MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

RAMAZAN PEKTAŞ, TRT RADYO 1’DE “GÜNDEMDEKİ ENERJİ” PROGRAMINA KATILDI



 
TRT Radyo 1’de Program Danışmanlığı’nı Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden’in yaptığı, Neşe Yenice’nin hazırladığı Hafize Okan’ın sunduğu “Gündemdeki Enerji” programına 8 Haziran 2009 Pazartesi günü konuk olan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş başta Ankara-Polatlı Yerel Enerji Forumu olmak üzere, elektrik üretimi, Ankara’da enerji potansiyeli ve enerji verimliliği konularına değindi.
 

 

Programa EMO Ankara Şubesi Enerji Komisyonu Üyesi Arif Künar ile birlikte katılan Ramazan Pektaş ilk olarak, EMO Ankara Şubesi İl Temsilcilikleri‘nde yapılan Yerel Enerji Forumu ve 29-30 Mayıs 2009 tarihlerinde Gazi Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "Ankara-Polatlı Yerel Enerji Forumu"nu değerlendirdi. Pektaş şöyle konuştu, "Enerji her zaman hepimizin gündeminde. Dünyanın, Türkiye‘nin EMO‘nun dolayısıyla Şubemizin gündeminde. Şubemiz 15 ile yayılmış durumda. Şube sınırları Afyonkarahisar‘dan Erzurum‘a kadar ağırlıklı olarak İç Anadolu Bölgesi‘ni kapsamakta. Şubemize bağlı il temsilcilikleri ile, sektör kuruluşları, kamu kuruluşları, vatandaşları içine alacak şekilde enerji forumları dizisi yaptık. 28 Kasım 2008‘de Kayseri‘de başlattığımız forumların sonuncusunu Ankara‘da gerçekleştirdik. Enerji politikalarını Ankara özelinde tartışmaya açtık.

Ankara elektrik üretimi bakımından bazı yerlere göre şanslı durumda : ürettiği ile tükettiği hemen hemen denk. Ürettiği bir miktar tükettiğiniz üzerinde. Kötü kullanmaya devam edip tasarruf etmezsek, vana kapatılırsa Ankara‘nın bütün üretim ve tüketim dengesi tam tersine dönebilir."

"Sanayide yüzde 20‘lere varan düşüş yaşanıyor"

Türkiye sanayisinin ekonomik kriz nedeniyle yüzde 18-19 oranında düştüğüne dikkat çeken Pektaş, Ankara‘da organize sanayi bölgelerinde bu krizden kaynaklı etkilenmeler ve enerji tüketiminde azalmalar yaşandığına dikkat çekti. Türkiye genelinde yüzde 20‘ye yakın elektrik tüketiminin düşmesinin genel elektrik tüketiminin yüzde 7-8 oranında yansıması anlamına geleceğini vurgulayan Ramazan Pektaş şunları söyledi ; "Ankara‘da elektrik tüketim miktarının diğer yerlere göre biraz daha az düşmesi Başkent‘te mesken ve ticari abonelerin sanayi abonelerine göre daha fazla olmasından kaynaklı bir parametredir diye düşünüyorum. Bu düşüş her yerde var. Ankara halen mesken  abonelerinin yoğun olduğu bir şehir. Genel tüketime ve nüfusa kıyasladığımızda Ankara‘nın sanayi özelliği yok. Ankara, Türkiye‘deki bir çok iline göre bilişim çalışmalarının yoğun olduğu, bünyesinde 4 tane Teknokent‘in olduğu bir yer. Buralarda da kriz yaşanıyor."

"Enerji verimliliği öncelikli politikalar arasında yer almalı"

Enerji verimliliği konusuna da değinen Pektaş, Ankara-Polatlı Yerel Enerji Forumu‘nun Sonuç Bildirgesi‘nde 4 ayrı madde ile enerji verimliliği konusunun altının çizildiğini söyledi. Geçmişte bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin kişi başı elektrik kullanımı ile ölçülürken günümüzde enerji yoğunluğuna yani enerji başına üretilen değere bakıldığını anlatan Pektaş, üretimde kalite ve performansı düşürmeden ekonomik ve sınai gelişmeyi sağlamanın, enerjinin ancak kaliteli veremli kullanımı ile mümkün olduğunu kaydetti.

Enerjide dış kaynaklara büyük oranda bağımlı olan, enerjiyi yüksek maliyetle temin eden Türkiye‘de enerji verimliliğinin öncelikli politikalar arasında yer alması gerektiğini belirten Ramazan Pektaş sözlerini şöyle sürdürdü, " Enerji kalitesi ile ilgili kapsamlı bir ulusal standart oluşturulmalı ve dağıtım şebekelerinin ve elektrikli cihazların bu standartlara uygunluğu denetlenmelidir. Bugüne kadar uyguladığımız enerji politikasını da eleştirmek, genel enerji politikalarımız açısından enerji verimliliğine bakmak lazım. Bizim kendi kaynaklarımız olan yenilenebilir kaynaklarımız var. Örnek verecek olursak, bir turistik tesiste yazın müşterilerin çok fazla olduğu zamanda ortamı soğutmak için Keban‘da elektrik üretip bunu taşıyıp yollarda kaybetmek, üretme iletme dağıtma sırasında maliyet ortaya koyup kalitesiz klimalara bunu hizmete verip soğutmak mı mantıklı  yoksa tepenizde duran güneşten böyle bir soğutma tesisi kurmanız mı daha mantıklı çözümdür. Vatandaşlara enerjiden tasarruf edin diye öğüt veriyorsunuz ama ülkemizin politikaları acaba onlara örnek oluyor mu ona bakmak lazım."

"Ulusal çapta enerji verimliliği hareketi sağlanmalı"

"Gündemdeki Enerji" programına katılan bir başka konuk EMO Enerji Komisyon Üyesi Arif Künar, Ankara‘nın enerji potansiyelini anlattı. Enerji verimliliği ve etkinliğinin topyekun ulusal çapta enerji verimliliği hareketi olarak sağlanmasının altını çizen Arif Künar şunları söyledi, " Enerji verimliliği sağlandıktan sonra geri kalan enerjiyi mümkünse yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmalı. Bu iki ilke Türkiye‘nin enerji politikası haline gelmeli. Mesele sadece Ankara değil dünya meselesi. Önceliklerimize bakarken bu tespitleri yaparak politikalarımızı oluşturmalıyız. Ankara, daha çok sanayi kenti değil kamu, üniversite ve meskenden oluşmakta. Örneğin SHÇEK binasında yapılan çalışmada sadece yalıtımla yüzde 65 oranında tasarruf sağlandı. Bir yıl önceki doğalgaz ve elektrik masraflarıyla bir yıl sonra yüzde 65‘lik tasarruf sağlandı. Özellikle ısıtma ve soğutma anlamında Ankara‘da enerjinin yarısı neredeyse yalıtımsızlıktan dolayı boşa gidiyor. Yarı yarıya tasarruf potansiyeli var. ODTÜ‘de bile binaların eskiliğinden dolayı  enerjinin yarısı boşa gidiyor.

Enerji verimliliği yeni bir enerji kaynağı olarak değerlendirilmeli. Enerji verimliliği eşittir yenilenebilir enerji kaynaklarından bir tanesi. Enerji verimliliği tasarrufunu sağlamak en basit yöntem. Bütün binaların kabuğunun yalıtılması gerekiyor."

 

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


TEMEL BİNA AKUSTİK UZMANLIĞI EĞİTİMİ FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TARAFINDAN DÜZENLENİYOR

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

EMO AFYON İL TEMSİLCİLİĞİ VE OSMANGAZİ EDAŞ ZİYARET EDİLDİ

ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

ICCI 2024 FUARINA GEZİ DÜZENLENDİ

MMG’DEN YENİ YÖNETİM’E TEBRİK ZİYARETİ

KAMUSAL SİBER SAVUNMA DERNEĞİ’NDEN ŞUBEMİZE ZİYARET

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TBMM BAYINDIRLIK, İMAR, ULAŞTIRMA VE TURİZM KOMİSYONU BAŞKANI’NA ZİYARET

Okunma Sayısı: 1066


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.