MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 419

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ DEPOLAMADA LİSANS VURGUNU - VİDEO HABER


BASIN AÇIKLAMASI


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi, 13 Mart 2025 Perşembe günü EMO İzmir Şubesi Hizmet ve Eğitim Merkezi`nde saat 18:00’de Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Emek`in katılımıyla “Yenilenebilir Enerjide Şeffaflık Sorunu: Enerji Depolamada Lisans Vurgunu” başlıklı söyleşi düzenledi. Söyleşinin haberine ve video kaydını yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
 

 



ENERJİ DEPOLAMADA LİSANS VURGUNU SÖYLEŞİSİ



Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi`nin düzenlediği söyleşiye katılan Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Emek, kamu kaynaklarının kötü yönetildiğine vurgu yaparak elektrik piyasasındaki "çantacı" sorununu ve bu süreçte milyarlarca dolarlık bir "vurgun" yaşandığını ifade etti. Enerji depolama lisanslamasında milyarlarca dolarlık bir "vurgun" yaşandığını iddia etti.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi, 13 Mart 2025 Perşembe günü Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Emek`in katılımıyla "Yenilenebilir Enerjide Şeffaflık Sorunu: Enerji Depolamada Lisans Vurgunu" başlıklı bir söyleşi düzenledi. EMO İzmir Şubesi Hizmet ve Eğitim Merkezi`nde gerçekleştirilen söyleşinin açılışında konuşan EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gülhan Gürler, enerji sektöründe "çantacılık" olarak özetlenen lisans ticareti gerçeğine dikkat çekerek, enerji depolama kapsamında verilen lisanslarla sorunun kangrene dönüştüğünü vurguladı. Gürler, konuya ilişkin yazılarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Uğur Emek`i ve söyleşiyi kolaylaştırmak üzere Mükremin Zülkadiroğlu`nu sahneye davet etti. Yenilenebilir enerji lisanslamasına yönelik işlemlerin nasıl yürütüldüğünü özetleyen Zülkadiroğlu, enerji depolama lisanslarının gece yarısı yayına açılan ilanlar ve kolay başvuru koşullarıyla verildiğine işaret ederek sözü Emek`e bıraktı.

Konuşmasına EMO İzmir Şubesi`ne teşekkür ederek başlayan Emek, "Meslek alanlarındaki bir soruna dikkat çekerek kamu kaynaklarına sahip çıkmaya çalışıyorlar. Bu yüzden ayrıca teşekkür ediyorum," dedi. Akademiye geçmeden önce Devlet Planlama Teşkilatı`nda uzun yıllar çalıştığını belirten Emek, mega projeler, ulaştırma ve şehir hastaneleri gibi konularda uzman olduğunu vurguladı. "Okur-yazar bir akademisyenim," diyen Emek, elektrik piyasasındaki gelişmeleri, ihale süreçlerini ve teknolojileri yakından takip ettiğini ifade etti.

Emek, konuşmasının merkezine 2001`de elektrik piyasası kanununun hazırlanmasında yer aldığı dönemi ve sonrasında ortaya çıkan "çantacı" kavramını yerleştirdi. EPDK`nın lisans verme süreçlerinde bazı çalışanların istifa ederek lisans ticareti yapmaya başladığını anlattı. "2008-2009`dan itibaren bu hikâye büyüdü," diyen Emek, dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız`ın "Çantacılarla mücadele edeceğiz," sözlerine rağmen mevcut EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz`ın "Çantacı-yatırımcı ayrımı yapmadan herkese lisans verdim," açıklamasını "Bundan büyük ikrar olmaz," diyerek eleştirdi.


"129 Milyar Dolarlık Kamu Zararı"


Depolamalı elektrik ön lisanslarıyla ilgili çarpıcı rakamlar paylaşan Emek, bir gecede 30.000 MW`lık ön lisans verildiğini, bu rakamın daha sonra 33.251 MW`a çıktığını belirtti. 10 yıl boyunca sabit tarife (yaklaşık 6 cent) ve sonrasında piyasa takas fiyatı üzerinden yapılan hesaplamalarla, 30 yılda Türkiye ekonomisine 129 milyar dolarlık bir yük bineceğini savundu. YEKA ihalelerindeki taban fiyatlarla kıyaslandığında ise 5.9 milyar dolarlık bir "vurgun" tespit ettiğini açıkladı. Emek, eğer EPDK katkı payı almış olsaydı devletin kasasına 4.4 milyar dolar girebileceğini hesapladığını da ekledi.

Emek, lisansların veriliş sürecindeki usulsüzlükleri detaylarıyla anlattı. Online başvuru kanallarının ani bir yönetmelik değişikliğiyle bir gecede açıldığını, asgari sermaye ve teminat mektubu şartlarının kaldırıldığını iddia etti. "Çantacı olmak için EPDK`nın gece yarısı yönetmelik yayınlayacağını ve başvuru kanalını açacağını bilmeniz gerekiyor," diyen Emek, bu bilgilere sahip şirketlerin süreci domine ettiğini öne sürdü. 50.000 TL sermayeli bir şirkete 9 ön lisans verildiğini örnek göstererek, "EPDK bizi hukukun önüne getirirse, bu şirketin saat kaçta başvuru yaptığını soracağım," dedi.

Dünyada batarya teknolojisinin henüz sınırlı olduğunu vurgulayan Emek, 2022`de küresel batarya kapasitesinin 54.000 MW olduğunu, Türkiye`nin ise 33.251 MW`lık ön lisans tahsis ettiğini belirtti. "Dünyada olmayan pil lisansını verdik," diyen Emek, Türkiye`nin enerji şebekesinde böyle bir kapasiteye ihtiyaç olmadığını savundu. TEİAŞ`ın 2024 kapasite planında "Depolamalı elektrik için 10 yıl boyunca bana gelmeyin," dediğini aktaran Emek, mevcut arz güvenliğinin yeterli olduğunu ve bu paranın eğitim, sağlık gibi alanlara harcanabileceğini ifade etti.

Gazeteci Fatih Altaylı`nın yazılarından etkilenerek bu konuya eğildiğini belirten Emek, EPDK`nın 9 Aralık 2024`teki basın açıklamasına da değindi. EPDK`nın "Sektörü bilmeden yalan-yanlış bilgilerle gazetecilik yapıyorlar," eleştirisine yanıt veren Emek, "Ben hesap yapmayı bilmiyorum, birileri getiriyor, al yaz diyorlar öyle mi? Bu iftiracı birinin profesör unvanı var," diyerek tepki gösterdi. "Namusum ve bilgimden şüphem yok," diyen Emek, EPDK`nın hukuki süreç başlatmamasını ise "Kendilerine güvenmedikleri," şeklinde yorumladı.

Emek, bu politikaların sanayi ve tarımı olumsuz etkilediğini de vurguladı. Sanayicinin yüksek enerji maliyetiyle rekabet gücünü kaybettiğini, meralarda ve ormanlarda kurulan tesislerin hayvancılığı baltaladığını söyledi. "Çocukların hayalleri çalındı, kırmızı et hayal edemiyorlar," diyerek tarımdaki krize dikkat çekti. Ayrıca, Avrupa Birliği`nin 2026`dan itibaren uygulayacağı karbon vergisine değinen Emek, bu kapasitenin sanayiciye verilseydi yıllık 2.5 milyar dolarlık vergi tasarrufu sağlanabileceğini hesapladığını belirtti.


"Süper İzin" Uyarısı


Prof. Dr. Uğur Emek, konuşmasında EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz`ın "süper izin" olarak adlandırdığı yeni süreci özellikle mercek altına aldı. Yılmaz`ın, bu yöntemin enerji yatırımlarına hız kazandıracağını ve sektör için "devrim niteliğinde" bir adım olacağını savunduğunu aktaran Emek, bu fikre sert bir eleştiri getirdi. Emek`e göre süper izin, lisans almak için gerekli olan teknik ve çevresel izin süreçlerini by-pass etmeyi amaçlayan bir düzenleme. Normalde yenilenebilir enerji projelerinde 25-26 farklı kurumdan izin alınması gerekebildiğini ifade eden Emek, "Anlaşılan bu izinlerin hepsini EPDK`nın kararıyla verilmiş sayılması hedefleniyor. Yatırımın çevresel ve toplumsal etkileri hiçe sayılarak ‘Kapı kapı dolaştırmayın, hepsini birden vereyim,` diyorlar," diye konuştu. Süper izin olarak tabir edilen uygulamanın "çantacıların işini kolaylaştıracağına" vurgu yapan Emek, EPDK`nın bu yetkiyi tekeline alarak süreci hızlandırma bahanesiyle denetimsiz rant alanını büyüteceğini ifade etti. Düzenlemenin kamu yararı yerine belirli grupların çıkarlarını koruduğunu savunan Emek, süper izin taslağının altyapı iktisadına aykırı olduğunu vurguladı.

Konuşmasının sonunda altyapı iktisadı perspektifinden Türkiye`nin planlama eksikliğine dikkat çeken Emek, "905 milyar dolarlık altyapı yatırımına ihtiyacımız var. Eğitim, sağlık, yol gibi öncelikler dururken bu paralar çantacılara gidiyor," diye konuştu. Devlet Planlama Teşkilatı benzeri bağımsız bir kurumun gerekliliğini vurgulayan Emek, "Herkes kafasına göre proje yapıyor, böyle altyapı iktisadı olmaz," diyerek sözlerini tamamladı.

Etkinlik, katılımcıların soruları ve Emek`in yanıtlarıyla sona erdi.

 




 

 

Bağlantılar

https://youtu.be/6aJD3G4WlL4
 


İZMİR`İN BASIN VE KARİKATÜR TARİHİNDEN KESİTLER SÖYLEŞİSİ - VİDEO HABER

24.03.2025
 


Çok Okunanlar


EMO İZMİR ŞUBESİ NİSAN 2025 DÖNEMİ MİSEM EĞİTİMLERİ

SEMİNER: DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE SEKTÖREL UYGULAMALARI

İZMİR`İN BASIN VE KARİKATÜR TARİHİNDEN KESİTLER SÖYLEŞİSİ - VİDEO HABER

SEMİNER: ELEKTRİĞİN TEMELLERİ

FATURADA ARTAN YÜK: DAĞITIM BEDELİ

BAYRAMINIZI KUTLARIZ

ENERJİ PİYASASINDA ADİL VE ŞEFFAF YÖNETİM VURGUSU

ŞUBE KOORDİNASYON KURULU II. TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ENERJİ PİYASASINDA ADİL VE ŞEFFAF YÖNETİM VURGUSU

EMO-GENÇ ÜYELERİNE “ELEKTRİĞİN TEMELLERİ” SEMİNERİ

Okunma Sayısı: 399


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.