MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 DİYARBAKIR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AĞRI   BİNGÖL   BİTLİS   DİYARBAKIR   ELAZIĞ   HAKKARİ   MALATYA   MARDİN   MUŞ   SİİRT   TUNCELİ   ŞANLIURFA   VAN   BATMAN   ŞIRNAK 
 

 
KİTAPLAR
 
KİTAP
 
DİYARBAKIR KENT SEMPOZYUMU BİLDİRİLER KİTABI
 
PANEL
 
MEZOPOTAMYA ENERJİ FORUMU
 
ANKET
 
ELAZIĞ ENERJİ FORUMU
 
BATMAN ENERJİ FORUMU
 
MARDİN,ŞANLIURFA ENERJİ FORUMU
 
VAN ENERJİ FORUMU
 

EMO Diyarbakır Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 23

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ`A YAPILAN ZAMLARA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI..


 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın “Kaçak elektrikle ilgili bölge halkını suçlayan söylemleri ve son zamanlarda Elektrik ve Doğalgaza yapılan zamlara ilişkin ” Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi tarafından 18 Nisan 2012 tarihinde saat 12.30 da Şube hizmet binasında bir Basın açıklaması yapıldı. Konuya ilişkin basın açıklamasının metnine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

BASINA VE KAMUOYUNA                                                                   

Dünyada elektriği en pahalı kullanan ülkelerin başında gelen Türkiye‘de her gün yeni bir enerji zammıyla karşı karşıya kalıyoruz. 2012 yılının bütünü için yüzde 6.5‘lik enflasyon beklenirken, konut kullanıcılarının çıplak elektrik fiyatlarına yalnızca yılın ilk 3 ayı için, nisan ayından itibaren geçerli olmak üzere giydirilmiş kalemlerle birlikte % 12,8 zam yapılmıştır. EPDK elektrik fiyatına yapılan çift haneli zammı saklamaya çalışmıştır. EPDK tarafından 1 Nisan 2012 tarihinde yapılan, zammın % 9,26 olduğu açıklaması gerçeği yansıtmamaktadır.

Petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ve doğalgaza yapılan yüzde 18,72 oranındaki zam elektrik fiyatlarına önümüzdeki aylarda yansıtılacaktır. Hükümetin, suçu petrol ve doğalgaz fiyatlarına atma lüksü bulunmamaktadır. 10 yıldır iktidarda olan AKP hükümeti, elektrikteki doğalgaz bağımlılığını ortadan kaldırmak bir yana, piyasada yer alan şirketlerin çıkarları doğrultusunda doğalgazla üretimi artırarak bu bağımlılığı derinleştirmiştir. Doğalgaz fiyatlarının düşme eğiliminde olduğu son dönemlerde doğalgaza ve % 50‘sini doğalgazla ürettiğimiz elektriğe bu oranlarda zam yapılması düşündürücüdür. Bu zamlar maliyet bazlı fiyatlandırma sisteminin de kandırmacadan ibaret olduğunu ortaya çıkarmıştır.

AKP hükümetlerinin iş başında olduğu 2002 yılından bu yana Türkiye, enerji fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle, Şubat 2012 tarihi itibariyle, OECD ülkeleri içinde zam şampiyonluğunda, iflas etmiş bir ülke olan İzlanda‘yı bile geçmiştir. OECD tarafından hazırlanan enerji endeksi raporuna göre Türkiye‘de, 2005 yılından, henüz nisan ayı zammının yansıtılmadığı Şubat 2012‘ye kadarki dönemde enerji fiyatları ikiye katlanmıştır. Yani 7 yıllık dönemde OECD ülkelerinde enerji fiyatları ortalama yüzde 42.34 artarken, Türkiye‘de ise artış oranı % 100‘ü aşmıştır. Buradan OECD ortalamasına kıyasla Türkiye‘de enerji fiyatlarının 2 kat daha fazla pahalılaştığı anlaşılmaktadır.

Enerjiye ilişkin esas gündemimizi zamlar oluştururken, Enerji Bakanı Taner Yıldız‘ın yaptığı ve bölgemizi yakından ilgilendiren son açıklamalar, zamların arka planını gizleme ve kamuoyunun ilgisini başka yöne çekmeyi amaçlamaktadır. Enerji bakanının yaptığı açıklamalarda kullandığı dil ve söylemi etnik ayrımcıdır, dışlayıcıdır. Kaçak elektrik kullanımını sadece bölgeye mal eden, bunun bedelinin diğer bölgelerden tahsil edildiğini vurgulayan Bakan, halklar arasında nefret uyandıracak bir tarz izlemiştir. Zira hırsızlık olarak anılan bu konu üzerinden Kürt halkını itibarsızlaştırma ve hırsız olarak niteleme çabası güden bir yaklaşım geliştirmektedir.

Kaçak elektrik sadece vatandaşın kaçırdığı elektrik değildir. Bugün yönetenler kayıp elektrikle kaçak elektriği birbirinde ayırmadan tamamını kaçak elektrik olarak sunmaktadırlar. Bölgede teknik kayıplar standardın oldukça üzerindedir. Ayrıca TEDAŞ‘tan kaynaklı idari kayıplar değerlendirildiğinde, kaçak olarak sunulan oranın ciddi bir kısmının kayıp olduğu ortaya çıkacaktır. Enerji bakanı kayıpla kaçağın ayrıştırılmasını sağlayacak teknik çalışmaları yaparak kaybı tespit ettikten sonra ortaya çıkacak veriler üzerinden değerlendirme yapmalıdır. Bugüne kadar Türkiye‘de böyle bir çalışma yapılmamıştır.

Bölgenin kaçak oranların yüksek çıkmasını sağlayan en önemli sebep tarımsal sulamanın elektrikle yapılmasıdır. GAP‘ın enerji yatırımlarının gerçekleşme oranı % 80‘leri geçmişken sulama yatırımları  %15‘ler civarında kalmıştır. Sulama kanallarının yapılmaması nedeniyle çiftçiler kuyulardan elektrikle su çekerek sulama yapmaktadırlar. Bu, hem çiftçi açısından çok maliyetli bir yöntemdir, hem de fazlasıyla gereksiz bir enerji tüketimini açığa çıkarırken elektrik kalitesini de ciddi oranda bozmaktadır. Sulama kanallarını inşa etmeyen bir hükümetin bakanının sulamasını elektrikle yapmak zorunda kalan çiftçiden şikayet etmeye hakkı yoktur.

Kaçakla ilgili bir başka boyut ise yoksulluk konusudur. Ancak yoksulluk sadece bölgenin değil, Türkiye‘nin tamamının sorunudur. Sosyal devlet olmanın gereği olarak, yoksullara, bir hanenin aylık elektrik tüketiminin ücretsiz olarak verilmesi gerekmektedir. Bu hem yoksullukla mücadele anlamında, hem de kaçak elektrik tüketimini düşürme anlamında alınması gereken bir tedbirdir.       

Bölgenin bugüne kadar ürettiği toplam elektrik enerjisi tükettiğinden daha fazladır. GAP kapsamında yapılan HES‘lerden elde edilen gelir, bugüne kadar GAP‘a yapılan yatırımları fazlasıyla karşılamıştır. Bölge üretimde zengin tüketimde fakirdir. Enerjiye kesintisiz ve kaliteli bir şekilde ulaşma konusunda en ciddi sıkıntıların yaşandığı, kişi başına düşen enerji miktarının en az olduğu bir bölgede, Bölge halkının enerjiye ulaşırken yaşadığı sıkıntıları gündemine almaktansa kaçaktan bahsetmek, sıkıntıların giderilmesi için yapılması gereken çalışmaları gündemine almaktansa halkı halka şikayet etmek doğru değildir.

Bugün uygulanan ve bakanın ulusal abonelik sistemi diye tabir ettiği sistem fiyat eşitleme mekanizmasıdır. Fiyat eşitleme mekanizmasının, özelleştirme sürecinin tamamlanmasından sonra devre dışı bırakılmasıyla birlikte her dağıtım bölgesinin kendi elektrik fiyatını belirleme hakkına sahip olacağı, bölgesel tarifeye geçilmesi hedeflenmektedir. Bunun için öngörülen vade 2012 yılı olmasına rağmen, özelleştirmeler tamamlanamadığından, bu sürenin 2015 yılına ötelenmesi düşünülmektedir. Ancak bakan burada ciddi bir manipülasyon yapmaktadır. Konunun istismar edilmemesi için kaçak oranlarını düşürdükten sonra bölgesel tarifeye geçeceklerini belirtmiştir. Oysa özelleştirmelerin tamamlanmasıyla beraber bölgesel tarifeye geçilecektir. Yoksulluk ve sosyal sorunların yoğun olarak yaşandığı ve kayıp-kaçak oranının yüksek olduğu Dicle EDAŞ, Van Gölü EDAŞ, Fırat EDAŞ, Aras EDAŞ bölgelerindeki iller için bu durum elektrik faturalarına katmerli zam olarak yansıyacaktır. Sonuçta kalitesiz ve kesintili enerji, kader olarak yaşanmaya devam ederken faturalarımızdaki kabarma da artacaktır. Yönetimde bölgesellik ve özerklik konularının tartışılmasına dahi tahammül edemeyen anlayışın, elektrik tüketimi söz konusu olduğunda bölgesel tarifeden bahsetmesi çelişkilidir.

AKP, iktidara geldiği 2002 yılından bu yana uyguladığı enerji politikalarıyla ülkemizi enerji yokluğu, enerji yoksulluğu ve pahalı enerji gerçeğiyle karşı karşıya bırakmıştır. Elektrik başta olmak üzere doğalgaz ve akaryakıt zamlarıyla giderek daha pahalı enerji kullanan bir ülke konumuna getirildiğimiz açıkça ortadadır. Bugün tartışılması gereken konu, sağlıklı bir enerji yönetim sisteminin oluşturulmasıdır. Enerjiye ulaşımın kamusal bir hak olduğu bilinciyle, halklar arasında ayrımcılık yapmayan, kar odaklı değil, hizmet odaklı, enerjinin ucuz ve ulaşılabilir olmasını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir.

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ

17. DÖNEM YÖNETİM KURULU


Çok Okunanlar


MUŞ İLİ ÜYE BULUŞMASI VE TEMSİLCİLİK ÇALIŞMALARI

DİCLE ÜNİVERSİTE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YETKİLİLERİ ŞUBE YÖNETİM KURULUMUZU ZİYARET ETTİ.

EMO MARDİN VE ŞIRNAK İL TEMSİLCİLİKLERİMİZ DENETLENDİ

ŞUBEMİZ 23. DÖNEM DANIŞMA KURULU TOPLANDI.

FİRMA TANITIMI/BİLGİLENDİRME SEMİNERİ DÜZENLENDİ.

Okunma Sayısı: 988


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.