MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 406

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SİNOP PROJESİ ACİLEN İPTAL EDİLSİN..
KAMU KAYNAĞI YENİLENEBİLİRE YÖNLENDİRİLSİN


BASIN AÇIKLAMASI


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu’nun bugün (6 Aralık 2018) gerçekleştirdiği yazılı basın açıklamasıyla, Japon konsorsiyumunun Sinop Nükleer Santral Projesi’nde çekilmesine ilişkin haberleri değerlendirdi. Dünya genelinde yeni nükleer santral yatırımlarına ayrılan payın yüzde 70 düştüğüne dikkat çekilen açıklamada, artan inşaat maliyetleri ile birlikte tüm dünyanın yarısı kadar bir kaynağın Sinop’ta kullanılacağına vurgu yapıldı. Alım garantisi nedeniyle santralın 76 milyar dolarlık ekonomik yük yaratacağına değinilen açıklamada, projenin iptal edilerek kamunun bu kaynakla yenilenebilir yatırımları yapması için çağrıda bulunuldu.
 

Basın 2018-13                                                                    06.12.2018
ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

Sinop Projesi Acilen İptal Edilsin...

KAMU KAYNAĞI YENİLENEBİLİRE YÖNLENDİRİLSİN

Yenilenebilir enerji alanındaki teknolojik gelişmeler ve Fukuşima felaketi sonrası ek güvenlik maliyetleri, nükleer santral yatırımlarını dünya genelinde durma noktasına getirmiştir. Japon konsorsiyumunun çekilme sinyali verdiği Sinop Nükleer Santralı`nın inşası için yapılacak yıllık yatırım tutarı, 2017`de dünya genelinde yeni nükleer yatırımları için yapılan harcamaların yarısına ulaşmaktadır. 

Uluslararası Enerji Ajansı`nın verilerine göre, 2017 yılında dünya genelinde yeni nükleer santral yatırımları için kullanılan kaynak, bir önceki yıla göre yüzde 70 oranında düşerek, 9 milyar dolara gerilemiştir. Üçte ikisi Çin`de olmak üzere dünya genelinde 2017`de 3,6 GW nükleer kurulu güç devreye girerken, çoğunluğu Japonya ve ABD`de olmak üzere toplamda 18 GW`lık kapasiteye sahip santral ise kalıcı olarak kapatılmıştır. Nükleer lobisin sık sık örnek ülke olarak gösterdiği Fransa`da bile nükleerin üretimdeki payının yüzde 75`ten 50‘ye düşürmek için 2035`i hedef tarih olarak açıklamıştır. İsviçre‘de ise referandumda onaylanan yasayla yeni nükleer santral inşaat yasaklanmıştır. Dünya genelindeki eğilimin tersine ülkemizde ise Akkuyu`nun ardından Sinop`ta da nükleer santral kurma girişimleri sürdürülmektedir. Japonya`yla Türkiye arasında 2013 yılında imzalanan milletlerarası kapsamında, Sinop`ta toplam kurulu gücü 4 bin 560 MW olan 4 adet Atmea-1 tipi nükleer güç ünitesi kurulacaktır. Söz konusu reaktörler, Japonya`dan Mitsubishi Heavy ve Fransa`dan Areva`nın ortak olduğu Atmea firması tarafından geliştirilmektedir. Her iki ülkede de kurulu Atmea-1 tipi reaktör olmadığı gibi, dünya genelinde kurulması yönünde bir planlama da yoktur. Proje, kamu şirketi Elektrik Üretim A.Ş`ye (EÜAŞ) vergi cenneti olarak biline Jersey Adaları`nda kurdurulan EUAS International ICC`nin tarafından hayata geçirilecektir. ÇED Raporu`na göre, santral tamamı "devlet ormanı" statüsündeki bin hektarlık arazi üzerine kurulacaktır. 

Toplumsal Maliyet 76 Milyar Dolar 

Milletlerarası Anlaşma eki konumunda olan "Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasını Esas Unsurları" başlıklı belgede, son ünitesinin 2028 yılında devreye alınacağı belirtilmektedir. ÇED raporunda proje maliyeti 20 milyar dolar olarak ifade edilmektedir. Ancak projeden çekilme işareti veren Japon konsorsiyumun kamuoyuna açıkladığı rakamlara göre, inşaat maliyetleri öngörülenden iki kattan fazla artarak, yaklaşık 44 milyar dolar (5 trilyon yen) düzeyine ulaştı. Bu rakama göre; inşaatın tamamlanması için 2019-2028 yılları arasında 9 yıl boyunca yıllık yaklaşık 4,8 milyar dolarlık yatırım yapılması gereklidir. Uluslararası Enerji Ajansı`nın yatırım tutarının 9 milyar dolara düştüğünü açıkladığı göz önüne alınırsa, sadece Sinop projesini için dünya toplamına yarısı kadar bir tutarın kullanılacak olması tabloyu netleştirmektedir. Kaldı ki, Aralık 2017 tarihli ÇED raporunda yer alan yatırım maliyetinin, sadece 1 yıl sonra Aralık 2018`de Japonya tarafından 2 katı olarak tahmin edilmeye başlanmıştır. Maliyet artışının önümüzdeki yıllarda hangi düzeyde gerçekleşeceği ise belirsizdir. "Ev Sahibi Hükümet Anlaşması`nı Esas Unsurları belgesinde Sinop santralına 20 yıl alım garantisi verilmiş ve yakıt bedeli hariç kWh başına birim bedeli 10.83 dolar sent olarak tespit edilmiştir. Yıllık 35 milyar kWh civarında üretim yapacağı hesabından hareket edilirse, alım garantisi nedeniyle yıllık olarak bu santrala 3.79 milyar dolar ödenecektir. Bu rakam 20 yılda 75.8 milyar dolara ulaşacaktır. Üstelik bu rakama yakıt bedeli dahil değildir. 

Kaynak Yenilenebilir Enerjiye Aktarılsın

Gelinen noktada proje kapsamında "devlet ormanı" olarak tescil edilmiş bin hektarlık arazi üzerindeki ağaçlar kesilmektedir. Bugüne kadar kesilen ağaç sayısının 650 bini aştığı ifade edilirken, yüzbinlerce ağacın daha kesileceği tahmin edilmektedir. Jersey Adaları`nda kurdurulan şirket üzerinden şimdiye kadar kamu tarafından projeye ne kadarlık harcama yapıldığı bilinmezken, başta Sinoplular olmak üzere yurttaşların katlanmak zorunda kalacağı toplumsal maliyetler hesaplanamaz noktaya doğru ilerlemektedir. 

Mali olarak yürütülemeyeceği Japonya`dan bile anlaşın bu proje, kırılgan ekonomimize daha fazla yük yaratmadan iptal edilmelidir. Ülkemizin başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir ve yerli kaynak potansiyeli uzun yıllar ihtiyacı karşılayacak düzeydedir. Söz konusu 75,8 milyar dolarlık kaynağın bu proje yerine, kamu tarafından gerçekleştirilecek 20 yıllık bir planlamayla başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir kaynaklara dayalı yatırımlar için kullanılmasını öneriyoruz. Enerji yönetimini, santral sahasındaki doğa tahribatının hemen durdurulması ve oluşan kamu zararının bu noktada sınırlandırılması için adım atmaya çağırıyoruz. 

Elektrik Mühendisleri Odası
İzmir Şubesi Yönetim Kurulu

6 Aralık 2018



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

2024`ÜN EN ÖNEMLİ SİBER GÜVENLİK TEHDİTLERİ - SEMİNER

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

8 MART DÖVİZ ATÖLYESİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

Okunma Sayısı: 76


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.