MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 DİYARBAKIR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AĞRI   BİNGÖL   BİTLİS   DİYARBAKIR   ELAZIĞ   HAKKARİ   MALATYA   MARDİN   MUŞ   SİİRT   TUNCELİ   ŞANLIURFA   VAN   BATMAN   ŞIRNAK 
 

 
KİTAPLAR
 
KİTAP
 
DİYARBAKIR KENT SEMPOZYUMU BİLDİRİLER KİTABI
 
PANEL
 
MEZOPOTAMYA ENERJİ FORUMU
 
ANKET
 
ELAZIĞ ENERJİ FORUMU
 
BATMAN ENERJİ FORUMU
 
MARDİN,ŞANLIURFA ENERJİ FORUMU
 
VAN ENERJİ FORUMU
 

EMO Diyarbakır Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 23

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA YAPILAN ZAMLAR GERİ ÇEKİLSİN! ENERJİ ÜRETİM VE DAĞITIMI YAPAN ŞİRKETLER KAMULAŞTIRILSIN!


BASIN AÇIKLAMASI


 
Elektrik ve Doğalgaza yapılan zamlara ilişkin olarak 6 Haziran 2022 tarihinde saat 12.30 da Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi ve KESK’e bağlı ESM tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların geri çekilmesinin istendiği basın açıklamasının metni için tıklayınız..
 


BASINA ve KAMUOYUNA

 

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA YAPILAN ZAMLAR GERİ ÇEKİLSİN! ENERJİ ÜRETİM VE DAĞITIMI YAPAN ŞİRKETLER KAMULAŞTIRILSIN

BU SOYGUNA MAHKÛM DEĞİLİZ... ÖZELLEŞTİRMELER YAĞMA VE TALANDIR...

BU ENERJİ ANLAYIŞI VE POLİTİKALARI DEVAM ETTİĞİ SÜRECE ZAMLAR DEVAM EDECEKTİR...

HALKTAN ÇALINANLARI GERİ ALACAĞIZ...

KAMULAŞTIRMA HEMEN ŞİMDİ DİYORUZ...

Milyonlarca yoksul emekçi, emekli, memur ekonomik krizin yükünü sırtlanmaya devam ediyor. Hemen her gün en temel ihtiyaçlarımıza fahiş zamlar geliyor; öyle ki artık zamları takip edemez durumdayız. 1 Haziran`da ise akaryakıta, elektriğe ve doğalgaza gelen zamlarla yaza giriş yaptık.

Daha bu zamları öğrendiğimiz anda enerjide daha büyük zamların kapıda olduğu duyumlarını almaya başlıyoruz.

2 Haziran`dan itibaren geçerli olmak üzere benzin grubunda 1.22 TL, motorin grubunda 1.49 TL zam geldi.

Yapılan açıklamada, "Fiyat değişikliklerinin ne zaman ve ne kadar olacağı ile ilgili son karar üst makamlarca verilecektir." denildi.

Elektrikte, mesken abonelerinin tarifesine yüzde 15, sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine ise yüzde 25 zam geldi.

Buna göre, ilk kademede bulunan mesken abonelerinin tarifesinde kilovatsaat başı fiyat 129,0639 kuruş, yüksek kademede yer alanların tarifesinde ise kilovatsaat başı fiyat, 192,7977 kuruş oldu.

İlk kademede yer alan ticarethane abonelerinin tarifesinde elektriğin kilovatsaat fiyatı, 208,9154 kuruş, yüksek kademedeki kilovatsaat fiyat da 278,0099 kuruş olarak belirlendi.

Alçak gerilim sanayi abonelerinin elektrik tarifesinde kilovatsaat fiyatının 287,5739 kuruş olması kararlaştırıldı.

BOTAŞ tarafından, doğalgaza da büyük zam yapıldı.

Tarifeye göre konutta kullanılan doğalgaza yüzde 30, sanayi abonelerine yüzde 40 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 17 zam yapıldı.

Haziran ayına ilişkin tarife tablosuna göre, konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine Haziran ayında uygulanacak satış fiyatı, bin metreküp doğal gaz için 3 bin 264 lira, sanayi abonelerinin tarifesi de bin metreküp doğal gaz için 10 bin 416 lira oldu.

Elektrik üretim amaçlı tarifede bin metreküp doğal gazın fiyatı ise 12 bin 500 lira olarak belirlendi.

Kısacası üzerimizdeki bunca yük, bunca geçim sıkıntısı, giderek artan yoksulluğumuz yetmiyormuş gibi emeğinden, ekmeğinden çalınan yine bizler olduk.

Cumhuriyetin kuruluşundan beri halka elektrik üreten, ileten, dağıtan EÜAŞ, TEİAŞ, TEDAŞ gibi kamu kurumları araya bu soyguncu şirketleri koymadan, halka hizmet veremez mi? Elbette verir. Ama bu mantık değişmediği sürece vermez! Çünkü, iktidar krizin bütün yükünü halkın sırtına yıkıp açgözlü şirketlere kaynak aktarmayı kendisine görev edinmiştir. Esasında patronlara, özel şirketlere kriz yok! Onlar türlü yollarla karlarını, zenginliklerini büyütmeyi başarıyorlar. Veriler ortada! 2020`de milli gelir içinde % 39,1 olan emeğin payı, 2022`de % 31,5`a geriledi. Bizden çalınanlar nereye gitti? Cevabı oldukça basit bir soru.

Elektrik alanında örgütlü olan Enerji Sanayi ve Maden Sendikası ve Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubeleri olarak başından beri enerji alanında kamusal çıkarları, doğal kaynakları ve ekolojik dengeyi, emekçilerin taleplerini hiçe sayan; bir avuç yandaş enerji şirketini zenginleştirme ve onlara servet aktarımı üzerine kurulu olan enerji politikalarını teşhir ediyor, bunlara karşı mücadele yürütüyoruz. Çabamız biz her geçen gün daha da yoksullaşırken; bizden çalınanlarla birilerinin servetlerini katlamasına karşı sessiz kalmamak, buna karşı mücadeleyi büyütmektir.

Ülkemiz yanlış enerji politikaları sonucu ki defalarca uyarmamıza rağmen enerji bağımlısı haline getirildi. Ülkenin ihtiyacı olmamasına rağmen alım garantili elektrik santralleri kurduruldu. Yenilenebilir enerji yerine fosil yakıt ile çalışan santraller kurduruldu. Ödeme garantili santrallerin sahiplerine para aktarmak için, enerji verimliliği, enerji tasarrufu rafa kaldırıldı. Enerji tüketimi teşvik edildi. Fazla tüketimlerin olduğu aylar adeta bir başarı olarak lanse edildi.

Kurulu gücümüzün yani elektrik üretimin sadece yüzde 23`ü kamunun elinde ve Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından kontrol edilmektedir. Tüketilen elektrik enerjisi karşılama oranı ise maalesef yüzde 16-17 bandını oluşturuyor. Görüldüğü gibi elektrik üretimin yüzde 80`den fazlası kar amacı güden özel sektörün elinde. Piyasayı halk adına düzenleyebilecek kamunun gücü yok

Enerjiye ucuz ve kamusal ulaşım en temel haklarımızdan biridir! İktidarların görevi birilerini zenginleştirmek değil, halkın kamusal enerji hakkına ulaşımını temin etmektir. Bu nedenle EÜAŞ, TEİAŞ, TEDAŞ gibi kurumları üzerinden yürütülen özelleştirme ve enerji sektörünü piyasalaştırma politikalarından vazgeçilmelidir.

Mevcut enerji üretim ve dağıtım şirketleri kamulaştırılmalı; kamusal çıkarlar çerçevesinde ekolojik dengeyi de gözeten yenilenebilir enerji politikalarına ağırlık verilmeli; halkın ucuz enerji ulaşım hakkı korunmalıdır.

Herkesi bu mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz!

Sonuç olarak; söz konusu zammın acilen geri çekilmesi ve bir avuç sermaye sahibinin finanse edildiği değil, halkın alım gücünün, sürdürülebilir tarım ve ucuz gıda için çiftçinin, ülkede refahın artması için esnafın, sanayicinin düşünüldüğü bir enerji politikasının hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Aksi takdirde, artan elektrik zamları başta bölgede olmak üzere ülkede elektriğe ulaşamama dolayısıyla bir enerji yoksulluğuna neden olacaktır. Bir insan hakkı olan ve en temel gereksinimlerden biri olan enerjiye ulaşamamak günümüz uygarlığının en büyük ayıplarından biri olacaktır

ESM Diyarbakır Şubesi

EMO Diyarbakır Şubesi

 


Çok Okunanlar


ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR EĞİTİMİ DÜZENLENDİ.

YG TESİSLERİNDE İŞLETME SORUMLULUĞU EĞİTİMİ DÜZENLENDİ.

D.Ü MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI ZİYARETİ

TMMOB DİYARBAKIR İL KOORDİNASYON KURULU, KENTTEKİ KAÇAK YAPILARLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLEDİ.

TMMOB DİYARBAKIR İL KOORDİNASYON KURULU, KENTTEKİ KAÇAK YAPILARLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLEDİ.

FİRMA TANITIMI/BİLGİLENDİRME SEMİNERİ DÜZENLENDİ.

DİCLE ÜNİVERSİTE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YETKİLİLERİ ŞUBE YÖNETİM KURULUMUZU ZİYARET ETTİ.

Okunma Sayısı: 57


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.