MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2023.4

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO ANKARA ŞUBESİ 21. DÖNEM YÖNETİM KURULU TARAFINDAN 15 OCAK 2013 TARİHİNDE YAPILAN “ENERJİMİZİ VERİMLİ KULLANMIYORUZ” BAŞLIKLI BASIN AÇIKLAMASI


BASIN AÇIKLAMASI

 

ENERJİMİZİ VERİMSİZ KULLANIYORUZ

Her yıl 11-18 Ocak arası düzenlenen Enerji Verimliliği haftası etkinlikleri kapsamında çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Enerji verimliliği, gaz, buhar, ısı, hava ve elektrikteki enerji kayıplarını önlemek, çeşitli atıkların geri kazanımı ve değerlendirilmesi veya ileri teknoloji ile üretimi düşürmeden enerji talebinin azaltılması, daha verimli enerji kaynakları, gelişmiş endüstriyel süreçler, enerji geri kazanımları gibi etkinliği artırıcı önlemlerin bütünüdür.

Ülkeler arasında savaş nedeni olan enerji, 1980`li yıllar itibariyle uluslararası finans-kapitalin "Yenidünya düzeni" adı altında dünyayı yeniden biçimlendirmek üzere ortaya koyduğu sosyal devlet anlayışının tasfiyesi uygulamalarının etkisine altına girmiştir. Küreselleşen sermaye Dünya Bankası ve IMF aracılığıyla borç çevrimini sağlamak ve istikrarı oluşturma adı altında, serbestleşmeyi ve özelleştirmeyi olmazsa olmaz şart olarak koşarken, daima emperyalist çıkarları doğrultusunda kullana gelmiştir.

Güvenlik, ulaştırma, dış politika, iç politika, eğitim, sanayi, tarım, çevre vb. politikaları ile beraber düşünülmesi gereken enerji bu çok boyutlu yapısı ve sürükleyici özelliği ile bugün toplumsal bir olgu olarak karşımızdadır.

Bugün yine bu çerçevede gelişen Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan Arap baharı olayları ve en son Suriye`deki olaylar da bu çerçevede değerlendirilmelidir.

Etkisi petrol krizinden bu yana dünya politikasını belirleyecek boyutlara ulaşmış olan enerjinin tüm etkilerini en aza indirmenin en geçerli yöntemi kendi kendine yeten, mevcut enerji kaynaklarını en verimli ve tüm tasarruf imkânlarıyla kullanan bir yapıyı temel alan enerji politikası ile mümkündür.

Uygulana gelen yanlış enerji politikaları ve kullanım alışkanlıklarının sonucu olarak ülkemiz enerjide dışa bağımlı, kendi kaynaklarını kullanamayan kayıp kaçakların yüksek oranlarda olduğu bir noktadadır. Dünyadaki duruma baktığımızda ise 2012 yılında halen 1.3 milyar insan elektriksiz, 2.6 milyar insan sağlıklı pişirme yöntemlerinden yoksundur.

Yapılan araştırmalar tüm sektörlerde kullanılan enerjinin %25`inin tasarruf edilebileceğini belirtmektedir. Daha etkin ve verimli bir enerji yönetimi için;

·        Üretim, iletim ve dağıtım aşamasındaki kayıp kaçakların önlenmesi,

·        Özelleştirme uygulamalarının sonlandırılarak, merkezi ve kamusal bir anlayış ile bu alanın yeniden kurgulanması,

·        Enerji alanının kâr mekanizmalarına terk edilmemesi,

·        Yenilenebilir ve yerli enerji kaynaklarına yönelerek dışa bağımlılığın azaltılması

için adımların hızla atılması gerekmektedir.

 

Enerji Verimliliği haftası dolayısıyla yapılan tüm etkinliklerin bu gerçekleri göz ardı etmemesi temennisiyle, hükümetin insandan ve doğadan yana bir enerji politikası oluşturmasını halkımızın enerji tasarrufu ve verimliliğini bir hayat tarzı haline getirmesini diliyor, Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak halkımızın çok ufak değişikliklerle bile bu sürece nasıl katkı koyabilecekleri konusunda hatırlatma yapmak istiyoruz.

Aşağıda sıraladığımız bazı küçük önlemlerle hem enerjimizi daha verimli kullanabilir hem de enerji tasarrufu yapabiliriz;

     Öncelikle lüzumsuz enerji tüketimi alışkanlığından vazgeçmeliyiz.

Akkor lambaların kompakt fluoresan lamba ile değiştirilmesi sonucunda aydınlatma maliyeti yaklaşık %80 azalır. Gün ışığından mümkün olduğunda çok faydalanılmalı, odalar doğal aydınlıktan daha fazla faydalanılacak şekilde düzenlenmelidir.

Lamba üzerinde biriken tozlar ışık miktarını azaltır; tozlanan armatür, ışığın yarısını yayarken diğer yarısını yutar. Lambaların ve armatürlerin bakımları, temizlikleri düzenli olarak yapılmalıdır.

Boya rengi seçilirken açık renkli boyalar tercih edilmelidir.

Elektrikli aletlerimizin bakımlarını sürekli yaptırılmalıdır.

Buzdolaplarının verimli kullanılması için düzenli bakımları yapılmalı, buzdolaplarının arkasında duvar ile en az 10 cm mesafe bırakılmalı, buzdolabının etrafı toz ve hava sirkülasyonunu etkileyici diğer maddelerden uzak, fırın ve diğer ısı kaynaklarından gelen sıcak havadan uzak tutulmalıdır. Buzdolapları güneş alacak yere, soba ve radyatör yanına yerleştirilmemelidir.

Buzdolabına koymadan önce, gıdaların fazla olan paketleri çıkarılmalı, boşluk kadar enerji tasarruf edeceğinden ince plastik filmlerin kullanılması tercih edilmelidir.

Çamaşır makineleri kullanırken yüksek sıcaklıkta yıkamak yerine ılık veya soğuk suyla yıkamalı, durulama ise soğuk su ile yapılmalı, yıkama programları tam kapasite çalıştırılmalı, eğer mümkünse çamaşırlar dışarıda güneş ve rüzgârdan yararlanarak kurutulmalıdır.

Çamaşırların nemli olarak ütülenmesi, buharlı ve termostatlı ütülerin tercih edilmesi önemli faktörlerdir.

Elektrikli süpürgenin torbası sık sık boşaltılmalı, motor bölümü belirli dönemlerde tozlardan temizlenmelidir. Bu işlemler, süpürgenin emme gücünü yükselteceğinden daha verimli ve daha çabuk temizlemeyi sağlayacaktır.

Saç kurutma işlemi mümkün olduğu kadar havlu ile makine kullanmadan yapılmalıdır.

Bilgisayarların kullandığı enerjinin çoğu, bilgisayar kullanılmadığı esnada açık olmasından dolayı boşa harcanmaktadır. Kullanmadığımız anlarda bilgisayarlar enerji modunda beklemeye alınmalı veya kapatılmalıdır.

Gereksiz yere ani olarak fren ve gaza basmak benzin tüketimini % 5 arttırır. Lastiklerin hava basınçları düşük olduğu zaman yakıt tüketimi artar. Camları açık olarak saatte 100 Km`lik bir hızla otomobilinizi sürmeniz % 4 aşırı yakıt tüketimine neden olur. Özel araçların gerekmediği zamanlarda kullanılmaması, toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi gerekir.

Pencere ve kapıların hava sızdırmazlığı kontrol edilmeli, hava sızıntısı olabilecek yerleri hava sızdırmak şeritlerle kapatılmalı, kapı altlarının yalıtımı iyi yapılmalıdır.

Enerji tüketimimizin %82 `si ısıtma için kullanılmaktadır. Isı yalıtım önlemlerinin alınması ile bu kayıplar azaltılabilir. Binaların yalıtımı ile %25`ten %50`ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür.

Kış aylarında pencerelerin perdelerinin kapalı tutulması, gündüzleri güneş ışığını doğrudan alan pencerelerin açık tutulması önerilir. Radyatörlerin ısı akışına engel olan uzun perdeler kullanılmamalıdır. Radyatörlerden kaynaklı ısı kaybını önlemek için alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilmelidir.

Çift cam veya ısıcam olan pencerelerde ısı kaybı yarı yarıya azalmaktadır. Pencere ve kapıların kenarlarından olan hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanılmalıdır. Kare taban plânlı olan binalar dikdörtgene göre daha enerji verimli olduğu unutulmamalı.

Radyatörlerden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya olan ısı kaybını önlemek için alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilebilir. Apartman giriş kapılarının çift veya otomatik kapanacak şekilde olması merdiven boşluklarının, dolayısıyla evlerimizin daha sıcak olmasını sağlayacaktır.

Yukarıda saydığımız önlemlerin geleceğimizin karanlık ve kirli olmamasına katkıları büyük olacaktır. Basit uygulamalar ve bazı alışkanlıkların değiştirilmesi ile aile bütçenize, ülke ekonomisine, ülkenin enerji bağımlılığının azaltılmasına, çevre ve hava kirliliğinin önlenmesine, dünya fosil yakıtlarının korunmasına, küresel ısınmanın denetlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası

Ankara Şubesi 21. Dönem Yönetim Kurulu

 

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


TEMEL BİNA AKUSTİK UZMANLIĞI EĞİTİMİ FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TARAFINDAN DÜZENLENİYOR

TÜRK TELEKOM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NATO VE TAFİCS GRUP MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARETTE BULUNULDU

EMO AFYON İL TEMSİLCİLİĞİ VE OSMANGAZİ EDAŞ ZİYARET EDİLDİ

ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN

EMO ANKARA ŞUBESİ 26. DÖNEM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF DR. ŞEREF SAĞIROĞLU`NA BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA ATANMASINDAN DOLAYI TEBRİK ZİYARETİ

TÜRK TELEKOM A.Ş. ANKARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ`NE ZİYARET

ICCI 2024 FUARINA GEZİ DÜZENLENDİ

KAMUSAL SİBER SAVUNMA DERNEĞİ’NDEN ŞUBEMİZE ZİYARET

MMG’DEN YENİ YÖNETİM’E TEBRİK ZİYARETİ

EMO ANKARA ŞUBESİNDEN TBMM BAYINDIRLIK, İMAR, ULAŞTIRMA VE TURİZM KOMİSYONU BAŞKANI’NA ZİYARET

Okunma Sayısı: 747


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.