MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 406

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

WENERGY`DE SÜRDÜRÜLEBİLİR SU, GIDA VE ENERJİ İÇİN İKLİM POLİTİKALARI OTURUMLARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ


HABER


 
Odamızın da destekleyenleri arasında yer aldığı WENERGY-Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı ve Kongresi, 9-11 Mayıs 2023 tarihlerinde Fuar İzmir’de gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında Odamız yürütücülüğünde 10 Mayıs 2023 tarihinde `Elektrikli Araçlar Şarj Teknolojisinde Yeni Gelişmeler` başlıklı oturum ile 11 Mayıs 2023 tarihinde sürdürülebilir su, gıda ve enerji için iklim politikaları oturumları düzenlendi.
 

Sürdürülebilir Su, Gıda ve Enerji için İklim Politikaları oturumlarının açılışında EMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Tamer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu ve EMO Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş birer konuşma yaptı.

 

Özgür Tamer, düzenlenen etkinlik, zirve kapsamında yapılacak oturumlar, konuşmacılar ve ele alınacak konular ile ilgili bilgi verdi.

 

Şükran Nurlu, geleceğin inşası temasıyla Mart 2023`te İzmir`de gerçekleştirilen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi`ne değindi. Kongrenin sonuç bildirgesinden alıntılar yapan Nurlu, şunları söyledi:

 

"Yaşadığımız felaketler; deprem, sel, kuraklık ve iklim krizi, artık iktisat dahil yaşamın her alanında doğayla uyumlu bir yaşam tesis etmemiz gerektiğini en yalın haliyle gözler önüne sermiştir. Bu yaklaşım, klasik anlamdaki çevrecilikle sınırlı olmamalıdır. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, sınırları Türkiye`yi de aşan ve iktisada dünya genelinde ilham verecek en temel özelliğini buradan almaktadır: Ekoloji ve ekonomi arasında bir uyum tarif etme çabası.

 

İnsanı merkez, doğayı çevre olarak gören bakış; yani doğanın kaynaklarını sınırlı, insanın ihtiyaçlarını sınırsız olarak tanımlayan iktisadi yaklaşım ortadan kalkmaya mahkumdur. Bunun yerine, doğadaki kaynakların döngüsel, insan ihtiyaçlarının ise sınırlı olduğu kabul edilmelidir. Doğadaki sonsuzluktan öğrenen bir başka iktisat felsefesi ve bilim kültürü geliştirmek insanlığın en temel önceliklerinden biridir. Geleceğin inşası ancak bu felsefeyle, bu temelle yapılırsa başarılı olabilir."

 

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, ülkemizin bir yol ayrımında bulunduğunu belirterek, Türkiye`yi bitimsiz krizlere sürükleyen tek adam rejimine karşı eşitlikçi, özgürlükçü, laik, kadın haklarına saygılı ve emekten yana bir yönetim için tüm yurttaşlarımızı oy vermeye ve oylarına sahip çıkmaya çağırdı.

 

Türkiye`nin 1980`lerden bu yana ama 2000`lerden itibaren daha da sistemli bir şekilde sıcak para girişine bağlı, kentsel kültürel alanların yağmalanması ve inşaata-betona dayalı bir ekonomik büyüme modelini yaşadığını vurgulayan Ulutaş, "Bu model aslında pek çok noktada kriz yaşatmıştı ama 6 Şubat`ta resmi rakamlara göre 50 bin canımızı kaybettiğimiz ancak bölgeyi gören herkesin çok daha fazlası olduğuna dair endişesi ve şüphesi olan Maraş merkezli depremle birlikte gelen yıkıma yol açtı" diye konuştu.

 

Ulutaş, özelleştirme politikalarıyla bütün kamusal alanlar ve kamusal denetim özelleştirilirken, yeni zenginler yaratıldığını ve toplumun geniş kesimleri hilafına tüm birikimin özel sektörün kısa vadeli kar hırsına tahvil edildiğini belirtti. Özelleştirme politikaları nedeniyle sadece Türkiye`de değil, dünyanın birçok yerinde kriz yaşandığını kaydeden Ulutaş, "Bunu depremle de gördük, enerji alanında da sonuçlarını görüyoruz" dedi.

 

Türkiye`de enerjide kurulu güç ve üretimin büyük oranda fosil yakıtlara bağlı olduğunu, bunun da dışa bağımlılık ve cari açığı artırdığını anlatan Ulutaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Dışa bağımlılığı yıllar içinde artıran, özelleştirilmiş bir alan yaratan, kamu kaynaklarını birtakım özel şirketlerin karına tahvil eden politikalar birtakım sonuçlar doğurdu. Bunlardan biri, enerji fiyatlarının, yoksul halkın temel insan hakkı olan elektriğe erişimini sınırlandıracak düzeyde pahalanmış olması. Ciddi oranda bir atıl kapasite yaratıldı. Planlama mantığı devre dışı bırakıldı. Sonuçta Türkiye atıl santral çöplüğüne çevrildi."

 

"Ne yapmak lazım?"

 

Mahir Ulutaş, EMO Enerji Daimi Komisyonu`nun, iktidar ve muhalefet tarafından açıklanan belgeler üzerinden enerji vaatlerini incelediğini ve bu belgelerde ülkemizin ihtiyaç duyduğu enerjide dönüşümü sağlayacak politikaların önerilmediğini, kısmi birtakım iyileştirme önerileriyle yetinildiğinin görüldüğünü kaydetti. Söz konusu çalışmanın EMO`nun İnternet sayfasında yayımlandığını belirten Ulutaş, enerji alanında yapılması gerekenleri özetle şöyle sıraladı:

 

-Elektrik enerjisi kullanımının bir insan hakkı olduğu ilkesiyle bütün enerji alanı yeniden yapılandırılmalıdır. Elektrik temini kamu hizmeti olarak tariflendirilmelidir.

 

-Elektrik bir piyasa metası olmaktan çıkarılmalıdır. Elektrik enerjisinin üretildiği anda tüketilmek zorunda olan özel bir ürün olması ve üst düzey bir planlama gerektirdiği gerçeği ve doğal tekel olması nedeniyle bu alanda Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) yeniden kurulmalıdır. TEK kurulmadan bu alanda başıboşluğun giderilmesi ve yıkıma dönüşen sonuçların bertaraf edilmesi mümkün değildir.

 

-Özelleştirme yoluyla devredilen tesisler kamulaştırılmalı ve üretimde kamunun payı artırılmalıdır.

 

-Dışa bağımlılığı artıran ve çevreye olumsuz etki yaratan artık neredeyse insanlığın dünyadaki varlığını ve geleceğini tehdit altına düşürecek şekilde büyük doğa katliamlarına yol açan fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüşüm de yine kamucu, halkın çıkarlarını dikkate alan politikalarla planlamalıdır.

 

-Şu anda var olan elektrik borsası ve üst yapı tasfiye edilmelidir.

 

-Ekonomik ömrü dolmuş santrallar kapatılmalı, politik ve çevresel iklim değişiklikleri de göz önüne alınarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmalıdır.

 

"Nükleer alternatif olamaz"

 

Ulutaş, iktidarın da muhalefetin de nükleer enerji konusundaki politikaların devam ettirileceğine ilişkin vaatlerde bulunduklarına işaret ederken, dünyada nükleer santralların bugüne dek birçok büyük faciaya yol açtığını anımsattı. "Bu yanlış bir politika" diyen Ulutaş, hem çevresel etkileri, hem pahalılığı, hem de Türkiye üzerinde bir yabancı devletin doğrudan yatırımı olduğu düşünüldüğünde, nükleer santralın doğru bir alternatif olmadığını ve kapatılması gerektiğini bildirdi.

 

Konuşmaların tamamlanmasının ardından oturumlara geçildi.



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

Okunma Sayısı: 275


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.