MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 DİYARBAKIR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AĞRI   BİNGÖL   BİTLİS   DİYARBAKIR   ELAZIĞ   HAKKARİ   MALATYA   MARDİN   MUŞ   SİİRT   TUNCELİ   ŞANLIURFA   VAN   BATMAN   ŞIRNAK 
 

 
KİTAPLAR
 
KİTAP
 
DİYARBAKIR KENT SEMPOZYUMU BİLDİRİLER KİTABI
 
PANEL
 
MEZOPOTAMYA ENERJİ FORUMU
 
ANKET
 
ELAZIĞ ENERJİ FORUMU
 
BATMAN ENERJİ FORUMU
 
MARDİN,ŞANLIURFA ENERJİ FORUMU
 
VAN ENERJİ FORUMU
 

EMO Diyarbakır Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 23

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

DİCLE EDAŞ'IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ İLE İLGİLİ BİR BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLENDİ.



 
13 Ağustos 2010 tarihinde (bugün) saat 08:30 da Şubemizce, TES-İŞ Diyarbakır 1 Nol.u Şube ve ESM Diyarbakır Şubesi ile birlikte Dicle EDAŞ'ın Özelleştirilmesi ile ilgili olarak DEDAŞ önünde bir basın açıklaması yapıldı.Basın açıklamasının metni için tıklayınız.
 

 

BASINA VE KAMUOYUNA

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 18 Mart 2010 tarihinde yayınlanan ihale ilanı ile başlayan Dicle EDAŞ‘ın özelleştirme süreci, 09 Ağustos 2010 tarihinde yapılan ihaleyle sona erdi ve Diyarbakır,  Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş. satıldı.

Özelleştirmeye giden süreçte kurulan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) eliyle, uluslararası yapıların istekleri doğrultusunda enerji sektörü sermayeye açılmış, kamunun yatırımları kısıtlanmıştır. Personel alımları durdurulmuş, emekliye ayrılan personellerin yerleri doldurulmamış, abone sayısı artmasına rağmen personel sayısı azaltılmış, taşeronlaştırma geliştirilmiştir. Yetersiz yatırım ve personel politikaları sonrası hizmet almakta sıkıntı yaşayan abonelere, özelleşme bir yenilik ve değişim olarak sunulmuş ve toplumda, özelleşmeyle beraber bir düzelmenin yaşanacağı umudu yaratılmıştır.

Özelleştirmeci ve piyasacı yaklaşımların sundukları tüm argümanlar ideolojik olup, gerçek yaşamla bağdaşmamaktadır. Özelleştirmenin ve piyasalaştırmanın en temel iddiası olan, kaliteli, kesintisiz, ucuz ve güvenilir elektrik sağlanacağı iddiaları ülkemizde elektrik alanında yaşanan özelleştirmelerle yalanlanmış bulunmaktadır. Bugüne dek özelleştirilen dağıtım şirketlerinin özelleştirme sonrası durumu değerlendirildiğinde; dağıtım bölgelerinden gelen şikayetlerin yoğunlaştığı, sokak aydınlatmaları, elektrik enerjisi kesinti süresi ve sıklığı ile yeni yerleşim bölgelerindeki konutlara elektrik enerjisi ulaştırılamaması gibi sorunların ortaya çıktığı görülmektedir. Ne yazık ki kaliteli ve kesintisiz elektrik sunumu söz konusu değildir. 2006 yılında özel şirketlerin, fiyatların arttırılması talebiyle sisteme elektrik vermeyi reddetmeleri nedeniyle yaşanan geniş çaplı elektrik kesintisi örneği, bugün dağıtım özelleştirmelerinin ardından köylerimizin, tarlalarımızın elektriksiz bırakılmasıyla devam etmektedir. Bu örnek Dicle EDAŞ‘ta da yaşanacaktır.

Azami kar hırsı nedeniyle özelleştirme sonrasında elektrik fiyatları değil, hizmetlerin kalitesi ve sürekliliği düşecektir. Özel sektör mantığı içerisinde, tamamen bir masraf kalemi olarak görülecek olan bakım-onarım faaliyetlerinin aksayacak olması nedeniyle, arızalar sıklaşacak ve biriktirilecek, bu nedenle kesinti süreleri uzayacaktır. Sadece kasasının hesabına bakacak olan özel şirket yalnızca meskenler, sanayi tesisleri ve tarımsal arazileri değil okul ve hastaneleri de elektriksiz bırakabilecektir.

Özelleştirme tüketiciler için zam ve kalitesiz hizmet anlamına gelirken çalışanlar için de işsizlik ve sömürü sürecinin yaşanması anlamına gelecektir. Bu sürecin tek kar edeni özel şirket olacaktır.

Dağıtım özelleştirmeleri yapılmadan önce, alıcı şirketlerin karlarını garanti altına alan bir tarife metodolojisi hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. Buna göre dağıtım şirketleri, satın aldıkları enerjinin maliyetini, işletme giderlerini, kayıp ve kaçak bedellerini, yatırım için kullandıkları kredileri ve bu kredilerin faizlerini, eğer kendi sermayesini kullanacak olursa da bu sermaye üzerinden getirisini tarifeye yansıtacaklardır. Tüm bunlarla da yetinilmemiş, belediyelerin dağıtım kuruluşlarına ödemedikleri sokak aydınlatma bedellerinin yükü, özelleştirme sonrasında dağıtım şirketlerinin bu tahsilat zorluğuna düşmemeleri için Hazine üzerine yıkılmıştır. Ayrıca her dağıtım kuruluşu için, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.‘a (TEDAŞ) ait olan mülkiyetin işletme devri yapılarak, Özelleştirme İdaresi tarafından bir işletme hakkı devir bedeli öngörülmüştür. Bu bedel de tarifeye yansıtılmaktadır. Kayıp ve kaçak oranını öngörülen düzeyden daha fazla düşürürse şirket, tüketiciden düşürdüğü düzeyden değil hedeflenen yüksek düzeyden kayıp ve kaçak bedellerini tahsil etmeye devam ederek, bu parayı da kasasına koyacaktır.

2008 yılında devreye alınan maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizması ile otomatik zam uygulaması yürürlüğe sokulurken, karaborsaya dönen elektrik borsasındaki yüksek fiyatların doğrudan tüketicilerin tarifelerine yansıtılması sağlanmıştır. Elektrik fiyatları 2008 ve 2009 yılında toplam yüzde 70‘i aşan zam görmüştür. 2009‘un sonlarında ve 2010 yılında ise maliyetlerdeki azalışa rağmen hükümet Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş (TETAŞ) üzerinden manipülasyon yaparak, elektrik fiyatlarında yapılması gereken indirimi de engellemiştir. Böylece dağıtım özelleştirmeleri öncesinde, alıcı şirketler için cazibesini koruması adına, hükümet kendi yayımladığı maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasının işleyişine bile müdahale ederek, yurttaşların cebinden kaynak aktarımı yapılmasına hizmet etmiştir.

Günümüzde yaşamsal öneme sahip olan elektrik gibi bir kamu hizmetinin piyasanın kar hırsına bırakılmasının cefasını çekmeye başlayan halkımızın, yakın zamanda içinden çıkılamaz kaos ortamlarına sürüklenmesi de şaşırtıcı olmayacaktır.

Dicle EDAŞ‘da mühendisten işçi ve memura kadar çalışanlar çok değişik iş yasalarına göre istihdam edilmektedir. Özelleştirme politikalarına uygun olarak kamuya personel alımları iş güvencesini içermeyecek biçimde yapılmaktadır. İş güvencesini ve örgütlenmeyi yok eden bu politikalar, satış sonrası ticari ya da siyasi gerekçelerle işten çıkartılmayı kolaylaştırmaktadır. Yeterli ve nitelikli çalışan yerine ucuz ve niteliksiz işgücü, hizmetlerin kalitesini düşüreceği gibi işletmelerde sistem problemlerinin yanında, insan sağlığı ve güvenliği açısından riskleri arttıracağı açıktır. Özelleştirme personel kıyımına, çalışanların sömürülmesine yol açacaktır.

Enerji herkes için en vazgeçilmez bir insan hakkıdır. Enerjiye ulaşmadan neredeyse hiçbir işin yapılamadığı, adeta yaşamın durduğu günümüzde enerjiyi kullanıcılara ulaştırmak gibi bir kamusal sorumluluğu kar hırsına terk ederek hizmet odaklı anlayıştan vazgeçmek kabul edilemez bir yanlıştır. Bu yanlışın altında imzası bulunan AKP‘nin bölge milletvekilleri başta olmak üzere, bütün milletvekillerini bu süreci sorgulamaya ve olası olumsuzlukların önüne geçmek için çaba göstermeye davet ediyoruz. Henüz yol yakınken geri dönülmeli, halkımızı ve kurum çalışanlarını oldukça ciddi sıkıntılara sokacak olan özelleştirilmeden derhal vazgeçilmelidir. Aksi taktirde yaşanacak bütün olumsuzlukların tek sorumlusunun AKP hükümeti ve onun yereldeki temsilcileri olduğunu kamuoyuyla paylaşmak bizim açımızdan tarihsel bir sorumluluktur.

Bizler, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.‘de örgütlü sendikalar ve meslek odası olarak üyelerimizle birlikte bölgemizdeki bu özelleştirmeye halkın yararı için karşı çıkacağız. Halkımızın, halktan ve emekten yana bütün kesimlerin mücadelemize güç vermesini bekliyor, herkesi "karanlığa ve pahalılığa dur" demeye çağırıyoruz. 13/08/2010

 

EMO

Tes-İş

ESM

Diyarbakır Şubesi

Diyarbakır 1 Nolu Şube

Diyarbakır Şubesi

 

Dosyalar

(42 KB)


Çok Okunanlar


MUŞ İLİ ÜYE BULUŞMASI VE TEMSİLCİLİK ÇALIŞMALARI

DİCLE ÜNİVERSİTE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YETKİLİLERİ ŞUBE YÖNETİM KURULUMUZU ZİYARET ETTİ.

ŞUBEMİZ 23. DÖNEM DANIŞMA KURULU TOPLANDI.

EMO MARDİN VE ŞIRNAK İL TEMSİLCİLİKLERİMİZ DENETLENDİ

FİRMA TANITIMI/BİLGİLENDİRME SEMİNERİ DÜZENLENDİ.

Okunma Sayısı: 2598


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.