MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK ZAMMI YAKIYOR


BASIN AÇIKLAMASI

1 Temmuz 2008 

ELEKTRİK ZAMMI YAKIYOR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), TEDAŞ tarafından uygulanacak elektrik bedellerine yansıtılacak zamları 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren konutlarda %21, sanayide %22 olarak onayladı. Yılbaşında yapılan ve konutlarda %19,7 sanayide %14,2, ticarethanelerde %18,8 olarak yansıyan zamla birlikte elektrikteki artış % 45‘lere ulaşacaktır. Bu zamla birlikte her türlü fosil kaynakla alım garantili elektrik üretmek isteyen şirketlerin iştahı bir kez daha kabaracaktır.

Anımsanacağı gibi EPDK 6 Haziran 2008 tarihinde de, toptan elektrik ticaret şirketi olan Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş‘nin (TETAŞ) satış fiyatlarına % 12,7 oranında zam yapılmasını onaylamıştı.

4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasası ile artık merkezi planlama ve  kamu tarafından düzenlenen bir elektrik piyasası yapısından vazgeçilip, piyasa kurallarının geçerli olduğu, serbest elektrik piyasası yapısına dönülmekte ve piyasa katılımcılarına dayalı, dağınık bir yönetim anlayışı öngörülmektedir.

Bu anlayışla birlikte, rekabetçi elektrik piyasası oluşacağı, rekabet ortamında, güvenilir ve ucuz elektrik elde edileceği kamuoyuna açıklanmıştı. Bunun aldatmaca olduğu son zamlarla bir kez daha halkımız tarafından anlaşılmıştır.

Özel şirketlerin güvenilir ve ucuz enerji sağlamadığı, devletten daha fazla fırsat ve olanak talep ettikleri, 1 Temmuz 2006 tarihinde 13 ilimizin 7 saat karanlıkta kalmasıyla ortaya çıkan gerçekle de görülmüştür. Tarife değişikliği gerekçesiyle, fahiş fiyatla elektrik satmayı hedefleyen elektrik üreticileri, o akşam santrallarını devre dışı bırakıp, arz güvenliğini tehlikeye atarak kendi çıkarları için bir gecede kamu kaynaklarını kendi kasalarına aktarıp dağıtım şirketlerini borçlandırmışlardır.

3 Kasım 2004 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanan "Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği" (DUY) ile elektrik piyasasında oluşturulan "sanal piyasa" 1 Ağustos 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe konulmuştur.

Dengeleme ve Uzlaştırma Sistemi denilen karaborsa ile 2007 yılında ortalama elektrik enerjisi fiyatı 19 Ykr‘yi aşmıştır.

Yüksek Planlama Kurulu‘nun (YPK) 14 Şubat 2008 tarihli kararıyla maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizması ile elektrik zammını otomatiğe bağlayarak elektrik fiyatlarının, 1 Temmuz, 1 Ekim, 1 Ocak, 1 Nisan tarihlerinde yılda 4 kez ayarlanacağı açıklanmıştı.

Bu sistem sonucunda, en önemli maliyet girdisi olarak belirtilen petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki yükselişin otomatik olarak elektrik fiyatlarına yansıyacağı görülmektedir. Şimdiye dek hükümetlerce yapılan yanlış politikalarla ulusal kaynaklarımıza dayalı enerji üretiminden vazgeçilmiş, dışa bağımlı doğalgaz santralleri ile elektrik üretimi tercih edilmiştir. Bu tercihi yapan halk değildir. 2007 yılı sonu itibariyle ülkemizde üretilen elektriğin %47‘si doğalgaz ile üretilmiştir. Doğalgaz rezervine sahip ülkelerde bile bu oranda bir bağımlılık bulunmamaktadır. İzlenen yanlış politikaların bedelini halk ödememelidir.

AKP Hükümeti döneminde kamuya enerji alanında yatırım yaptırılmazken, serbest piyasa mantığı içinde açıklanamayacak olan şirketlerin kar garantili elektrik üretme dayatmasına teslim olunmuştur. Otomatik fiyatlandırma kararıyla, yatırım yapmayarak elektrik fiyatlarının fahiş düzeylere çıkmasına neden olan şirketler lehine kararlar alınmıştır. Alım garantili ayrıcalıklı elektrik santralarının (Yap İşlet, Yap İşlet Devret, İşletme Hakkı Devir) üretimdeki payı 2007 sonu itibarıyla %32,06 ya çıkmıştır.

AKP Hükümeti‘nin "yeni yıl armağanı" olarak elektriğe yaptığı yüzde 20 düzeyindeki zam bile yapılan uygulamalarla kısa sürede yetersiz hale gelmiştir. Ancak otomatik fiyatlandırmaya geçişin ardındaki temel neden kamunun bu yükü kaldıramaz hale gelmesi değil, dağıtım özelleştirilmelerinin yapılacak olmasıdır. Bunun en açık örneği Sakarya, Menderes, Başkent gibi en düşük kayıp kaçak oranı bulunan müesseselere özelleştirmede öncelik verilmesidir.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılan özelleştirme ihale ilanları ile dağıtım bölgelerinin özelleştirme ihaleleri hızlandırılmıştır.

Yapılan zamlar halen kamu elindeki dağıtım şirketlerinin borçlarının özelleştirmeden önce temizlenme niyetiyle sınırlı değildir. Dağıtım özelleştirmeleri için öngörülen 5 yıllık geçiş süreci boyunca halkın cebinden şirketlere kar garantisi sağlanmaktadır.

Kararla birlikte EÜAŞ ve TETAŞ için de otomatik fiyatlandırma öngörülmesi, kamunun DUY‘daki fahiş fiyatlara müdahalesinin de ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir.

AKP Hükümeti‘nin "Enerji Planı", 28 Nisan 2008 tarihli Niyet Mektubu ile IMF‘ye sunulmuş, IMF İcra Direktörleri Kurulu‘nca onaylanmıştır.

Söz konusu plan gereği;

 

•Son kullanıcı elektrik tarifelerinin ayarlanması,

•Girdi maliyetlerindeki değişimlerin fiyatlara otomatik olarak yansımasını temin edecek bir fiyatlandırma mekanizmasının uygulanması,

•Belediyelerin gecikmiş borçlarının çözümlenmesi,

•Sektöre ilişkin özelleştirme stratejisinin hızlı bir şekilde yeniden hayata geçirilmesi,

karar olarak alınmıştır.

Her insan için gerekli olan enerji, öncelikle yaşam hakkı, insan hakkıdır. Kamusal alanların tasfiyesi, özelleştirmeler yoluyla sermayeye kaynak aktarılması halka ihanettir.

Enerji alanındaki açmazdan yalnızca konutlar değil tarım, ulaşım, ticaret ve sanayi de büyük ölçüde etkilenecektir. Yaşanmakta olan krizlerle birlikte düşünüldüğünde bu zammın Türkiye ekonomisi açısından ağır sonuçlar yaratacağı açıktır. Bunun olumsuz yansıması da elbette halkımıza olacak, asıl yükü çeken halkımız olacaktır.

Dönemler halinde elektriğe yapılacak her zam enflasyonu yükseltecek, enflasyondaki artış ise tekrar elektrik bedellerine zam olarak geri dönerek IMF politikaları ile ülkemiz girdabın içerisine bilinçli olarak çekilecektir.

Çalışanların ücretleri esas alındığında ülkemiz artık dünyanın en pahalı elektrik enerjisi kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Gelişmiş bir çok Avrupa ve Amerika ülkesi bile hem konutlarda hem de endüstride ülkemizden daha düşük bedel ile elektrik tüketmektedir.

Zam oranları çalışanların ücretlerine yansıtılmaması halinde açıkça halk usulsüz elektrik kullanmaya teşvik edilecektir.

Devlet Bakanı zam gerekçesinin bir ölçüde halkın tasarruf etmesine yönelik olduğunu belirterek adeta halkla alay etmektedir. Enerji verimliliği politikaları ve tasarruf hükümetin uygulamalarında yer almazken halkın yıllardır yapmak zorunda olduğu tasarrufu yeni bir olguymuş gibi kamu oyuna sunabilmektedir.

AKP Hükümeti‘nin aracı olduğu IMF ve Dünya Bankası uygulamalarına, küreselleşmeye, emperyalizme karşı, tüm sektörlerde olduğu gibi enerji sektöründeki talana karşı duracağız.

Kamunun çıkarlarının korunması, halkın yararına politikaların hayata geçirilmesi için meşru mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha belirtiyor, halkımızı da bu tür uygulamalara karşı durmaya, tepki koymaya çağırıyoruz.

TMMOB

Elektrik Mühendisleri Odası

İzmir Şubesi

KESK

Enerji Sanayi Maden ve Kamu Emekçileri Sendikası

İzmir Şubesi

TÜRK-İŞ

Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası

1 ve 2 nolu Şube

 

 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 407: YAŞASIN 1 MAYIS!

EMO-GENÇ PAİNTBALL ETKİNLİĞİ

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINIZI KUTLARIZ

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

MUTLU BAYRAMLAR

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

ADALET NÖBETİNİN İKİNCİ YILI ETKİNLİĞİ #GEZİYEÖZGÜRLÜK

KONTROLSÜZ GEMİ SÖKÜMÜNE İZİN VERİLEMEZ

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 2037


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.