MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İSTANBUL ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR

   · 

SMM NEDİR?

   · 

ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK İÇİN BAŞVURU

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 EDİRNE   İSTANBUL   KIRKLARELİ   TEKİRDAĞ 
 

 
MİSEM EĞİTİMLERİ
 

EMO İstanbul Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 81

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ULUSAL YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ (UYMS’09) SEMPOZYUMU TAMAMLANDI



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği 4.Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu (UYMS‘09) 8-10 Ekim 2009 tarihlerinde YTÜ Oditoryumu’nda yapıldı.
 

Üç gün boyunca 700 izleyicinin katıldığı 4. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu Program Eş Başkanlarından,Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Oya Kalıpsız‘ın konuşmasıyla başladı. "....2003 yılını takiben her iki yılda bir gerçekleştirilen UYMS, ulusal yazılım mühendisliği araştırma sonuçlarının paylaşıldığı ve gelecekteki çalışmaların yönlendirildiği bir ortam sağlamaktadır. Bu yıl Sempozyuma gönderilen 61 bildiriden, akademisyenler ve yazılım sektörü temsilcilerinden oluşan Program Komitemizin değerlendirmesi sonucunda 42 bildiri kabul edilmiştir. Bu çalışmalar, Yazılım Geliştirme Süreçleri, Yeni Nesil Yazılım Sistemleri, Model Güdümlü Yazılım Geliştirme, Yazılım Mimarileri, Yazılım Ölçütleri, Gömülü ve Gerçek Zamanlı Yazılım Sistemlerinin Mühendisliği, Yazılım Kalitesi, Yazılım Bileşenleri ve Tekrar Kullanımı temel konularını kapsamaktadır."

 Sempozyum hakkında bilgiler veren Kalıpsız‘dan sonra Sempozyum Başkanı YTÜ Elektrik/Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Galip Cansever; ".....Bilgisayar yazılımlarının tasarımı, geliştirilmesi, sınanması ve bakımı konularını ele alan ve günümüzde yazılım sistemlerinin, bankacılık, otomotiv sanayi, sağlık bilgi sistemleri, şirket yönetimi, telekomünikasyon sistemleri, kontrol, otomasyon, robotik sistemler, robotik teknolojileri, hava taşımacılığı ve daha birçok alanlarda çok geniş olarak kullanılan yazılım sistem mühendisliği çok önemli ve kritik bir mühendislik ara kesiti oluşturmaktadır. 1960‘ların başında kendini hissettirmeye başlayan ve günümüze kadar evrimleşmeye devam eden; 1968 yılında, Almanya‘da NATO tarafından gerçekleştirilen konferansla yazılım sistemlerinin mühendislik prensipleri çerçevesinde tasarımı, üretimi işletilmesi ve sürekli gelişimi sağlanan bir mühendislik dalıdır...." görüşlerine yer verdi.

YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, davetlilere "hoşgeldiniz" dedikten sonra; "....Bilgisayar bilimleri içinde ele alınan yazılım mühendisliği, bir disiplin olarak yeni bir alandır. Son yıllarda hizmet ağırlıklı uygulamaların ve bunları destekleyici teknolojilerin gelişmesiyle kendi başına bir disiplin haline gelmiştir. Yazılımsal çözümler ve teknoloji altyapısı insan faaliyetlerinin içine girmekte; insanların günlük hayatını daha verimli, güvenli, sağlıklı ve eğlenceli hale getirmektedir. Yazılım mühendisliği alanı, günümüz gereksinimlerinin ortaya çıkardığı bir mühendislik disiplinidir ve yakın gelecekte de önemi artacaktır. Dolayısıyla, yazılım mühendisliği alanı ve bu alan kapsamında gerçekleştirilen araştırma ve geliştirme çabalarının bu tür platformlarda tartışılması büyük önem arz etmektedir. Bu vesileyle değerli bilim insanlarını Üniversitemizde ağırlamaktan büyük memnunluk duymaktayız...."

Şubemiz YK Başkanı Erhan Karaçay‘da yaptığı konuşmada; "...Odamız, merkezi olarak birçok etkinlikleri planlıyor. 4 yıldır yapılan Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu bu dönem planlanırken, Şubemize görev verildi ve Odamız adına, bu görevi Yıldız Teknik Üniversitesiyle birlikte yürütmekten mutluluk duyduk. Geçmişten beri birçok mesleki alanda, Sayın Dekanımızın da dekan olduğu süreçten sonra çok sıcak gelişen ilişkilerimiz oldu. Odamızla Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Bilgisayar Bölümü de bu dönem bu faaliyetle bu ilişkileri sürdürmeye devam ediyor. Bu, bir köşe taşı oldu. Bundan sonra sektörün de desteğini alarak, kendi meslek disiplini alanımıza düşen çalışmaları Üniversitemizle birlikte yürütmeye devam edeceğiz. Bu çalışma, bize onu gösterdi. Çok daha üretken olacağımıza inanıyoruz...." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

4. UYMS Düzenleme Kurulu Başkanı, şubemiz YK yedek üyesi  Mehmet Potur ise konuşmasında; "Sizlere, Sempozyumun düzenlenmesi görevini üstlenen EMO Bilgisayar Mühendisliği Meslek Dalı Ana Komisyonu hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum." diyerek;  "Bilgisayar Mühendisliği Meslek Dalı Ana Komisyonu, bilgisayar ve yazılım mühendisliği meslek tanımını yaparak, meslek alanının düzenlenmesini sağlamak, bilgisayar mühendislerinin sorunlarının çözümü ve meslek alanının geliştirilmesi için gerekli olan örgütlenmeyi sağlamak; meslek dalında çalışma alanları, yetki ve sorumlulukları belirleme görevlerinden sorumludur. Bilgisayar ve yazılım mühendisleri, hedefledikleri kazanımlara ulaşabilmek, sorunlarına çözüm bulabilmek, mesleklerinin saygınlığını korumak için örgütlenmek zorundadır. Örgütlenmenin adresi ise, bilgisayar mühendislerinin haklarını korumaya yasal olarak yetkisi bulunan tek kurum olan EMO ve EMO çatısı altında faaliyet gösteren Bilgisayar Mühendisliği Meslek Dalı Ana Komisyonudur.  Buradan, tüm meslektaşlarımıza EMO‘ya üye olma çağrısında bulunuyorum." sözleriyle sonlandırdı.

Son konuşmacı olarak EMO YK Başkanı Musa Çeçen konuşmasında "...Bilgisayar alanında ülkemizde yaşanılan sorunları biliyoruz. Bu alanda yetkinliği, yeterliliği, verdiği hizmetin karşılığının ne olup olmayacağı konusunda hiçbir denetim faaliyeti olmadan, bu alan herkese açılmış durumda. O zaman, bu üniversitelerde bu değerli bilim insanlarının, bu güzide eğitim yuvalarının üretimiyle bu ülkeye katacağı değerlerin nasıl değerlendirileceği, geleceğe yönelik arayışların hedefine nasıl ulaşacağı konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Demek ki, bu alanda hem bilimsel, hem de demokratik bir örgütlenmeye ihtiyaç var. Bilimsel örgütlenmenin merkezi, üniversiteler, bilim yuvaları, demokratik ve hukuki örgütlenmelerin merkezi de Elektrik Mühendisleri Odası...." sözlerinden sonra;  "Bu etkinliğin, başta ülkemiz olmak üzere, araştırma-geliştirme faaliyeti sürdüren bilim insanlarının bilgilerini birbirleriyle paylaşacakları, yeni fikirlerin ortaya çıkacağı ve bu fikirlerin üretime yönelik ayağının oluşturulabileceği bir etkinlik olarak geçmesini temenni ediyorum." diyerek konuşmasını bitirdi.

Açılış konuşmacılarından sonra, IEEE Software dergisinin başyazarı ve Kanada Calgary Üniversitesi yardımcı öğretim görevlisi Dr. Hakan Erdoğmuş "Yazılım Süreçlerinin
Yedi Esas Özelliği" başlığını taşıyan sunumunun içeriğinde  "1990 yıllarının ortasında, beceriye bağımlı ve tabandan destekli yazılım geliştirme süreçlerinin araştırma ve mühendisliğe dayalı akımlarla etkileşmesi sonucu, karma bir süreç bakışı ortaya çıkmıştır. Hala şekillenmeye devam eden bu çağdaş bakış, yedi ana özellikle nitelendirebilir: insan merkezcilik, pragmatiklik, disiplin, teknik yönelim, ampirizm, deneyleme ve değer bazlılık. Bu konuşmanın amacı, birbirlerini hem tamamlayan hem de dengeleyen bu özelliklere odaklanarak uygulanmakta olan standart yaklaşımların zayıf ve kuvvetli yanlarını ortaya çıkarmak ve yakın gelecekte etkili olması beklenen yazılım geliştirme stratejilerinin genel yapısına ışık" tutacağını söyledi.

Hakan Erdoğmuş‘dan sonra davetli konuşmacı Rational Software Development Genel Müdür Yardımcısı Mike O‘Rourke, "Yazılım Mühendisliğini Şekillendiren Yenilikçi Çözümler" başlığını taşıyan İngilizce yaptığı konuşmada "Ekonomik dalgalanmaların, yasal zorunlulukların ve rekabet ortamının baskı oluşturduğu günümüz koşullarında kurumlar, farklılık yaratabilmek ve yenilikçi olabilmek amacıyla mevcut varlıklarını, yöntemlerini ve yeteneklerini yeniden gözden geçirmektedirler. Yazılım geliştirmenin kurumlar için farklı ve yenilikçi olabilme şansını sunduğu bu ortamda IBM Rational, gerçek zamanda işbirliği içinde yazılım geliştirmeyi olanaklı kılan yenilikçi teknoloji çözümünlerini kullanıma sunmaktadır.

Rational, IBM‘in yeni teknoloji altyapısı Jazz platformu ürünleri ile geliştirme ekiplerinin gerçek zamanda işbirliği içinde çalışmasına ve çevik geliştirme süreçlerini uygulayabilmesine olanak sağlamak amacıyla, versiyon yönetimi, yazılım değişiklik yönetimi iş akışları, planlama çalışmaları, yazılım sürüm yönetimi, anlık mesajlaşma, wiki/forumlar ve durum raporlarını doğal bir entegrasyonla tek bir platformda" sunduğunu söylemiştir.

Davetli konuşmacılardan sonra paralel oturumlara geçildi. "Yazılım Mimarileri", "Yazılım Geliştirme Süreçleri", "Yeni Nesil Yazılım Sistemleri" ve "Model Güdümlü Yazılım Geliştirme" başlıklarını taşıyan oturumlardan sonra 8 Ekim tarihli etkinlikler sona erdi.

İkinci gün, Eğitim Semineri  ve "Yazılım Ölçütleri " başlığını taşıyan oturumla geçti. Aynı zamanda DEMO çalışmalarında; "Pixage Sayısal Yayıncılık Uygulaması","Bulutlarda Akıllı Bir Yazılım Ölçümleme, Hata Analiz ve Tahmin Aracı:Prest", "Sınırlı Sayıda Kusur Verisiyle Yazılım Kusur Kestirim Aracı, YAKUT", "Seagent Çoklu Etmen Geliştirme Çerçevesi", "ONTECO : Veri Entegrasyon Temelli Modüler Ontoloji Geliştirme Aracı" başlıklarıyla gösterimler gerçekleştirildi.

Öğleden sonra, Twente Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünde Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akşit davetli konuşmacı olarak sunumunu gerçekleştirdi. "Yazılım Projelerinin Çoğu Neden Arzu Edilen Şekilde Başarılı Olamıyor?" başlığını taşıyan sunumuna; "Otuz yılı aşkın bilimsel araştırma, endüstriyel proje ve eğitim deneyimine dayanarak, yazılım projelerinin çoğunun neden hala arzu edilen şekilde başarıyı sağlayamadığını"  incelemiş; "Başarısız projelerde, birbirine benzer nedenlerin tekrar ettiğini gözlemlemekteyiz. Öyle ki sonuçta hangi projenin başarısız olacağını tahmin etmenin hiç de zor olmadığı görülmektedir.

Bu konuşmada başarısızlığın nedenlerini idare, uygulama, süreç, ürün ve araç olarak sınıflandıracağız. Sonuç olarak bu başarısızlıkların zamanında önlenebilmesi için bazı önerilerde bulunulacaktır." diyerek başlamıştır.

Son gün ise, "Ontoloji Mühendisliği", başlığını taşıyan eğitim semineri ve "Yazılım Kalitesi-1", "Yazılım Kalitesi-2", "Gömülü ve Gerçek Zamanlı Yazılım Sistemlerinin Mühendisliği" başlıklarını taşıyan oturumlar gerçekleştirilmiştir. Son etkinlik olarak "Üniversite ve Yazılım Sektörü Arasındaki Bilgi Paylaşımı Sorunu" başlıklı panelle UYMS‘09 sempozyumu sona ermiştir.



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


ŞUBEMİZDEN İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ`NE ZİYARET

ŞUBE KOORDİNASYON KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ŞUBEMİZ EMO GENÇ ÜYELERİ EMO GENEL KURULU`NDA

ŞUBEMİZDEN İKİTELLİ OSB`YE ZİYARET

Okunma Sayısı: 2239


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.