MESLEKİ DENEYİM SÖYLEŞİLERİ: AHMET GÜRE - VİDEO HABER
HABER
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi, 25 Şubat 2025 Salı günü `Mesleki Deneyim Söyleşileri` kapsamında ELTAŞ Transformatör A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güre ile genç mühendisleri buluşturdu. EMO İzmir Şubesi Hizmet ve Eğitim Merkezi’nde düzenlenen söyleşiyi yazımızın devamından izleyebilirsiniz.
Mesleki Deneyim Söyleşi: Ahmet Güre
"ÜRETİMİN İÇİNDE OLUN!"
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi, "Mesleki Deneyim Söyleşileri" kapsamında ELTAŞ Transformatör A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güre ile genç mühendisleri buluşturdu. Konuşmasında mühendisliğin masa başı bir iş olmadığına vurgu yapan Güre, genç mühendislere üretimin tasarımlarına uygun olup olmadığını görmek için üretime katılmaya özen gösterme tavsiyesinde bulundu.
EMO İzmir Şubesi Hizmet ve Eğitim Merkezi`nde 25 Şubat 2025 tarihinde ELTAŞ Transformatör A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güre`nin katılımıyla "Mesleki Deneyim Söyleşisi" gerçekleştirildi. Söyleşinin açılışında konuşan EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gülhan Gürler, etkinliğin yaratıcı zihinleri ilham alacakları meslek büyükleriyle bir araya getirmeyi hedeflediğini vurgulayarak, "Kendi sektöründe günümüzün en iyi tesislerinden biri olarak kabul edilen entegre bir tesisle, dışa bağımlılığımızı azaltan, ülke kalkınmasına katkı sağlayan Güre`yi yakından tanıyacağız" diye konuştu. Güre`nin özgeçmişini katılımcılarla paylaşan Gürler, "İthal ikame ürünlerle başlanan serüveni, bugün Ar-Ge`nin inovasyonla harmanlandığı bir anlayışla sürdürüyor. Ülkemizin kalkınma ve sanayileşme tarihini de özetleyecek bu heyecan verici hikayenin geri kalanını birazdan kendisinden dinleyeceğiz" diyerek Güre ve söyleşinin kolaylaştırıcılığını üstlenen TMMOB Denetleme Kurulu Mustafa Macit Mutaf`ı sahneye davet etti.
Elektrik Mühendisliği Dergisi`nde yayımlanan 70. yıl özel sayısı EMO İzmir Şubesi Bülteni`nde yayımlanmış söyleşilerden yola çıkarak yeniden Mesleki Deneyim Söyleşileri düzenlenmesi fikri oluştuğunu ifade eden Mutaf, söyleşilerde mesleğe ve ülke kalkınmasına hizmet etmiş meslek büyüklerinin ağırlanmasının hedeflendiğini kaydetti. Gençlere ilham alacağı, mesleki kariyerlerine yön verirken esinleneceği isimlerden biri olan Güre ile söyleşilerine başlandığını ifade ederek, sözü Ahmet Güre`ye bıraktı.
Konuşmasına katılımcılara teşekkür ederek başlayan Güre, Alaşehir`de çiftçi bir ailenin çocuğu olarak büyüdüğünü ve ilk olarak tarımsal üretimi öğrendiğini ifade etti. Küçük yaşlarda üretimin zorluklarını öğrendiğini vurgulayan Güre, "Ortaokulu bitirdikten sonra lise için İzmir‘e geldim. O zamanlar bizim kasabalarda lise yoktu. İzmir‘de Namık Kemal Lisesi‘ne kaydoldum ve fen kolundan mezun olup İstanbul Teknik Üniversitesi‘ne girdim. 1975 yılında oradan mezun olduk" diye konuştu. O yıllarda imalat sanayi ve teknoloji geliştirmede bütünüyle dışa bağımlı olduğumuzu anlatan Güre, ilk olarak o yıllarda İsviçre`den ithal edilen yağ tasfiye cihazı üretimi gerçekleştirdiklerini anlattı. TCDD, kağıt fabrikaları da dahil olmak üzere birçok yere bu cihazları satabildiklerini aktaran Güre, sonrasında transformatör tamiratı ile ilgilenmeye başladıklarını kaydetti. Daha geniş bir yere ihtiyaç duyulduğunda Atatürk Organize Sanayi Bölgesi`nden 5 bin metrekarelik bir alanda önce tamirat sonrasında ise imalat yapmaya başladıklarını anlatan Güre, "Zaman içinde üretimde büyümeye başladık. Sonunda 60 bin metrekarelik alana ulaştık. Süreç içerisinde yağlı ve kuru güç transformatörleri üretir hale geldik. ELTAŞ başladığında 3 kişiydi bugün 579 kişiyiz. Yani 600‘e gelmek üzere. Bunların her biri insandan bir şeyler götürüyor; bu anlattığım çabalar o kadar da kolay olmuyor elbette..." ifadeleriyle anlattı.
Uluslararası güçlü rakiplerle mücadele etmek zorunda kaldıklarına değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yani bu yolu nasıl aldınız, eşit şartlarda mı rekabet edebildiniz sorularıyla karşılaşıyoruz. Bir kere önce hiçbir zaman eşit şartlarda olmuyoruz. Türk üreticisinin her zaman finansman sorunu var, yer sorunu var, makine sorunu var. Eşit şartlarda olmasak da doğruyu yapmaya çalışıyoruz. Bunun sonucunda ister istemez büyüyorsunuz. Ürün kalitesine gelince; ELTAŞ transformatör sanayinin ürünleri şu anda Avrupa‘nın, Almanya`nın, İspanya`nın ve Amerika`nın en önemli firmaları tarafından tercih ediliyor. Üretimimizin %90‘ı ihraç ediliyor. 2025 itibarıyla da baktığınız zaman da gerçekten seneyi neredeyse doldurduk. Üretimimize güç trafoları da ilave ettik. Güç trafoları üretimimizde oldukça başarılıyız. İyi bir mühendislik kadromuz var."
ELTAŞ ekiplerinin tasarladığı ürünlerin, dışarıdan tasarım hizmeti alanların ürün gruplarına göre daha başarılı olduğunu vurgulayan Güre, tercih edilme sebeplerini ise şöyle özetledi:
"Yabancılar nezdinde ürünlerimizin prestiji çok yüksek. Sahada ürünümüzde çıkan sorunları o ülkelerdeki ekiplerimiz aracılığıyla çözüyoruz. Bugüne kadar 4 bin solar transformatör sevkiyatı yapmışız. Bunlardan arızalanan, geri dönen hemen hemen hiç olmamış. Örneğin Şili`de transformatörlerimiz var. Adam arayıp bizden kaynaklı ama bizim çözmemizi istediğimiz bir sorunumuz var diyorlar. Orada bizim adımıza iş yapan ekip gidip, çözüyor. ELTAŞ yedek parçasıyla sahada oluyor."
Güçlü makine parkı ve iyi mühendislerin ürün kalitesini belirlediğine vurgu yapan Güre, mühendis meslektaşlarından beklentilerini ise şöyle ifade etti:
"Öncelikle mühendislik günümüz gençlerinin hayal ettiği gibi değil aslında. Bir masa, bir bilgisayar, internet erişimi ve gerekli programlar istiyorlar. Mühendislik sadece öyle bir şey değil. Diyelim ki tasarım yapıyorsunuz, üretimi de kontrol etmelisiniz. Tasarımınıza uygun üretilip üretilmediğine bakmak için bile fabrika sahasına inmeniz lazım. Sanayinin tam olarak ne istediğini kavramaları gerekir. Üretmek çok haz verici bir şey; genç arkadaşların da bunu yaşamasını gerekir. Üretimin bir parçası olunursa ancak mühendis olunur. Sonuçta biz muhasebeci değiliz ki masa başında çalışalım. Dengeyi bulsunlar; zaman zaman üretim atölyesine girsinler."
Yurt dışına açılmanın fuarlara katılmanın önemine işaret ederek konuşmasını sürdüren Güre, meslek hayatının başında bir transformatör fabrikasında çalışarak edindiği deneyimle önce tamirata sonra da üretime başladığına dikkat çekti. Yağlı transformatör üretiminden kuru tip transformatör üretimine geçtikten sonra daha çok yurt dışına açıldıklarını anlatan Güre, "İşin doğrusu kuru transformatör üretimine başladığımızda daha çok fuarlara katılmaya başladık. Yağlı transformatör de götürdük. Kuru transformatör ve her ikisini de üretiyor olmanız müşterilere cazip geldi. Gün geldi yağlı tip, gün geldi kuru tip aldı. Ama çok hızlı bir şekilde kuru tip trafoya dönüyorlar" diye konuştu.
Gençlere iyi bir üniversite eğitimi ve iyi bir şirkette çalışma deneyimi kazanmalarını tavsiye eden Güre, ayrıca yabancı dil öğrenmenin önemini vurguladı ve kendi dönemlerinde yabancı kaynaklara ulaşmanın zorluklarını anlattı. Güre, bugüne kadar kimsenin kendilerine proje sunmadığını, ancak ELTAŞ‘ın aklına yatacak projelere destek verebilecek imkanlara sahip olduğunu ifade etti. Kendi dönemlerinde fuarların çok önemli olduğunu, ancak günümüzde internetin bilgiye ulaşmayı kolaylaştırdığını belirtti. Güre ayrıca gençlere meslek odalarının eğitimlerine, seminerlere, kongre ve sempozyumlara katılarak bilgi düzeyini yükseltmeleri ve bir önceki kuşağın deneyimlerinden faydalanmaya davet etti.