MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 413

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ODADAN KALICI SAAT ÇIKIŞI: EN ÇOK İZMİR ETKİLENİYOR! (EGEDESONSOZ.COM)


YAZILI BASINDA ODAMIZ

 
EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Tamer, kalıcı saat uygulamasının en çok İzmir`in etkilendiğini söyleyerek `İzmir‘de Iğdır yakınlarında geçen zaman dilim kullanılmaya başlandı. Bu durum, İzmir‘de yerel saat ile uygulanan saat arasında 72 dakikalık bir fark oluşmasına neden olmaktadır. Ülkenin gerek nüfus gerekse de üretim ve ekonomi merkezinin çok büyük bölümü için de benzer bir etki söz konusudur ve bu büyüklükteki bir zaman farkının günlük hayatı etkilemesi kaçınılmazdır` ifadelerin kullandı.
 

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Tasarrufa katkı sağladığı gerekçesiyle uygulanan ‘kalıcı yaz saati` uygulaması tartışmalar bitmiyor. Gün doğmadan evlerinden çıkmak zorunda kalan vatandaşlar uygulamaya tepki gösterirken bakanlık uygulama ile tasarruf elde edildiğinin altını çiziyor.

TMMOB`a bağlı EMO (Elektrik Mühendisleri Odası) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Tamer, bakanlığın aksine 2018 yılında kalıcı hale gelen yaz saati uygulamasıyla birlikte hanelerdeki elektrik kullanımının arttığını ifade etti. Tamer ayrıca, uygulamanın sosyal sorunlara da yol açtığını aktararak, gerek ekonomik gerekse de sosyal ve kültürel olarak yakın ilişkide bulunduğumuz ülkelerdeki gibi bir yaz/kış saat uygulamasına geçilmesinin çözüm olacağını söyledi.

TASARRUF İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANMADI

EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Tamer açıklamasında "Kış aylarında yaz saati kullanılması anlamına gelen kalıcı yaz saati uygulamasına, mühendislerin ve bilim insanlarının itirazlarına rağmen; enerji tasarrufu sağlanacağı öngörüsüyle ilk kez 2016 sonunda geçilmişti. Aradan geçen 6 yıla rağmen, ne dayanak olarak gösterilen İstanbul Teknik Üniversitesi`nde (İTÜ) hazırlanan rapor, ne de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından tasarrufa ilişkin bir istatistik, kamuoyuna açıklanmıştır" dedi

7 MİLYAR KİLOWATT SAAT ARTIŞ YAŞANDI

Uygulamanın ilk döneminde 2016`nın Kasım ve Aralık, 2017`nin Ocak, Şubat ve Mart aylarının elektrik tüketimlerinin etkilendiğini söyleyen Tamer, "O dönemki hesaplamalara göre; söz konusu dönemlerde bir önceki yılın aynı aylarına göre; elektrik tüketiminde 7 milyar kilowatt saat (kWh) düzeyinde artış yaşandığı tespit edilmişti. Gerek pandemi etkisi gerekse de mevcut yıllardaki üretim artışının bu farkı açıklamaya yetmemesi nedeniyle ilk aşamada yapılan bu çalışma önemli bir veri sunuyor" şeklinde konuştu.

GEÇİNMEKTE ZORLANAN HANELERİN ELEKTRİK ÜRETİMİ ARTTI

İzmir`in uygulamadan oldukça etkilendiğini kaydeden Başkan Tamer, "İzmir‘de Iğdır yakınlarında geçen zaman dilimi kullanılmaya başlandı. Bu durum, İzmir‘in yerel saati ile uygulanan saat arasında 72 dakikalık bir fark oluşmasına neden olmaktadır. Ülkenin gerek nüfus gerekse de üretim ve ekonomi merkezinin çok büyük bölümü için de benzer bir etki söz konusudur ve bu büyüklükteki bir zaman farkının günlük hayatı etkilemesi kaçınılmazdır. Benzeri boylamda bulunan illerimizde kış aylarında işyerleri ve okullar çoğunlukla gün doğumundan önce başlamaktadır. Sabah 08:00‘de mesailerine ve okullarına başlayan yurttaşlar, özellikle Aralık ve Ocak aylarında yarım saat sonra gün doğumuna şahit olmaktadır. 

En çok gece karanlığında uyanmak zorunda kalan hane halkı mağduriyet yaşamaktadır. Gün ışığı olmadığı için konutlarda aydınlatma ve ısıtma için fazladan enerji tüketimi söz konusudur. Öğrencilerin gece karanlığında yollara düşmesi, trafiğin karanlık saatlerde yoğunlaşması gibi toplumsal ve sosyal sorunlara da yol açmaktadır. Kışın daha uzun bir karanlık bir sabaha uyanan yurttaşların evlerinde tükettikleri elektrik enerjisinin de artış yaşanması kaçınılmazdır. Saat dilimlerinin kaydırılmasıyla; zaten geçim sorunları yaşayan hanelerin elektrik tüketimini arttırmıştır" dedi.

HANGİ BİLİMSEL DAYANAKLA GÖZ ARDI EDİLDİ?

Bakanlığın 6 yıldır kamuoyunu aydınlatmadığını ifade eden Tamer, "Toplumsal desteği sıfır olan ve israfa yol açan bu uygulamada neden ısrar edildiği mutlaka aydınlatılmalıdır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bir an önce 6 yıldır açıklama gereği duymadığı İTÜ raporunu ve ayrıca uygulamanın sonuçları ile ekonomiye etkilerini içeren sağlıklı ve doyurucu bir çalışmayı kamuoyuna açıklamalıdır. Daha karanlık ve soğuk bir sabaha uyanan yurttaşların daha fazla enerji tüketeceği gerçeği, hangi bilimsel dayanakla göz ardı edilebilmiştir?" diye sordu.

BİR AN ÖNCE YAZ-KIŞ SAATİ UYGULAMASINA GEÇİLMELİ

Başkan Tamer şunları söyledi:

Aradan geçen zaman diliminde güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi bir düzeyde artmıştır ve önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecektir. Enerji talebinin henüz güneşin ışımadığı saatlere çekilmesine yol açan uygulamadan vazgeçilmelidir. Enerji maliyetlerinin arttığı, derinleşen bir ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde, konut faturalarının üzerindeki bu "gereksiz" yükün kaldırılması her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır. Başta İzmir olmak üzere ülkemizi, kelimenin tam anlamıyla "gece karanlığında" bırakan bu uygulamanın kaldırılması çağrısını bir kez daha dile getiriyoruz. Bir an önce gerek ekonomik gerekse de sosyal ve kültürel olarak yakın ilişkide bulunduğumuz ülkelerdeki gibi bir yaz/kış saat uygulamasına geçilmesi, geçilmemesi durumunda da sabit saat diliminin daha rasyonel belirlenmesi gerekliliğini dile getiriyoruz. Bu kapsamda iki farklı saat diliminden, ülkenin batısını referans alacak saat dilimine ya da benzeri coğrafi özellik gösteren bazı ülkelerin tercih ettiği buçuklu saat dilimine geçilmesi mevcut duruma göre çok daha olumlu sonuçlar doğuracaktır" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye‘de kalıcı yaz saati uygulaması, Berat Albayrak‘ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde, 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı. Kararda "27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00‘ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürmesi kararlaştırılmıştır" denilmişti.

UYGULAMA YARGIYA TAŞINDI, DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Uygulamaya karşı dava açıldı ancak idari mahkeme ve Danıştay 10. Dairesi davayı reddetti. Bunun üzerine karara itiraz edilip üst mahkemeye başvuruldu. Davayı inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 697 sayılı yasaya göre Bakanlar Kurulunun böyle bir karar vermeye yetkisi olmadığı vurgulayıp 14 Eylül 2017‘de kararın yürütmesini durdurdu.

2018`DE KALICI HALE GELDİ 

"İleri saat" uygulaması, 2 Ekim 2018 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanan kararla kalıcı hale geldi. Cumhurbaşkanı kararında, bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının (tüm yıl yaz saati, GMT+3) her sene, yıl boyu sürdürülmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

(egedesonsoz.com, 8 Kasım 2022) 

 

Bağlantılar

www.egedesonsoz.com/haber/odadan-kalici-saat-cikisi-en-cok-izmir-etkileniyor/1121851
 


EMO TV: ENERJİ ÜRETİM VE DAĞITIM ALANINDA KAMUSALLAŞMA - VİDEO HABER

23.08.2024
 


Çok Okunanlar


EMO TV:ALMANYA’DA GÖÇMEN BİR MÜHENDİS

EMO TV: ORTADOĞU`DAKİ ÇATIŞMALAR VE OLASI SONUÇLARI

EMO TV: TEKNOLOJİ SAHİPLİĞİ VE DİJİTAL BAĞIMLILIK

EMO TV: YAPAY ZEKA
GÜNCEL GELİŞMELER, OLANAKLAR, TARTIŞMALAR


GÜNEŞTE TÜM TEŞVİKLER TEK KAYNAĞI IŞITIYOR 

FATURAYA KULLANIM DÜZEYİNE GÖRE ÜST LİMİTLER GETİRİLSİN

5. ULUSLARARASI KATILIMLI YANGIN SEMPOZYUMU BAŞLIYOR

İŞLETME SORUMLULUĞU YÖNETMELİĞİ`NDE DEĞİŞİKLİK

SEMİNER: OSB’LERDE MAHSUPLAŞMA VE GES MEVZUATI

TRAFO TESTİ SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Okunma Sayısı: 68


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.