 |
İzmir`deki faciaya kırmızı tepki Alsancak`ta iki gencin elektrik kaçağı nedeniyle ölmesi üzerine İzmir Barosu, suç duyurusunda bulundu. Olayın yaşandığı sokakta toplanan bir grup, mazgalları kırmızıya boyadı.
İZMİR‘i etkisi altına alan sağanak yağış sonrası İzmir‘in Konak ilçesine bağlı Alsancak Mahallesi‘nde yaşanan trajik olayda, iki vatandaşın hayatını kaybetmesinin ardından İzmir Barosu, elektrik dağıtım şirketi ve diğer yetkili kurumlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Baro Başkanı Sefa Yılmaz, Gdz Elektrik‘in olay yerine müdahalesinin delil karartma girişimi olduğunu iddia ederek, "Bu çalışma, savcılığın yapması gereken incelemeden önce yapılmıştır. Bu cinayet, göz göre göre gelmiştir. Sorumluların, en ağır şekilde cezalandırılmaları talep ettik" dedi. Grup adına açıklama yapan Ali Güler Yalvaçlı, "Onların anısına bir iz bırakmak istiyoruz" diye konuştu. İzmir Barosu faciaya ilişkin suç duyurusunda bulundu İzmir‘de iki gencin elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesi üzerine İzmir Barosu, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. 2 bakanlık, 2 belediye, 2 kamu kuruluşu olaydan sorumlu tutuldu. İZMİR‘İ etkisi altına alan sağanak yağış sonrası yaşanan trajik olayda, iki vatandaşın hayatını kaybetmesinin ardından İzmir Barosu, olayın sorumluları olarak gördüğü GDZ Elektrik ve diğer yetkili kurumlar hakkında sert bir açıklama yaptı. Baro Başkanı Sefa Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, GDZ Elektrik ve İZSU yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Yılmaz, GDZ Elektrik‘in olay yerine müdahalesinin delil karartma girişimi olduğunu iddia etti.
‘YAŞANAN OLAY İLK DEĞİL‘ İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, yaptığı basın açıklamasında, yaşanan olayın bir ilk olmadığını vurgulayarak, "12 Temmuz günü burada Alsancak İskelesi‘nden çıkıp merkeze doğru giden bu yurttaşlarımız bir ölüm tehlikesi yaşamışlardır. Bu başlangıçta değildir. 2019 yılında Ege Telgraf Gazetesi gündeme getirmiş, bu noktada bir sokak köpeğinin elektrik çarpması sonucu hayatını kaybettiğini bildirmiştir. Aynı noktada Büyükşehir Belediyesi‘nin mazgalları değiştirdiği yönünde bir bilgi basına yansımış, aynı olayda GDZ Elektrik‘ten birinin gözlemci olarak hazır bulunduğu da söylenmiştir. TEDAŞ, GDZ Elektrik, Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve Konak Belediyesi‘nin sorumluluğunun tespiti açısından yapılan şey, hemen arkasından, henüz soruşturma başlamadan GDZ Elektrik‘in birtakım kazı çalışmaları yapmasıdır" dedi.
‘DELİL KARARTMA ÇABASIDIR‘ Olay sonrası yaptığı çalışmanın delil karartma olduğunu söyleyen Yılmaz, "Burada yapılan çalışma delil karartma çabasıdır. Bu konuda savcılığın yapması gereken çalışmalar öncesinde yapılan eylem, delil karartma eylemidir. Bu alan kamusal bir alandır, kamusal alandaki eylemlerin kamu kurumlarının gözetiminde yapılması gerekir. Elektrik Dağıtım Şirketlerini özelleştirmeyin diyoruz, bu özel şirketlerin kar hırslarıyla gerek personel gerek malzeme açısından yanlış işlemler yaptığını ifade ediyoruz. Özel şirketlere bunları peşkeş çekerseniz bu gibi olaylarda buna benzer yaşamları yitireceğimiz bir gerçektir. Bu katliam, cinayet ki ben öyle görüyorum, göz göre göre gelmiştir. Bunu en son Soma‘da gördük Amasra‘da gördük" ifadelerini kullandı. Suç duyurusunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Yetkilileri, Konak Belediyesi Yetkilileri, GDZ Elektrik ve İZSU yetkilileri hakkında TCK 83 Kasten Öldürme, TCK 86 Kasten Yaralama ve TCK 257/2 Görevi Kötüye Kullarıma suçlarından en ağır şekilde cezalandırılmaları talep edildiğini açıkladı. Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gülhan Gürler, savcılık tarafından bilirkişi olarak görevlendirildiklerini ve olay yerinde yaptıkları incelemede, dağıtım panosuna giden kablodaki izolasyon hatasının tespit edildiğini belirtti. Gürler, "GDZ Elektrik, İZSU‘nun çalışması nedeniyle bu durumun oluştuğunu söylüyor, ancak kablolar yerin sadece 15 santimetre altında. Elektrik hizmetinin acilen kamulaştırılması gerektiğini vurguluyoruz" dedi.
Kemeraltı‘nda Açıktaki Kablolar Ölüme Davetiye Çıkarıyor! İZMİR‘İN en önemli ticari merkezlerinin başında gelen Tarihi Kemeraltı Çarşısı‘nda elektrik kablolarının açıkta olması hem bölge esnafını hem de vatandaşları tedirgin etti. İzmir‘in Alsancak semtinde sağanak yağış altında yürürken su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay‘ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Bu vahim olayla birlikte İzmir‘in çeşitli bölgelerinden elektrik kablolarının açıkta olduğuna dair fotoğraflar kamuoyuna yansıdı. Elektrik kablolarının açıkta olduğu bölgelerden biri de her gün binlerce insanın ziyaret ettiği Tarihi Kemeraltı Kemeraltı Çarşısı oldu. İzmir‘in en önemli alışveriş bölgelerinden olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı‘nda, elektrik kablolarına dair bir önlem alınmaması vatandaşları ve bölge esnafını tedirgin etti.
(9 EYLÜL, 18.07.2024)
 |
Fotoğraflar |
|
|
|
|
|
 |
|