MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 DİYARBAKIR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AĞRI   BİNGÖL   BİTLİS   DİYARBAKIR   ELAZIĞ   HAKKARİ   MALATYA   MARDİN   MUŞ   SİİRT   TUNCELİ   ŞANLIURFA   VAN   BATMAN   ŞIRNAK 
 

 
KİTAPLAR
 
KİTAP
 
DİYARBAKIR KENT SEMPOZYUMU BİLDİRİLER KİTABI
 
PANEL
 
MEZOPOTAMYA ENERJİ FORUMU
 
ANKET
 
ELAZIĞ ENERJİ FORUMU
 
BATMAN ENERJİ FORUMU
 
MARDİN,ŞANLIURFA ENERJİ FORUMU
 
VAN ENERJİ FORUMU
 

EMO Diyarbakır Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 23

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO BÖLÜM BAŞKANLARIYLA TOPLANDI



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen EMO’nun mesleki alanlarında eğitim veren üniversitelerin bölüm başkanlarının çağrıldığı toplantı ile elektrik ve elektronik mühendisliği eğitimi alanındaki sorunlar masaya yatırıldı. Eğitim alanındaki sorunların yanı sıra EMO ile eğitim kurumları arasındaki ilişkilerin ele alındığı toplantıda elektrik ve elektronik mühendisliğine ilişkin eğitimin içinde bulunduğu durumu tespit etmek üzere bir komisyon oluşturuldu. Bölüm başkanları toplantısının 6 ayda bir periyodik olarak gerçekleştirilmesi benimsendi.
 

 EMO tarafından düzenlenen Bölüm Başkanları toplantısı, 16 Kasım Cumartesi günü Ankara`da İTÜ Evi`nde yapıldı. EMO Yönetim Kurulu Saymanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Şenlik ve EMO Bilimsel Dergi`nin Baş Editörlüğü`nü yapan Çukurova Üniversitesi`nden Prof. Dr. Hamit Serbest`in yönettiği toplantının açılışını EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş yaptı. Göltaş, meslek alanlarında yaşanan ciddi sorunlara ve işsizlik konusuna değinirken, EMO`nun bu süreçte üyelerine destek çıkmaya çalıştığını anlattı. Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezi`nin kuruluşundan bu yana değişik konularda meslektaşlarıyla bilgi paylaşımını ve belgelendirmeyi sürdürdüğünü kaydeden Cengiz Göltaş, EMO`nun bilimsel dergi ve teknik yayınlarıyla da üyelerinin akademik gelişimine katkı sağlamaya çalıştığını anlattı.

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Göltaş, EMO`nun serbest çalışan, kamuda çalışan, üniversitelerdeki akademik üyeleriyle bir bütün olarak faaliyet gösterdiğini ifade ederken, düzenlenen bu toplantıyla da üniversitelerin meslek odalarıyla olan ilişkilerinin geliştirilmesini hedeflediklerini kaydetti. Göltaş, konuşmasında teknoloji fakültelerinin kurulması, teknik öğretmenlere mühendis unvanı verilmesi gibi son dönemde mühendislik eğitimi ile ilgili karmaşa yaratan uygulamalara da dikkat çekti.

EMO Müdürü Emre Metin ise, sunu eşliğinde EMO`yu ve faaliyetlerini tanıttı. Sunumda, EMO`nun üye sayısı, hukuki mevzuattaki yeri, iş alanları, düzenlediği sempozyum gibi kamuya açık etkinlikler ve yayınları hakkında bilgi verildi. EMO Yönetim Kurulu Saymanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Şenlik ise elektrik ve elektronik mühendisliği mesleki alanlarına ilişkin verilen eğitim hakkında yıllar itibarıyla veriler içeren ayrıntılı bir sunum yatı. Bölümlerde artan kontenjan sayılarına karşın öğretim üyesi, araştırma görevlisi başta olmak üzere amfi, laboratuvar gibi altyapısal anlamdaki eksikliklere dikkat çekilen sunumda, mühendislik tamamlama programı kapsamında 37 bölümde 688 öğrencinin yerleştirilmiş olduğu açıklandı.

Açılış ve bilgilendirici sunumların ardından elektrik ve elektronik mühendisliği eğitimi alanında yaşanan sorunlar katılımcı akademisyenlerin görüşlerini aktarmalarıyla devam etti. Toplantının ilk bölümünde Prof. Dr. Hamit Serbest, bu toplantılarda dile getirilen görüşlerin işlevsel olabilmesi için toplu bir mesaj iletimi gerektiğini vurgulayarak, her yıl eğitim raporu çıkarılmasını önerdi. Oybirliğiyle kabul edilen öneri doğrultusunda toplantının ikinci bölümünde de üyeleri belirlenerek komisyon oluşturuldu. Ayrıca 6 ayda bir bölüm başkanlarıyla EMO`nun düzenlediği toplantının yinelenmesine karar verildi.

Toplantıda yetkin mühendisliğin getirilmesi, merkezi sınav yapılması, EMO`nun yetkilendirme yapması, elektronik alanında da belgelendirmenin önemli hale getirilerek elektrik alanında yaşanan imza yetki belgesi kavgasının son bulmasını, zaten herkese belge verilecekse yetkilendirmenin hiç yapılmaması, işverenlere işbaşı eğitimin zorunlu hale getirilmesi, aslında belgelendirme yapılırken dikkate alınan 3 dersin de yeterli olmadığı, yeterlilik olmadan yetkinliğin de anlamı olmadığı gibi çok farklı görüşler dile getirildi.

Mühendislerin unvan sorunundan, belgeleme ve akreditasyon konularına varıncaya kadar EMO`yu da ilgilendiren alanlarda farklı görüşlerin dile getirildiği toplantıda, sorular üzerine EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, Odanın duruşuyla ilgili şu açıklamaları getirdi:

"SMM belgesi tartışması dar bir tartışma. YÖK uygulamalarına ilişkin tepkimizi de gösteriyoruz. EMO bilim insanları ilişkisini doğru bir zeminde kurmaya çalışıyoruz. Eğitim politikalarına bütünleşik bir yaklaşım sağlamaya çalışıyoruz. Mühendislik alanlarında yaşadığımız 12 Eylül`den bu yana geldiği noktayı, karmaşa ve kuralsızlaştırma olarak tabir ediyoruz. Liberal piyasa anlayışı içerisindeki bir kuralsızlık. Bunların üzerindeki temel şemsiye mesleki alanımızda yoğun bir karmaşa yaşanıyor. Meslektaşlarımızın mağduriyeti karşısında bleki de bu 1 kilovolt altı ve üstü diye palyatif bir çözüme dönüştü. 1 kilovoltun altına zaten herkese veriliyor. 1997 yılında Asansör, Elektronik ve Bilgisayar SMM yaptık. Ama elektronik ve bilgisayar SMM`in bir karşılığı olmadı."

EMO Müdürü Emre Metin de, üniversitelerin mezun olduğu bölümün unvanının verildiğini, böylece mühendislik unvanı kazanıldığı ama alan belirlemesi yapılmadığını, mühendis unvanı zaten kazanıldığı için bunun üzerine yetkin mühendislik gibi bir uygulama olmadığını, EMO`nun yetkilendirme yaptığını, EMO`nun mühendis unvanı dışında ikinci bir unvan yaratma yetkisinin olmadığını açıkladı. EMO`nun yetkilendirme yaptığı 6 alan bulunduğunu kaydeden Metin, "Bir üniversitenin böyle bir sınavı yapma yetkisinin olmayacağına dair bir davamız da sürüyor" dedi. Toplantıyı yöneten Prof. Hamit Serbest de SMM belgesinin gönüllülük içerdiğinin altını çizdi.

Toplantıya katılan akademisyenler eğitim alanında yaşanan sorunlara ilişkin özetle şu saptamaları dile getirdiler:

- Üniversitelerin araştırma görevlisi sayısı önceki yıllara oranla oldukça yetersiz duruma düştü. Eğitim-öğretimin sürdürülmesinde soruna neden olduğu gibi daha önemlisi yerimize adam yetiştiremiyoruz. Araştırma görevlisinde yetişenin gitmesi gibi bir sorunla da karşı karşıyayız.

-50 D maddesi nedeniyle yetişmiş iyi nitelikli öğrencilerimizi kadroya alamıyoruz.

- Kontenjanlar üniversitelerin görüşleri dikkate alınmadan YÖK tarafından belirleniyor. Kontenjanlara Suriyeli öğrenciler de eklendi. Bir de yurtdışından mezun olmuş Türk uyruklular da var. Yatay geçişlerde de kontenjanları YÖK üniversiteler istemese de artırıyor.

- Altyapısal anlamda ciddi yetersizlikler var. Örneğin tekrar öğrencilerini laboratuvarlara alamıyoruz. Göstermelik bir eğitim-öğretim yürümeye başladı.

- Ar-Ge alanları daha çok elektroniğe kayıyor. Elektrik-elektronik mühendisliği bölümlerinde de müfredat elektronik ağırlığa kaymaya başlıyor.

- Beyin göçü sorunumuz ar.

- Ne kadar mühendis ihtiyacı olduğu planlanmalı.

Toplantının sonunda EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, çok verimli ve faydalı bir toplantı olduğunu belirtti. Göltaş, geçmiş dönemlerde EMO tarafından düzenlenmiş olan eğitim sempozyumlarının çok başarılı olmadığını, ancak bu toplantının bu konuda da ön açıcı olacağı düşüncesini aktarırken, "Ulusal düzeyde sempozyuma dönüştürecek bir eğilim de oluşturmamız gerekir. EMO`nun kürsüsü her zaman demokratik bir kürsüdür" diye konuştu.

EMO Yönetim Kurulu Saymanı İrfan Şenlik de, katkı ve katılımlar için teşekkür ederken, toplantıda sunulan görüşlerin rapor olarak hazırlanıp katılımcılara iletileceğini kaydetti.


Çok Okunanlar


MUŞ İLİ ÜYE BULUŞMASI VE TEMSİLCİLİK ÇALIŞMALARI

ŞUBEMİZ 23. DÖNEM DANIŞMA KURULU TOPLANDI.

DİCLE ÜNİVERSİTE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YETKİLİLERİ ŞUBE YÖNETİM KURULUMUZU ZİYARET ETTİ.

FİRMA TANITIMI/BİLGİLENDİRME SEMİNERİ DÜZENLENDİ.

EMO MARDİN VE ŞIRNAK İL TEMSİLCİLİKLERİMİZ DENETLENDİ

Okunma Sayısı: 416


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.