitimden, akreditasyona kadar birçok konunun altını çizdi.

"Türkiye‘deki eğitim sisteminin problemi mühendislik eğitimiyle başlamıyor. Bu ilk sorunumuz. İlköğretim seviyesinden başlayan bir problem var. Bu problem değişik şekillerde üniversitelere kadar sürüyor.

" Bugün Türkiye‘de 80‘e yakın mühendislik fakültesi var. Her yıl 30 bine yakın mezun veriyoruz.  Ve bugün yaklaşık olarak TMMOB‘de 300 binin üzerinde mühendis-mimar kayıtlı.  Yapılan araştırmalar bunun iki katına yakının da odalara kayıtsız olduğunu gösteriyor.

"İkinci sorunumuz da, sizin 1 milyon mühendisinizin olduğu bir ülkede sanayinizin nasıl şekillendiğidir. Bizim ülkemizdeki sanayini şekillenmesi üretime yönelik değil.  Bizim özelimizde de AR-GE faaliyetleri yok denecek düzeyde. Mühendislerin kendi uygulama alanlarının çok sınırlı olduğu bir ülkede yaşıyoruz.

"Mühendisler 80‘lere kadar kendilerini ayrı bir grup olarak görür, sayılarının azlığından dolayı ekonomik koşulları diğer çalışanlara göre daha iyiydi. Bu durum 80 den sonra değişmeye başladı ve sayılarıyla koşut olarak şartlarının kötüleştiği bir sürece girdiler. Ayrıcalıkları kaybolmaya, sosyal haklarını yitirmeye başladılar. Böyle durumda olan mühendislerin örgütlülükleri de yoksa bütün ekonomik ve sosyal koşuları işverenler belirliyor. Onların koyduğu koşullarda çalışan mühendisler ordusu gittikçe çoğalıyor.

"Son söz olarak söyleneceği şimdi söylersek; Bugün mühendislerin ekonomik ve sosyal haklarını koruyacak, bu halkları genişletecek bir örgütlülükleri yok. Birçok mühendis bugün hala kafalarında kendilerini ayrıcalıklı görse de somut durum bu."

Konuşmalar sonunda soru-cevap kısmına geçildi. Bir çok öğrenci her iki konuşmacıdan,  mühendislik alanındaki zihinlerinde oluşan sorulara yanıt aradılar.

Panel sonrası birçok öğrenci benzeri etkinlikleri sürdürülmesi arzusu ve isteğiyle ayrıldı.



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


ŞUBEMİZDEN İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ`NE ZİYARET

ŞUBE KOORDİNASYON KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ŞUBEMİZ ESKİ YÖNETİCİLERİNDEN İBRAHİM AKSİN VEFAT ETTI

ŞUBEMİZDEN İKİTELLİ OSB`YE ZİYARET

ŞUBEMİZ EMO GENÇ ÜYELERİ EMO GENEL KURULU`NDA

Okunma Sayısı: 1385


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.