MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 412

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

MÜHENDİSLİK VE BİLİM DÜNYASI İZMİR’DE BULUŞTU


HABER


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) adına EMO İzmir Şubesi’nin düzenlediği VII. Elektrik Tesisleri Ulusal Kongre ve Sergisi 1-2-3 Kasım 2023 tarihlerinde İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirildi. Cumhuriyetin 100. yılında buluşturan kongre kapsamında üç salonda eş zamanlı bildiri ve proje sunumları düzenlendi.
 

İLK GÜN ÇALIŞMALARI 


Anadolu Salonu


Elektrikli Araçlar

Kongre çalışmaları açılış oturumunun ardından 3 farklı salonda sürdürüldü. Anadolu Salonu`nda "Elektrikli Araçlar ve Şarj Teknolojilerinin" masaya yatırılacağı iki oturum düzenlendi. Bu oturumlarda şarj istasyonların teknik alt yapılarının yanı sıra dağıtım şebekesi üzerindeki etkileri de irdelendi. Şarj istasyonu tasarımının yanı sıra dağıtım şebekeye etkisi harmoniklerin değerlendirildiği sunumlarla irdelendi.  Ayrıca VDE Institute`nun temsilcisi tarafından sunulan "Elektrikli Araçlar ve Şarj Teknolojileri Standartları ve Yeni Gelişmeler" başlıklı bildiriyle geleceğin şarj teknolojilerine ışık tutuldu.

Fotovoltaik Teknolojiler

İlk gün masaya yatırılan konu başlıklarından bir diğerini ise güneş enerjisi oluşturdu. Fotovoltaik teknolojilerin masaya yatırıldığı oturumda, fotovoltaik teknolojilerin geleceğine ilişkin öngörüler paylaşılacak. Bu oturuma yurtdışından uzmanlar da katılım sağladı.  Fraunhofer Institute`den Özal Özdemir "Agrivoltaik: Yasal ve Ekonomik Yönler" ve  Anna Heimsath "Avrupa`da Fotovoltaik Destekli Enerji Depolama Santralleri - Mevcut Durum, Eğilimler ve Potansiyeller" başlıklı bildirileri ile yer alırken, Enmova GmbH`den  Dr. Ing. Björn Müller ise "Fotovoltaik Sistemlerde Otomatik Arıza Tespiti ve Öngörücü Bakım için Tekno-Ekonomik Önceliklendirme" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Enerji Mevzuatı Oturumu

Anadolu Salonu`nda gerçekleştirilen bir diğer oturumda ise enerji mevzuatının çeşitli boyutları değerlendirilerek, yönetmelik, şartname ve onay süreçlerine ilişkin güncel bilgiler paylaşıldı. Bu oturumda "Lisanssız Elektrik Üretiminde Mahsuplaşma" ve "Güneş Enerji Santralleri ve Elektrik Şebeke Yönetmelikleri" konu başlıklarında yenilenebilir kaynaklara yönelik uygulanan düzenlemeler de masaya yatırıldı.


Akdeniz Salonu


Yangından Korunma Oturumları 

Akdeniz Salonu`nda ise ilk olarak "Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri" oturumu düzenlendi. Yangın sistemlerinin tasarımı, montajının yanı sıra bakımı ve muayene süreçleri de masaya yatırıldı.  Acil anons sistemlerine ilişkin de bilgi verilen oturumda, bakım süreçlerinin dijitalleştirilmesi ve bakım kriterlerini masaya yatıran sunumlar gerçekleştirildi.  Bir sonraki oturumda ise konunun detayları, "elektrik panolarında yangın söndürme uygulamaları", "veri merkezlerinde yangından korunma", "havalandırma sistemlerinin yangın alarm sistemleri tarafından kontrolü" konularında hazırlanan sunumlarla ele alındı. Türkiye Yangından Korunma Derneği (TÜYAK) iş birliğiyle düzenlenen oturumda ise yangın sistemi tasarımı, yangın senaryolarının programlanması, acil durum cihazlarının enerji beslemesi gibi konuların yanı sıra parlayıcı sıvıların depolandığı ve kullanıldığı ortamlara ilişkin sunumlar da gerçekleştirildi. 

Akdeniz Salonu`nda günün son oturumunda ise binalarda elektrik tesisatına ilişkin teknik sunumlara yer aldı.  


Ege Salonu


Yıldırımdan Korunma

Ege Salonu`nda ise ilk olarak "Yıldırımdan Korunma" konusuna odaklanan bir oturum gerçekleştirildi. Yıldırım darbelerine karşı elektriksel sistemlerin korunması, parafudr seçimlerinin de değerlendirildiği oturumda, ilgili standartlara ilişkin karşılaştırmalı bilgiler de aktarıldı. 

Rüzgar santrallerine ilişkin ikinci oturumda ise akü ve güç kabinlerinin kapasite faktörü ele alınırken, katılım oranlarının değişimine göre şebeke planlamasına da değerlendirildi. Oturumda rüzgar ve yük belirsizliğiyle nedeniyle risk temelli üretim ve iletim planlamasına ilişkin de bilgi aktarıldı. 

Elektriksel güvenliğe odaklanan bir sonraki oturumda ise yıldırım faktörünün değerlendirilerek iletim güzergahı seçilmesi, TEDAŞ ve TEİAŞ`ın topraklama uygulamaları kıyaslandı. Bu oturumda elektrik tesislerinde topraklama sorunlarına ilişkin açılan davalara ilişkin bilgi verilirken, 2010-2021 yılları arasında konuya ilişkin Yargıtay kararları değerlendirildi. 

Fotovoltaik

Fotovoltaik sistemlere yönelik olarak düzenlenen bir sonraki oturumda ise teknik detayların yanı sıra yüksek üretim potansiyeli olan Şanlıurfa ilimize ilişkin bir sunum gerçekleştirildi. 


İKİNCİ GÜN ÇALIŞMALARI


Anadolu Salonu


Sıfır Enerjili Binalar

Kongre çalışmaları kapsamında 2 Kasım 2023 tarihinde Anadolu Salonu`nda ilk olarak NetZero konseptine yönelik bir oturum düzenlendi. e "Net Sıfır 2053" hedeflerine yönelik sunumların gerçekleştirildiği oturumda, İstanbul modelinin anlatıldığı karbon nötr binaya geçiş çalışmaları irdelendi. "Sıfır Enerjili Binalara Geçişte İzmir Eylem Planı" çalışmalarına ilişkin bilgi aktarılan oturumda, Ulusal Yeşil Sertifika (YES-TR) ve Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar (NSEB) çalışmaları da masaya yatırıldı. 

Afetlerde Enerji ve İletişim 

Doğal afetlere yönelik olarak hazırlanan günün ikinci oturumunda ise elektrik sisteminin güçlendirilmesi ve felaketlerde iletişime yönelik sunumlar düzenlendi.

Hidrojen Teknolojileri

Hidrojen ile depolama teknolojilerine yönelik düzenlenen oturumda ise elektrolizör üretimi anlatılarak, sürdürülebilir bir gelecek için yol haritası tartışıldı. 

Şarj İstasyonu Testleri

Bir sonraki oturumda ise Georgian State Electrosystem JSC`den Giorgi Amuzashvili "Güç Sisteminin Dayanıklılığı" ve HT ITALIA`dan  Carlo Ballesterazzi "Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Testleri" başlıklı İngilizce sunumlar gerçekleştirildi. 

Anadolu Salonu`nda günün son oturumu ise yüksek gerilim tekniği, araç şarj istasyonlarındaki harmonik problemleri irdelenirken, yerli HTC transformatör geliştirilmesine yönelik çalışmalara ilişkin bilgi aktarımı da yapılacak.   


Ege Salonu


Bakım Teknolojileri

İkinci gün Ege Salonu`nda ise endüstriyel tesislerde bakım teknolojilerin değerlendirildiği oturumlar gerçekleştirildi.  Rafineri ve petrokimya tesisleri ile bakır tel üretim tesislerinin ele alınacağı oturumlarda encoder bağlantı kaynaklı sorun ve pompalarda enerji verimliliği konularına ilişkin sunumlar düzenlendi. Bu oturumda bakım teknolojilerinde iş güvenliği de masaya yatırıldı. 

Küresel enerji politikaların tartışıldığı oturumda ise enerji jeopolitiğindeki değişimlere de değinildi. Bu oturumda kamu binaları için finansman modelleri, akıllı şebekeler ve akıllı yük kesicilere ilişkin de sunumlar yapıldı. 

Yapay Zeka

Yapay zeka uygulamalarına ilişkin oturumda ise akıllı fabrikalar, kestirimci bakım ve enerji sektöründeki kullanım alanları tartışıldı. Akıllı panolar ve kablolama sistemlerinin de değerlendirileceği oturumda, trafo merkezlerinde siber güvenlik de masaya yatırıldı. Bu oturumda dijital dönüşümlerde süreç yönetimi de tartışıldı. 


Akdeniz Salonu


Aydınlatma Sempozyumu

Aydınlatma Türk Milli Komitesi (ATMK) işbirliğiyle düzenlenen XI. Ulusal Aydınlatma Sempozyumu kapsamındaki bildiriler ise 2 Kasım 2023 Perşembe günü Akdeniz Salonu`nda sunuldu. 

Yapay Zeka ve Aydınlatma 

İlk oturumda iç aydınlatmada görsel konfora yönelik standart ve ölçütler masaya yatırılarak, çift cidarlı cephede gün ışığı performansı, enerji etkin aydınlatma tasarımı örnekleri, yol aydınlatmasında kullanılan armatürlerin enerji kalitesi, aydınlatma ürünlerinde eko-tasarım ve yapay zeka ve nanoteknoloji alanlarındaki gelişmelerin aydınlatmaya yansıması değerlendirildi. Bu oturumda bir kamu binasının Revit programı kullanılarak yapılan aydınlatma tasarımına ilişkin proje sunumu da yapıldı. 

Giyilebilir Işık Sensörleri

İkinci oturumda ise adaptif yol aydınlatması, radyometri ve fotometri için yeni kalibrasyon standartlarının geliştirilmesi çalışmaları anlatıldı.  Avrasya Tüneli`nin aydınlatma kontrol projesine ilişkin bilgi verilen oturumda, diş hekimliği kliniklerindeki aydınlatma standartları da masaya yatırıldı. Giyilebilir ışık sensörleri ve metrolojisine ilişkin bir bildirinin de yer aldığı oturumda, aydınlatmada atık yönetimi de değerlendirilecek. Bu oturumda otomotiv farlarına ilişkin yaya çarpma simülasyonu projesi sunumunda yer verildi. 

Son oturumda ise iç mekan aydınlatmasına odaklanan bildiri sunumları gerçekleştirildi. Aydınlatmanın çalışma performansına yansıması, iç mekanda günışığı kullanımı, dinamik cam uygulamasının gün ışığı verimine yansıması, konferans salonları ve eğitim binalarının aydınlatması gibi farklı konurda sunumlar düzenlendi. Bu oturumda ayrıca Galataport`a ilişkin bir proje sunumu da yapıldı. 

 


ÜÇÜNCÜ GÜN ÇALIŞMALARI


Anadolu Salonu


Kongrenin son çalışma gününde Anadolu Salonu`nda düzenlenen ilk oturumda elektrik dağıtım kapsamındaki güncel teknik gelişmeler paylaşıldı. Dağıtım sistemi için sanal uzak terminal birimi geliştirilmesinin yanı sıra gerçek zamanlı ölçüm ve mikro şebekelerde yönelik analizler ile dağıtım şebekesinde önleyici bakım konuları aktarıldı. 

Enerjide Dijitalleşme Oturumu

Enerjide Dijitalleşme Derneği`yle (EDİDER) birlikte düzenlenen oturumda ise dijitalleşme projeleri, enerjide dijitalleşme politikaları, elektrik perakende sektöründe dijital uygulamalarına ilişkin sunumlar düzenlendi .

Enerjide Depolama

Depolama konusuna odaklanan oturumda ise EPDK temsilcisi mevzuat değişikliklerini anlatırken, geliştirilen depolama teknolojileri ve kullanım alanlarına ilişkin detaylı sunumlar da gerçekleştirildi.  

Bir sonraki oturumda ise daha güvenilir ve kontrol edilebilir şarj istasyonlarının yanı sıra endüstriyel fanlar ve konutlardaki enerji verimliliğin artırılmasına yönelik sunumlar yapıldı. 

 


Akdeniz Salonu


 

Güvenlik Yönetimi

Güvenlik konusuna odaklanan oturumda ise LPG dolum tesisleri gibi patlayıcı ortamlarda alınması gereken güvenlik önlemleri ve Atex direktiflerine ilişkin ayrıntılı bilgiler aktarıldı. İş ekipmanlarının kullanımına yönelik geliştirilen güvenlik mevzuatının da değerlendirildiği oturumda, patlayıcı ortamlarda ekipman seçimi ve montajı da masaya yatırıldı. 

Bir sonraki oturumda ise pasif harmonik filtre uygulamasının yanı sıra gazlı yük ayırıcı sıcaklığına ilişkin gerçekleştirilen bir deneyin sonuçları da katılımcılara aktarıldı. 

Sonraki oturumda ise enerji nakil hatlarında sehim (fleş) işlemini kontrol eden cihaz ile "OG sigorta koruma ve yangın önleme sistemi" ve "lüminesans teknolojisi ile görünür tehlike levhası" geliştirilmesi yönelik sunumların düzenlenerek, radyo frekans emisyonları ile kısmi deşarj tespitine yönelik yeni çalışmalar anlatıldı. 

Bir sonraki oturumda ise sinüzoidal filtre uygulamaları, blokzincir ile dağıtım sistemlerinin gerçek zamanlı izlenmesi, manyetik kontrollü şönt reaktörü analizi, arıza oluşturan hatların otomatik olarak ayrılması çalışmalarına ilişkin sunumların yapılırken, pozitif enerji bölgeleri için dengeleme ve uzlaştırma altyapısı da değerlendirildi. 


Ege Salonu


Son gün Ege Salonu`nda ise ilk olarak sanal gerçeklik tabanlı mesleki eğitim uygulaması, proje onay süreçlerine yönelik kullanılan sistemler ve kesinti yönetiminde dijitalleşme konusunun tartışılacağı bir oturum düzenlendi. 

Ölçüm tekniklerine odaklanan bir sonraki oturumda ise batarya test yöntemleri, kısmi deşarj tespite yönelik teknikler, artık akımla çalışan devre kesiciler, modüler artık akım cihazları ve izleme sistemlerine ilişkin bilgiler aktarıldı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanan sonraki oturumda ise mikro-eviricinin tasarımı, akıllı şebekelerde gerçek zamanlı arıza tespiti ve enerji verimliliği konularında bildiri sunumları düzenlendi. Bu oturumda güneş santrallerinde kullanılan transformatörlere ilişkin güncel uygulamalar aktarıldı. 

Geleceğin Telekomünikasyonu

Geleceğin telekomünikasyon şebekesine ilişkin düzenlenen son oturumda ise beşinci ve altıncı nesil şebeklere ilişkin bildiri sunumları düzenlendi. Geniş bant şebekelerin evriminin tartışıldığı oturumda, yeni nesil yapay zeka kullanımı, milli teknoloji geliştirilmesi ve patentlenmesi konuları da irdelendi. Oturumda beşinci nesil şebekelerde yaşanan sorunlar ve alınması gereken önlemler de değerlendirildi. 




EMO TV: ENERJİ ÜRETİM VE DAĞITIM ALANINDA KAMUSALLAŞMA - VİDEO HABER

23.08.2024
 


Çok Okunanlar


ENERJİ NAKİL HATLARI PROJELENDİRMESİ VE SEÇİM KRİTERLERİ EĞİTİMİ ONLİNE KAYIT

SEMİNER: PSİKOSOSYAL BOYUTU İLE YAŞLILIK

EMO TV: SANAT VE EDEBİYAT DÜNYASINDAN MESLEKTAŞLARIMIZ

EMO TV: ELEKTRONİK MÜHENDİSLERİ KONUŞUYOR-1

EMO TV: NÜKLEER SANTRAL TEHDİT ARACINA DÖNÜŞÜYOR

EMO TV: ENERJİ ÜRETİM VE DAĞITIM ALANINDA KAMUSALLAŞMA - VİDEO HABER

EMO TV: ENERJİ ÜRETİM VE DAĞITIM ALANINDA KAMUSALLAŞMA

KONFERANS SALONU TANITIM KİTAPÇIĞI

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 123


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.