MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İSTANBUL ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR

   · 

SMM NEDİR?

   · 

ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK İÇİN BAŞVURU

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 EDİRNE   İSTANBUL   KIRKLARELİ   TEKİRDAĞ 
 

 
MİSEM EĞİTİMLERİ
 

EMO İstanbul Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 81

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YAPI DENETİM BİLGİLENDİRME TOPLANTISI PERPA`DA DÜZENLENDİ



 
Şubemiz Yapı Denetim Komisyonu tarafından, yapı denetim alanında yaşanan değişiklik ve gelişmeleri değerlendirildiği toplantı 3 Aralık 2016 günü Cumartesi günü EMO Perpa Eğitim ve Konferans Salonunda yapıldı. 80 üyemizin katıldığı etkinliğe; Şubemiz Yapı Denetim Komisyonu Bşk. İsmail Öztürk, Başkan Yrd. Şahin Yılmaz, Komisyon üyesi Yılmaz Gündoğan ve EMO Merkez Yapı Denetim Komisyonu Bşk. Şükrü Güner konuşmacı olarak katıldı.
 

Şubemiz üye ve yöneticilerinin de katıldığı toplantının ilk bölümünde yasa ve yönetmeliklerde son değişiklikler ve tip hizmet sözleşmesi hakkında bilgilendirme yapıldı. İsmail Öztürk açılış konuşmasında, yapı denetçilerinin özellikle aldıkları ücretler konusunda bilgi verdikten sonra, mevcut ücretlerin bir mühendisin alması gereken asgari ücretlere dahi yaklaşamadığı belirtti. Dolayısıyla Daimi Yapı Denetimi Komisyonu‘nun önerisi ve EMO Yönetim Kurulu‘nun tavsiye ettiği "Tip Sözleşme"nin bütün yapı denetçileri tarafından uygulanmasının önemine vurgu yaptı. Yılmaz Gündoğan ise, yapı denetçilerinin sorunlarının çözümünün en önemi anahtarının birlikte ve örgütlü hareket etmekten geçtiğini belirttikten sonra; mevcut şartlarda çalışmanın mümkün olamayacağını söyleyerek, toplu istifa etmenin bu şartları düzelteceğine inandığını belirtmiştir.


Şükrü Güner ise, TMMOB bünyesindeki dört büyük odanın mutabık kaldıkları konularda bilgiler verdi.

Bunlar:


"1-Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yaptırılacak yapıların yapım ihalesine katılan yüklenicilerde aranan şartların 4708 sayılı Yasa kapsamında olan yapıların yapım işini üstlenecek yükleniciler içinde getirilmelidir


GEREKÇE

Amaç, araç, gereç, donanım, mühendislik kadrosu, mali durum vb. kıstaslar yönünden yüklenici/ Müteahhitte de aranmalıdır.
2-4708 sayılı Yasanın "Yapı Denetim Kuruluşu başlıklı 1(ı) maddesine "Yapı Denetim Kuruluşu ortaklarının ilgili meslek odalarına kayıtlı mimar ve mühendisler olması" şartı ilave edilmelidir.
3-4708 sayılı Yasanın 1(k) maddesinde değişiklik yapılarak;
"Proje ve Yapı Denetçisi Olabilmek için:
a) Son beş yılın en az üç yılını şantiyelerde kontrol/Yardımcı kontrol elemanı olarak veya tasarım, proje, teknik uygulama sorumlusu, yapı denetimi yapmış ve bunu belgelemiş olması,
b) Meslek odası tarafından düzenlenen "Proje ve Yapı Denetçisi" eğitiminde başarılı olmuş ve belge almış, Bakanlık tarafından kamu adına bağımsız denetim yapmak üzere görevlendirilmelerini istiyoruz.
4-4708 sayılı YDH Kanunun 1. maddesinin sonuna (n),(o),(p),(r),(s),(t)ve(u) bentlerinin eklenmesini öneriyoruz.
"1(n) Yapı Denetimi İşi: Yapı sahibinin yapı ruhsatını aldığı tarih ile yapı kullanma iznini aldığı tarih arasında geçen süre de bir ay tam gün çalışma ile yapılan ve sürekliliği olan iştir.
"1(o) Şantiye Teknik Komitesi: Yapının İnşaat ruhsatının alındığı tarihten başlamak üzere iskân ruhsatı verilinceye kadar geçen süre içerisinde onaylı projelerin uygulanmasında çıkan her türlü sorunların, proje tadilatlarının, imalat ve malzeme değişikliğinin, işin yapımına ilişkin teknik yöntemler vb. Konularındaki sorunların çözümü konularında görevli ve yetkilidir.
Komite, proje müellifi, şantiye şefi, kontrol mühendisi, yapı denetim kuruluşu ile ilgili proje ve yapı denetçilerinden oluşur. Komite kararları Şantiye Şefliği tarafından muhafaza edilir. Komite kararı olmayan değişiklikler uygulanmaz.
"1(p) Yapı Denetleme Defteri: Yapının denetimini üstlenen Yapı Denetim Kuruluşu tarafından denetim hizmet sözleşmesini yaptığı tarihten itibaren Bakanlıkça görevlendirilen Proje ve Yapı Denetçilerine imza mukabili teslim edilen defteri",
"1(r) Mevzuat Komisyonu: Yapı denetimi hakkında yapılacak her türlü mevzuatın hazırlanması konusunda konunun tüm taraflarının temsilcilerinin görevli olduğu Komisyonunu"
"1(s) Proje ve Yapı Denetçi Belgesi: En az üç yıl(3) şantiyelerde kontrol elemanı olarak çalışan veya geçmiş mesleki çalışmaları proje ve yapı denetimini yapabilecek iş deneyimi olduğu ilgili meslek odası tarafından kabul edilen, açılan temel meslek içi eğitimini almış mühendis, mimarlara meslek odaları tarafından verilen belgeyi,
(t) Denetleme Alanı: Yapı denetim sisteminin tüm taraflarının temsilcilerinin görevlendirildiği Komisyon tarafından belirlenen Proje ve Yapı Denetimi yapan denetçilerinin sorumlu olacağı denetleme alanını,
İfade eder
"(u)-Yapı Ruhsatı verilmesi: İlgili idare, yapı ruhsatı verilmesi aşamasında Bakanlıktan (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden)yapının denetimini üstlenecek Yapı Denetim Kuruluşu ile proje ve yapı Denetçilerinin belirlenmesini talep eder. Bu bilgilerinde yer aldığı ruhsatı düzenler."
5-4708 sayılı yasanın 3 üncü maddesinin ikinci ve dördüncü fıkralarındaki laboratuar görevlileri ibaresinden sonra gelmek üzere "Şantiye Şefi" ibaresinin eklenmesini öneriyoruz.
6-4708 sayılı yasanın "Yapı Denetim Komisyonları ve Görevleri" başlıklı 4.üncü maddesinin ikinci fıkrasında değişiklik yapılarak;
"Merkez ve İl Yapı Denetim Daimi Komisyonlarına; Mimarlar, İnşaat, Elektrik, Makine Mühendisleri odaları ile Yapı Denetim Kuruluşları Birliğini temsilen birer asıl üyenin alınmasını öneriyoruz.
7-4708 sayılı yasanın beşinci(5) maddesinin sonuna aşağıdaki paragrafın eklenmesini öneriyoruz.
"Yapı Denetim Kuruluşlarında görev yapacak "Proje ve Yapı Denetçisi Mühendis ve Mimarlara ödenecek aylık ücret, devlet personel rejimine göre kamu kurum ve kuruluşlarında atölye/şantiye de görev yapan aynı meslek mensuplarına ödenen aylık ücretlerin toplamından az olamaz.
8-4708 sayılı yasanın 5inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan ve %1,5 olarak belirlenen oranın %2,5 olarak değiştirilmesini öneriyoruz.
9- "4708 Sayılı yasanın 6ıncı Maddesi: "Yapı Denetim Kuruluşu ile mimar ve mühendislerinin yapı ile ilişkisinin kesilmesi" madde metninin sonuna;
A)" Proje ve Yapı Denetçileri kamu adına bağımsız denetim yapar. Görevleri sırasında baskı yapılamaz, telkinde bulunulamaz. Islak imzasının bulunduğu proje ve belgelerden sorumludur. Bu kanunla verilen görevlerin dışında görev ve sorumluluk verilemez.
B) Sorumlu olduğu yapının tasdikli projesinin, fen ve sanat kaidelerine ve teknik kurallara göre uygulanmasını denetlemekle, görev alanına giren konulardaki belgeleri ıslak imzası ile imzalamakla, mesleki yetkilerini kullanmakla, mühendislik etik kurallarına uygun davranmakla görevli-yetkili ve sorumludur.
C)Çalıştığı yapı denetim kuruluşuna para cezası verilmesine sebep olmadığı, kendi isteği ile görevi bırakmadığı sürece proje ve Yapı Denetçisinin iş sözleşmesine son verilemez ve bu kişiler hiçbir şekilde hak kaybına uğratılamaz. Aksi takdirde işveren hakkında bir yıllık sözleşme ücretinden az olmamak üzere tazminata hükmedilir. İş kanunları ve diğer kanunlara göre sahip olduğu hakları saklıdır."
GEREKÇE:
Proje ve yapı denetçilerinin bağımsız, etki altında kalmadan, baskı yapılmadan çalışması esastır. Mesleki ve teknik kurallara uygun işini yapan, görevini yapan denetçiler beklemediği anda, haber verilmeden işten çıkartılmaktadırlar. Hakları ödenmemektedir. Bunun önlenmesi amaçlanmıştır.
10-Proje Yönetimi ve Şantiye Şefliği:
A) "Şantiye Şefi, en az üç yıl(3) Kontrol Mühendisi, Proje ve Yapı Denetim Mühendisliği yapmış ve ilgili meslek odası tarafından düzenlenen kapsamlı programlı "Proje Yönetimi ve Şantiye Şefliği" eğitimini ve belgesini almış mühendis ve mimarlardan atanır."
B) 3194 sayılı imar kanununa göre çıkartılan "Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki belgeli ustalar Hakkındaki Yönetmelik" in yeniden düzenlenmesini, düzenlemede Şantiye Şefleri için yukarıda belirtilen kıstasların yönetmeliğe eklenmesini, Yönetmeliğin onuncu maddesinden(10)Tekniker ve Teknik Öğretmen isimlerinin çıkartılmasını istiyoruz. Bu husus ısrarlı talebimizdir.
Yönetmelikten Tekniker-Teknik Öğretmen isimlerinin çıkartılması amaçlanmıştır. İş barışı için gereklidir. Şantiye şefliği idari bir görev olmaktan çok mesleki bir görevdir.
11-Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinin "Yapı Denetim Kuruluşunun Şube aracılığıyla faaliyet göstermesi ve Şube de görevlendirilecek Personel" başlıklı 17 inci maddesinin 6ıncı bendinin yeniden düzenlenmesini istiyoruz.
Yapı Denetim Kuruluşunun merkez ofisinin bulunduğu ilin Valilik binası esas alınarak 200 Km. Kadar mesafedeki illerde şube açmaksızın faaliyet göstermesi hükmü, yapıların hak ettiği düzeyde mühendislik hizmeti almamasına sebep olmaktadır. Denetçilerin denetim yapmalarını engellemektedir. İstismara açık maddedir.
12- Yapım sürecinin tasarım, uygulama, denetim aşamalarında görev alan aktörlerin tamamının mesleki sorumluluk sigortası kapsamına alınmasını öneriyoruz. Bu gerçekleştirildiği takdirde yapı denetimi konusunda fiilen çalışmak üzere sahaya inecek mühendis ve mimar sayısı artacaktır.
GEREKÇELER:
1-Yapının tasarım, proje, yapım, denetim aşamalarında görev alan ve yasalarla sorumluluk altında olan tüm meslek mensuplarının, yapım aşamasında ve kullanıma açıldıktan sonraki sorumluluk süresinde karşılaşacakları tazminatları karşılamak amaçlanmıştır.
2- Yıllık üye aidatını ödeyen EMO üyesi Proje ve Yapı Denetçileri 2015 yılında yıllık mesleki sorumluluk sigortası yaptırılmıştır. Bu uygulama bir yıla yakın süredir devam etmektedir. Bir yıllık süresinin bitim tarihinden itibaren sigorta bedelini oda değil biz ödeyerek devam ettireceğiz.
(...)
14-Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinin 12 inci maddesinin(ç) bendinin 5inci(Beş) fıkrasında yer alan yönetmeliğin Ek:14 teki Form-12 taahhütnamenin iptal edilerek yerine " TİP SÖZLEŞME Uygulamasının getirilmesini istiyoruz.
15- 4708 SAYILI YASANIN 2 İNCİ maddesi (f) bendi:
"İş yerinde çalışmaların iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre düzenlenmesi gereken sağlık güvenlik planına uygun olarak yapıldığını kontrol etmek, gerekli tedbirlerin alınması için yapı müteahhidini yazılı olarak uyarmak, uyarıya uyulmadığı takdirde durumu ilgili Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğüne bildirmek"
Görevi ve sorumluluğu, madde metninde belirtildiği gibi yapı denetim kuruluşuna aittir."

Sunumun ardından soru cevap bölümü ile toplantı sona erdi.    



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


ŞUBEMİZDEN İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ`NE ZİYARET

ŞUBEMİZ ESKİ YÖNETİCİLERİNDEN İBRAHİM AKSİN VEFAT ETTI

ŞUBE KOORDİNASYON KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ŞUBEMİZDEN İKİTELLİ OSB`YE ZİYARET

Okunma Sayısı: 201


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.