MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

17 MAYIS “DÜNYA TELEKOMÜNİKASYON VE BİLGİ TOPLUMU GÜNÜ”


BASIN AÇIKLAMASI

BASIN 2009-11                                                          18 Mayıs 2009

BASIN AÇIKLAMASI

17 Mayıs "Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü"

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından 17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü nedeniyle basın açıklaması yapıldı. Açıklamada; internet ortamının temel amaçları dışında kullanılmasının, cep telefonları ile konuşma ve kısa mesaj gönderimlerinin ücretsiz bir şekilde kullanıcılara sunulması ile bilinçsiz, "bilgi"siz kuşakların oluşabileceği belirtilerek, temel insan hakları ve kamu yararı çerçevesinde yapılacak planlamaların tüm toplumun faydasına olacağını vurgulandı.

Telekomünikasyon alanı, tüm dünyada ve ülkemizde, büyük değişimlere ve gelişmelere sahne olmaktadır. Bu çerçevede 1969‘dan beri 17 Mayıs, 1865 yılının 17 Mayısı‘nda ilk telgrafın gönderildiği güne atfen "Dünya Telekomünikasyon Günü" olarak kutlanmaktadır. 2006 yılında Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından Antalya‘da düzenlenen konferansta alınan karar gereği de bu önemli gün, "Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü" olarak anılmaya başlanmıştır.

Bu yılın teması da, ITU tarafından "Siber Uzayda Çocukları Korumak" olarak belirlenmiştir. 2009 verilerine göre internet kullanıcıları tüm dünyada 1,5 milyar kişiyi aşmıştır ve bu kullanıcıların 600 milyonu Asya‘da, 130 milyonu Latin Amerika‘da ve 50 milyondan fazlası da Afrika‘da bulunmaktadır. Hızla büyüyen bir siber uzay olan internet ve diğer iletişim teknolojileri, özellikle çocukların ve gençlerin zihinsel ve ruhsal gelişimleri için büyük tehlikeler barındırmaktadır. Çocukların ve 13-19 yaş arası gençlerin %60‘ının günlerinin büyük bir bölümünü, internette sohbet ortamlarında veya cep telefonları ile konuşarak, kısa mesaj yolu ile görüşme yaparak geçirdikleri, özellikle tüm kişisel bilgilerini de bu vesilelerle düzensizce paylaştıkları belirlenmiştir. Bu verilerin ülkemizdeki değerlerinin ise dünya ortalamasının bir hayli üzerinde olduğu düşündürücü bir gerçektir.

"Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü"nde, Bilgi toplumu deyince;

•"Bilgi"nin toplumun faydası için kullanılması,

•Yöneticilerin ve toplumumuzun "Bilgi"yi doğru noktalarda, kamu yararını göz önünde tutarak işlemesi ve kullanması,

•İletişimin, bireyin ve toplumun özgürlükleri ve temel yaşama hakkını gözeterek doğru bir biçimde geliştirilmesi,

•"Bilgi" çağını yaşadığımız bu yüzyılda iletişim özgürlüğü, temel insan hakları, adalet gibi, bir toplumun temel dinamiklerini oluşturan kavramların, iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi için yapılan tüm çalışmalarda temel dayanak olarak görülmesi,

öncelikle dikkat edilmesi gereken konular olarak ön plana çıkmaktadır.

Bu çerçevede, hem internet ortamının sınırsızlığı hem de cep telefonları üzerinden yapılan ücretsiz konuşma ve kısa mesaj paylaşımları, çocuklarımızın ve gençlerimizin, "Bilgi" edinmek yerine bilinçsizleşen, araştırma yapmak yerine boşa zaman geçirmeyi daha çok benimseyen, kendi gelecekleri için planlar yapmak ve topluma faydalı birer birey olmak yerine gündelik paylaşımları tercih eden bir kuşağın mensupları olmalarına yol açmaktadır.

Operatörlerce sunulan sınırsız görüşme ve mesajlaşma olanakları, gençleri olumsuz yönde etkilemesinin yanı sıra, mevcut şartlarda yeterli olabilecek şebeke kapasitelerini de, yetersiz hale getirmekte ve operatörleri şebekelerini geliştirmeye zorlamaktadır. Şebeke geliştirmeye yönelik olarak kurulan baz istasyonları da, halkta tedirginlik yaratmakta ve çeşitli noktalarda elektromanyetik kirliliği artırmaktadır.

Geçen hafta basından da takip ettiğimiz üzere İçel ilinin Mezitli ilçesinde Mezitli Sanat Evi‘nin çatısında dört tarafında Atatürk Portreleri bulunan bir yapının bir kanadının rüzgarın etkisi ile devrilmesiyle, yapının içerisinde baz istasyonu bulunduğu görüldü. Sadece bu olay bile, yalnızca ticari kaygılarla yürürlüğe konulan plansız tarife uygulamaları ile artan konuşma ve kısa mesaj trafiklerinin, baz istasyonlarının bu yoğun trafiği karşılaması için gelişigüzel binaların çatılarına, aydınlatma direklerine yerleştirilmesi sonucunu doğurmaktadır.

İletişim pazarının plansız bir şekilde büyütülmesine sebep olan tüm kampanya ve tarifelerin bir an önce durdurulması, bu konuda sorumluluk sahibi tüm yöneticilerin en kısa zamanda gerekli önlemleri almaları ve toplumun bu "sınırsız bilgi ağı" içerisinde bilinçsizleşmesinin önüne geçilmesini sağlamaları gerekmektedir.

 Gelişen teknolojilerin ticari kaygılarla sunulması, insan hayatındaki vazgeçilmezliği nedeni ile haberleşme ticari bir meta haline gelmiş durumdadır. Bu pazarı elinde bulunduran küresel sermaye gruplarının çocukların ve genlerin yukarıda bahsedilen şekilde bilinçsizleştirilmeleri ile gelecek yüzyıllarda ülkelerin kültürünü, üretim-tüketim biçimlerini ve güvenliğini, hatta ülkelerin bağımsızlıklarına kadar belirleyici olacağı ve geleceği şekillendireceği kaçınılmazdır. Bu bağlamda telekomünikasyon hizmetlerinin ve "Bilgi"nin kamu yararı gözetilerek planlanması, olmazsa olmaz bir koşul olarak değerlendirilmelidir.

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak 40. yılı kutlanan "Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü"nde, internet ortamının temel amaçları dışında kullanılmamasının sağlanmasının gerekliliğini, cep telefonları ile konuşma ve kısa mesaj gönderimlerinin ücretsiz bir şekilde kullanıcılara sunulması sebebiyle bilinçsiz, "bilgi"siz kuşakların oluşabileceğine yönelik kaygılarımızın oluştuğunu, temel insan hakları ve kamu yararı çerçevesinde planlamaların tüm toplumun faydasına olacağını vurgulamakta yarar görüyoruz.

Meslek Odası olmanın bilinci ile tüm bu alanlarda yaşanan gelişmeleri her zaman yakından takip edeceğimizi, yasaların bizlere verdiği görevler çerçevesinde tüm kamusal alanlarda olduğu gibi iletişim ve bilgi teknolojileri alanında da, özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm toplumun çıkarlarını ve insan haklarını temel alan çalışmalardan yana olduğumuzu bir kez daha belirtmekteyiz.

 

TMMOB

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

Yönetim Kurulu



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

MUTLU BAYRAMLAR

TÜRKİYE’DE İNTERNET’İN 31. YILI BİLDİRİSİ

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

EMO: MEVZUAT YAMA TUTMUYOR (DOKUZ EYLÜL)

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR

Okunma Sayısı: 2705


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.