Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen HES Teknik Gezisi`nin ilk gün çalışmaları Giresun Aslancık HES, Akköy HES ve Kürtün HES`in ziyaret edilmesi ile tamamlandı.
İkinci gün çalışmaları kapsamında 25 Ağustos Pazar günü ilk olarak Trabzon`da Karadere üzerindeki Horyan HES ziyaret edildi. Burada açıklama yapan EMO Denizli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala, santralın çalışma sistemini anlattı. HES`lerin doğal yaşama etkilerine değinen Pala, "Santrallar suyun yönünü değiştirdiği için, doğal bitki örtüsünün de değişmesine neden oluyor. Dereyi kurutabiliyor. Can suyu bırakılması kuralı var ama buna ne kadar uyulup uyulmadığı ve ne kadar denetlendiği tartışmalı" diye konuştu.
Gezi kapsamında daha sonra 18 Haziran 2019 tarihinde 8 kişinin ölümü, 2 kişinin de kaybolması ile sonuçlanan sel felaketinin yaşandığı Araklı`ya gidildi. Felaketin yol açtığı tahribat yerinde görülürken, dere yatakları ve buradaki HES`in durumu incelendi. Alanda bilgi veren yetkililer, bölgede 4 santral bulunduğunu, her yıl Haziran ayında yoğun yağış olduğunu ancak bu yılki yağışın ortalamanın çok üzerinde gerçekleştiğini belirttiler. Dere yollarının değiştiğini ve santralların açtığı yeni yollarla birlikte olayın meydana geldiğini anlatan yetkililer, "Yağış çok fazlaydı, felaket geliyorum dedi" görüşünü dile getirdiler.
EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek de, felaketin işaretlerinin önceden alınmasına rağmen kurumlar arasında iletişimin sağlanamamasını eleştirdi.
EMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Erol Celepsoy, burada yaptığı açıklamada, santralların istenilen şekilde yapılmadığını ve uygulamada yanlışlıklar olduğunu kaydetti. "Bunlar asıl olarak enerji politikasının yanlışlıklarından kaynaklanıyor" diyen Celepsoy, Türkiye`nin yenilenebilir enerji alanında büyük bir potansiyeli olduğunu ancak bunu değerlendiremediğini vurguladı. Celepsoy şunları söyledi:
"Her derenin üzerine HES yapılması gerekmiyor. Suyun suyundan bile faydalanılmış, sonucunda da felaket meydana gelmiş. Biz EMO olarak her şeye karşı değiliz. Ancak enerjide dışa kaynaklı politikalardan vazgeçilerek, güneşimize, rüzgarımıza, suyumuza doğru bir şekilde sahip çıkılması ve dışa bağımlı olmadan kendi enerjimizi üretmemiz gerekiyor."
Bölgede yaşayan yurttaşlar ise HES`ler nedeniyle dere yollarının değiştiğini, boğazların kapandığını, aşırı yağışlarla birlikte de taşkınların meydana geldiğini anlattılar. Araklı`dan bir yurttaş, "50 yıldır burada yaşıyorum böyle bir şey görmedim" diye konuştu.
EMO Heyeti Karadere üzerindeki Akocak HES ve Lale HES`i de ziyaret etti.