MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 406

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

`KAÇAK` GÜNEŞ SANTRALLARINA DİKKAT


BASIN AÇIKLAMASI


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu’nun, bugün (1 Ekim 2020) gerçekleştirdiği basın açıklamasında, yetkisiz ve deneyimsiz kişilerce Bakanlık ve dağıtım şirketlerinin bilgisi dışında güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri kurularak, devreye alındığı uyarısı yapıldı. Onay ve denetim mekanizmalarının yetersiz kaldığına işaret edilen açıklamada, yetkisiz kişilerin denetimsiz bir biçimde kurduğu “kaçak” veya “korsan” olarak nitelendirilebilecek bu santralların tehlike doğurabileceği vurgulandı.
 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI

Enerji Alanındaki Denetim Eksikliği Tehlike İşareti Veriyor…

"KAÇAK" GÜNEŞ SANTRALLARINA DİKKAT

Ülkemizde başta güneş olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklara yönelik olarak lisanssız üretim tesislerinin sayılardan hızlı bir artış yaşanmaktadır. Elektrik faturalarında yüksek artış oranları, başta sanayiciler olmak üzere enerji maliyetlerini düşürmek isteyen tüm kesimleri, özellikle çatı ve bina yüzeylerini değerlendirmeye yöneltmektedir. Bu artışa rağmen onay ve denetim mekanizmalarının yetersiz kaldığı, yetkisiz ve deneyimsiz kişilerce Bakanlık ve dağıtım şirketlerinin bilgisi dışında birçok tesisin kurulduğu yönünde bilgiler edinilmektedir.    

Lisanssız Kurulu Güç Gelişimi (MW)

Kaynak

Haziran

2019

Haziran

2020

Değişim

(%)

Güneş

5.333

5987

12

Doğalgaz

212

338

59

Biyokütle

81

77

-5

Rüzgâr

60

71

19

Hidrolik

11

9

-21

Genel Toplam

5.697

6482

14

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu`nun (EPDK) son olarak yayımladığı Haziran 2020 Aylık Elektrik Piyasası Sektör Raporu`na göre, ülke genelindeki lisanssız kurulu gücümüz, 6 bin 482 Megawatt`a (MW) ulaşmıştır. Bu rakamın 85 bin 616 MW olan lisanslı kurulu gücümüzün yüzde 7,5`ine denk gelmesi sevindiricidir. Bir yıllık gelişime bakıldığında lisanslı kurulu gücümüz Haziran 2020`de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,19 düzeyinde bir artış gösterirken, lisanssız kurulu gücümüz bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14`lük artış göstermiştir. Salgın koşullarında bile lisanssız kurulu güçte lider konumunda olan güneş santrallarındaki artışın yüzde 12`yi bulması, önümüzdeki dönemde de bu alanda büyümenin artarak devam edeceğine işaret etmektedir.     

Eksik Mühendislik Verimi Düşürür

Hızlı büyüme ve artan talep nedeniyle son dönemde lisanssız yatırımlara ilişkin ciddi sorunlar yaşandığı bildirilmektedir. Elektrik tüketimini kendi tesisine güneş santralı kurarak karşılama düşüncesiyle hayata geçirilen bu yatırımlarda, can ve mal güvenliği açısından kritik önemde olan mühendislik hizmetlerinde eksiklikler bulunduğu görülmektedir. Ülkemizin yatırım çöplüğüne dönüşmemesi ve kaynaklarımızın boşa harcanması adına binasının üstüne küçük boyutta da olsa güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurmak isteyen vatandaşlar, mutlaka Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yetkilendirilmiş alanında uzman mühendislerden hizmet almalıdır. Merdiven altı üretim olarak tabir edilen düşük kaliteli malzeme kullanmak kadar, tasarım ve proje aşamalarındaki mühendislik hizmeti eksikliği de tesisinizin verimini düşürecektir.

Söz konusu yatırımlar, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilen işlemlerin tamamlanması sonucunda hayata geçirilmektedir. Vatandaşların elektrik dağıtım şirketlerine bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu almaya yönelik başvuru yapmasıyla başlayan sürecin uzun sürdüğüne ilişkin son dönemdeki yakınmalar artmıştır. Eksiksiz belge ile başvurulmasına rağmen dağıtım şirketlerinden çağrı mektuplarının ancak 3-4 ayda alınabildiği, sonrasına tesisin projelendirme ve projelerin onaylanması sürecinin de 2-3 ay kadar sürdüğü belirtilmektedir. Böylelikle ilk başvurudan ancak 6-7 ay sonra tesisin kurulmasına yönelik faaliyetlere başlanabildiği vurgulanmaktadır.  İşlemlerin uzaması nedeniyle son dönemde çok sayıda yurttaşın, yetkisiz kişilerinde yönlendirmesiyle, çağrı mektubu almadan sistem kurulumuna geçtiği duyumları alınmaktadır. Teknolojik olanaklar da kullanılarak, Bakanlık ve dağıtım şirketinin bilgisi dışında "korsan" veya "kaçak" olarak tabir edebileceğimiz santrallar kurularak, tesisin iç ihtiyacı için işletilmeye başlanmıştır. Bürokratik engeller olarak görülen bu işlemlerin aynı zamanda proje ve malzeme kalitesinin denetlenmesi bakımından hayati önemde olduğunu vurgulamak isteriz.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) meslek içi eğitim kapsamında her yıl alanda çalışacak yüzlerce üyesine Güneş Enerjisi Sistemleri Tesisatı Eğitimi vererek, ülke kaynaklarının verimli kullanılması için çaba sarf etmektedir. Maliyet artışı ve zaman kaybı gibi farklı gerekçelerle herhangi bir kuruluşun onay ve denetiminden geçmeden çalıştırılan elektrik üretim tesisleri yalnızca verimsiz değil aynı zamanda tehlikelidir. Basit bir yapıya bile projesiz ve denetimsiz bir biçimde elektrik bağlanamayacağı düşünülürse; yetkisiz kişilerin denetimsiz bir biçimde kurduğu bu tesislerin çalışmaları acilen önlenmelidir. Bu tesislerin belirlenmesi, eksikliklerin giderilinceye kadar çalışmalarının engellenmesi ve rehabilite edildikten sonra sisteme bağlanmaları gerekir. Elektrik dağıtım şirketlerine söz konusu iş ve işlemleri hızlandırma çağrısı yaparken, alandaki kamusal denetim açığının kaçak enerji santralı işletilebilmesine vardığına dikkat çekerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nı bir kez daha uyarıyoruz.

Elektrik Mühendisleri Odası
İzmir Şubesi Yönetim Kurulu
1 Ekim 2020

 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

Okunma Sayısı: 133


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.