MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE BİNALARDA ENERJİ PERFORMANS YÖNETMELİĞİ


BASIN AÇIKLAMASI

Enerji Verimliliği ve Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği

  

Enerji Verimliliği; gaz, buhar, ısı, hava ve elektrikteki enerji kayıplarının önlemek,çeşitli atıkların geri kazanımı ve değerlendirilmesi veya ileri teknoloji ile üretimi düşürmeden enerji talebini azaltması, daha verimli enerji kaynakları, gelişmiş endüstriyel süreçler, enerji geri kazanımları gibi etkinliği arttırıcı önlemlerin bütünüdür.

Enerjinin fazla kullanılması sonucunda; Doğal Kaynaklar hızla tükeniyor, Çevre kirleniyor, Enerji için yüksek miktarda para ödeniyor. Ekonomik üretimin ana unsuru olan ve hayat kalitemizi iyileştiren enerjinin kullanımından vazgeçemeyeceğimize göre Enerjiyi verimli kullanmalıyız. Bu amaçla 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu 02.05.2007 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Binalarda enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak yoluyla enerji tüketimini azaltmak için kapsamlı ve koordineli çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Enerjinin verimli kullanımı, enerji faturası bedellerinde azalmaya neden olacağı gibi,CO2 emisyonuna bağlı hava kirliliğininde azalmasını sağlayacaktır. Binalarda enerji verimliliğinin arttırılması için Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından "Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği" yayınlanmıştır.

Artan enerji maliyetleri, üretim maliyetlerine de ciddi oranda etki etmektedir. İleriki yıllarda enerji maliyetlerinin daha da artması öngörülmektedir. Üretim kapasitesini korumak ve bunu yaparken kaynakların etkin kullanımını sağlamak, rekabet baskısı, daralan piyasalar ve krizin etkileri işletmeleri verim amaçlı yatırımlara yöneltmektedir. Enerji tüketimi yüksek olan sanayi sektöründeki enerji verimliliğinin arttırılması için Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından "Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Arttırılmasına Dair Yönetmelik " yayınlanmıştır.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bağlı yönetmelikler gereği,

•1-      Yıllık toplam enerji tüketimi 1000 TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmeler çalışanları arasında enerji yöneticisi görevlendirecektir.

•2-      Toplam inşaat alanı en az 20.000 m2 veya yıllık enerji tüketimi 500TEP ve üzeri olan ticari ve hizmet binalarının yönetimleri ile, Toplam inşaat alanı en az 10.000 m2 veya yıllık toplam tüketimleri 250TEP ve üzeri olan kamu kesimi binalarının yönetimleri, yönetimlerin bulunmadığı hallerde bina sahipleri Bina Enerji Yöneticisi görevlendirecektir veya Enerji Yöneticisi Belgesine sahip Mühendislerden hizmet alacaklardır.

•3-      Binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine, çevrenin korunmasına ilişkin esasları düzenleyen Bina Enerji Performans Yönetmeliği (BEP) doğrultusunda; Mevcut ve yeni yapılacak binaların tasarım aşamasından başlayıp, binanın kullanıma başlanılmasından sonraki periyodik bakım, kontrol ve denetimlerini de kapsayan köklü değişiklikleri içeren bu yönetmelik 01.07.2010 tarihinden itibaren uygulamaya girecektir.

Bu tarihten itibaren yeni yapılacak binalar ruhsat aşamasında (Ruhsatın ayrılmaz eki olarak) Proje tasarımında yer almış ve Bina Enerji Yöneticisi Belgesine sahip olan Mühendis ve mimarlar bu belgeleri düzenlemeye yetkilidirler.

Enerji Kimlik Belgesinde ise (EKB) Binanın enerji performansına göre A-B-C-D-E-F-G gibi sınıflardan hangisine ait olduğu belirtilmiş olduğundan, Tüketici binasının izolasyonunun uygun olup olmadığını, ısıtma soğutma aydınlatma giderlerinin düşük yada yüksek olup olmadığını görecek ve tercihini bu yönde yapacaktır. Enerji Kimlik Belgeleri binaların görünür yerlerine asılacaktır.

Mevcut binalar, 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgelerini düzenleteceklerdir. Mevcut binaların Enerji Kimlik Belgeleri EVD şirketleri tarafından bu konuda yetki almış ve bünyesinde bulunan mimar ve mühendisler tarafından düzenlenecektir. Kiraya verme veya satış sırasında ise 2017 tarihi beklenmeden yönetmeliğin uygulanmaya başlanacağı 01.07.2010 tarihinde itibaren işlem esnasında Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi zorunludur.

Toplam kullanım alanı 2000 m2 ve üstü olan yeni binalarda merkezi ısıtma sistemi yapılacaktır. Soğutma ihtiyacı 250 kW tan daha büyük olan konut dışı yeni binalar merkezi soğutma sistemi yapacaktır. Yapı ruhsatına esas olan kullanım alanı 2000m2 ve üstündeki oteller, hastaneler ve yurtlar gibi (konaklamam amaçlı konut harici) binalar ile spor merkezlerinde merkezi sıhhi sıcak su sistemi planlanacak ve tesis edilecektir. 10.000 m2 ve üstü olan binalar merkezi ısıtma, soğutma iklimlendirme sistemi ve aydınlatma sistemleri ile birlikte bilgisayar kontrollü otomasyon sistemi projelendirip buna göre tesis edeceklerdir. Kullanım alanı 20.000m2 ve üstünde olan binalarda; ısıtma, soğutma havalandırma sıcak su, elektrik ve aydınlatma enerjisi ihtiyacının tamamen veya kısmen karşılanması amacıyla Yenilenebilir Enerji kaynaklarının (Güneş-Rüzgar-Jeotermal-Hidrojen-Bioenerji vs) kullanımı proje aşamasında analiz edilir. Bakanlık tarafından yayınlan birim fiyatlar esas alınmak suretiyle hesaplanan birim maliyetin en az  %10 una karşılık gelecek şekilde tesis yapılır. Binanın işletimi sırasında Tasarım aşamasındaki enerji performans değerlerinin altına inmemesi için periyodik bakımlar Enerji Yöneticisi Belgesine sahip mühendislerce yapılır ve raporlanır.

 

 

Bu yönetmeliğin kapsamı dışında kalan binalar ise aşağıda sıralanmıştır.

•1-      Sanayi alanlarında üretim faaliyetini yürüten binalar,

•2-      Planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan binalar,

•3-      Toplam kullanım alanı 50m2 nin altında olan binalar,

•4-      Seralar, Atölyeler, Münferit olarak inşa edilen ısıtılmasına ve soğutulmasına  gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır ve ağıl gibi binalar

 

Ayrıca Emlakçılar Odası gibi konunun uzmanı olamayan kişi ve kurumlar  tarafından yapılan açıklamada Sanayi kuruluşlarının Enerji Kimlik Belgesi  almaması durumunda yüklü para cezası ödeyecekleri ve Enerji Kimlik Belgesini yalnızca Bakanlığın yetkilendireceği Enerji Danışmanlık Şirketlerince verileceği gibi açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır.            (07 Mayıs 2010)

 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası

Antalya Şubesi 9. Dönem Yönetim Kurulu Adına

İlhan METİN

Şb. Yön. Kur. Başkanı

 



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ÇELENK SUNMA TÖRENİNE KATILIM SAĞLANDI

ASANSÖR VE ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR KOMİSYONU TOPLANDI

RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

EMO ANTALYA ŞUBESİ 16. DÖNEM I. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

TELEFERİK KAZASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

TMMOB ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU SEKRETERİ ŞABAN TAT OLDU (26 MART 2024)

YANGINLAR ÖNLENEBİLİR AFETLERDİR (03 NİSAN 2024)

ÜYELERİMİZLE KAHVALTI ETKİNLİĞİNDE BULUŞUYORUZ!

EMO VE MMO ANTALYA ŞUBELERİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI: “TELEFERİK KAZASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME”

ENGELLİLER HAFTASI ETKİNLİĞİ: TEKNOLOJİNİN ENGELLERİNİ KALDIRIYORUZ (SEMİNER)

Okunma Sayısı: 3577


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.