 |
Elektrik Mühendisleri Odası 41. Dönem Yönetim Kurulu 27 Şubat 2009 tarihinde yazılı bir basın açıklaması yaparak, Bergama Altın Madeni'nin yargı kararlarına karşın hala işletilmesi ve yeniden ÇED süreci başlatılmasına tepki gösteren TMMOB’a yönelik şirket yöneticisi tarafından yapılan saldırıyı kınadı. TMMOB ve odalarının baskılara boyun eğmeyeceğinin vurgulandığı açıklamanın tam metnine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI
TMMOB VE ODALAR BOYUN EĞMEYECEK Bergama Ovacık Altın Madeni‘nin yargının kapatma kararına karşı işletilmesine tepki gösteren ve hukuk devletinin gereğinin yapılmasını talep eden TMMOB camiasına ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı‘ya şirket yöneticisi tarafından yakışıksız ifadelerle saldırıda bulunulmuştur. TMMOB‘un marjinal grupların etkisi altında olduğunu söylemektedirler. Evet, ülkemizde ne yazık ki bilimsel gerçekleri ve hukuku savunanların marjinallikle suçlandıkları garip bir dönem yaşanmaktadır.
Medya gücü ve çeşitli baskı araçları kullanılarak kurumlar, kişiler sindirilmeye çalışılmakta, yargı kararları yok sayılmaktadır. Sermaye-iktidar ilişkisi ekseninde kişisel çıkarlar kollanarak, kamu yararı ve hukuk devleti ilkesi çiğnenmektedir. TMMOB ve odalar bu tür baskılara ve saldırılara boyun eğmeyecektir.
Kamuoyunda siyanürle özdeşleşen Bergama-Ovacık altın madeninin işletilmesine ilişkin idari işlemler mahkemelerce defalarca iptal edilmiş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘nin ihlal edildiğine dair kararlar verilmiştir. Bu kararlara karşın altın madeni işletmesinin çalışmasına bugüne kadar göz yumulmuştur. Son olarak Danıştay 6. Dairesi‘nin 2004 yılında verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) izninin yürütmesini durduran kararı Çevre ve Orman Bakanlığı‘na 30 Aralık 2008 tarihinde tebliğ edilmesiyle, işletmenin faaliyetine olanak sağlayan tüm işlemlerin yasal dayanağı ortadan kalkmıştır. Yıllardır oynanan oyun yeniden sahneye konmuş, yeniden ÇED süreci başlatılmıştır. Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğine dayanılarak verilen madencilik izinlerini geri alması gereken Çevre ve Orman Bakanlığı hukuki süreçleri görmezden gelerek, 16 Ocak 2009‘da söz konusu proje ile ilgili "Bilgilendirme, Kapsam ve Özel Format Belirleme" toplantısını ilgili tarafların katılımı ile yapmıştır.
Maden işletmecisi şirket ise sahip olduğu medya gücünü kullanarak Bergama Altın Madeni‘nin kapatılmaması için yanlı programlarını yayına sokmuştur. Hükümetle olan yakın ilişkilerini kullanarak işletmenin faaliyetini devam ettirmesini sağlamaya çalışmaktadır.
Tüm bu olumsuzlukları dile getirmek ve yargı kararlarının gereğinin yapılmasını istemek her yurttaşın, her kurumun olduğu gibi TMMOB ile bağlı odalarının temel sorumluluğudur. Elektrik Mühendisleri Odası, TMMOB‘un gösterdiği doğru ve kararlı tavrı desteklemekte, yapılan çirkin saldırıyı kınamaktadır. ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI 41. DÖNEM YÖNETİM KURULU 27.02.2009
|
 |
|