MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 406

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YANGIN VE DEPREM SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ



 
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile aralarından EMO İzmir Şubesi’nin de bulunduğu TMMOB’a bağlı 5 meslek örgütünün İzmir Şubesinin birlikte düzenlediği “Uluslararası Katılımlı Yangın ve Deprem Sempozyumu”, 30 Eylül-1 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleştirildi. Salgın önlemleri alınarak yüzyüze düzenlenen etkinlikte, afetlerin önlenmesine yönelik çalışmalar masaya yatırıldı. Etkinlik kapsamında düzenlenen sergide ise arama kurtarma, yangın söndürme ekipmanlarındaki yeni teknolojiler sergilendi. Bildiri sunumlarının ardından yangın güvenliğine ilişkin mevzuat eksiklerinin değerlendirildiği bir panel de düzenlendi.
 

Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şubesi, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi ile Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Ege Bölge Şubesi`nin birlikte düzenlendiği Uluslararası Katılımlı Yangın ve Deprem Sempozyumu, 30 Eylül-1 Ekim 2021 tarihlerinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde gerçekleştirildi. Yangın ve deprem alanlarındaki uzmanları bir araya getirecek iki günlük etkinlikte, 1 panel, 43 bildiri sunumu yapıldı. 

Daha önce 2018 ve 2019 yıllarında "Yangın Semineri" adı altında iki kez düzenlenen etkinlik, bu yıl uluslararası katılımla ve deprem konularını da kapsayacak şekilde gerçekleştirildi. Daha önce de İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı`nın işbirliği ile düzenlenen etkinlik, yangın alanında uzmanlaşmış mühendislerin yanı sıra akademisyenleri ve itfaiyecileri bir araya getirmişti. Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde düzenlenen iki günlük etkinlikte, "yangın" ana başlığı altında 29, "deprem" ana başlığı altında ise 14 bildiri sunumu yapıldı. Uluslararası katılımımla düzenlenen etkinlikte, ülkemizde sık sık afete dönüşen deprem ve yangılara karşı geliştirilen teknolojilere ilişkin güncel bilgiler paylaşıldı. Yangın ve deprem konularında uzmanlaşmış kamu kuruluşları yanı sıra, özel sektör temsilcileri de bir araya getiren etkinlik, yoğun salgın önlemleri alınarak düzenlendi. HES kodu sorgulaması sonucu aşı, son 6 ay içinde Covid-19 hastalığını geçirme veya son 48 saat içerisinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarına göre "risksiz" olduğu belirlenen katılımcılarla gerçekleştirilen etkinlik kapsamında arama kurtarma, yangın söndürme ekipmanlarının tanıtıldığı bir sergi de düzenlendi. 

"Afete Hazır İzmir" 

Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin afete dirençli bir kent yaratmak amacıyla yürüttüğü çalışmaları aktardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı`nın "Afete hazır İzmir" sloganıyla her zaman kendini geliştiren bir kurum olduğunu söyleyen Devran, "1300 uzman personelimiz, 57 itfaiye grubumuz, 288 genç araç filomuz var. İtfaiye Dairesi Başkanlığımız 7 gün 24 saat vatandaşlarımızın huzuru, canının ve malının korunması için hizmet veriyor. Afetlerin hiç olmamasını diliyoruz ama her an olacakmış gibi hazırlıklara devam ediyoruz" dedi. 

"Orman Seferberliği"

Orman yangınlarına da değinen Yıldız Devran, şunları söyledi: "Orman yangınları ülkemizin ayrı bir gerçeği. Bu yıl canımız çok yandı. Artık gördük ki ormanla iç içe olan yerleşim yerlerindeki tehdidi önlemek çok önemli. Bu anlamda belediyemiz bu konuyla ilgili önemli çalışmalar yürütüyor. İtfaiye Dairesi Başkanlığımız bünyesinde Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınlarına Müdahale Şube Müdürlüğü‘nü kurduk. Böylelikle orman yangınlarındaki katkımızı artırmayı hedefliyoruz. Ormanlık alanlardaki yerleşim yerlerinde yangına en kısa sürede müdahale edilmesini sağlamak için köylerimize ekipman dağıtacağız. Geçtiğimiz yıl 60 tane yangın söndürme tankeri dağıtmıştık, bu ay sonunda köylerimize 65 yangın söndürme tankeri daha vereceğiz." 

"Çok Disiplinli Çözüm Önerileri" 

Meslek odaları adına konuşan MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Melih Yalçın, önceki yıllarda "Yangın Semineri" adı altında düzenlenen etkinliklere ilişkin bilgi vererek konuşmasına başladı. Etkinliğin EMO İzmir Şubesi, İMO İzmir Şubesi, JMO İzmir Şubesi, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve ŞPO İzmir Şubesi ve KMO Ege Bölge Şubesi`nin birlikte düzenlediği hatırlatan Yalçın, yangın ve depreme yönelik alınabilecek önlemlerin farklı uzmanlık alanlarına sahip kişi ve kurumların ortak birikimiyle değerlendirmesinin önemine vurgu yaptı. Sempozyum kapsamına, deprem gibi hayati bir konuyu da dâhil ederek alanında uzman kişilerle bu iki kritik konuyu daha geniş bir düzlemde tartışmayı, öğrenmeyi ve takip etmeyi hedeflediklerini ifade eden Yalçın, konuşmasında yerel yönetimlerle meslek odalarının işbirliği içinde ortak çalışma yürütebilmesinin önemine dikkat çeti. 

"İtfaiye Zamanla Yarışıyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse ise sempozyum açılışında, bir sunum yaparak yaptıkları çalışmaları aktardı. Sunumda, itfaiye ekiplerinin 2020 yılı içerisinde toplam 12 bin 71 yangına müdahale ettiğini söyledi. Yine ekiplerin su baskını olaylarının yanı sıra 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde de görev aldığını ifade eden İsmail Derse, "Ekiplerimiz kentimizde meydana gelen yangın ve afetlerde olay bölgelerine 5 dakika 58 saniye gibi kısa sürede ulaşıp müdahale ederek uluslararası standartlara yakın bir hedefe ulaştı" dedi. İtfaiye Dairesi Başkanlığı‘nın 30 ilçede göreve her an hazır olduğunu vurgulayan Derse, "57 itfaiye ve orman bekleme noktasında, 7 gün 24 saat kesintisiz bir şekilde yangın söndürme, arama kurtarma, trafik kazası kurtarma, sel ve su baskınlarına müdahale, yangın eğitimi, yangın önleme ve denetleme hizmetleri sunuyoruz" diye konuştu. 


İlk Gün Oturumları

Açılış törenin ardından etkinlik programı kapsamında ilk gün "yangın" konusuna odaklanan oturumlar düzenlendi. Ercan Ergiçay`ın yönettiği birinci oturumda ilk olarak İzmir İtfaiyesi`nden Mustafa Yatım "2020 İzmir Yangın İstatistikleri ve Afet Eğitim Faaliyetlerinde Teknolojinin Kullanımı" başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Ardından MMO`dan Cemal Yılmaz ise "Yangın Tesisatlarının Periyodik Uygunluk Değerlendirmeleri" başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Soru, cevap bölümünün tamamlanmasından sonra verilen aranın ardından ikinci oturuma geçildi. 

İsmail Derse`nin yönettiği ikinci oturumda İzmir İtfaiyesi`nden Serkan Korkmaz, "Acil Durum Tatbikat Planlama Adımları Yüksek Yapılarda, Acil Durum Tatbikat ve Tahliye Senaryolarının Oluşturulması ve Acil Durum Ekiplerinin Eğitimi", Çagdaş Oruç ise "İşyerlerinin İtfaiye Uygunluk Raporu Yönünden İncelenmesinde Dikkat edilecek Hususlar" başlıklı sunumlarıyla yer aldılar. Bu oturumda "Elektrik Kaynaklı Yangınlar ve Önleme Yöntemleri" başlıklı sunumu yapan EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Egemen Akkuş ise katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Verilen öğlen arasının ardından düzenlenen üçüncü oturumu ise İlkin Boz yönetti. Bob Caputo "NFPA 13 Sprinkler Sistem Tasarımları" başlıklı bildirisiyle katılım sağlarken, EMO`yu temsilen bu oturumda yer alan Özcan Uğurlu ise "Yapılarda Yangın Algılama ve Alarm Sistemlerinin Tasarım, İşletme Bakım ve Muayenesi" başlıklı sunumun gerçekleştirdi. 

Mehlika Koç`un yönetiminde düzenlenen dördüncü oturumda ise KMO`dan Ercenk Uluçam "Endüstriyel Yapılarda Yangın Söndürme Sistem Tasarımları ve Montajı", MMO`dan Ali Polat "Hastanelerde Yangın Güvenlik Önlemleri ve Ameliyathaneler" başlıklı sunumlarıyla yer aldılar. 

Serkan Korkmaz yönetiminde düzenlenen günün son oturumunda ise Cornelis Jan Kallemein "Endüstriyel Kurtarma", MMO`dan Cemal Kozacı "Sanayi Yangınlarında 5 Temel Neden", KMO`dan Murat Hamzaçelebioglu "Felakete ve Acil Durumlara Yönelik Tatbikatların Hazırlanışı" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.


İkinci Gün Paralel Oturumlar Düzenlendi 

Etkinliğin ikinci günü ise "yangın" konu başlığı altında 5 oturumun yanı sıra, paralel salonda "deprem" konu başlığı altında ise 5 oturum daha gerçekleştirildi. "Yangın" konu başlığı altında Ayça Tokuç`un yönetiminde düzenlenen sempozyumun altıncı, günün ilk oturumuna Mimarlar Odası`ndan A. Banu Aydın "Yangın Önlemlerinin Mimari Tasarım Kararlarına Etkileri", İMO`dan İlker İbik "Yüksek Yapıların Yangın Yönetmeliği Çerçevesinde Tasarımı" başlıklı sunumlarıyla yer aldılar. 

EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu`nun yönettiği yedinci oturumda ise KMO`dan Burcu Özer "Boya Sanayisinde Statik Elektrik Tehlikesi ve Kontrolü", EMO`dan Murat Yapıcı "Patlayıcı Ortamlarda Elektrik Tesisatlarında Güvenlik" sunumlarıyla yer alırken, uluslararası katılımcılardan Prof. Dr. Uwe Günter Klausmeyer ise "Relation Between Fire Protection and Explosion Protection - a Physical and Legislative Relation" başlıklı İngilizce sunumunu gerçekleştirdi. 

EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Yazmanı Hacer Şekerci Öztura`nın yönettiği sekizinci oturuma ise MMO`dan Yusuf Arslan`ın "Kimyasal Malzemelerin Söndürme Sistemleri" başlıklı sunumuyla katılım sağladı. Bu oturumda EMO`dan Özcan Uğurlu "Yangın Alarm Uyarılarının Grafiksel Olarak İtfaiye Birimlerinden İzlenmesi Uygulamaları", Hasan Şahin ise "Yapılarda Elektronik Güvenlik Sistemlerinin Tasarımı ve Diğer Sistemlerle Entegrasyonu" başlıklı bildirileriyle yer aldılar. 

 Babür Yazıcıoğlu`nun yönettiği dokuzuncu oturumda, KMO`dan Ahmet Kaplan "Yanma Önleyici / Geciktirici Boyalar: Mevcut Teknolojiler ve Etkinlikleri", JMO`dan Berk Çakmakoğlu "Yangına Karşı Dayanımlı Alev Geciktirici Özelliğe Sahip Endüstriyel Mineraller" başlıklı bildiriyle katılım sağlarken, Ali Polat`ın başkanlığında düzenlenen onuncu oturumda ise MMO`dan Erkan Bozkır "Kamu Projelerinde Yangın Tesisatları ve İhale/Uygulama Süreçleri", Fuat Topgül "Yangın Tesisatlarında Rijit Tip Sismik Koruma Sistemleri" ve İzmir İtfaiyesi`nden Mehmet Ekim "Bina Projeleri İnceleme Süreçleri" başlıklı bildirimlerini sundular. 

"Deprem" Oturumları

Sempozyumun "deprem" konusuna odaklanan ilk oturum Şenol Dereköy yönetiminde düzenlendi. Bu oturuma İzmir İtfaiyesi`nden Abdül Duyulur "30 Ekim İzmir Depremi Müdahale Faaliyetleri", Pelin Parlak "Sanal Gerçekliği Artırılmış Deprem Simülasyonu ile Deprem Farkındalığını Eğitimi" ve İMO`dan Abdullah İncir "Kentimizde Yapı Stoğunun Değerlendirilmesi" başlıklı sunumlarıyla katılım sağladı. 

EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. Avni Gündüz`ün yönettiği ikinci oturumda ise EMO`dan Murat Yontuk "Binalarda Elektrik Tesisatlarında Sismik Koruma" başlıklı sunumunu gerçekleştirirken, JMO`dan Bora Sonuvar "Kentleşme ve Sanayileşmede Fay Hatlarının Rolü", İMO`dan Kutay Yücetürk ise "Yapı Güvenliği ve Denetim" başlıklı sunumlarıyla yer aldılar. 

Zafercan Atacan`ın yönettiği üçüncü oturumda İzmir İtfaiyesi`nden İbrahim Yılmaz "Arama Kurtarma Faaliyetlerinde Köpekli Arama Kurtarma Ekibi Rolü", İMO`dan A. Fuat Günak "Afet Sırasında Kent İçi Ulaşım" başlıklı sunumlarını gerçekleştirirken, MMO`dan Jakson Cenk Mübarek ve Serdar Uzgur ise "Elektromekanik Tesisatların Depreme Karşı Korunması" başlıklı ortak bildirilerini sundular. 

Aynur Gündoğdu yönetiminde düzenlenen dördüncü oturuma JMO`dan Murat Karaş "Deprem ve Zemin Davranışları Deprem Öncesi mi? Deprem Sonrası mı?", İMO`dan Emin Ufuk Muştu "Yerelde Afet Örgütlülüğü", İzmir İtfaiyesi`nden Şenol Dereköy "Afetlerde Arama Kurtarma ve Paramedik Personelin Önemi" başlıklı bildirileriyle katılırken, İsmail Demirağ`ın yönetiminde düzenlenen son oturumda ise KMO`dan Serhan Tako "Büyük Endüstriyel Tesislerde Bulunan Yapılarda Depreme Hazırlık", Dr. Mauricio Gabriel Morales Beltran "Influence of Architectural Design in the Seismic Behaviour of Buildings - Mimari Tasarımın Binaların Sismik Davranışı Üzerine Etkisi" başlıklı sunumlarıyla yer aldılar.


Yangın Güvenliği Mevzuatı Paneli 

Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde 30 Eylül-1 Ekim 2021 tarihlerinde düzenlenen Yangın ve Deprem Sempozyumu`nun çalışmalarını "Türkiye`de Yangın Güvenliği, Yönetmelik ve Standartlar" başlıklı panel ile tamamladı. Güniz Gacaner Ermin`in yönettiği panele İzmir İtfaiye Dairesi Başkanlığı`ndan Serkan Korkmaz, İbrahim Işık ve Çağdaş Oruç`un yanı sıra MMO İzmir Şubesi`nden Ercan Ergiçay, Tasarımcı Hakan Kocaova ve EMO İzmir Şubesi`nden Özcan Uğurlu katılım sağladı. Yangın güvenliğine ilişkin mevzuat eksikliklerinin değerlendirildiği panelde, çözüm önerileri tartışıldı.  




 

Ayrıntılı sempozyum programına aşağıdaki dosyalar bölümünden ulaşabilirsiniz.

Detaylı bilgilere ise http://yanginsempozyumu.org  adresinden ulaşabilirsiniz.  


 

 

Dosyalar

Uluslararası Katılımlı Yangın ve Deprem Sempozyumu Programı (395 KB)



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

EMO-GENÇ ÜYELERİ TEKNİK GEZİYE KATILDI

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ`NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

BAKAN BAYRAKTAR`IN TERMİK SANTRAL VAADİNE TMMOB`DAN TEPKİ: İHTİYAÇ YOK! (EGEPOSTASİ.COM)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI`NDAN BAKANA TEPKİ: `KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK` (SOL.ORG.TR)

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

YAŞANMA İHTİMALİ OLMAYAN ARTIŞ ÜZERİNDEN ORMANLARI YOK ETMEYİN! (YENİ GÜN)

Okunma Sayısı: 203


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.