 |
Elektrik, elektronik ve bunlarla ilgili tüm standartları hazırlamak ve yayımlamak üzere 1906 yılında kar amacı gütmeksizin ve hükümetlerden bağımsız olarak kurulmuş olan, Türkiye’nin de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile tam üye olduğu Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC); ESE olarak bilinen aktif paratonerlerin, 62305 numaralı yıldırımdan korunma standardı içinde yer almadığını bildirdi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 19 Kasım 2011 tarihinde IEC‘ye ESE gibi aktif paratonerlerin 62305 sayılı IEC standardında yer alıp almadığını sordu. Yıldırımdan Korunma Teknik Komitesi‘ni (TC 81) içinde barındıran IEC adına, bu teknik komitenin sekretaryasını yürüten İtalya‘nın Elektroteknik Komisyonu‘ndan Giuseppe Bosisio, EMO‘nun sorusuna 10 Ocak 2012 tarihinde yanıt verdi. Bosisio‘nun yanıtında, IEC‘nin ve AB‘nin standardı olan 62305 numaralı standardın yıldırıma karşı koruma ile ilgili olduğu, ancak ESE ya da diğer aktif paratonerleri göz önünde bulundurmadığı kaydedildi. Söz konusu standart, TS EN 62305 olarak, Türkiye‘de yürürlükte olan tek yıldırımdan korunma standardıdır.
EMO‘nun, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı‘nın 30 Haziran 2007 tarihli mükerrer Resmi Gazete‘de yayımladığı Elektrik Tesisatı Genel Teknik Şartnamesi‘nin "Yıldırımdan Korunma (Paratoner) Tesisatı" bölümünde yer alan "Aktif paratoner başlığı" ile ilgili maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay‘a açtığı dava da halen devam ediyor. Dava dilekçesinde EMO, "AB ve Türk standartlarında yer bulan yakalama uçlarının kullanılması zorunluluk arz etmektedir ve hiçbir kabul edilebilir standardı bulunmayan aktif paratoner başlıklarının kullanılması kamu yararına aykırıdır" demişti. IEC ile yapılan yazışmalara aşağıdaki bağlantılar bölümünde yer alan linkten ulaşabilirsiniz.
|
 |
|