MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

HASARLI BİNALARA YÖNELİK BİLGİLENDİRME


HABER


 
İzmir’de yaşanan deprem felaketinin ardından ilgili kurumların binalara yönelik hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Tespit çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na resmi başvurular yapılırken, sigortası olanların zararlarının tazmini için ise Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na (DASK) başvurmaları gerekiyor. Öte yandan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi resmi olarak yürütülen hasar tespit çalışmalarında “depreme dayanıklılık” tespiti yapılmadığına dikkat çekerek, yurttaşların Riskli Bina Tespiti veya Deprem Performans Analizi de yaptırılabileceğini bildirdi. AFAD ve İMO’nun yayımladığı kılavuzlardan derlenen ayrıntılara yazımın devamında ulaşabilirsiniz.
 

 


 

Tespit için Başvuru Adresleri


-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deprem sonrası hasar tespiti çalışmaları için online başvuru ve sonuç takip sistemini devreye aldı. İnternet üzerinden hasarlı binanıza ilişkin resmi başvurunuzu, inceleme sonucunu takip edebilirsiniz: https://hasartespit.csb.gov.tr

-Hasarlı binanızı TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu`nun yürüttüğü haritalandırma ve inceleme çalışmasına dahil edilmesi için, binaya ilişkin bilgileri bağlantısı verilen formu kullanarak, iletebilirsiniz: http://izmirdepremi.com

-Ayrıca Zorunlu Deprem Sigortası sahipleri, teminat kapsamındaki deprem kaynaklı zararların tazmini için İnternet üzerinden başvuru yapabilirler: https://dask.gov.tr

 


 

Resmi Hasar Tespitine İlişkin AFAD Bilgilendirmesi


AFAD`ın depremzedeleri bilgilendirme amacıyla hazırladığı rehberde hasar tespit çalışmalarının AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir il Müdürlüğü`nün koordinasyonunda belediyeler, karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği alınarak sürdürüldüğü belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır?
Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.

Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir?
Bu konuda eğitim almış, inşaat mühendisi ve mimarlardan oluşan uzman teknik ekipler binaları detaylı bir şekilde yerinde incelemektedirler. Teknik ekipler binaların depremden kaynaklı hasarlarını dikkate alarak binalara hasar derecelendirmesi yapmaktadırlar.

Binalar hasar derecesine göre nasıl sınıflandırılıyorlar?
Binalar hasarın boyutuna göre Acil Yıktırılacak Bina, Yıkık, Ağır Hasarlı, Orta Hasarlı, Az Hasarlı ve Hasarsız olmak üzere 6 farklı hasar derecesi ile sınıflandırılmaktadır.

Acil yıktırılacak binalar nasıl tespit ediliyor?
Bazı katları çökmüş, yan yatmış, ötelenmiş vb. boyutta hasar görmüş ve her an can ve mal güvenliğini tehdit eder nitelikteki binalar Acil Yıktırılacak Bina olarak sınıflandırılmaktadır.

Acil Yıktırılacak binalar için süreç nasıl işleyecek?
Binası Acil Yıktırılacak olarak tespit edilmiş afetzedelere bu duruma ilişkin raporlar tebliğ edilmektedir. Kendilerine bu rapora itiraz için 3 gün süre tanınmakta, itiraz edilmesi halinde bu binalar 3 gün içinde farklı bir teknik ekip tarafından tekrar incelenmekte, itiraz edilmemesi yada itiraz edildiği halde hasar durumu değişmeyen binalar hemen yıkılmaktadır.

Acil yıktırılacak bina olarak tespit edilen bina yıkıldıktan sonra afetzedelere devlet ev yapacak mı?
Acil yıktırılacak bina olarak tespit edilen bina/konut sahipleri için hak sahipliği koşullarını sağlaması kaydıyla 7269 Sayılı Yasa kapsamında yeni konut yapılacaktır.

 


 

 

İtiraz Süresi

Hasar tespit sonuçları afetzedelere elden teslim edilecek mi?
Hasar tespit sonuçları afetzedelere elden teslim edilmeyecektir. Çalışmaların tamamlanmasına müteakip, sonuçlar e-devlet, hasartespit.csb.gov.tr internet adresinde yayınlanmak ve mahalle muhtarlıklarında askıya çıkarılmak suretiyle ilan edilecektir.

Binasının hasar durumunun hatalı olduğunu düşünen yada binasının hasar tespiti hiç yapılmamış afetzedeler itiraz edebilecek mi?
Halihazırda kesin hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır. Binalarının hasar tespiti hiç yapılmayan, binasının hasar durumunun hatalı olduğunu düşünen afetzedelerimiz için İtiraz Hasar Tespiti adı altında ikinci bir hasar tespit süreci daha olacaktır.

İtiraz hasar tespitleri (ikinci hasar tespitler) ne zaman yapılacak?
Kesin Hasar Tespitler (İlk tespitler) bittikten ve ilan edildikten sonra 30 günlük itiraz kabul süreci başlayacaktır. Binasının hasar tespiti hiç yapılmayan, binasının hasar durumunun hatalı olduğunu düşünen ya da başka sebeplerle hasar tespitlerine itiraz eden vatandaşlarımızın 30 günlük süre içerisinde itiraz telepleri alınacaktır. İtiraz hasar tespitlerinde binaların incelenmesi için bu süre içerisinde mutlaka itiraz dilekçesi verilmesi gerekmektedir.

 


 

 

Ağır Hasar


Ağır hasarlı bina ne demektir?
Deprem nedeniyle onarımı mümkün olmayacak derecede hasar gören ve tekrar kullanımı mümkün olmayan binalar ağır hasarlı olarak derecelendirilir.

Bir binaya ağır hasarlı verilmişse sonrasında ne olacak?
Ağır hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamı ve şartlarında yeni konut yapılması mümkün olacaktır. Ağır hasarlı tespit edilen binalar hemen boşaltılarak, hasar tespit sürecinin tamamlanması sonrasında hemen yıkılacaktır.

Ağır hasarlı binalar ne zaman yıkılacak?
Ağır hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılacaktır. Ancak bu tür binaların yıkımı için itiraz hasar tespit sürecinin sonlanması beklenecektir.

7269 Sayılı Yasa kapsamında ev sahibi olmak istemeyen ağır hasarlı bina sahiplerinin durumu ne olacak?
Binası ağır hasarlı olduğu halde konut talep etmeyen afetzedeler için 7269 Sayılı Yasa kapsamında ev yapılmayacaktır. Ancak her durumda ağır hasarlı binalar yasa gereği yıkılacaktır.

 


 

 

Orta Hasar


Orta hasarlı bina ne demektir?
Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.

Bir binaya orta hasarlı olarak değerlendirilmişse sonrasında ne olacak?
Orta hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamında güçlendirme kredisi verilecektir. Afetzedelerden binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir. Bu tür binalar güçlendirilmeleri halinde kullanılabilecektir ancak 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmaması halinde ise ağır hasarlı kabul edilerek yıkılacaktır.

 


 

 

Az Hasarlı veya Hasarsız Bina

Hasarsız ve Az Hasarlı bina ne demektir?
Deprem nedeniyle hiç hasar görmemiş binalar hasarsız, taşıyıcı sistemi hasar görmemiş ancak taşıyıcı olmayan duvarlarında meydana gelen çatlaklar, sıva çatlakları, boya/kaplama dökülmeleri gibi hasarlar gözlemlenen binalar ise az hasarlı, olarak derecelendirilmektedir.

Hasarsız ve Az Hasarlı binalar ne olacak?
Hasarsız ya da Az Hasarlı bina sahipleri için 7269 yayılı Yasa kapsamında yeni ev yapılması mümkün olmayacaktır.

 


 

 

Para Yardımları

Ağır hasarlı konut sahipleri için nakdi yardım yapılacak mı?
İzmir Valiliği, AFAD İl Müdürlüğü tarafından; ağır hasarlı tespit edilen konutlarda ikamet eden ev sahiplerine 13.000 TL, kiracı olanlara ise 5.000 TL karşılıksız para yardımı yapılmaktadır.

Binaları yıkılan afetzedeler için eşya yardımı yapılacak mı?
İzmir Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından; binası yıkıldığından yada yıkılacağından dolayı eşyasını tahliye edemeyecek afetzede vatandaşlarımıza 30.000 TL karşılıksız para yardımı yapılmaktadır.

Binası orta hasarlı tespit edilen afetzedeler için nakdi yardım yapılacak mı?
İzmir Valiliği AFAD İl Müdürlüğü tarafından; orta hasarlı tespit edilen konutlarda ikamet eden ev sahiplerine 5.000 TL, kiracılara ise 2.500 TL yardım yapılmaktadır.

İşyerleri ağır hasar gören afetzedeler için para yardımı yapılacak mı?

İzmir Valiliği AFAD İl Müdürlüğü tarafından tüzel kişiliği olmayan işyeri sahiplerine ve kiracılarına tek sefere mahsus olmak üzere 2.500 TL yardım yapılmaktadır.

Kesin hasar tespit çalışmalarında ikamet etikleri konutları az hasarlı ya da hasarsız tespit edilen afetzedeler, itiraz tespit çalışmaları sonrasında konutlarının hasar derecesi ağır yada orta hasarlı olarak değişirse nakdi yardım alabilecek mi?

İtiraz tespitlerinde konutlarının hasar derecesi ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede vatandaşlarımız da kesin hasar tespitlerinde konutlarının tespiti hiç yapılmamış ya da hasarsız/az hasarlı olarak tespit edilmiş olsa dahi nakdi yardımlardan faydalanabileceklerdir."

 

 


 

DASK Başvurular Nasıl Yapılıyor?

Zorunlu Deprem Sigortası sahipleri, teminat kapsamındaki deprem ve deprem kaynaklı zararlarının bildirimlerini 125 nolu Alo Dask hattının yanı sıra https://dask.gov.tr adresi üzerinden de gerçekleştirebiliyorlar.  Zorunlu Deprem Sigortası`ndan faydalanabilmeniz için binanızın tamamen ya da kısmı olarak zarar görmüş olması fark etmez; küçük ya da büyük maddi zararlar için de tazminat talep edilebiliyor.

Deprem sonucu meydana gelen maddi zararlarınızın, poliçe limitleri dahilinde tazmini için gereken bilgi ve belgeler ise şöyledir:

"-Hasar Bildirimi (TC kimlik veya poliçe numarası ile)
-Güncel Tapu Bilgisi
-Hasar Yeri Açık Adresi (Eksper gönderimi ve değerlendirmesinin kolaylığı için)
-Sigortalı Telefonu (Sabit ve/veya cep)
-Ayrıca, sigortalı bina üzerinde Zorunlu Deprem Sigortası poliçesinin yanı sıra deprem teminatı içeren başka bir sigorta poliçesi de bulunuyorsa, bu konuda DASK‘a bilgi verilmelidir." 

 

 


İMO‘dan Riskli Binaların Tespiti İçin Çağrı

 


İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi deprem sonrası hasar tespit çalışmalarına yönelik olarak bilgilendirme rehberi yayımladı. Resmi olarak yürütülen hasar tespit çalışmalarında "depreme dayanıklılık" tespiti yapılmadığına dikkat çekerek, sertifikalı firmalara başvurularak Riskli Bina Tespiti veya Deprem Performans Analizi yaptırılabileceği belirtildi. İMO İzmir Şubesi`nin yayımladığı rehbere göre, vatandaşlar deprem ve sonrasında binaları ile ilgili tespit çalışmalarını aşağıdaki gibi 3 farklı yöntemle gerçekleştirebilirler:

"-Hasar Tespit Çalışması
Resmi olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan tespit, gözlemsel olup hasar tespitine yöneliktir. Yapınızın depreme dayanıklı olup olmadığını belirten bir tespit değildir. Binanın depremden önceki durumunu koruyup korumadığına ilişkin yapılır. Binanın olası yeni bir depremde hasar alıp almayacağı hakkında bilgi vermez. Beton karot alımı, donatı (demir) tespiti veya projeye uygunluk kontrolü yapılmaz. Hızlı bir gözlemsel inceleme yapılarak binanın taşıyıcı sisteminde depremden kaynaklı hasar olup olmadığına bakılır.
Bu tespit sonucu bina hasarsız, hafif hasarlı, orta hasarlı ya da ağır hasarlı olarak sınıflandırılır. Bina ağır hasarlı veya orta hasarlı ise kullanıma uygun değildir, boşaltılmalıdır. Orta hasarda kullanıma devam etmek için güçlendirme yapılmalıdır. Hasarsız ya da Hafif hasarlı olması durumunda gerekli tadilatlar yapılarak kullanılmaya devam edilebilir. Bu konuda ihtiyacınız olması halinde sözlü görüş için İMO İzmir Şubesi`ne de başvurabilirsiniz.

-Riskli Bina Tespiti
Yapılan çalışma ile yaşanacak olası bir depremde binanın ağır hasar alıp almayacağı 6306 sayılı Kanun (Halk arasında bilinen adıyla Kentsel Dönüşüm Yasası) gereğince tespit edilir. Beton kalitesi, donatı durumu hızlıca tespit edilir. İleri bir analiz değildir.
Yapının kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı olup olmadığı tespit edilir. Riskli yapı tespiti yapılması durumunda yasa kapsamında tapuya şerh konularak ve yapı maliklerine 60 günden az süre verilmemek kaydıyla yapının yıktırılması sağlanır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sertifikalı firmalara başvurmanız gerekmektedir. Firma bilgilerine ilgili Bakanlığın sitesinden erişilebilir.

 


 

 

Firma listesine bilgilerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
https://altyapi.csb.gov.tr/riskli-yapi-tespiti-ile-ilgili-kuruluslar/

 

 


 

 


-Deprem Performans Analizi
Binanın deprem performansını (TBDY2018) Türk Bina Deprem Yönetmeliği 2018`e göre en kapsamlı şekilde analiz eden yöntemdir. Binanın farklı deprem senaryolarına göre performansını ve hasar durumunu öğrenmenizi sağlar. TBDY2018`e göre yapının durumu hakkında çok kapsamlı bilgi edinilmiş olur. Yapılacak performans analizinde yapının can güvenliğini sağlamaması halinde güçlendirme projeleri ya da yeniden yapım ile ilgili maliyet karşılaştırmaları yapılır. Şekilde belirtilen veriler toplanarak binanın deprem performansı belirlenir.
Performans analizi ve gerekmesi halinde yapılacak güçlendirme projeleri için yapı konusunda uzman SİM-İTB Belgelerine sahip İnşaat Mühendislerine ulaşmanız gerekmektedir. Bu analizleri ve projeleri yaptırmanız halinde doğruluğunun kontrolü için İnşaat Mühendisleri Odası`na getirilmesini firmadan talep etmeniz önerilir."

 


 

 

SİM-İTB belgelerine sahip İMO üyelerinin listesine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
http://www.imo.org.tr/genel/tescilli_sirketler_ve_sim.php

 

 


 

 

 

 

 

 

Dosyalar

(47 KB)



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

MUTLU BAYRAMLAR

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

Okunma Sayısı: 405699


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.