MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 412

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK PİYASASI DİKİŞ TUTMUYOR


BASIN AÇIKLAMASI


 
Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, bugün (28 Haziran 2022) gerçekleştirdiği açıklamada, ağırlıklı olarak ithal kaynak kullanan özel sektör santrallarına verilen yıllık kapasite teşviği ile aylık 230 Kwh’lık tüketim için konutlara kesilen 11,8 milyon faturanın ödenebileceğini açıkladı. Üretim yapmayan şirketlere de düzenli kaynak aktarılmaya devam edildiğine dikkat çekilen açıklamada, Kamulaştırma İdaresi Başkanlığı kurulması çağrısına yer verildi.
 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ BASIN AÇIKLAMASI 

Alım Garantileri, Teşvikler, Tavan Fiyat Yükseltmeleri Çözüm Olmadı…  

ELEKTRİK PİYASASI DİKİŞ TUTMUYOR 

Ülkemizde elektrik enerjisi üretiminde ithal kaynak bağımlılığı en büyük sorunlarımızdan birini oluşturmaya devam etmektedir. TEİAŞ verilerine göre, AKP iktidarları öncesinde 2002 yılında ülkemizde elektrik enerjisi için yüzde 50 oranında yerli kaynak kullanılmaktaydı. İthal kaynak oranı 2003`te yüzde 56`ya çıkarken, 2014`te ise tarihin en yüksek seviyesi olan 62,6`ya kadar ulaştı. 2018`e gelindiğinde ise oran yüzde 51,1 seviyelerine kadar düştü. 2019`da ithal bağımlılığı yüzde 38,8`e geriledi. Salgının başlaması ve enerji talebinin düşmesine rağmen 2020`de ithal kaynakların oranı yeniden tırmanışa geçerek yüzde 43,6`ye ulaştı. EPDK`nin yayınladığı yıllık raporlara göre salgının şiddetinin azalmaya ve talebin yeniden yükselmeye başladığı 2021`de ise lisanslı santralların üretiminde ithal kaynakların oranı yüzde 51,2`ye çıktı.

Aslan Payı Doğalgaza  

Elektrik Piyasası Kanunu`nun 20. maddesine eklenen "kurulu güç kapasitesinin korunması amacıyla yerli kaynaklara öncelik veren kapasite mekanizmaları oluşturulur" ifadelerine dayanarak 2018`de özel bir teşvik sistemine geçildi. Kamu santrallarının faydalanmadığı bu teşvikle, zarar ettiği iddia edilen özel sektör santrallarının kârlılık düzeyinin korunması hedeflenmektedir. Kapasite mekanizması kapsamında TEİAŞ üzerinden 2018 yılında 1,4 milyar TL, 2019`da 2 milyar TL, 2020`de 2,2 milyar TL ödeme yapıldı. 2021 yılında ise ödeme rakamı 3,7 milyar TL`ye çıktı. 2022`nin ilk dört ayında ise ödeme miktarı 928,6 milyon TL oldu. Nisan 2022`de yapılan 323,7 milyon TL`lik ödeme 98,9 milyonu yerli kömür santrallarına yapıldı, 2,2 milyon TL`lik kaynak ise hem yerli hem de ithal kömür kullanabilen santrallara gitti. HES`lere 37,6 milyon TL ödenirken, doğalgaz santrallarına ise 184,8 milyon TL ödeme yapıldı. Kanunda "yerli kaynaklara öncelik" verilmesine hükmedilmesine rağmen, uygulamada en fazla doğalgaz santralları yararlandı. 

12 Milyon Hane Faturası

Bu yılın sonunda ise ödeme rakamının 3,9 milyar TL`ye ulaşacağı hesaplanmaktadır. Bu rakamla, 4 kişilik ailenin asgari yaşam şartları için kullanacağı varsayılan aylık 230 Kwh`lık tüketimi için kesilecek 11,8 milyon fatura ödenebilmektedir. Kapasite ödemeleri kapsamında 2018`den bu yana yapılan ödemelerin toplamı ise Nisan 2022 itibariyle 10,2 milyar TL düzeyine ulaşmıştır. 2022 sonu itibari ise rakam 13,2 milyar TL`yi bulacaktır. Ağırlıklı olarak ithal kaynak kullanan şirketlere, TEİAŞ üzerinden aktarılan 13,2 milyar TL ile kamu tarafından yerli enerji kaynaklarına yatırımları gerçekleştirilebilir.  Yalnızca kamunun yerli ekipman geliştirmesi ve yerli kaynaklara yatırım yapması durumunda elektrik üretim maliyetleri kalıcı olarak düşürülebilir. Yatırımların devreye alınma hızına göre tavan fiyatın sürekli yükseltildiği spot piyasada oluşan fahiş rakamlar; kamu üretimiyle dengelenebilir. 

Kaynağı Kamu Kullansın 

"Kamunun yatırım için kaynağı yok, özel sektör verimliliği de artırır" söylemleriyle başlatılan piyasalaştırma uygulamalarının, toplumsal maliyeti artık karşılanamaz bir seviyeye ulaşmıştır. Yatırım için alım garantileriyle kamu kaynaklarının seferber edilmesi yetmemiş, santralların işletilmesi döneminde de şirketlerin sübvanse edilmesi gerekmiştir. Elektrik faturalarının yükü altında ezilen, enerji maliyetlerinin artması nedeniyle tüm mal ve hizmetlere fahiş fiyatlarla ulaşmak zorunda kalan yurttaşlardan toplanan vergilerle oluşturulan kamu kaynaklarının bu şekilde kullanımına biran önce son verilmelidir. 

Üretim yapmasalar da şirketlere düzenli kaynak aktarılmaya devam edilecekse, bu santralların kamulaştırılması için adım atılmalı; bugüne kadar kamudan fiyat garantisi ve teşvik adı altında aldıkları ödemeler kamulaştırma bedellerinden düşülmelidir. Başta özelleştirilenler olmak üzere enerji üretim tesisleri kamulaştırılarak, toplumsal maliyet kademeli bir biçimde kontrol altına alınmalıdır. Ekonomik krizi en az hasarla atlamak için kalkınma perspektifiyle hazırlanan toplumcu bir enerji programının uygulanması artık zorunluluktur. Bu çerçevede kamunun yatırım yapmasının önündeki engeller ortadan kaldırılarak, elektrik alanında üretimden, dağıtıma kadar tüm süreçleri yönetecek dikey entegre bir kamu tekeli yeniden kurulmalıdır. Geçiş sürecinde ise kamu kaynaklarının sonu belirsiz bir biçimde özel sektöre kaynak transfer edilmesi yerine kamulaştırma işlemlerini yürütecek Kamulaştırma İdaresi Başkanlığı kurulmalıdır.   

 

Elektrik Mühendisleri Odası

İzmir Şubesi Yönetim Kurulu

28 Haziran 2022

 





EMO TV: ENERJİ ÜRETİM VE DAĞITIM ALANINDA KAMUSALLAŞMA - VİDEO HABER

23.08.2024
 


Çok Okunanlar


ENERJİ NAKİL HATLARI PROJELENDİRMESİ VE SEÇİM KRİTERLERİ EĞİTİMİ ONLİNE KAYIT

SEMİNER: PSİKOSOSYAL BOYUTU İLE YAŞLILIK

EMO TV: SANAT VE EDEBİYAT DÜNYASINDAN MESLEKTAŞLARIMIZ

EMO TV: ELEKTRONİK MÜHENDİSLERİ KONUŞUYOR-1

EMO TV: NÜKLEER SANTRAL TEHDİT ARACINA DÖNÜŞÜYOR

EMO TV: ENERJİ ÜRETİM VE DAĞITIM ALANINDA KAMUSALLAŞMA - VİDEO HABER

EMO TV: ENERJİ ÜRETİM VE DAĞITIM ALANINDA KAMUSALLAŞMA

KONFERANS SALONU TANITIM KİTAPÇIĞI

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 140


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.