MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 416

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ASANSÖR SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI


HABER


 
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından düzenlenen Asansör Sempozyumu, “Deprem ve Bakım” ana teması ile 17- 18-19 Ekim 2024 tarihleri arasında İzmir`de Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde düzenlenen XI. Asansör Sempozyumu sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesini yazımızın devamından okuyabilirsiniz.
 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından düzenlenen Asansör Sempozyumu, "Deprem ve Bakım" ana teması ile 17- 18-19 Ekim 2024 tarihleri arasında İzmir`de Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde, 1000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. 

24 kurum ve kuruluş tarafından desteklenen sempozyum boyunca, 8 oturumda 21 bildiri sunumu ve "Bakım ve Servis Süreçlerinin Bugünü ve Yarını" başlıklı bir forum düzenlenmiştir. Sempozyumda, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu, Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği, Ege Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği temsilcilerinin katılımıyla "Asansör Mevzuatı Hakkında Görüşler" başlıklı bir panel gerçekleştirilmiş ve mevzuat ve uygulamaları ayrıntılı olarak tartışılmış, görüş ve öneriler üretilmiştir. Ayrıca; sempozyuma paralel olarak düzenlenen sergiye, 17 kurum ve kuruluş katılmış, katılımcılar yeni ürün ve teknolojileri görme olanağı bulmuşlardır. 

Sempozyum sonucunda aşağıdaki konuların kamuoyuna sunulması karar altına alınmıştır: 

Asansör tasarımı, projelendirilmesi, montajı, revizyonu, bakımı ve periyodik kontrolü, malzeme, risk değerlendirmesi, iş güvenliği, enerji verimliliği, mevzuat ve ilgili standartlar üzerine teorik ve uygulamalı bilgiye sahip uzmanlaşmış mühendislere sektörün gereksinim duyduğu, asansörlerin sadece elektrik, makine ve mekatronik mühendisliği disiplinlerinin meslek alanına girdiği, asansörlerin tasarımından projelendirilmesine, montajından işletilmesine, bakımından periyodik kontrolüne kadar tüm hizmetlerin mühendislik hizmeti olduğu vurgulanarak, Odalarımızın tüm bu süreçte meslektaşlarına yönelik eğitim ve belgelendirme faaliyetlerini geliştirerek sürdürmesi ve bunun ivedilikle mevzuata girmesi gerekliliği belirtilmiştir.

Meslek Odalarının kuruluş yasalarının verdiği görev çerçevesinde, kamu yararına ve kamu adına sürdürdüğü üretim ve denetim hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi amacıyla, mesleki denetim hizmetlerinin önündeki yerel ve merkezi siyasi iktidarlarca konulan tüm engellerin ve sınırlamaların kaldırılması gerektiği ve mesleki denetimin olmazsa olmaz koşulunun "uzmanlık ve belgelendirme" olduğu belirtilmiştir.

Projelerin denetiminden ve uygulanmasından sorumlu ilgili idare personellerine Meslek Odaları tarafından eğitim verilebileceği ve yapı denetiminde görev alan mühendislerin ise meslek odaları tarafından asansör konusunda eğitilmeleri ve belgelendirilmeleri gerekliliği ifade edilmiştir.

Sektörün nitelikli ara elemana gereksinim duyduğu ve bu konudaki en önemli görevin T.C. Milli Eğitim Bakanlığı`na düştüğü belirtilerek, üniversitelere, ara teknik eleman yetiştiren okullara ve meslek odalarına önemli görevler düştüğü vurgulanmıştır.

Sempozyumda sunulan bildirilerde; asansörler, yürüyen merdiven/yollar ve teleferik, telesiyej gibi kablolu teçhizatların, bina içi ve kamusal alan ulaşımında önemli roller üstlendiği, teknolojik gelişmelerle birlikte, bu sistemlerin güvenlik ve performans düzeyleri artırılırken, periyodik bakım ve kontroller ile sürekliliğinin sağlandığı, deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklılık, afet sonrası tahliye süreçleri ve 7/24 çalışabilirlik gibi kriterlerin özellikle hastane gibi hayati öneme sahip binalarda ön planda tutulması gerekliliği, her bir ulaşım sisteminin verimliliği, kullanıcı güvenliği ve uzun ömürlü olması için uluslararası standartlara uyum sağlanması, modernizasyon ve dijital bakım çözümlerinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 2012 yılından itibaren periyodik kontrolü gerçekleştirilen asansör sayılarının her yıl artış gösterdiği ve bu sayının 2023 yılında 798.372 olduğu, içinde bulunduğumuz 2024 yılında ise 15 Ekim tarihine kadar 580.143 asansörün periyodik kontrollünün gerçekleştirildiği ifade edildi. 2024 yılında kontrolleri gerçekleştirilen asansörlerin %35`ine kırmızı renkli bilgi etiketi, %8`ine sarı renkli bilgi etiketi, %45`ine mavi renkli bilgi etiketi, %12`sine ise yeşil renkli bilgi etiketi iliştirildiği ile ilgili veriler sunuldu. 2024 yılı sonuna kadar A tipi muayene kuruluşlarının bütün asansörlerin periyodik kontrol faaliyetini tamamlaması gerekliliği Bakanlıkça vurgulandı.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ülkemizde 36 Muayene Kuruluşu, 18 Onaylanmış Kuruluş ve 3.147 Asansör Yetkili Servis firmasının olduğu belirtilmiştir. Bakanlıkça; yükümlülüklerin net olmaması, dijitalleşme alt yapısının yetersizliği, veri paylamışının yetersizliği, kamuoyunun bilgilendirilmesindeki yetersizlikler, uygulamada oluşan farklılıklar ve idari tedbirlerin ve yaptırımların yetersizliği gibi mevcut durumda var olan sorunlar vurgulandı.

1 Ocak 2024 ile 15 Ekim 2024 tarihleri arasında, ONTEK sisteminden alınan 5821 asansöre ve 182 asansör güvenlik aksamına belgelendirme yapıldığı belirtildi. Belgelendirme yapılan asansörlerden 3867 adedi Birim Doğrulamaya Dayalı Uygunluk (Modül G) modülüyle piyasaya arzı gerçekleştirildiği ancak; Muayene Kuruluşları tarafından gerçekleştirilen ilk periyodik kontrollerde sadece 1627 adedinin yeşil renkli bilgi etiketi alabildiği ve bu durumun düzeltilmesi için gerekli tedbirlerin alınacağı vurgulandı.

Onaylanmış kuruluşların modüler uygulamalarının doğru yürütülemediği, tescil öncesi ilk periyodik kontrolden geçemeyen bir ürünün Modül G belgelendirmesi ile bu süreci geçebildiği, Modül B uygulamasının asansör tasarım incelemesi olmaktan çıkarılarak, son kontrol formu doldurulması seviyesine getirildiği belirtildi.

Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği kapsamında A Tipi muayene kuruluşlarınca yerine getirilen periyodik kontrol çalışmasının sağlıklı ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi için, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, A tipi muayene kuruluşları, meslek odaları ve sektör derneklerinin ortak davranması gerektiği vurgulandı.

Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği gereğince ilk periyodik kontrollerde zorunlu olan yüklü testlerin önemi dile getirildi, testlerin yönetmeliğe ve uyumlaştırılmış standartlara uygun gerçekleştirilmesi vurgulandı.

Asansör Teknik Komitesi (ASTEK)`in ve Bakanlık tarafından oluşturulan komisyonun işlevsel hale getirildiği ve taslak yönetmeliklerle ilgili alt komisyonların oluşturduğu ve çalışmaların yapıldığı belirtildi.

Sektörde yılda yaklaşık 50 ile 60 arasında asansörün kurulumunun yapıldığı, tahminen 800 binin üzerinde asansörün işletme süreçlerinde gerçekleştirilen bakım ve onarımda kullanılan malzeme, cihaz ve ekipmanlarla birlikte sektörün yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ekonomik hacme sahip bulunduğu belirtildi.

Asansör Yönetmeliklerine ve standartlara uygun üretim, bakım, piyasa gözetim ve denetimi ile periyodik kontrol uygulamalarında yaşanan sorunların çözümüne ilişkin etkin koordinasyon zeminlerinin yaratılmasının gerekliliğinden hareketle, asansör alanındaki sorumlu kurum ve kuruluşların (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kuruluşlar, onaylanmış kuruluşlar, A tipi muayene kuruluşları, asansör montaj ve bakım firmaları, bina yöneticileri, sektör dernekleri ve meslek odalarının) bu sorunların çözümünde bilginin paylaşılmasına önem vermeleri, ortak çalışmalar gerçekleştirmeleri ve işbirliği içinde çalışmalarının gerekliliği vurgulandı.

Onaylanmış kuruluşlar, muayene kuruluşları ve yetkili servis firmalarında çalışan mühendislerin aylık ücretlerinin, Odalar tarafından tavsiye edilen mühendis asgari ücreti ve mühendislerin meslekteki kıdemleri göz alınarak belirlenmesi gerekliliği vurgulandı.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası        TMMOB Makina Mühendisleri Odası



ELEKTRİK FABRİKASI HALKINDIR, RANTA KURBAN EDİLEMEZ!

22.11.2024
 


Çok Okunanlar


VII. ENERJİ VERİMLİLİĞİ GÜNLERİ - PROGRAM / ONLİNE KAYIT

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: HARMONİK ÖLÇÜMLERİNDE FİLTRELEMEDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

EMO TV: YILDIRIMDAN KORUNMA SİSTEMLERİ

EMO TV: TÜRKİYE`DE DOĞALGAZ VE GELECEĞİ

SÖYLEŞİ: TİYATRO SANATÇILARI İLE SÖYLEŞİ

SÖYLEŞİ: YENİ KURULU DÜZEN - ÇETELEŞME ÇÜRÜME

MESUT ULUTAŞ`I ANIYORUZ

HALDUN BÜYÜKDORA`YI ANIYORUZ

MÜZİKLİ GÖSTERİ: BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ

ÜYELERİMİZ, TİYATRO KEYFİNİ BİRLİKTE PAYLAŞTI

Okunma Sayısı: 19


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.