MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

GİZLİ ZAM (07.02.2011)


BASIN AÇIKLAMASI

BASIN AÇIKLAMASI

GİZLİ ZAM

Elektrik Dağıtım Özelleştirmelerinden sonra elektriği yüzde 15 daha ucuz kullanan otel, alışveriş merkezi, çok konutlu siteler ,küçük ve orta ölçekli işletme niteliğindeki serbest tüketiciler artık bu indirimden yararlanamayacaklar.İndirim bedeli elektrik dağıtım özelleştirmelerini kazanan şirketlere aktarılacak.Yeni uygulamayla 2010 yılında 1 milyar doları bulan kaçak elektriğin faturası dağıtımcı ve devlete değil , elektrik üreticisi ve tüketicisine yüklenmektedir.Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) ocak ayından geçerli olmak üzere yaptığı tarife değişikliği elektrik üreticileri ile EDAŞ‘ ları  karşı karşıya getirdi.1 Ocak tan geçerli olmak üzere uygulamaya konulan yeni tarife de EDAŞ‘ lara kayıp kaçak ve sayaç okuma  adı altında bedelleri de tüketiciye yansıtma imkanı tanıdı ve böylece örtülü zam olarak tüketiciye yansıdı.

Yıllık 30 bin kilovat saat ve üstü elektrik tüketen ticari kuruluşların serbest tüketici olma hakkı var.

 Serbest tüketici olmak için kuruluşlar, bağlı oldukları elektrik dağıtım şirketlerinden "Serbest Tüketici Belgesi" talep ediyor.

Bu belge sayesinde ticari kuruluşlar ihtiyaçları olan miktarı elektrik üreten özel şirketlerden elektrik sağlayabiliyor.

 Firmalar, enerji üreten özel şirketlerle görüşüp fiyat teklifleri alıyor. Firma, fiyatını uygun bulduğu şirketle sözleşme imzalıyor.

 TEİAŞ´a bağlı Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezine (PMUM) başvurarak gerekli belgeleri dolduran firma, elektriği almaya başlıyor. Fatura tedarikçi firma tarafından kesiliyor. Müşteri, faturanın içinde Sistem Kullanım Bedeli adı altında bir hat kullanım payı da ödüyor.

 Sistem Kullanım Bedeli elektrik birim fiyatından hariç olarak; üretici şirketler tarafından direkt serbest tüketici olan müşterilere yansıtılıyor.


Ödemeler, tedarikçi ile müşteri arasında yapılan sözleşme koşullarına göre değişiklik gösterebiliyor. Serbest tüketiciler arasında en çok alışveriş merkezleri, hastaneler ve oteller dikkat çekiyor. Kriz döneminde maliyetleri düşürmek için her yolu deneyen şirketler, zamlarla kabaran elektrik faturalarına karşı çareyi "serbest tüketici" olmakta bulmuştu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu‘nun (EPDK) 28.12.2010 tarih 2999 Karar Numarası ile onayladığı "2011 Ulusal Tarifeleri" ve 29.12.2010 tarih ve 3002 Karar Numarası ile onayladığı "21 Dağıtım Şirketi İçin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar"‘ın 12. Maddesine göre,  serbest tüketici olan abonelere elektrik tedarikine ilişkin EDAŞ‘ ın uyguladığı "Özel Tedarikçiden Enerji Alan Tüketiciler İçin Sistem Kullanım Bedeli" adı altında fatura edilmekte olan Sistem Kullanım Bedeli‘ne (Perakende Satış Hizmet Bedeli, İletim Sistemi Kullanım Bedeli ve Dağıtım Sistemi Kullanım Bedeli) 01.01.2011 tarihinden itibaren "Kayıp Bedeli" adı altında yeni bir bedel eklenmiş bulunmaktadır.

 Özel Tedarikçilerden enerji alan serbest tüketicilere uygulanan Sistem kullanım bedelleri aşağıda görüldüğü üzere Ticarethane aboneleri için     ( 3,750 kr/kWh  ten 6,971 kr/kWh e) %86;   Sanayi Aboneleri içinde( 2,229 kr/kWh ten 4,695 kr/kwh  e )  %110 zamlandırıldı. Kayıp ve Kaçak bedelleri bir şekilde Özel tedarikçiden enerji alan tüketicilere PSH bedelinin içinde yansıtılmış oldu.

 Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) tarafından uygulanmakta olan "Diğer Tüm Dağıtım Sistemi Kullanıcıları Tek Zamanlı Ticarethane " tarifesi elektrik satış birim fiyatı 0.214879 TL/kWh‘ dan 01.01.2011 tarihi itibariyle 0.208373 TL/kWh‘a düşürülmüş ancak, EDAŞ Nakil Tarifesi‘ne yukarıda açıklanan " Kayıp Bedeli" eklenerek Sistem Kullanım Bedeli 0.03750 TL/kWh‘ dan 0.06971 TL/kWh‘ a yükseltilmiştir.

Antalya‘ da Ticarethane abone grubunda (Otel, AVM, Ticarethaneler) tüketilen enerjinin yaklaşık %30 u Serbest tüketiciler tarafından tüketilmekte ve enerjilerini Özel Tedarikçilerden temin etmektedirler.

Bu tarife değişikliğinin üreticiye ve serbest tüketiciye de olumsuz yansımaları olmuştur.

Özel Tedarikçilerden Enerji Temin eden tüketicilerin faturalarında Ocak 2011 den itibaren yaklaşık  %12-15 oranında artış meydana gelecektir.

Bu uygulama ile alım maliyetlerini bilmedikleri halde tedarikçiler ve serbest tüketiciler kayıp kaçak maliyetlerine ortak edildiler. Tarife bileşenlerindeki değişiklikle özel tedarikçi şirketlerden enerji alan tüketicilerin ticari şartlarında revizyon gerekliliği ortaya çıktı. Serbest tüketicilerin elektriği indirimli alma hakları da ellerinden alınmış oldu.

Tarife üzerinde oynamalarla yapılan bu tür zamların bir an önce geriye alınması ve yapılan bu uygulamadan vazgeçilmesi gereklidir.

Gerek elektrik üretimini, gerek dağıtımını, gerekse enerjinin doğru bir şekilde kullanımını bir bütüncül yaklaşım içerisinde kamu eliyle planlamalıdır. Bu planlama kavramı içerisinde özellikle insan ve çevre ilişkisini yok etmeyen ve insanın yaşam alanlarını doğru şekilde tarif eden halkımızın inisiyatiflerini, tercihlerini, kaygılarını ön planda tutan ve buna uygun alternatif çözümler üreten milli bir enerji politikasına sahip olmamız gerekmektedir.07.02.2011

                                                                                                                 Saygılarımla;

                                                                                            İlhan METİN

                                                                                            Elk.Yük.Müh

                                                                  EMO Antalya Şube Yönetim Kurulu Başkanı



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ÇELENK SUNMA TÖRENİNE KATILIM SAĞLANDI

ÜYEMİZE MESLEKTE 25. YIL PLAKETİ TAKDİM EDİLDİ

ASANSÖR VE ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR KOMİSYONU TOPLANDI

RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

TMMOB ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU SEKRETERİ ŞABAN TAT OLDU (26 MART 2024)

EMO ANTALYA ŞUBESİ 16. DÖNEM I. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

YANGINLAR ÖNLENEBİLİR AFETLERDİR (03 NİSAN 2024)

TELEFERİK KAZASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

ÜYELERİMİZLE KAHVALTI ETKİNLİĞİNDE BULUŞUYORUZ!

EMO VE MMO ANTALYA ŞUBELERİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI: “TELEFERİK KAZASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME”

Okunma Sayısı: 3114


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.