MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ, VERİMLİ KULLANARAK ÇOĞALIR


BASIN AÇIKLAMASI

 

BASIN 2009-2                                                                                                       13 Ocak 2009  

ENERJİ, VERİMLİ KULLANARAK ÇOĞALIR

Ülkemiz ekonomisinin hızla büyümesi ve teknolojinin gelişmesi için yıllık enerji tüketimi ortalama % 4-5, elektrik enerjisi tüketimi ise % 7-8 oranlarında artmak zorundadır. Bu oranlar dünya ortalamasının yaklaşık iki katıdır. Ancak yaşanan krizler ve artan enerji fiyatları göz önüne alındığında, birincil enerji kaynaklarının yaklaşık % 70‘inde dışa bağımlı olan Türkiye, enerjide kaynak çeşitliliği yaratarak kendi kaynaklarını oluşturmak ve aynı zamanda enerji verimliliği kavramını yaşamın tüm aşamalarında uygulamak zorundadır.

Kyoto protokolünü ilk olarak Fiji Eylül 1998‘de, son ve 180. ülke olarak Doğu Timor Ekim 2008‘de imzalamıştır. Türkiye‘de ise ancak Haziran 2008‘de Kyoto Protokolü‘nün onaylanması ile ilgili yasa tasarısı Meclis‘e sunulmuş ve 6 Ocak 2009 tarihinde görüşülmeye başlanabilmiştir. Yıllık ortalama % 5,5‘lik sera gazı salımı artışına sahip olan Türkiye, Kyoto protokolünün Meclis‘ten onay alması ile önümüzdeki dönemde sera gazı emisyonunu azaltmak ve daha yaşanabilir bir çevre sağlanmasına katkı koymak zorundadır.

Dünyada enerji verimliliği, genelde "enerji yoğunluğu" ile değerlendirilmektedir. Uluslararası literatürde enerji yoğunluğu 1000 dolar hasıla üretmek için tüketilen TEP (ton eşdeğer petrol) cinsinden enerji miktarı olarak geçmektedir. Ülkelerin rekabetçi koşulları yakalayabilmeleri ve sonucunda ekonomik gelişmelerini sağlayabilmeleri için, o ülkenin düşük enerji yoğunluğuna sahip olması gerekmektedir. Yani daha az enerji tüketerek daha çok üretim yapılması gerekmektedir. Maalesef Türkiye‘de kişi başına enerji tüketimi OECD ülkelerinin yaklaşık beşte biri iken,  enerji yoğunluğu ortalaması OECD ülkelerinin yaklaşık iki, AB ülkelerinin ise yaklaşık iki buçuk katıdır. Bu rakamlar ülkemizde enerjinin ne kadar verimsiz kullanıldığını ortaya koymaktadır.

Tüm bu geride kalmışlığa karşın Enerji Verimliliği Kanunu Meclisimizde çok sonraları benimsenmiş, kanun 2 Mayıs 2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanmıştır. Kanunu uygulamaya sokabilmek adına gerekli yönetmeliklerden Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik 25 Ekim 2008 tarih ve 27035 sayılı Resmi Gazete‘de ve Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği ise 5 Aralık 2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanabilmiştir. Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE), Türkiye‘deki enerjinin verimli kullanımı ile sağlanacak tasarruf potansiyelinin yaklaşık olarak sanayide %20, bina ve hizmet sektöründe  %30, ulaşımda ise %15 civarında olduğunu ifade etmektedir.

2007 yılı içerisinde ülkemizde 192 milyar kWh elektrik enerjisi üretilmiş, % 4,3‘ü iç tüketimde kullanılmış, % 2,5‘i iletim hatlarında kaybedilmiş, % 14,8‘i ise dağıtım hatlarında kayıp/kaçak olarak kaybedildikten sonra yaklaşık 150 milyar kWh elektrik enerjisi kullanılmıştır. Kullanıma sunulan elektrik enerjisinin yaklaşık % 28,6‘sı konutlarda, % 37,5‘i sanayide, % 17‘si ise ticarethanelerde tüketilmiştir. EİE‘nin enerji tasarruf potansiyeli değerlendirildiğinde elektrik enerjisi açısından hükümetin ülke gündemine getirdiği, teknolojisi, atıkları ve dışa bağımlılığı ile yaşamsal sorunları bulunan nükleer elektrik santralinin enerji çoğaltılmasında ilk hedef olamayacağı, öncelikle verimli enerji tüketimin amaç olması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Enerji tasarrufu ile enerji verimliliği kavramları karıştırılsa da özünde tamamen farklı kavramlardır. Enerji tasarrufu kullanıcılar tarafından uygulanan önlemlerle harcanan enerji miktarında sağlanan azalmadır. Tasarruf uygulamalarında güvenlik ve konfor açısından gerekli koşulların sağlanamaması tehlikesi vardır. Enerji verimliliği ise ısı, gaz, buhar, basınçlı hava, elektrik gibi çok değişik formlarda olabilen enerji kayıpları ile her çeşit atığın değerlendirilmesi veya geri kazanılması ve yeni teknoloji kullanma ve/veya mevcut tasarımların iyileştirilmesi yoluyla üretimi, kaliteyi ve performansı düşürmeden, sosyal refahı engellemeden enerji tüketiminin azaltılmasıdır.

Ülkemizde üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık % 55‘i doğal gaz ile üretilmektedir. İthal kömür santrallerinin yakıtları değerlendirmeye alındığında elektrik enerjisi üretiminde dışa bağımlı bir politika izlendiği açıktır. Türkiye, artan enerji gereksinimine yanıt verecek, enerjide dışa bağımlılığını kontrol altına alabilecek ve aynı zamanda da çevre dostu enerji politikaları geliştirmek zorundadır. Ulusal enerji politikaları üretmede, Türkiye‘nin önünde duran en önemli yollardan biri de enerjiyi daha verimli kullanmaktır. Enerji verimliliği en önemli enerji kaynaklarından biridir.

Türkiye Enerji Verimliliği Stratejisi‘nin genel hedefi nihai enerji tüketim sektörlerinde enerji verimliliğini iyileştirmektir. Bu stratejide sanayi, bina, ulaşım ve hizmet sektörlerinde enerji verimliliğinin artırılması ve yerli kaynakların optimum kullanımı hedeflenmelidir.

Enerji faturalarımızı düşürmek ve aile ekonomisine katkıda bulunmak, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerji verimli kullanılmalıdır.

1981 yılından beri hafta olarak kutlanılan enerji tasarrufu sadece bir haftanın gündemi olan bir konu olmaktan çıkarılmalı, yaşamın tüm alanlarında sürekli bir olguya dönüşmeli, devlet politikası yapılmalı, bu anlamda bir kültür oluşturulmalıdır.

EMO İzmir Şubesi

27. Dönem Yönetim Kurulu



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 407: YAŞASIN 1 MAYIS!

YAŞASIN 1 MAYIS: EMEK BİZİM, GELECEK BİZİM

EMO-GENÇ PAİNTBALL ETKİNLİĞİ

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINIZI KUTLARIZ

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

MUTLU BAYRAMLAR

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

ADALET NÖBETİNİN İKİNCİ YILI ETKİNLİĞİ #GEZİYEÖZGÜRLÜK

KONTROLSÜZ GEMİ SÖKÜMÜNE İZİN VERİLEMEZ

EMEK VE BİLİM İLE KURULACAK YENİ BİR TOPLUMSAL DÜZEN İÇİN: YAŞASIN 1 MAYIS!

Okunma Sayısı: 2178


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.