MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 DİYARBAKIR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AĞRI   BİNGÖL   BİTLİS   DİYARBAKIR   ELAZIĞ   HAKKARİ   MALATYA   MARDİN   MUŞ   SİİRT   TUNCELİ   ŞANLIURFA   VAN   BATMAN   ŞIRNAK 
 

 
KİTAPLAR
 
KİTAP
 
DİYARBAKIR KENT SEMPOZYUMU BİLDİRİLER KİTABI
 
PANEL
 
MEZOPOTAMYA ENERJİ FORUMU
 
ANKET
 
ELAZIĞ ENERJİ FORUMU
 
BATMAN ENERJİ FORUMU
 
MARDİN,ŞANLIURFA ENERJİ FORUMU
 
VAN ENERJİ FORUMU
 

EMO Diyarbakır Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 23

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

DİCLE EDAŞ'IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ ŞUBEMİZDE BİR BASIN AÇIKLAMASI YAPILMIŞTIR..



 
13 Temmuz 2010 Salı günü saat 12:30 da Şubemiz, TES-İŞ ve ESM Diyarbakır Şubeleri ile birlikte hizmet yerimizde basınla bir toplantı düzenlenerek, Dicle EDAŞ'ın özelleştirilmesi ile ilgili basın açıklaması basın ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.Basın açıklamasının metni için tıklayınız.
 

DİCLE EDAŞ ÖZELLEŞTİRİLECEK HALK KARANLIĞA GÖMÜLECEK!

Ülkemizde özelleştirme süreci olanca hızı ve acımasızlığıyla devam etmektedir. Verimsiz, hantal ve zarar ettiği gerekçesiyle, işletmeler kamu yararı gözetilmeden haraç mezat satılmaktadır. Önceki yıllarda Sek, Sümerbank, Tüpraş, Petkim, Türk Telekom, Demir-Çelik Fabrikaları, Rafineriler vb birçok özelleştirme uygulamalarından sonra gelinen noktada Tekel, Şeker Fabrikaları, Demiryolları, Elektrik Dağıtım Şirketleri hızla yeni bir özelleştirme dalgası ile kamunun elinden alınıp büyük firmalara, sermaye gruplarına peşkeş çekilmektedir.

Özelleştirme şampiyonu olan AKP hükümeti döneminde hızlanan süreçte, enerji sektörünün 20 yıllık özelleştirme serüveni çok önemli bir aşamaya gelmiştir. Enerji sektörü hem üretim santralleri hem de dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesiyle birlikte büyük bir kaosun içine sürüklenmektedir. Başkent ve Sakarya EDAŞ ile başlatılan dağıtım bölgeleri satışları, hızlı bir biçimde sürdürülerek 18 Şubat 2009 tarihi itibariyle 13 bölgeye ulaşmıştır. İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle, Kayseri Bölgesi hariç 20 dağıtım bölgesinden 4 adeti (Aydem, Başkent, Sakarya ve Meram) özel sektöre devredilmiş durumdadır.

Son olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Gediz, Boğaziçi, Trakya EDAŞ‘la birlikte; Diyarbakır, Urfa, Mardin, Şırnak, Batman ve Siirt illerini kapsayan Dicle EDAŞ‘ta 18 Mart 2010 tarihinde yayınlanan özelleştirme ilanıyla satışa çıkarılmıştır.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu‘nun (EPDK) kurulmasıyla, elektrik sektörünün özelleştirilmesi süreci başlamış, sektörde kamusal yatırımlar kısılmış, personel alımları durdurulmuş, emekliye ayrılan personellerin yerleri doldurulmamış, abone sayısı artmasına rağmen personel sayısı azaltılmıştır. Özellikle AKP iktidarı ile taşeronlaştırmaya hız verilmiş, sayaç okuma, açma-kesme, arıza, bakım, işletme gibi hizmetler taşeronlar eliyle gerçekleştirilmiştir. Bunların yansıması olarak hizmet kalitesinde meydana gelen düşüş enerji sektöründe özelleştirmelerin psikolojik gerekçesi haline getirilmiştir.

Bu güne dek yapılan bütün özelleştirmelerden ortaya çıkan sonuç enerji özelleştirmelerinde de yaşanacaktır. Sadece kar etme güdüsüyle hareket edecek olan özel şirket elinde arıza, bakım, onarım ve tesisleşme çalışmaları aksayacaktır. Fiyat eşitleme mekanizmasının, özelleştirme sürecinin tamamlanmasından sonra devre dışı bırakılmasıyla birlikte her bölge kendi elektrik fiyatını belirleme hakkına sahip olacaktır. Kayıp-kaçak oranının yüksek olduğu Dicle EDAŞ için bu durum elektrik faturalarına zam olarak yansıyacaktır. Sonuçta kalitesiz ve kesintili enerji kader olarak yaşanmaya devam ederken faturalarımızdaki kabarma da artacaktır. Kaldı ki; bugüne dek özelleştirilen dağıtım şirketlerinin özelleştirme sonrası durumu değerlendirildiğinde; dağıtım bölgelerinden gelen şikayetlerin yoğunlaştığı, sokak aydınlatmaları, elektrik enerjisi kesinti süresi ve sıklığı ile yeni yerleşim bölgelerindeki konutlara elektrik enerjisi ulaştırılamaması gibi sorunların ortaya çıktığı görülmektedir. Türk Telekom özelleştirmesinde vaat edilen ucuz kaliteli ve sürekli hizmet tüketicilere yalnızca zam olarak geri döndüğünde sabit telefon kullanıcıları hatlarını iptal ettirebilmiştir. Ancak Dicle EDAŞ‘ın özelleşmesiyle yaşanacak zam dalgasından sonra hiç kimsenin elektrik aboneliğini iptal ettirme şansı olamayacaktır.

Özelleştirme tüketiciler için zam ve kalitesiz hizmet anlamına gelirken çalışanlar için de işsizlik ve sömürü sürecinin yaşanması anlamına gelecektir. Dicle EDAŞ‘ta mühendisinden işçisine ve memuruna kadar, çalışanlar çok değişik statülerde istihdam edilmektedir. Memurlar dışındaki diğer çalışanlar özelleşme sonrasında satın alan firmanın insafına terk edilecektir.

Varlıklarını özelleştirerek kamusal sorumluluğunu bir kenara bırakan iktidarlar, özelleştirmelerin ekonomik gelişme için bir gereklilik olduğunu iddia ederek gelecek sıcak paranın çevireceği ekonomik döngüde günü kurtarmaya çalışmaktadırlar. Oysa herkes ve en çok iktidar partisi şunu bilmektedir ki; çok yoğun askeri harcamaların yapıldığı, çatışmalı ortama kaynaklarının büyük bir kısmını aktaran bir ülkede özelleştirmeler çare olmayacaktır. Ekonomide iyiye gidişi sağlamanın yolu IMF ve Dünya Bankası dayatmalarıyla özelleştirme yapmak değil, askeri harcamaları kısarak, yolsuzluklara engel olarak halk için bütçe yapmaktır. Aksi taktirde satılan bütün varlıklarımız sermayenin elinde birer "halkı sömürme aracı"na dönerken ekonomide kötüye gidişin engellenmesi ise mümkün olmayacaktır.

Sonuç olarak, ekonomik düzelme için çare olmadığı, halka "daha az hizmet, daha fazla külfet" olarak geri döneceği bilinen özelleştirme uygulamalarından ve başta enerji özelleştirmelerinden derhal vazgeçilmelidir.   

Enerji herkes için en vazgeçilmez bir insan hakkıdır. İnsanların enerjiye ulaşmasını temin etmek ise kamusal bir sorumluluktur. Bu bilinçle; enerji alanındaki piyasacı yasaların yarattığı tahribat değerlendirilmeli, bu tahribatın giderilmesini sağlamak için derhal planlı, merkezi bir enerji sektörünün oluşturulması sağlanmalı; bunun için özelleştirilen yerler kamulaştırılmalı, planlama süreçlerine sektörde örgütlü emek ve meslek örgütlerinin, bilimsel kurumların katılımı sağlanmalıdır. Halka kesintisiz, kaliteli, ucuz enerji sağlamak temel yaklaşım haline getirilmelidir. Bu itibarla iktidarı özelleştirme sevdasından vazgeçmeye, yeniden kamusallaştırmaya dönük girişimleri başlatmaya, enerji yönetim süreçlerini ehil ve merkezi bir yapıya devretmeye çağırıyoruz. 13.07.2010

 

EMO Diyarbakır Şubesi               Tes-İş Diyarbakır 1 Nolu Şube      ESM Diyarbakır Şubesi

 

Bağlantılar

www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=77313&tipi=3&sube=4
 

Çok Okunanlar


MUŞ İLİ ÜYE BULUŞMASI VE TEMSİLCİLİK ÇALIŞMALARI

DİCLE ÜNİVERSİTE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YETKİLİLERİ ŞUBE YÖNETİM KURULUMUZU ZİYARET ETTİ.

ŞUBEMİZ 23. DÖNEM DANIŞMA KURULU TOPLANDI.

EMO MARDİN VE ŞIRNAK İL TEMSİLCİLİKLERİMİZ DENETLENDİ

FİRMA TANITIMI/BİLGİLENDİRME SEMİNERİ DÜZENLENDİ.

Okunma Sayısı: 2591


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.