MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ŞUBEMİZCE 30 HAZİRAN 1 TEMMUZ TARİHLERİNDE ADONİS OTELDE "AKDENİZ BÖLGESİ ENERJİ FORUMU" GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR.


BASIN AÇIKLAMASI


 
28.06.2007 tarihinde basın açıklaması ile duyurusu yapıldı.
 

"Bir ülke elektriksiz kalırsa neler olur? Önce fabrikalar durur, çalışanlar zorunlu izne çıkarılır, bu zorunlu izinleri işten çıkarmalar izler. Ülke sanayinin yeni yatırım yapma olanağı ortadan kalkar. Bu binlerce işsiz insan için iş bulma ümitlerinin sönmesi, evlere ekmek taşınamaması anlamı- na gelir. Turizm bölgesinde yer alan kafeler, barlar, oteller ve pek çok işletme elektriksiz kaldığında, ülkenin turist potansiyeli de kaybolur. Bankacılık gibi hizmetler sektöründe önemli ekonomik kayıplara yol açabilecek aksamalar yaşanır. İnsanlar günlük yaşamlarını sürdüremez noktaya gelirler. Özellikle kentlerde yaşam durur. Ev ve su ısıtma sistemleri çalışmaz, beyaz eşya ve küçük ev aletleri kullanılamaz. Ülkenin enerji gereksiniminin karşılanamaması nın bedeli işsizlik ve ekonomide çöküştür. Kısmi ve geçici süreli olarak yapılacak elektrik kesintilerinin bile, ülke ekonomisine ve topluma maliyeti ağırdır. "

Son günlerde bölgemizde küresel  ısınmanın etkileri açık olarak görülmektedir.Türkiye genelinde olduğu gibi bölge özelimizde de gereken yatırımların ve doğru projelendirmelerin  yapılmaması ,mevcutların iyileştirilmemesi ve yeterli teknik personel istihdam edilmemesi gibi sonuçlarla  büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.Yıllarca  basına karanlıkta kalınacağı konusu ve bunun nedenleri aktarıldı.Enerji sektörü yaşamın olmasa olmazı.25 haziran 2007 tarihinde 35 yangın,26 Haziran 2007 105 yangın.Ve bunların sonuçunda oluşan maddi kayıplar.

Yine söylüyoruz."Enerjide değil yönetimde kriz var."

Sorunun temelinde yıllardır çeşitli siyasal iktidarlarca enerji sektöründe izlenen çarpık, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ağırlık vermeyen dışa bağımlı politikalar bulunmaktadır.

2007 yılı bütçesinde Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı‘na 377.7 milyon YTL ‘lik ödenek ayrıldı.Diyanet İşleri Bakanlığı‘na Enerji Bakanlığı‘na ayrılan ödeneğin 4.3 katı tutarında kaynak tahsis edildi.Enerji sorununa ne kadar ciddi yaklaşıldığı bu örnekten görülmektedir.

Bu çarpık politikalar nedeniyle:
- Zengin linyit ve taş kömürü kaynaklarımızın yeterli bir şekilde değerlendirilmemiş, bugünkü elektrik üretim kapasitesinin dörtte biri oranında 10.000 MW kapasiteli ömür yakıtlı santraller kurulmamış,

- Özelleştirileceği gerekçesiyle mevcut linyit yakıtlı santrallerde gerekli iyileştirme, kapasite artırımı, bakım ve onarım çalışmalarının yapılmamış,

- Zengin hidrolik kaynaklarımızın yalnızca 1/4‘nin değerlendirilmiş ve yapımı süren santrallerin süresi içinde bitirilmesi için DSİ‘ye yeterli kaynak aktarılmamış,

- Yerli rüzgar ve jeotermal kaynaklarımızın yeterince değerlendirilmemiş,

- Toplam elektrik enerjisi üretiminin beşte biri "doğalgaz temin ve üretilen elektriğin satın alma" garantisi verilen 4 adet özel sektör santralinden satın alınmış, elektrik üretiminin %44,8‘inin doğal gaza dayandırılmış,

- Doğalgaz temininde tek bir kaynağa Rusya‘ya (% 65 oranında) bağımlı kılınmış ve doğalgaz temin anlaşmalarına Türkiye aleyhine hükümler konulmuş,

- Yeterli kapasitede doğalgaz depolama tesislerinin zamanında inşa edilmemiş,

 Diyoruz ki:

1. Elektrik enerjisi üretiminde ulusal ve kamusal kaynaklar ile yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmelidir. Özel olarak elektrik enerjisi üretiminde genel olarak tüm enerji kaynaklarının temin ve kullanımında, ülke ve kamu çıkarlarını gözeten bir strateji esas alınmalı ve ülke ölçeğinde geçerli olacak bir "Master Plan" uygulamasına geçilmelidir. Ülkemizin enerji politikalarında temel kıstas kamusal planlamaya dayalı temiz, ucuz, bol ve yerli enerji olmalıdır.

2. Doğalgazda Rusya‘ya bağımlılığımızın azaltılmasına yönelik çalışmalar yürütülmeli, bu alandaki "al ya da öde" koşullarını içeren abartılı projeksiyonlara dayalı anlaşmalar gözden geçirilmeli, kaynak çeşitlemesine gidilmeli,
3. Yerli doğal gaz arama ve üretim faaliyetleri ve TPAO nun bu doğrultudaki çalışmaları desteklenmelidir.

4.Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımız ülke ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacak potansiyeldedir. Bugün ülkemizdeki mevcut hidrolik kaynağımızın dörtte biri, 10.000 MW rüzgar enerjisi kaynağının yalnızca 50 MW‘si kullanılmaktadır.10.000 MW kapasitede santral tesis etmeye yeterli linyit yatakları değerlendirmeyi beklemektedir.


5. Termik santrallerimizde gerekli bakım, onarım, iyileştirme, kapasite artırımı çalışmaları hızla sonuçlandırılmalı çevre kirliliğini önleyecek önlemler alınmalı, bu santraller tam kapasitede çalıştırılmalıdır.

6. Mevcut hidrolik santraller, tam kapasitede çalıştırılmalı, yapım sürecinde gerekli kaynaklar aktarılarak hızla sonuçlandırılması sağlanmalıdır. EPDK lisans verdiği santrallerin yapım çalışmalarının öngörülen süre içinde sonuçlanıp sonuçlanmadığını denetlemelidir.

7. Kamusal planlama, kamusal üretim ve yerli kaynak kullanımını reddeden, bu alandaki yatırımların aksama, gerileme ve gecikmesinin temel nedenini oluşturan özelleştirme uygulamalarından vazgeçilmeli,,enerji sektöründe kamusal çıkarları gözeten planlama ve uygulamalar esas olmalıdır.

Elektrik Mühendisleri Odası olarak yıllardır yaptığımız uyarılara karşın, borç batağındaki ülkemiz enerji alanında serbestleşmeye zorlanmıştır. Lobilerin talepleri doğrultusunda çıkarılan, günü birlik yasal düzenlemelerle enerji alanı sürekli yalpalayan bir gemiye dönüştürülmüştür. Dümenin sahibi yoktur ve gemi rüzgar nereden eserse oraya savrulmaktadır

Bugün Türkiye, elektrik alanındaki özelleştirme uygulamaları nedeniyle karanlıkta kalma tehdidiyle karşı karşıya.

 YATIRIM YAPILMIYOR, KARANLIKTA KALACAĞIZ!.

Enerji alanında giderek ağırlaşan günümüz koşulları, konunun güncel verilerle beslenerek yerel ve ulusal ölçekte sürekli olarak izlenmesini, sorunların doğru tanımlanarak çözüm önerilerinin bu verilerle oluşturulmasını zorunlu kılmaktadır.

Bölgemizin kentsel,sanayi hareketi ve turizm potansiyelini de dikkate alarak, elektrik enerjisi ve genel olarak enerji alanında gelişen koşulları, bölgemizde yapımı tartışılan enerji yatırımlarının değerlendirilmesi zorunluluk haline geldiği bilinmektedir.

30 Haziran-1 Temmuz 2007 tarihinde "AKDENİZ BÖLGESİ ENERJİ FORUMU" etkinliği ile  sorunun tanımlanması ve çözüm önerilerinin oluşturulmasında tarafların katılımını esas alarak, sonuçlarının ilgili kurumlara ileterek izlenmesi amaçlanmıştır.

Bu nedenle elektrik enerjisi konusunun güncel veriler ışığında yerel ve ulusal ölçekte sürekli olarak izlenmesi, yaşanan ve yaşanması muhtemel sorunların doğru tanımlanarak çözüm önerilerinin oluşturulmasını zorunlu kılmaktadır.

Bu çerçevede elektrik enerjisi, üretim iletim ve dağıtımının planlanmasında, bölgemiz gereksinimlerinin doğru tespit edilmesi yanında gerekli yatırımların planlanması ve zamanında gerçekleştirilmesini zorunlu kılmaktadır. bu nedenle tüketiciler açısından enerjinin ucuz, kesintisiz ve kaliteli olması önemlidir. bunun sağlanabilmesi ise üretim, iletim ve dağıtım faaliyetlerinin uyum içerisinde yürütülmesi ile olanaklıdır.

Bu etkinliğimizde  DSİ , EİEİ, TEİAŞ, EÜAŞ, Akdeniz EDAŞ,Üniversiteler ve Tüketiciler yer almaktadır.Bölgemizin enerji sorunları masaya yatırılarak incelenecek ve çözüm önerileri verilecektir. Önerilerin gerçekleştirilmesi doğrultusunda mücadelemizi sürdüreceğiz.

"AKDENİZ BÖLGESİ ENERJİ FORUMU " etkinliğinin bölgenin sorunlarını tespit etmek için platform olacağını ve oluşturulacak önerilerinin bölgemiz için kazanımlar sağlayacağını umut ediyoruz.

 

Ayhan DOLANAY

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu başkanı

  



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ÇELENK SUNMA TÖRENİNE KATILIM SAĞLANDI

ÜYEMİZE MESLEKTE 25. YIL PLAKETİ TAKDİM EDİLDİ

ASANSÖR VE ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR KOMİSYONU TOPLANDI

RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

EMO ANTALYA ŞUBESİ 16. DÖNEM I. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

TMMOB ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU SEKRETERİ ŞABAN TAT OLDU (26 MART 2024)

YANGINLAR ÖNLENEBİLİR AFETLERDİR (03 NİSAN 2024)

TELEFERİK KAZASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

EMO VE MMO ANTALYA ŞUBELERİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI: “TELEFERİK KAZASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME”

ÜYELERİMİZLE KAHVALTI ETKİNLİĞİNDE BULUŞUYORUZ!

Okunma Sayısı: 2285


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.