MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

FATURALARIMIZI AZALTALIM, ÇEVREMİZİ KORUYALIM, DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULALIM ENERJİMİZİ VERİMLİ KULLANALIM (11.01.2011)


BASIN AÇIKLAMASI

FATURALARIMIZI AZALTALIM, ÇEVREMİZİ KORUYALIM, DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULALIM ENERJİMİZİ VERİMLİ KULLANALIM

  

Ülkemizin enerji gereksinimi esasen petrol, doğalgaz ve kömür gibi birincil enerji kaynaklarıyla karşılanmakta, tüketilen enerjinin önemli bir bölümü, ısınma aydınlatma ve günlük faaliyetler için gerekli elektrikli cihazların çalıştırılması amacıyla kullanılmaktadır. Ancak enerjide, özellikle petrol ve doğalgazda tam bir dışa bağımlılık yaşanmakta ve enerji kaynakları giderek azalmaktadır.

Ülke ekonomisi ve aile bütçesinde önemli bir yer tutan enerji tüketimi konusunda bilinç oluşturmak ve malî yükü azaltmak için enerjiyi verimli kullanmak gerekir.

Enerji tasarrufu;  "belli davranışları yerleştirerek, iyileştirme yöntemlerini uygulayarak veya yeni teknolojiler kullanarak, üretimi ve kaliteyi düşürmeden, sosyal yaşamın standardını korumak suretiyle, enerjiyi daha etkin kullanmak" demektir.

Ülkemizde sanayi kesimi ve konutlar, enerji tüketiminin en yüksek oranda gerçekleştiği yerler olduğu için, enerji tasarrufu yapılması gereken öncelikli yerlerdir. Gelişmişlik, günümüzde kişi başı tüketilen enerji miktarı ile değil, az enerji kullanarak daha çok ekonomik değer yaratabilmekle ölçülmektedir. "Enerji yoğunluğu" diye nitelendirilen bu kavram, yeni teknolojilerle hayata geçirilmeli; çok enerji tüketen ve çevreye de zarar veren teknolojiler terk edilmelidir. Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE), Türkiye‘deki enerjinin verimli kullanımı ile sağlanacak tasarruf potansiyelinin yaklaşık olarak sanayide %20, bina ve hizmet sektöründe  %30, ulaşımda ise %15 civarında olduğunu ifade etmektedir.

                                                       

Niçin Enerjiyi Verimli Kullanmalıyız?

Enerjinin fazla kullanılması sonucunda;

•·         DOĞAL KAYNAKLAR HIZLA TÜKENİYOR

•·         ÇEVRE KİRLENİYOR

•·         ENERJİ İÇİN YÜKSEK MİKTARDA PARA ÖDÜYORUZ

Ekonomik üretim ana unsuru olan ve hayat kalitemizi iyileştiren enerjinin kullanımından vazgeçemeyeceğimize göre ENERJİYİ VERİMLİ KULLANALIM.

Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de üretilen elektrik enerjisinin %56,79‘u dışa bağımlı olduğumuz doğalgazdan, %43,21‘i ise yenilenebilir (hidrolik) kaynaklardan karşılanmaktadır. Antalya da;  2009 yılında  toplam elektrik enerjisi üretimi: 4.058.875.909 kWh (4.058 GWh) tüketimi: 5.234.229.959 kWh (5.235GWh) olarak gerçekleşmiştir. Toplam enerji üretiminin;  toplam enerji tüketimini hala karşılayamadığı ve il dışından enerji almak zorunda kaldığımız görülmektedir. Ayrıca Üretilen enerjinin %56 ya yakını doğalgaz gibi dışa bağımlı kaynaklardan karşılanmaktadır.

Antalya da Üretilen Enerjinin yaklaşık % 81‘i Sanayi (%10,4), konut (%28,4), ticarethane (%38,6), sokak ve yol aydınlatması  (%3,2) gibi alanlarda  harcanmaktadır. İlimizdeki binaların %50 ye yakını eskidir ve yeni yapılan binaların pek çoğunda da enerji tasarrufu için yeterli önlemler alınmamıştır. Sadece çatı yalıtımı, çift cam kullanımı, sızma kayıplarının azaltılması gibi basit tedbirlerle önemli boyutta enerji tasarrufu potansiyeli sağlamak mümkündür.

Yalıtım iyileştirmelerinin sağlayacağı tasarrufların yanı sıra tüm binaların ısıtma sistemlerinde iyi işletme ya da verimli ısıtma sistemlerinin kullanılmasından sağlanacak tasarruf ve ayrıca verimli elektrikli cihazlarının ve aydınlatma sistemlerinin kullanılmasının sağlayacağı tasarruflar göz ardı edilemez büyüklüktedir.

Enerjinin etkin ve verimli kullanılabilmesi için bireyler olarak bizim yapabileceğimiz birçok uygulama bulunmaktadır. Önerilen uygulamaların bazıları çok basit gibi görülebilir. Ancak, hepsi birlikte uygulandığında ülke ve kent düzeyinde önemli miktarlarda enerji tasarrufu sağlanacağı gibi elektrik ve su faturalarımızda da %40 varan oranda azalma olacaktır. Enerji faturalarımızı düşürmek ve aile ekonomisine katkıda bulunmak, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerji verimli kullanılmalıdır.

Ülkemiz enerjide kaynak çeşitliliği yaratarak kendi kaynaklarını oluşturmak ve aynı zamanda enerji verimliliği kavramını yaşamın tüm aşamalarında uygulamak zorundadır. Enerji tasarrufu sadece bir haftanın gündemi olan konu olmaktan çıkartılıp, yaşamın tüm alanlarında sürekli bir olguya dönüşmeli, devlet politikası yapılmalı, bu anlamda bir kültür oluşturulmalıdır.

Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesi tam bağımsızlıktır. Enerji alanında da tam bağımsız olabilmemiz için yerli, yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilmeli ve enerji verimliliğini bir yaşam biçimi haline dönüştürmeliyiz.

EVLERDE ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMANIN PÜF NOKTALARI

•·    Can ve Mal emniyetiniz için evinizde uygun koruma özellikli kaçak akım koruma rölesinin bağlanması gerektiğini unutmayınız.

•·    Güvenliğiniz için bağlantının toprak hattı bulunan prize takılı olmasına dikkat ediniz.

•·    Aylık faturalarınızı toplayınız. Elektrik ve su faturalarını ayırıp en yüksek gider kısmını belirleyerek ( ısıtma, aydınlatma vb.) tasarruf planlarınızı buna göre ayarlayınız.

•·    Odadan ayrılırken lambaları kapatınız (aile bireylerinin odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar konması faydalı olacaktır).

•·    İşiniz bittiğinde televizyonu, video oyununu, bilgisayarı, müzik setini vb. "bekleme konumuna almayınız, açma kapama düğmesinden kapatınız.

•·    Buzdolabının kapağı açık biçimdeyken ne alacağınızı düşünmeyiniz.

•·    Evlerde aydınlatmada tasarruf için kompakt lambalar (tasarruflu ampul) önerilebilir. Örneğin 75 watt‘lık akkor flamanlı lambaya karşılık, 15 watt‘lık bir toplu flouresan lamba kullanarak %80 tasarruf sağlanabileceğini unutmayınız.

•·    Ofislerde en uygun aydınlatma fluoresan lambalarla yapılabilir.

•·    Cihaz alırken "enerji verimli ürünleri tercih ediniz.

•·    Yaz aylarında odanızın perdesini veya güneşliğini kapalı tutunuz, böylece odanız daha serin kalacaktır.

•·    Kış mevsiminde gündüzleri, güneş ışığını doğrudan alan perdeleri açık tutunuz, diğerlerini ısı yalıtımı için kapayınız. Radyatörlerin ısı akışına engelleyecek şekilde uzun perdeler kullanmayınız ve radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayınız.

•·    Kazan, ısı pompası, klima gibi cihazlarınızın filtrelerini temizletiniz ya da değiştiriniz.

•·    Buzdolaplarımızı; fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından en az 30 cm uzak bir yere yerleştirelim, güneş ışınlarından uzak tutalım.

•·    Ütüleme işlemine en düşük ayarda ütü isteyen giysilerden başlayınız, ısıyı daha sonra yükseltiniz.

KÜÇÜK İŞLETMELERDE TASARRUF İÇİN ÖNERİLER

•·    Basit işletme önlemleri alınarak enerji tüketiminde verimin artırılması her zaman mümkündür.

•·    Elektrik faturalarının izlenmesiyle işe başlayabilirsiniz. Bir anlamda enerji yönetimi programına başlamış olursunuz ki düzenli olarak değerlerin tablolaşması veya grafikleşmesi aşırı tüketimlerin hemen fark edilmesini sağlayacaktır.

•·    Kullanılmayan elektrikli aygıtlar kapatılmalıdır. Bunlara örnek olarak fanlar, lambalar, kompresörler gösterilebilir.

•·    Elektrik sistemine ait bir bakım programı oluşturulmalıdır. Elektrikli aygıtlar periyodik olarak bakıma alınmalıdır.

•·    Personelin enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirilmesi için bir enerji yönetimi programı başlatılmalıdır.

•·    İşletmedeki PİK talep değerini düşürmek için yeni bir çalışma programı yapılmalıdır.

•·    Basit işletme önlemlerin yanı sıra, elektrik tüketen aygıtlar verimli olanlar ile değiştirilebilir veya tasarrufa katkı sağlayacak ek ekipmanlarla donatılabilir.

•·    Tüketimi daha iyi izlemek için ölçme ve kontrol aygıtlarının eklenmesiyle elektrik enerjisinde tasarruf için yeni olanaklar sağlanır.

•·    Sanayide kullanılan motorlar ve fanlar işlere göre uygun güçte ve yol vericili olarak seçilmelidir.

 

                                                                                                          11.01.2011

                                                                                                        İLHAN METİN

                                                                                    EMO ANTALYA ŞUBESİ YÖN.KUR. BŞK



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ÇELENK SUNMA TÖRENİNE KATILIM SAĞLANDI

ÜYEMİZE MESLEKTE 25. YIL PLAKETİ TAKDİM EDİLDİ

ASANSÖR VE ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR KOMİSYONU TOPLANDI

RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

EMO ANTALYA ŞUBESİ 16. DÖNEM I. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

TMMOB ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU SEKRETERİ ŞABAN TAT OLDU (26 MART 2024)

YANGINLAR ÖNLENEBİLİR AFETLERDİR (03 NİSAN 2024)

TELEFERİK KAZASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

ÜYELERİMİZLE KAHVALTI ETKİNLİĞİNDE BULUŞUYORUZ!

EMO VE MMO ANTALYA ŞUBELERİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI: “TELEFERİK KAZASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME”

Okunma Sayısı: 1545


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.