MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENGELLİLERİN SORUNLARI VE YAPABİLECEKLERİMİZ (03.12.2012)


ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

ENGELLİLERİN SORUNLARI VE YAPABİLECEKLERİMİZ

Mimarlar, mühendisler ve yapımcı müteahhitler olarak yapmış olduğumuz yaşam alanlarında engellilerin hayatlarını kolaylaştırmalıyız. Mevcut asansörlerin emniyet şartlarını iyileştirilmesinde engelliler düşünülmelidir.Şu an sağlıklı olabiliriz  ya bir kaza sonrası?

WHO‘ya göre dünyamızda 500 milyon engelli yaşıyor. Türkiye‘de nüfusun yüzde 12.29‘u yani 8.5 milyon kişi engelli durumunda bulunmaktadır. Bu insanlarımız toplam nüfusumuzun yaklaşık % 10‘ unu teşkil etmektedir. Bir tahminde bulunursak, her engelli vatandaşın bir annesi, bir babası ve bir de kardeşi olsa bu sayıyı 3 ‘le çarptığımızda, aslında engelliler konusunun ne kadar fazla kişiyi doğrudan ilgilendirdiğini daha iyi anlayabiliriz.

Engelliler ve aileleri arasında yapılan bir ankette, engellilerin en önemli sorunları şu şekilde sıralanmıştır:

1- Mimari Sorunlar (erişebilirlik, kaldırımların uygun olmayışı, merdivenler, rampalar, asansörler v.b )
2- İşsizlik (sakatlığı dolayısıyla kendine uygun bir iş bulamayan bu nedenle ekonomik yoksunluk içinde bulunmak.)
3- Ayrımcılık (sakatlığı nedeniyle toplumda kendine yer bulamama ötekileştirme durumu.) 

Ülkemiz ekonomisinin bulunduğu noktadan daha üst seviyelere çıkarılması için, nüfusun yaklaşık % 10‘ unu teşkil eden engellilerin yeterli şekilde eğitilmeleri ve yeteneklerine uygun işlere yerleştirilmeleri şarttır. Mevcut kanunlar daha da geliştirilmelidir ve engelleri ile boğuşan bu insanlarımızın bir de işsizlik ve ekonomik sıkıntılar ile uğraşması ortadan kaldırılmalıdır.

Engelli insanlarımızın ayrımcılığa tabi tutulması, toplumumuzun sürekli eğitimi ile aşılabilecek bir sorundur. Bu insanlarımızın toplumda kabul görebilmesi için, eğitim kurumlarında, yazılı ve görsel medyada, sadece yılın belli günlerinde değil daha sık yer bulabilmeleri ile çözümlenebilir. Her sağlıklı insanın bir gün engelli olabileceği ve toplum dışına itilebileceği, çarpıcı olarak vurgulanmalıdır.

Anket sonucu en önemli sorun olarak ortaya çıkan " Mimari Engeller " in çözümü ise, biz mühendis ve mimarlara, şehir plancılarına, ulaşım sorumlularına düşmektedir. Yapılan her türlü projenin merkezine, engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği gerçeği oturtulmalıdır.

Engellilerin evlerinde hayatlarını kolaylaştırmanın yolu, çoğunlukla kolay ve az masraflı çözümlerden geçmektedir. Üstelik bunların sadece onlara özel olması da gerekmiyor; engelliler için bulunan her çözümden, engelsiz insanlar da yararlanabilir. Geniş bir tuvalet, merdiven yerine rampa kullanılması, ya da ulaşılabilir seviyedeki asansör butonları gibi...

Merdivenlerin üzerine konacak bir rampa, bebeğinin ağladığını duyamayan ebeveynler için titreşimli uyarı sistemi, asansör butonları üzerinde Braille alfabeli açıklamalar gibi tip basit çözümlerle engellilerin evlerindeki hayatlarını kolaylaştırmak mümkündür.

Engelsiz konut yapımında, mimarlar, mühendisler ve müteahhitler binada yaşayan kişilerin, ilerde bir kaza sonucu engelli hale gelebileceğini düşünerek binaların girişlerini, basamaksız bir düz zemin üzerinde, asansöre ulaşabilecek şekilde yapmalıdır. Ayrıca birkaç tane tuvalet yerine, bir tane geniş tuvalet yapılması da bir çözüm olacaktır.

Engelliler deyince, akla gelen en büyük grup ortopedik engellilerdir. Onların konutlarında rahat yaşamaları için en önemli şartları, bina girişleri basamaksız ve eşiksiz olmalıdır. Şayet basamak ve eşik var ise, rampalar yapılırken uluslararası standartlara uyulmalı ve rastgele eğim verilmemelidir. Yer döşemeleri kaygan olmayan ve çabuk kuruyabilecek malzemelerden seçilmelidir. Dar ve yüksek merdivenlerden kaçınılmalı, merdiven yanları mutlaka küpeşteli olmalı ve her iki taraftan da elle kavranabilmelidir. Kapı açıklıkları tekerlekli sandalyenin rahatlıkla geçebileceği gibi 90 cm genişliğinde yapılmalıdır. Odalar arasına eşik konmamalı, konacaksa da düşük ve eğimli olmalıdır. Asansörlerin iç genişlikleri, tekerlekli sandalyenin rahatça girebileceği genişlikte dizayn edilmelidir.Minimum 630kg kapasiteli asansör yapılmalıdır. Belediyeler tarafından yapı ruhsatları verilirken engelliler için uygunluluğu aranmalıdır. Asansör düğmelerine tekerlekli sandalye üzerinden rahatlıkla ulaşılabilmeli ve düğmeler üzerinde görme engelliler için Braille alfabesiyle yazılar bulunmalıdır. Asansörler tam otomatik kapılı, frekans kontrollü kat seviyesi en uygun seviyede giriş ve çıkışın kolaylıkla yapılacak şekilde tasarlanması gerekmektedir.

Bir diğer engelli gurubu olan işitme engelliler, genellikle evlerinde ışıklı ya da titreşimli uyarılar kullanmaktadırlar. Kapı ve telefon zilini  duymadıklarından, bunlara bağlanan basit bir ışıklı sistem onlara bu konuda yardımcı olabilmektedir. Evin her yerinde kullanılabilen bu göstergeler, daha güçlü bir ışık kullanılarak alarm şeklinde de kullanılabilir. Yine alarm görevi gören, yatak titreşim sistemleri de yapılabilinir. İşitme engelli anneler ve babalar, bebeğin ağlaması halinde titreşim veren bir uyarı sistemi de kullanmaktadır.

07/07/2005tarihinde yürürlüğe giren 5738 sayılı kanunun Geçici 2. Maddesinde;

" Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir."

Geçici 3.maddesinde ise; 

" Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır. Mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlüler için erişilebilir duruma getirilir."denmektedir.

Engelli vatandaşlarımızın toplumla iç içe yaşayabilmeleri için tüm kamu binalarının revizyonu kanun gereğidir. Asansörler, merdivenler, rampalar, iç ve dış mahallerin aydınlık seviyeleri, tuvaletler ve lavabolar, acil kaçış yolları vb. tüm bina ekipmanları, engellilerin kullanımına uygun hale getirilmelidir.

Ortak kullanım alanlarının, sosyal ve kültürel merkezlerin, şehir içi yol ve kaldırımların, toplu taşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi de yine kanun gereğidir.

Antalya‘ mızın ana caddelerinde, kaldırımlarında, yaya geçitlerinde, üniversite kampusunda engellilerimiz için yapılan iyileştirmeler, sesli ve ışıklı uyarı sistemleri, toplu taşım araçlarındaki değişimler takdirle karşılanmakta olup, yetkilileri kutluyoruz. Aynı heyecan ve performansla eksikliklerin de bir an önce giderileceğine inancımız tamdır.03 Aralık 2012

Saygılarımızla,                                                                            

                                                                                                     İbrahim KÜCÜ

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

ANTALYA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI

 

 

 

 

 

 



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ÇELENK SUNMA TÖRENİNE KATILIM SAĞLANDI

ASANSÖR VE ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR KOMİSYONU TOPLANDI

RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

EMO ANTALYA ŞUBESİ 16. DÖNEM I. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

TELEFERİK KAZASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

TMMOB ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU SEKRETERİ ŞABAN TAT OLDU (26 MART 2024)

YANGINLAR ÖNLENEBİLİR AFETLERDİR (03 NİSAN 2024)

ÜYELERİMİZLE KAHVALTI ETKİNLİĞİNDE BULUŞUYORUZ!

EMO VE MMO ANTALYA ŞUBELERİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI: “TELEFERİK KAZASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME”

ENGELLİLER HAFTASI ETKİNLİĞİ: TEKNOLOJİNİN ENGELLERİNİ KALDIRIYORUZ (SEMİNER)

Okunma Sayısı: 1590


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.