MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK DİREKLERİNİN GSM ŞİRKETLERİNE KULLANDIRILMASI HUKUK DIŞIDIR!


BASIN AÇIKLAMASI

 
İzmir ilinin değişik yerlerindeki elektrik direkleri üzerinde giderek artan biçimde baz istasyonu montajı yapıldığı ve bu direklerden enerjilendiği gözlemlenmektedir.
 

Artan abone ve görüşme sayısına paralel olarak özelikle insanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde kurulan baz istasyonları için önceleri özel mülkiyete ait yapılar tercih edilmiş ve şebeke bu yönde yaygınlaştırılmıştır. Ancak bu yapıların birçoğunun apartman gibi ortak mülkiyete sahip olması gerek işletme ve gerekse kiralama gibi birçok sorunu beraberinde getirmiştir.

Baz istasyonları; olumsuz etkileri ve insan sağlığına olası zararları, kamuoyunun çekince ve tedirginliklerinin giderilememesi nedeniyle toplumsal kabul görmemektedir. Artık GSM operatörleri giderek artan abone sayısı ve görüşme trafiğini karşılamak üzere ihtiyaç duydukları yerleri kiralama konusunda 3.şahıslara ait alanlardan artık eskisi kadar kolay faydalanamamaktadırlar.

Bunun üzerine yer sorunu cami ve kamu binaları gibi kestirme çözüme yönelik alanların bulunması ile çözülmüş olmasına karşın hiçbiri elektrik direkleri kadar pratik ve işlevsel olmamıştır

GSM şebekesinin büyütülmesinde bu yolun keşfedilmesi "üzerine" direklerin kamu adına sahibi olan TEDAŞ‘tan kiralama isteğinde bulunulmuş, bu istek TEDAŞ Yönetim Kurulu‘nca 12.04.2001 tarih ve 8-193 sayı ile karara bağlanmış ve uygulama için birimlerine göndermiştir. Söz konusu kira bedelleri ve sözleşmeleri 09.05.2005 tarih ve 28-504 sayı ile güncellenerek tüm iller için 6.000USD/Yıl olan bedeller İstanbul, Ankara ve İzmir için 5.000 USD/Yıl‘a, diğer il merkezleri için ise 3.000 USD/Yıl‘a ve tüm illere bağlı yerleşim için 2.000 USD/Yıl‘a düşürülerek "makul" hale getirilmiştir. Bu fiyatlarla da ayrıca 3.şahıslara ait yapılarda asgari ortalama 6.000 USD civarında bulunan yılık kiralama bedellerine göre önemli bir fayda elde etmişlerdir.

Ancak asıl önemlisi kamuoyu baskı ve denetiminden çıkarılmış, yalnızca işletici GSM firmalarının ticari gereksinim ve kaygılarına yönelik olarak "sorunsuzca" halledilmesinin yolunun açılmış olmasıdır. Bundan dolayı, kurumlar arası ilişkilerle daha kolay çözümlenen kamuya ait alanlardaki trafo merkezleri ve direk üstü istasyon kullanımı, yaygınlaşarak sürmektedir. Yaşama alanlarına yakın olan ve ancak tehlikesiz olduğu iddia edilen bu istasyonlar yine de çeşitli biçimlerde gizlenmeye (saat, reklam panosu vs.) çalışılmaktadır.

Telekomünikasyon Kurumu Bölge Müdürlükleri, direk ve trafo merkezlerine kurulan baz istasyonları ilişkin olarak kişi ve kurumlarca yapılan müracaatlarda, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü‘nün uygun görüşü sonrası için "güvenlik sertifikası" düzenledikleri ancak "işletici firmaların GSM baz istasyonu kurdukları adreslerde 3.şahıslarla oluşabilecek anlaşmazlıklar konusunda müdahil olmadıkları bu konunun hukuk yoluyla halledilebileceği"ni bildirmektedir. Yani yanlış bir işlemi başlamadan durdurmak yerine yorucu bir süreç gösterilmekte ve sorumsuz yetki kullanılmaktadır. Ayrıca cihaz montajı sonrası ölçüm değerlerinin ilgili yönetmelikte belirlenene yeterlilik değerlerine uygunluk raporu kuran kuruluştan istenmekte ve bu konuda düzenlenen güvenlik sertifikasıyla ilgili yeterli denetim yapılmamaktadır.

1970 yılında çıkarılan 1312 sayılı kanun ile kurulan TEK 1993 yılında TEDAŞ ‘a dönüşmüş iktisadi bir devlet teşekkülüdür. 2004 yılı Özelleştirme kapsamına alınmış olmasına karşın halen kamu yararı gözeterek Türkiye‘nin 20 bölgesinde elektriği dağıtmakla sorumludur. Bu görevi yaparken kamu adına işlemler tesis etmekte trafo binası ve elektrik direkleri ile güzergahları belirlemektedir. Kamuya ait alanlarda tesis ettiği bina ve direkler için bir bedel ödememektedir. Başta yerel yönetimler olmak üzere kurumlarca, elektriğin sağlıklı güvenli ve ekonomik olarak iletilmesi katkı amaçlı tahsislerden ayrıca bir kira istenmemektir.

TEDAŞ ve bağlı ortaklıkları; kamusal alanı yalnızca elektrik dağıtımı için kullanma hakkına sahip olup, bu konu ile görevlendirilmiş olduğundan, hizmet alanı dışında reklam ve özellikle GSM istasyonu gibi işlemler için kiralama veya devir yoluyla tesislerini kullanıma açamaz. Kamuya açık bir alanda yine kamu hizmeti için ayrılan araçlardan biri olan elektrik direklerinin amaç dışı bu tür kullanımı hukuksal dayanaktan yoksun bir uygulamadır.

Bu nedenle, mevcut hukuk dışı işlemi doğuran TEDAŞ Yönetim Kurulu kararının iptali için hukuksal girişim başlatılmış ve yargıya başvurulmuştur. Yargılama sonucunda haksızlığın tespit edilerek ortadan kaldırılacağına inanıyor, bu süreçte benzer uygulamalar ile karşılaşan kişi ve kurumları Elektrik Mühendisleri Odası‘na başvurmaya, bilgi ve belgelerini bizlerle paylaşmaya çağırıyoruz.

 

EMO İzmir Şubesi

26. Dönem Yönetim Kurulu



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 407: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO-GENÇ PAİNTBALL ETKİNLİĞİ

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINIZI KUTLARIZ

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

MUTLU BAYRAMLAR

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

ADALET NÖBETİNİN İKİNCİ YILI ETKİNLİĞİ #GEZİYEÖZGÜRLÜK

KONTROLSÜZ GEMİ SÖKÜMÜNE İZİN VERİLEMEZ

Okunma Sayısı: 5836


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.