 |
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu’nun, bugün (30 Eylül 2020) “Yangından Korunma ve İtfaiyecilik Haftası” nedeniyle gerçekleştirdiği basın açıklamasında, elektrik kaynaklı yangınlara karşı alınabilecek önlemlere dikkat çekilerek, yangın algılama ve uyarı sistemlerinin önemine vurgu yapıldı. Binalarındaki elektrik ve elektronik sistemlerin kontrol edilmesi ve eksiklerinin belirlenmesi için çağrı yapılan açıklamanın tam metnine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI Yangından Korunma Haftası‘nda Mevzuat Eksikliği Uyarısı…
YANGIN KADER DEĞİL ÖNLENEBİLİR Ülkemizde her yıl, 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında kamuoyunda duyarlılık oluşturmak amacıyla "Yangından Korunma ve İtfaiyecilik Haftası" olarak kutlanmaktadır. Bu vesileyle uyarılarımıza rağmen mevzuat eksiklerinin, denetimsizliğe yol açarak, elektrikli kaynaklı yangınların oluşmasına neden olmaya devam ettiğini kamuoyuyla paylaşmak isteriz.
İzmir İtfaiyesi`nin verilerine göre; 2019 yılında kent genelinde çıkan 11 bin 145 yangında 13 yurttaşımız hayatını kaybederken, 12`si itfaiyeci olmak üzere 148 yurttaşımız yaralandı. Söz konusu yangınlarının yaklaşık yüzde 19`unu oluşturan 2 bin 77 yangının çıkış nedeni, istatistiklere "elektrik-kısa devre" olarak yansıdı. Yangın oluşan alanların dağılımına bakıldığında ise tüm yangınların yüzde 1,26`sını oluşturacak şekilde 140 yangının trafo binalarında yaşandığı görülmektedir. Fabrika-Atölye-İmalathane kategorisindeki yangınların trafolardan daha düşük bir biçimde 81 adet olması, trafolardaki sorunların önemine dikkat çekmektedir. Öncelikle doğru projelendirme, düzenli bakım ve onarımla; tüm binalarda elektrik kaynaklı yangınlarının önüne geçilmesi mümkündür. Gelişen teknolojiyle birlikte yangın algılama ve uyarı sistemlerinin doğru projelendirilmesi, bakım ve onarımlarının da düzenli yapılması halinde; herhangi bir nedenle oluşacak bir yangının başlangıç aşamasında söndürülmesi olasıdır.
Can ve mal güvenliğinin sağlanması için binalarda elektrik tesisatının uzman elektrik-elektronik mühendisleri tarafından projelendirilmesi ön şarttır. Tesisin yapımında standartlara uygun malzeme seçilmelidir. İşletmeye alırken tesisat kontrolü; uzman mühendisler tarafından yerine getirilmelidir. İşletme aşamasında trafolara ilişkin her türlü bakım faaliyeti Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusu mühendisinin gözetiminde gerçekleştirilmelidir. Elektrik tesisatı, topraklama tesisatı ve yıldırımdan korunma sistemlerinin periyodik kontrolleri de düzenli olarak uzman mühendisler tarafından yapılmalıdır. Kontroller sonucu oluşturulan raporlara yansıyan eksiklikler ve hatalar hızla giderilmelidir. Alınan tüm önlemlere rağmen yangın çıkma olasılığına da hazır olunmalıdır. Binalarda çıkacak yangınlara erken müdahale edilebilmesi için, yangın algılama ve uyarı sistemleri kullanılmalıdır. Hayat kurtaran yangın algılama ve uyarma sistemlerinin kurulması da tek başına yeterli değildir. Bu sistemler her an çalışır durumda tutulmalı, bakımları düzenli yapılmalı ve yine periyodik olarak kontrol edilmelidirler. Trafolarda olduğu gibi özel bir uzmanlık gerektiren bu sistemlerin; Yapı Elektronik Sistem ve Tesisatları İşletme Sorumlusu tarafından her an çalışacak şekilde bakımının yapılması gerekir.
Odamız, can güvenliği için alınacak önlemleri "kaynak israfı" olarak gören anlayışa karşı uzun yıllardır mücadele etmektedir. Yapı Elektronik Sistem ve Tesisatları İşletme Sorumlusu`na ilişkin EMO`nun 2012 yılında Resmi Gazete`de yayımladığı yönetmeliğe paralel olarak, ilgili bakanlıklar tarafından üçüncü tarafları da bağlayan yönetmelik değişikliği halen hayata geçirilmemiştir. Mevzuat eksiklikleri giderilmediği gibi "önlemsizliğin" boyutu düzenli olarak büyütülmektedir. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik‘te yapılan değişikliklerle önlem alma zorunluğu bulunmayan "mevcut yapı" statüsü genişletilmiştir.
Mevzuat eksikliği giderilene kadar yurttaşlara, bina yöneticilerine, işletmecilere, hastane, yurt ve okul yönetimlerine "zorunlu" olmasa da ek önlem alma çağrımızı yeniliyoruz. Geçmişte mevzuat eksikleri nedeniyle yeterli önlemler alınmadan tamamlanmış binalarda ek önlemler vakit kaybetmeden alınmalıdır. Yurttaşlar, can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla binalarındaki elektrik ve elektronik sistemlerin kontrol edilmesi ve eksiklerinin belirlenmesi için Şubemizden bilgi alabilirler. Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu 30 Eylül 2020
|
 |
|