MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO`DAN SEÇİM UYARISI



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 42. Dönem Yönetim Kurulu, 12 Haziran Genel Seçimleri öncesinde seçim sisteminin güvenilirliğine ilişkin uyarılarda bulundu. Seçim güvenliğinin sağlanması için Yüksek Seçim Kurulu’nun kullandığı sistemlerinin sahip olması gereken özelliklere yer verilen ve bugün (1 Haziran 2011) gerçekleştirilen basın açıklamasının tam metnine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

EMO‘DAN SEÇİM UYARISI

Bilgi-işlem ve bilgi-iletişim teknolojileri, dünyanın ulusal amaçlarını belirlemiş ülkelerinde oldukça hızlı bir biçimde gelişmektedir. Bilginin üretilmesi, iletilmesi, paylaşılması ve kendi gereksinimlerimize göre yorumlanması bu yüzyılın en önemli konusu olmuştur.

.İnternet sayesinde bilgi temelli gelişmeler; sanayiden ticarete, eğitimden yönetime kadar birçok alanda günlük yaşamımızı etkilemektedir.

Ülkemiz bilgi teknolojilerinin kamusal alanda kullanımında sıkıntı yaşamaktadır. Bilgisizlik, deneyimsizlik ve amaç dışı kullanım gibi değişik nedenlerle çıkan bu olumsuzlukların faturası ise Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyesi olan bilişim sektöründe çeşitli görevlere sahip meslektaşlarımıza kesilmektedir. Bunun sonucunda halkımız çağdaş yaşam biçimlerinin doğal gerekliliği olan bilişime şüphe ile bakar duruma gelmiştir.

29 Mart 2009 Yerel Yönetim Seçim sonuçları sisteme girilirken saat 22:00 sıralarında yaşanan teknik bir sıkıntı nedeniyle bir kesinti yaşanmış, daha sonra bu kesintinin seçim sonuçlarının doğruluğunu şüpheye düşürecek etkilerinin olabileceğine dair iddialar ortaya atılmıştır. 2011 yılında yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı kitapçıklarının hazırlanması ve sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve açıklanması aşamalarında kamuoyunda, kullanılan yazılımların güvenilirliğine ve tarafsızlığına dair endişe oluşmuştur. Sınava giren gençlerde gelecek kaygısı yaratan, en az yargı kadar güvenilir olması beklenen ÖSYM‘ye olan güveni sarsan bu olayda fatura belki de tek hatası bulabildiği işte çalışmak/çalışmayı devam ettirebilmek olan bilgisayar mühendisi meslektaşımıza kesilmiştir.

12 Haziran 2011 Genel Seçimi‘nde benzer bir durum yaşanmaması, kamu vicdanını rahatsız edecek bu tür şüphelerin doğmaması, güven ortamının sağlanması ve buna bağlı olarak ülkede doğacak gerilimin azaltılması amacıyla, EMO bünyesinde çalışmalarını sürdüren Bilgisayar Mühendisliği Meslek Dalı Ana Komisyonu‘nun üzerine düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğunu belirtmek isteriz.

Teknik bilgi ve yetkinliklerimiz doğrultusunda, Yüksek Seçim Kurulu‘nun sistemlerinin sahip olması gereken özellikleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:

-Sistem kurulumu, bilgi girişleri ve seçim sonuçlarının değerlendirilmesi sürecinde ilgili hiçbir donanım ve yazılımlarda değişiklik yapılmamalıdır. Sistem kurulumu yapıldıktan sonra gerek komut, gerek ilk değişkenler, gerekse ilk kurulum bilgileri değişmemeli, kendi üzerinde değişiklik yapan herhangi bir komuta izin verilmemelidir.

-Merkezi seçim değerlendirme yazılımı ve dağınık operatör veri girişi yazılımlarının yerli ve açık kaynak kodlu olması, birer örneğinin siyasi partilerin genel merkezlerinde de kullanılabiliyor olması, dosya yapıları ve dosya kimlik doğrulama bilgilerinin açık, değişmez ve denetlenebilir olması gerekmektedir.

-Veri bütünlüğünü sağlayabilmek için seçim sonuçlarının girilmesi, iletilmesi, kaydedilmesi ve değerlendirilmesi sırasında gerekli önlemler, güvenlik bilgileri eklenerek sağlanmalıdır.

-Seçim sistemi, seçmenler ve siyasi partilerin kolaylıkla ulaşabileceği, seçim bölgesi ve sandık numarası temelli sorgulama alanlarına sahip olmalıdır. Sandık görevlilerinin adları, görevli oldukları sandıklardaki verileri inceleyip, tutanaklarla karşılaştırabilmesi amacı ile veri tabanına işlenmelidir.

-Verilerin gizliliğini sağlamak için, seçim sonuçlarının değerlendirilmesi sırasında dışarıdan herhangi bir erişime izin verilmemelidir. Seçmen bilgileri ve seçim sonuçları arasında herhangi bir ilişki kurulmasına neden olacak yapılanmalar bulunmamalıdır.

-Sistem güvenilirliğini sağlamak için seçmen sonuçlarına dokunulmaksızın bütün iç işlemler gözlemlenebilir olmalıdır. Bu gözlemlere, işlenmiş ve işlenmemiş seçim sonuçları, programlama ve yönetsel eylemler de dahildir. Gözleme işlemleri hiçbir biçimde kapatılamaz olmalı ve bütün operatör kimlik doğrulamaları, giriş/çıkışlar ve eylemler, tarih ve saat bilgisi ile birlikte kayıt altına alınmalıdır.

-Sistem şeffaflığını sağlamak üzere sistemde bulunan bütün donanım, yazılım ve özel birimler dokümantasyonu da dahil olmak üzere incelemeye açık olmalıdır

-Seçimde kullanılacak olan tüm donanım, yazılım ve çevre birimlerinin kurulumu, işletimi ve bakımının, bu konuda ilgili ve yeterli mesleki eğitimi almış, gerekli mesleki deneyime sahip, mesleğin etik değerlerine bağlı kişi ve kurumlarca yapılması gerekir.

-Veri tabanındaki değişikliklerinin izlenebilmesi için gerekli kimlik doğrulama önlemleri alınmış olmalıdır.

-Yetkisiz erişim, kişisel verilerin açıklanması, veri ya da komutlara zarar verilmesi, yetkili erişimin kesintiye uğraması, saldırılar ya da bilgisayar virüslerine karşı önlem alınmış olmalıdır.

-Aşırı yükleme ve kapasite yetersizliğinden doğabilecek veritabanı erişim sorunlarına karşı önlemler geliştirilmiş olmalıdır.

-Veri tabanı ve ilgili yardımcı programlarda oluşabilecek yasadışı yetki yükseltmesi, veri kaybı ya da bozulması gibi yazılım hatalarına karşı önlemler alınmış olmalıdır.

-Kullanıcıların veri tabanına bağlanabileceği terminallerin ağ adreslerinin tanımlı olup olmadığı, bu kullanıcıyla veri girişi yapılacak terminaller dışında bir bilgisayardan veri tabanına kaçak olarak bağlanılıp bağlanılamayacağı araştırılmalıdır.

-Seçim sonuçlarının tutulacağı tabloların SEÇSİS uygulaması dışında güncellenmemesi gerekmektedir.    

-Haberleşme ve kimlik tanımlama protokollerinde açıklara karşı önlem alınmış olmalı, istemciler ve sunucu arasında iletilen bütün bilgiler kriptolanmalıdır.

EMO olarak, kamuoyunda yaşanabilecek tartışmaları önlemek için oda bünyesinde bulunan bilgili, birikimli ve değerli uzmanlarımızın; bütün kaynak kodların incelenmesi, seçim sonuçları girilmesi ve işlenmesi sırasında tarafsız gözlem yapılması, yukarıda sıralanan teknik konularda yapılabilecek iyileştirmelerin belirlenmesi ve gerçekleştirilmesi konularında her türlü göreve hazır olduğunu belirtiriz.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
42. DÖNEM YÖNETİM KURULU
1 Haziran 2011



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ÇELENK SUNMA TÖRENİNE KATILIM SAĞLANDI

ASANSÖR VE ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR KOMİSYONU TOPLANDI

RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

EMO ANTALYA ŞUBESİ 16. DÖNEM I. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

TELEFERİK KAZASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

EMEĞİN, EMEKÇİNİN, ALIN TERİNİN ONURLU BAYRAMI 1 MAYIS`TA ALANLARDAYIZ!

ENGELLİLER HAFTASI ETKİNLİĞİ: TEKNOLOJİNİN ENGELLERİNİ KALDIRIYORUZ (SEMİNER)

ÜYELERİMİZLE KAHVALTI ETKİNLİĞİNDE BULUŞUYORUZ!

EMO VE MMO ANTALYA ŞUBELERİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI: “TELEFERİK KAZASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME”

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 646


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.