|
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, TMMOB Sanayi Kongresi’nde elektrik sektörünün durumuna ilişkin rapor sundu.
TMMOB adına Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından düzenlenen TMMOB Sanayi Kongresi, 13 Aralık`ta İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Teoman Öztürk Salonu`nda düzenlenen törenle başladı.
Kongrenin "Sektör Raporları" başlıklı oturumunda Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, elektrik sektörünün durumunu özetleyen bir sunum gerçekleştirdi. İpek, 1980`li yıllarda başlayan özelleştirme uygulamalarının 2000`li yıllarda serbestleştirme politikası altında devam ettiğini, sonuçta kamunun elindeki üretim olanaklarının özel sektöre devredildiğini belirtti. Bugün elektrik sektöründeki üretimin yüzde 80`inin özel sektör tarafından gerçekleştirildiğini anlatan İpek, özel sektörün kamu gibi yatırım yapmadığına da dikkat çekti.
Türkiye`nin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini üretecek kapasiteye sahip olduğunu, artık yenilenebilir enerji dışında artık hiçbir yatırım yapılmaması gerektiğini vurgulayan İpek, buna karşın talep projeksiyonlarının abartılarak yeni santrallar kurulmak istendiğini kaydetti. 2019 Ocak ayı itibarıyla inşa halindeki santralların başında yüzde 33.2 ile kömür, yüzde 21.9 ile doğalgaz ve yüzde 20.3 ile hidrolik santralların geldiğini belirten İpek, bu alanda verilen yatırım teşvikleri ve satın alma garantilerini de eleştirdi.
Üretim ve tüketim rakamlarının gerçekçi olmadığını, yaptıkları hesaplamaya göre 22 bin 432 kWh elektrik enerjisinin nereye gittiğinin belli olmadığını anlatan İpek, şöyle konuştu:
"2018-2019 elektrik tüketim değerlerini karşılaştırdık; 2019 tüketimi, geçen yılın altında. Kayıp-kaçak var, enerji verimliliği için çalışma yapılmıyor ama talep projeksiyonları sürekli artıyor. TEİAŞ 2018-2022 Kapasite Raporu`na göre 2022`ye kadar 33 bin MW yatırım yapılacağı öngörülüyor. Böyle bir talep yok ama satın alma garantisi veriliyor. Üstelik nükleer santralın da devreye alınması planlanıyor. Elektrik dağıtım sektörü zaten kriz içinde, çözüm aranıyor. Tüm bu gelişmeler de enerji maliyetinin giderek artmasına yol açıyor."
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması`na (YEKDEM) da değinen İpek, Türkiye`nin yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmesi gerektiğini söyledi.
İpek, sektörler bazında elektrik tüketimine işaret ederek, sanayide hızlı bir daralmanın görüldüğünü vurguladı.
Doğu Karadeniz Bölgesi`ndeki HES`lerin durumunu incelemek üzere yaptıkları teknik geziye değinen İpek, kimi yerlerde sadece belirli çevrelere çıkar sağlama amacıyla yatırım yapıldığını gördüklerini, enerji sektörünün rant ve paylaşım aracı olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.
|
|
|
Çok Okunanlar |
|
|
|