MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

HALİL EKER ANISINA “KARASAL TV YAYINCILIĞI” PANELİ DÜZENLENDİ


HABER


 
Elektrik Mühendisleri Odası’nın 18. Dönem Yönetim Kurulu Üyeliği, 19, 20, 21, 22, 23 ve 24. dönemlerde EMO Onur Kurulu Üyeliği görevinin yanı sıra EMO Ankara Şubesi 6. ve 7. Dönem Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini üstlenen Halil Eker anısına 17 Nisan 2013 Çarşamba günü “Karasal Tv Yayıncılığı” başlıklı panel düzenlendi.
 

 

Panelin oturum başkanlığını Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Bilişim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Başaran Özdemir yaparken, panele, Bilkent Üniversitesi/İSYAM Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Altındaş, BTK Spektrum Yönetimi Daire Başkanı Abdullah Karakaş, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Vekili Taha Yücel ve Elektrik Elektronik Yüksek Mühendisi EMO Ankara Şubesi`nden Özgür Coşar konuşmacı olarak katıldılar.

Panelin açılışını yapan EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akgün Yalçın şunları söyledi; "Bu tür etkinliklerde kaybettiğimiz değerleri anmak onların isimlerini ölümsüzleştirmek için bir araya geliyoruz. Oda`mızın tuğlalarını birer bire kendi elleriyle biriktiren yapı taşlarından olan değerli büyüklerimizi anmak adına bu tür etkinlikler düzenliyoruz. Halil Ağabeyimizin mezarlık anması geçen haftaydı. Onun adını daha fazla telaffuz etmek adına böylesi bir panel örgütledik. Halil Eker`i tanıma fırsatı yakalayamadım. Halil Eker`in Odamıza verdiği katkılar en zor dönemlerde 80 Darbesinden hemen sonrasında Odalarımıza yönelik saldırılarda ayakta tutulması konusunda çok önemli katkılar verdiğini takip ediyoruz. EMO Ankara Şubesi olarak yitirdiğimiz değerleri sizlerin huzurunda saygıyla anıyoruz. Üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Bize bayrak devrettiler bu bayrağı layıkıyla dalgalandırmaya devam edeceğiz. Son dönemlerde gündemimizde olan belki teknoloji olarak kullanıcıların hayata geçtikten sonra farkına varacakları bir panel kurguladık. Ben özellikle Özgür Coşar arkadaşımıza bu konuyu Odamızın gündemine taşıdığı için teşekkür etmek bizleri haberdar ettiği için teşekkür etmek istiyorum.Burada konunun detayları anlatılacaktır konuşulacaktır. Önemli bir iş yaptığımızı düşünüyorum."

Ebru Akgün Yalçın`dan sonra söz alan Halil Eker`in eşi Gülcan Yalçın şunları söyledi, "Buraya geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. EMO`ya Halil`in emeği çok geçti, severek çalıştı. Görüyorum ki bu çalışması Oda`ya verdiği emekler boşa gitmemiş. Halil unutulmadı, unutturmadınız teşekkür ediyorum. Halil Eker çok zorluklarla okuyup kendini geliştirmiş ‘bu ülkeye benim çok borcum var` diyerek emekli olduktan sonra çalışmalarına EMO`da devam eden biriydi. Çok fedakârlıklarda bulundu. O dönem Oda`nın hem mali hem siyasi yönden zorlukları vardı. Oda`ya yardımcı olmak için gecesini gündüzüne kattı görüyorum ki bu emekleri hiç boşa gitmemiş. Onu anmak için çalışan Oda çalışanlarına da teşekkür etmek istiyorum. Zaman zaman çok üzgün olsak da hayat devam ediyor. Çok özlüyoruz onu."

Panelin oturum başkanlığını yapan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Bilişim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Başaran Özdemir açılışta şunları söyledi; "Son yıllarda televizyon yayınlarına ulaşabilme yollarımız çok fazla arttı.Oturup bilgisayarlarımızdan web Tv`lerden ulaşabiliyoruz. IP Tv konuşuluyor bir takım deneme yayınları yapılıyor. Uydu yayıncılığı, dijital yayıncılık, karasal analog yayıncılık var. Böyle bir ortamda en azından bir kısmımız karasal sayısal yayını tartışmaya başladık. Bu tartışmanın temel nedenlerinden birisi 2011 yılında çıkan yasa ile bir lisan dağıtımının yapılması gereği aynı zamanda. O açıdan bu panel çok denk geldi. Tam da ihalenin olduğu sürece denk gelmesi hem bizi bilgilendirecek hem de bilenlerin bilgilerin taze tutmaya yarayacak diye değerlendirilebilir. Daha önce 2 kez frekans plânlaması yapıldığı biliniyor. Frekansların planlamadan Türkiye televizyon yayıncılığının bugün buraya kadar geldiği gerçekliği var. Bugün neden böyle bir plânlamaya gerek duyuldu. Karasal yayıncılığa geçerken neyi ümit ediyoruz ne olmasını bekliyoruz bütün bu soruların yanıtlarını arayacağız."

Panelde ilk olarak söz alan Bilkent Üniversitesi İletişim ve Spekturum Yönetimi Araştırma Merkezi (İSYAM)  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Altındaş sözlerine İletişim ve Spektrum Yönetimi Araştırma Merkezi`ni (İSYAM) tanıtarak başladı. İSYAM`ın 2004 yılında kurulduğunu belirten Altındaş, İSYAM`ın RTÜK`ün kuruluş tarihi ile aynı yıl kurulduğuna dikkat çekti. Altındaş şunları söyledi; " İSYAM`ın iş tanımını; üniversite akademik insan kaynağı ve alt yapısı sağlamanın yanında mühendislik araştırma, geliştirme ve tasarım, yazılım ve prototip geliştirme ve tasarım, geliştirilen yazılımların bakımı, güncellenmesi ve devamlılığın sağlanması; Milli Frekans Yönetim Sistemi, ASELSAN ana entegratörlüğünde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) için MMS - MFYS Projesinde Propagasyon hesapları ve kaplama alanlarının tespiti, mikrodalga link analizi,

enterferans analizleri, frekans tahsis ve planlaması,uluslararası koordinasyon, monitör istasyonlarına otomatik görevlerin atanması ve ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesi için kapsamlı mühendislik analiz ve planlama yazılımlarının geliştirilmesi ve ISO standartlarında dokümantasyonu olarak belirtebiliriz. FM Radyo ve Televizyon frekans plânlamasına değinecek olursak; Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) için, Analog Radyo-TV Frekans Planlaması (1995), Sayısal Radyo-TV Frekans Planlaması (2000) İSYAM tarafından, Inter Connect Communications Ltd. - İngiltere, OfCom Consultation 2007, Helios Technology Ltd. - İngiltere, Bangladeş (BTRC) Consultation 2009,İzmir Büyükşehir Belediyesi, PMR İhalesi 2010 - 2011,RTÜK Karasal Sayısal TV Set üstü Cihaz İsterleri Belirlenmesi 2009,TAI C130 uçak modernizasyonu yazılımları 2009 - 2011,VESTEL A.Ş. Türkiye Sayısal Teknoloji Grubu 2012, kurum ve kuruluşlarına danışmanlık hizmeti verilmiştir.2012 Frekans Planı olarak şu başlıkları ele alabiliriz; Proje Gereksinimleri, ITU RRC-06 Konferansı, sayısal haritalar, saha ölçümleri, verici yerleri, kapsama alanları, frekans planları.Proje gereksinimleri; Spektrum Mühendisliği Yazılımları, kaplama alanları, enterferans analizleri, frekans tahsis ve planlaması, uluslararası koordinasyon hesaplamaları, vb.Veritabanı Yönetim Sistemleri (VTYS), frekans, istasyon, lisans ve ücret bilgileri, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Sayısal Haritalar. Türkiye genelinde 96 tahsis alanı (allotment area) belirlenmiştir. Bu alanlara toplam 827 adet DVB-T frekans tahsisi yapılmıştır

Planlama çalışmaları; Proje süresince toplam 20 kişi proje çalışmalarına katkı sağlamıştır.Yaklaşık olarak 240 adam/ay çalışma yapılmıştır.Emisyon yeri belirleme, kaplama, enterferans ve nüfus analizleri ile frekans tahsisi çalışmaları için yaklaşık olarak 50000 simülasyon yapılmıştır. Bu simülasyonlar için yaklaşık olarak 10000 saat bilgisayar kullanılmıştır.

Frekans plânları; Karasal Sayısal Televizyon Ulusal Frekans Planı, Türkiye genelinde 9 MUX oluşturulmuştur.Alan Tahsisi: 96 tahsis alanına toplam 779 adet frekans atanmıştır.

Nokta Tahsisi: Toplam olarak 1399 emisyon noktasına 11268 adet frekans atanmıştır.

Karasal FM Radyo Ulusal Frekans Planı. Toplam olarak 1059 emisyon noktasına 25899 adet frekans tahsis edilmiştir."

"Kaliteli içerik her platformda yer bulabiliyor"

Panelde Prof.Dr. Ayhan Altındaş`tan sonra söz alan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Vekili Taha Yücel sunumuna sayısal yayıncılık teknolojilerindeki gelişmeler ve yasal düzenlemeler hakkında bilgiler vererek başladı. Türkiye`deki radyo ve televizyon yayıncılık sektörünü değerlendiren Taha Yücel, TV hanesinin 18 milyon olduğunu belirterek şunları söyledi; "RTÜK kayıtlarındaki medya hizmet sağlayıcı sayısı

Uydu, Kablo, Karasal toplam:           1311

Kablo Platformları (31.12.2012):       2 Platform, toplam 1.4 milyon abone

Uydu Platformları (31.12.2012):        2 platform, toplam 4.8 milyon abone

 

Karasal Analog Televizyon Lisans Başvuru Tipi:

 

Yayıncı Kuruluş Sayısı                     

Ulusal Televizyon (T1): 25 Bölgesel Televizyon (T2): 15 Yerel Televizyon (T3): 207

Toplam: 247

 

FM Radyo Lisans Başvuru Tipi        

Yayıncı Kuruluş Sayısı 

Ulusal Radyo (R1)                  38

Bölgesel Radyo (R2)              98

Yerel Radyo (R3)                 922

Toplam                              1.058

                   

Yatırımcı Gözüyle Medya Sektörü`nü şöyle değerlendirebiliriz: İçerik her zaman kral,k aliteli içerik her platformda yer bulabiliyor.

İzleyiciler istediği zaman istediği içeriğe ulaşmak istiyor.Yatırımcılar klasik FTA TV iş modelinin geleceğini sorguluyor.

Sayısal TV, PVR`lar, internet platformlarındaki yaygınlaşma geleneksel yayıncıların üzerindeki baskıyı artırıyor.

İnternet önemli bir dağıtım ortamı ancak paraya çevirme problemi var.Yüksek kaliteli görüntüler, oyunlar, haberler ve spor haberleri ilgi çekiyor.İnsanlar interneti bedava ortam olarak algılıyor – reklamla finansman.

RTÜK internet sitesinde yayımlanarak sektörün görüş ve önerilerine açılmıştır,

Daha sonra ülkemiz alıcı yayın standardı olarak hazırlanması için TSE`ye gönderilmiştir,

TSE tarafından çalışma yapılmış ve 2013 başında DVB-T2 alıcı standardı olarak yayımlanması beklenmektedir.

Frekans planı RRC-06 Anlaşmasına göre yapılmıştır,VHF bandında bir adet ve UHF bandında ise 8 adet olmak üzere toplam 9 adet MUX oluşturulmuştur, MUX2, MUX3, MUX4, MUX5 ve MUX6 için, RRC 06 Planında yer alan 96 adet coğrafi bölgenin tamamında,MUX1 ve MUX7 için 95 bölgede, MUX8 için 83 bölgede,MUX9 için 16 bölgede kanal tahsisi yapılmıştır.TRT Kurumu için: MUX2 ve talep etmesi durumunda VHF bandında yer alan MUX1,

Ulusal yayıncı kuruluşlar için: MUX3, MUX4, MUX5, MUX7 ve MUX8 olmak üzere toplam 5 adet multipleks,

Yerel ve bölgesel yayıncı kuruluşlar için: MUX6 tahsis edilmiştir.

TRT Kurumu 2. Mux üzerinden 3 HD ve 2 SD veya 11 SD yayını yapabilecektir.

Yapılacak ihale sonucunda ulusal yayıncı sayısı:

            -  8 HD-Genel,

            -  3 HD-Tematik

            - 11 SD-Genel,

            - 11 SD-Tematik,

olmak üzere toplam 33 olabilecektir.

Bölgesel ve yerel yayıncı sayısı;Her bölge için 4 SD-Genel, her il için 7 SD-Genel olabilecektir."

"Sürecin iyi yönetilmesi gerekmektedir"

Panelde üçüncü olarak konuşan BTK Spektrum Yönetimi Daire Başkanı Abdullah Karakaş sunumunda "sayısal yayıncılığa geçişin faydaları, sayısal pay, geçiş dönemi, sayısal pay spektrumun kullanımı ve önemli kararlar, sayısal payın ülke ekonomisine getireceği katkılar, takip edilmesi gereken çalışmalar" konularına değindi.

Analog yayında sinyalin kesintisiz ve sürekli olduğunu, sayısal yayıncılığın ise sinyalin sayısallaştırılması olduğunu kaydeden Karakaş sözlerini şöyle sürdürdü; "Bilgisayar gibi cihazlara bir analog bilgi aktarılmak istendiğinde bu bilginin öncelikle sayısala çevrilmesi gerekmektedir. Sayısal Pay (Digital Dividend) analog yayınların sonlandırılarak sayısal yayınlara geçilmesiyle boşalacak frekans spektrumunun diğer telekomünikasyon sistemleri için kullandırılması olarak değerlendirilebilir. Frekans spektrumunun daha etkin ve verimli kullanılması için sayısal yayınlara geçilmesindeki en büyük avantajdır.Analog ve sayısal TV yayınlarının kapasiteBand genişliği 8 MHz  olan bir analog TV program kanalına, kullanılan teknolojiye göre  en az 8 en fazla 20 sayısal TV programı sığdırılabilmektedir.

Sayısal Pay Spektrumunun Kullanımı ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.

Yayın hizmetleri (HD, 3D veya mobil TV) için kullanılabildiği gibi diğer hizmetler (BC tarafından kullanılmayan spektrum kısımlarında BC hizmetlerini etkilemeden (white space) SRD, kablosuz mikrofon, WİFİ veya FWA, harmonize bandlarda IMT) için de kullanılabilmektedir.

Sayısal Pay spektrumunun genişliği kullanılan sayısal iletim teknolojilerine, alış tipine (sabit, portatif, mobil, bina içi), kapsanacak nüfus oranına, hizmet kalitesine ve kullanılan teknolojiye (MFN veya SFN) göre değişiklik gösterebilmektedir.

Yayıncılık hizmetlerinin tüm gereksinimleri karşılandıktan sonra, ortaya çıkacak boş frekans bandları  çeşitli hizmetler tarafından kullanılabilecektir:

Yayıncılık hizmetlerinin tüm gereksinimleri karşılandıktan sonra, ortaya çıkacak boş frekans bandları  çeşitli hizmetler tarafından kullanılabilecektir:

Avrupa ve Afrika Kıtaları ile İran`ın katıldığı 119 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Konferans sonunda VHF ve UHF bandlarda oluşturulan Plan eşit erişim ilkesine dayandırılmıştır.

UHF Bandın Kullanımı ile ilgili Kritik Unsurlar

UHF bandın kullanımı :

Analog/sayısal eş zamanlı yayınlarla,

Artan yayın hizmeti çeşitliliği (mobil TV, HDTV, daha fazla program) ile

sayısal pay ile yoğunlaşacaktır.

Sürecin (Yol Haritası) ilgili kurumlar tarafından iyi yönetilmesi gerekmektedir. Bunun için iki kritik unsur: zamanlama, sınır ötesi koordinasyondur.

Analog yayınların sonlandırılması, spektrumun  etkin ve verimli kullanımı, ülkemiz  gelecek ihtiyaçlarının belirlenmesi ve düzenli güncellenmelerle esnek bir yol haritasının uygulanması, sürecin iyi yönetilmesi (İlgili Kurumlar , ilgili sektörler, vb) gerekmektedir."

"Odalar ve Tüketici Birlikleri sürece dahil edilmeli"

Karakaş`tan sonra söz alan Elektrik Elektronik Yüksek Mühendisi EMO Ankara Şubesi`nden Özgür Coşar , RTÜK Başkanı Dr. A. Zahit Akman`ın 8 Mayıs 2006 tarihinde söylediği "2009 yılı sonuna kadar tüm Türkiye sayısal yayına geçecek" sözlerini hatırlatarak başladığı sunumunda Avrupa`da tv yayını erişimi hakkında tablolarla ve grafiklerle bilgiler verdi.

Özel medya hizmet sağlayıcı kuruluşların Üst Kurulca kendilerine tahsis edilen televizyon kanalı, multipleks kapasitesi ile radyo frekanslarından yapacakları yayınlarını, tek bir verici tesis ve işletim şirketince kurulan ve işletilen radyo ve televizyon verici tesislerinden yapmak zorunda olduklarını belirten Coşar şunları söyledi; "Ulusal karasal yayın lisansına sahip kuruluşlarca ortak kurulan verici tesis ve işletim şirketinin uyması gereken şartlar Üst Kurulca belirlenir ve şartları yerine getiren tek bir verici tesis ve işletim şirketine yayın iletim yetkisi verilir. Bu verici tesis ve işletim şirketine ortak olacakların hisse oranı yüzde onu geçemez.

Ulusal lisans sahipleri ortak ve müşteri, yatırım bedeli yüksek. %70 kapsama nüfus olarak öngörülmüş.Yerel ve bölgesel yayıncılar sadece müşteri olarak görülmekte ve yayınların verici tesislerine ulaştırılmasına ilişkin düzenleme yok. Uydu ile verici tesislerine yayın iletilirse karasalın güvenilirliği kalmaz. Konuyla ilgili yasal sorunlar sürüyor. Haber-Sen`in konuyla ilgili davası sonuçlanmadı."Boşalacak frekanslar ile ilgili değerlendirmede bulunan Özgür Coşar, frekans tahsisinde kamu çıkarının gözetilmesi gerekliliğinin altını çizdi ve Meslek Odası`nın sürecin içinde olması gerektiğini vurguladı. Kamuoyuna yönelik bilgi kirliliği olduğunu kaydeden Coşar halkta kafa karışıklığı yaşandığını, uydu sektörü çalışanlarında tedirginlik bulunduğunu söyledi. Çalışmalara Meslek Odası ve tüketici birliklerinin dahil edilmesi gerektiğini anlatan Coşar sonuç bölümünde şu başlıklara değindi: "Gecikmiş ama yerinde bir adım. En çok Pay TV etkilenecek, sübvansiyon konusu önemli, bilgi eksikliği / kirliliği konusuna dikkat etmek gerekli"

Coşar sunumunu "İnsan kendini, özellikle 3 yaş altını, televizyondan uzak tutmalı" diyerek bitirdi.

Sunumların ardından izleyicilerin sorularının katılımcılar tarafından yanıtlanması ile panel sona erdi.

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ÜYELERİMİZ İÇİN ÜCRETSİZ UDEMY EĞİTİMİ: MÜHENDİSLER İÇİN YAPAY ZEKA ARAÇLARI

8. SAMSUN İNŞAAT FUARI DÜZENLENİYOR

İYİ BAYRAMLAR...

Okunma Sayısı: 1346


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.